Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Muumina olemisen sietämätön keveys – Muumi-kirjat vievät lukijan filosofian peruskysymysten äärelle

Tove Jansson ei halunnut keskustella kirjoistaan tutkijoiden kanssa. Teosten filosofinen ote on kuitenkin aistittavissa jokaisessa Muumi-tarinassa aina kuvia myöten.

Jukka Laajarinne: Tiloissa

Jukka Laajarinne kirjoitaa miten ihmisen käyttämiä tiloja; rakennuksia, katuja ja kaupunkeja suunnitellaan käyttäjien kantaa kysymättä. Kauppamiesten suunnittelulla pyritään ihmisen keskittymiskykyä tietoisesti harhauttamaan ja houkutellaan tekemään ratkaisuja, joita hän ei normaalisti tekisi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Taiteilijuus rasittaa ja tyydyttää

Taiteilijat pitävät työtään henkisesti rasittavampana kuin työtätekevät suomalaiset yleensä. Työperäiset terveysoireet ovatkin taiteilijoilla tavallisia, vaikka boheemius on nykytaiteilijan elämästä kaukana. Ongelmista huolimatta taiteellinen työ koetaan merkitykselliseksi, Työterveyslaitoksen juuri julkaistu tutkimus kertoo.

Vapauttakaa lasten mielikuvitus!

Lahtelainen kirjailija Jukka Laajarinne on saarnannut lasten oikeudesta leikkiin. Laajarinteen mukaan suomalaislapset lopettavat leikkimisen kaksi vuotta aikaisemmin kuin muualla pohjolassa. Leikin vähyys lisää kirjailijan mukaan sosiaalisia ongelmia ja taipumusta väkivaltaisuuteen. Laajarinteen maalaama uhkakuva hirvittää myös Suvi Turusta, joka suunvuorossaan puolustaa leikkiviä lapsia.

Lapsuuden leikki katkeaa lyhyeen

Suomalaiset lapset lopettavat leikkimisen kaksi vuotta aikaisemmin kuin muissa Skandinavian maissa, mikä aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja taipumusta väkivaltaisuuteen, väittää kirjailija Jukka Laajarinne. Myös pakkoharrastaminen ja suorittaminen pitäisi Laajarinteen mukaan muuttaa piristäväksi ja mukavaksi vapaa-ajan toiminnaksi.

Lukijat pohtivat vilkkaasti lastenkasvatusta

Uutisten lukijoita on puhuttanut torstaina se, millainen rooli koululla ja kodilla on lastenkasvatuksessa. "Vanhemmuus on kuluttavampaa kuin koskaan aikaisemmin" -juttu on herättänyt keskustelua muun muassa siitä, ottavatko vanhemmat tarpeeksi vastuuta lapsistaan ja millainen vaikutus koulukavereilla on lapseen.

"Vanhemmuus on kuluttavampaa kuin koskaan aikaisemmin"

Vanhemmuus ja lasten kasvatus ovat aiheita, joissa kaikki tuntuvat olevan asiantuntijoita. Ne ovat myös aiheita, joista voidaan olla hyvin jyrkästi jotain mieltä ja sorrutaan herkästi yleistyksiin. Aamu-tv:n sohvalla oman näkemyksensä ajankohtaiseen keskusteluun toi kirjailija, entinen opettaja ja koti-isä Jukka Laajarinne.

Lasten ja nuorten tietokirjojen Tietopöllö-palkinto Hannu Karttuselle

Tähtitieteen dosentti Hannu Karttunen saa lasten ja nuorten tietokirjoista myönnettävän Tietopöllö-palkinnon. Karttunen on kirjoittanut nuorille suunnatun Tiedettä kaikille -kirjasarjan osat Tähtitiede, Fysiikka ja Matematiikka.