Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pyhäinjäännöksiä.

Keskiajan oudossa pyhimyskultissa heräteltiin ruumiita ja palvottiin luurankoja, mutta samalla luotiin pohja nykyiselle oikeusjärjestelmällemme

Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä -kirja avaa keskiajan ihmeiden ja pyhimysten joskus makaaberiakin maailmaa. Tällainen maailma toimi luonnollisen ja yliluonnollisen välimaastossa.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko.

Oliko Hattulassa pala ristiä, johon Jeesus naulittiin? Joukko pyhiinvaeltajia kerääntyy keskiaikaiselle kirkolle yhä joka syksy

Hattulan Pyhän Ristin kirkko kuului laajaan pyhiinvaellusteiden verkkoon keskiajan Euroopassa.

Athos-vuori

Naisilla ei tälle alueelle ole asiaa – toimittajamme pääsi vierailemaan Athosvuoren luostareissa

Pyhän Vuoren luostarit ovat tarjonneet toistatuhatta vuotta munkkiutta, pyhyyttä ja pyhäinjäännöksiä ortodoksimiehille.

Valamon kirkko.

Tass: Putin kiittää Suomea Valamon aarteiden säilyttämisestä – "Suomi on hyvä naapuri"

Talvisodan jälkeen evakkoon lähteneet munkit saivat Vanhasta Valamosta mukaansa suuren määrän irtaimistoa.

Ruskeaan kaapuun pukeutunut kalpea mies kohottaa käsiään, joissa on stigmahaavat.

Tiede osoitti italialaisluostarin pyhimysmyytin todeksi – tai ainakin melkein

Leipäsäkki, joka legendan mukaan oli lahja Franciscus Assisilaiselta, on radiohiiliajoituksessa osoittautunut oikean ikäiseksi.

Kristus Vapahtajan kirkko.

Moskovassa jonotetaan tuntikausia toiveita täyttävien pyhäinjäännösten luo – ”Toivon, etteivät amerikkalaiset napisisi meille”

Italiasta näytteille tuodut Nikolaos Ihmeidentekijän pyhät ruumiinosat on reilun kuukauden aikana nähnyt jo yli miljoona venäläistä.

Munkki jonkinlaisen alttarin edessä.

Kiinassa tehtiin tarunhohtoinen arkeologinen löytö: onko kyseessä Buddhan kalloluu?

Arkeologit löysivät tuhatvuotiaan buddhalaistemppelin raunioista koristeellisen arkun, jossa oli päälaen luu. Luun epäillään kuuluvan buddhalaisuuden perustajalle Siddharta Gautama Buddhalle.

Kallo ja kultakruuni valkoisen liinan päällä.

Keskiaikaisen kuninkaan kallon vammat vahvistavat legendaa ristiretkestä Suomeen

Uppsalan tuomiokirkon pyhäinjäännöslippaan luita tutkittiin nykyajan keinoin ja todettiin, että tähän saakka kaikki legendassa täsmää, myös väkivaltainen kuolema vallananastajan uhrina.

Pyhän Henrikin kappeli

Seurakunnan ja valtion pitkä kiista ratkesi: Keskiaikainen pyhäinjäännösalue valtiolle

Kokemäellä käytiin erikoinen kiista siitä, kuka omistaa Pyhän Henrikin kappelin maapohjan. Alue on lahjoitettu tuomiokappelille 1856, mutta sen omistuspohja on epäselvä eikä seurakunta halua aluetta omistukseensa.

Pyhän Yrjön pyhäinjäännös tuotiin Moskovan voitonpäivänjuhliin Kreikasta

Pyhän Yrjön reliikki on tuotu kahden kuukauden pituiselle kierrokselle Venäjälle. Pyhäinjäännös kiertää muun muassa Smolenskin, Tulan, Orelin ja Pietarin kaupungeissa. 

Pyhän Henrikin kappeli

Erikoinen kiista: Kirkko ja valtio kiistelevät pyhäinjäännösalueesta

Kokemäellä on syntynyt erikoinen kiista siitä, kuka omistaa Pyhän Henrikin kappelin maapohjan. Alue on lahjoitettu tuomiokappelille 1856, mutta sen omistuspohja on epäselvä eikä seurakunta halua aluetta omistukseensa.

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -näyttely vapriikissa

Pyhiinvaeltaja etsi keskiajan Suomessa yhteyttä korkeimpaan – tai pelkkää seikkailua

Suomesta matkattiin niin lähiseudun kirkkoon katsomaan pyhäinjäännöstä kuin tunnetun maailman ääriinkin. Reissu saattoi viedä vuosia.

Pyhäinjäännös Herman Alaskalaisen taltioitu luu.

Vierailu Valamon luostariin sytytti kipinän pyhäinjäännöksiin – lopputuloksena harvinainen kirja

Diakoni Marko Mäkisellä syntyi kiinnostus suomalaisiin pyhäinjäännöksiin neljä vuotta sitten Valamon luostarin reissulla. Kävi ilmi ettei Valamon ja Lintulan luostareiden reliikeistä ole tehty kirjallista tuotosta, ja Mäkinen tarttui toimeen. Syntyi ainutlaatuinen teos ennen julkaisemattomine kuvineen.

Ensimmäisestä Apple-tietokoneesta maksettiin huippuhinta

Apple-1-koneita uskotaan säilyneen alle 50 kappaletta. Toimivasta koneesta maksettiin huutokaupassa melkein miljoona dollaria.

Ruotsissa avataan pyhimyskuninkaan arkku – totuus ja legenda halutaan erottaa toisistaan

Uppsalan lähistöllä vuonna 1160 tapettu Eerik Pyhä teki perimätiedon mukaan ensimmäisen ristiretken Suomeen.

Sananen – Toyotan käärinliina

Liikenteestä on tullut paikka jossa purkaa aggressiiviset tunteemme. Se on meidän tärkein epäsosiaalinen mediamme.

Kambodzan poliisi löysi varastetut Buddhan pyhäinjäännökset

Buddhalaiset uskovat, että poliisin takavarikoima uurna sisältää Buddhan hiuksia, hampaita ja luita. Uurna varastettiin vuoripyhäköstä joulukuussa.

Kullattu ja koristeltu rintakuva Kaarle Suuresta.

Tutkijat jokseenkin varmoja: Aachenin katedraalin luuranko on Kaarle Suuri

Luututkimusten tuloksena piirtyi kuva pitkästä, ontuvasta miehestä, jollaiseksi myös aikalaishistorioitsija kuvasi 800-luvun Euroopan suurmiehen.

Paavi Johannes Paavali II.

Paavi Johannes Paavali II:n verikangas löytyi autotallista

Varkaat anastivat pyhäinjäännöslippaan viikonloppuna.

poliisiauto kirkon pihassa

Italiassa etsitään paavi Johannes Paavali II:n verikangasta – epäillyt heittivät pois

Kolme epäiltyä on otettu kiinni, kertoo uutistoimisto ANSA. Poliisin mukaan he eivät ole ymmärtäneet kankaanpalan arvoa eivätkä muista, minne sen jättivät.

Paavi Johannes Paavali II.

Paavi Johannes Paavali II:n veri joutui varkaiden käsiin Italiassa

Varkaat iskivät Abruzzon maakunnassa sijaitsevaan pieneen kirkkoon, jossa oli paavin verta sisältänyt pyhäinjäännöslipas.

Rikhard Leijonamielen sydämen salaisuudet mikroskoopin alle

Tutkija toivoo, että pieni jäännös paljastaa Rikhardin kuolinsyyn ja 1100-luvun balsamointitavat. Aiemmin hän on selvittänyt mm. Napoleonin kuolinsyyn.

Turun tuomiokirkossa reliikkejä ajanlaskun alusta

Turun tuomiokirkon reliikkitutkimus on löytänyt tuomiokirkosta luun palasia, jotka on ajoitettu ajanlaskumme alkuun. Suurin osa tuomiokirkon pyhäinjäännöksistä on keskiaikaisia ja peräisin 1300?1400-luvuilta.

Hattulan Pyhän Ristin kirkon itäseinästä löytyy merkkejä satamäärin

Pyhiinvaeltajat jättivät Hattulaan puumerkkinsä

Sadat eri aikakausien matkaajat ja kirkossakävijät ovat jättäneet puumerkkinsä Hämeen kirkoista vanhimpaan, Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon. Varsinainen raaputettujen puumerkkien ja erilaisten ristien rykelmä on kirkon itäseinällä, suunnilleen keskellä seinää alttarin kohdalla hieman harmaakivisen pohjakerroksen yläpuolella. Kirkkoa tutkineella Tanja Ratilaisella on tähän oikein hyvä selitys, joka liittyy kirkon maineeseen pyhiinvaelluskirkkona.

Neitsyt Marian vyö veti puoleensa kolme miljoonaa venäläistä

Venäjällä 40 päivän ajan nähtävillä ollut Neitsyt Marian vyöksi uskottu pyhäinjäännös sai pyhiinvaeltajat liikkeelle. Maanantaina takaisin Kreikan Athos-vuoren luostariin lentäneen vyön ehti nähdä kolme miljoonaa ihmistä.

Moskovalaiset jonottivat suutelemaan Neitsyt Marian vyötä

Moskovassa kymmenet tuhannet ihmiset jonottivat lauantaina ortodoksiseen katedraaliin saadakseen suudella Neitsyt Marian vyötä. Kreikkalaisesta luostarista lainatun pyhäinjäännöksen uskotaan edistävän hedelmällisyyttä ja terveyttä.

Paavin veriputkilo julistetaan pyhäinjäännökseksi

Putkilo edesmenneen paavi Johannes Paavali II:n verta korotetaan pyhäinjäännökseksi samalla, kun paavi julistetaan autuaaksi sunnuntaina.

Pyhän Jaakobin jäljillä Rymättylän kirkossa

Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistossa voi tutustua pyhiinvaelluskulttuuriin. Nykyäänhän on suosittua tehdä pyhiinvaellusmatka Santiago De Compostelaan, Luoteis-Espanjaan. Lähempääkin löytyy Pyhän Jaakobin patsaita peräti kolme kappaletta – Rymättylän kirkosta, jossa kuultiin 2011 vuoden avajaisviikonloppuna Pyhän Jaakobin lauluja. Minna Rosvall oli paikalla.

Mies ja nainen palvovat taidetta

Eteläespanjalaiset taitelijat leikkivät katolilaisuuden ja popikonien kanssa

Miten palvoa Andy Warhollia tai Michael Jacksonia? Kotialttarin eväät löytyvät Riihimäen taidemuseon uudesta näyttelystä Weartcádiz, joka esittelee nuorta eteläespanjalaista taidetta. Ihmeitä hämmästelemään saapuu myös presidentti Tarja Halonen.

Tuomiokirkon krypta tarjoaa joulun makuja

Oulun tuomiokirkon kellarissa voi juoda joulukahvit hyvään tarkoitukseen. Viikon avoinna ollut krypta sulkee ovensa keskiviikkona. Hyvä menestys lupaa jatkoa ensi kesäksi.

Kardinaali Severino Poletto paljastaa käärinliinat näytteille Torinon tuomiokirkossa.

Torinon käärinliinat yleisön nähtäville

Jeesuksen kuolinasuna pidetyt Torinon käärinliinat nostetaan yleisön nähtäville. Kyseessä on ensimmäinen kerta vuosikymmeneen, kun pyhäinjäännöksinä pidetyt käärinliinat otetaan yleisön nähtäville.

Madeiralta löytyi Jeesuksen aikainen ristinnaula

Madeiran rannikolta on löytynyt miltei 2 000 vuoden ikäinen naula, joka kertoo Rooman vallan aikaisista oikeuskäytännöistä. Kymmenensenttinen rautanaula löytyi Pontinhan saarelta, jonka uskotaan aikoinaan olleen Temppeliherrojen ritarikunnan tukikohta.

Turun tuomiokirkosta löytynyt pääkallo.

Turun pääkallo ajoitettiin piispa Henrikin aikoihin

Turun tuomiokirkosta löydetty pääkallo on 1100-luvulta. Legendan mukaan noihin aikoihin talonpoika Lalli tappoi Köyliöjärven jäällä kristinuskon Suomeen tuoneen Piispa Henrikin. Pyhäinjäännös on alustavan ajoituksen mukaan noin vuodelta 1160.

Piispa Henrikin värttinäluu pääsee tutkittavaksi Turkuun

Kiista Piispa Henrikin värttinäluusta on päättynyt kompromissiin. Helsinkiläinen Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta luovuttaa luun Turun tuomiokirkolle tutkittavaksi. Sen jälkeen Turku lainaa noin 850-vuotiaan luun Helsinkiin. Luun säilytyspaikasta on kiistelty vuosia. Suomen kirkon perustajana pidetystä piispasta on varsin vähän tietoa. Eräiden tutkijoiden mukaan häntä ei ehkä ole ollut olemassakaan.

Piispa Henrikin pääkallo palautettiin Turkuun

Museovirasto on palauttanut Turun tuomiokirkon pyhäinjäännökset Helsingistä takaisin kotipaikkaansa. Kyse on luista, tekstiileistä ja pergamenteista. Joukossa ovat muun muassa piispa Henrikin pääkallo, pyhän Birgitan kalotti ja piispa Hemmingin arkusta talteen otetut luut.

Piispa Henrikin pääkallo tutkitaan

Turun tuomiokirkon reliikit eli pyhäinjäännökset annetaan tutkijoiden käsiin. Nykyaikaisten tutkimusmenetelmien avulla toivotaan saatavan lisävalaistusta satoja vuosia vanhoista pyhäinjäänteistä.

Kirkkokunnan kallein aarre vierailee Venäjällä

Suomen ortodoksisessa kirkossa tehdään perjantaina historiaa, kun kirkkokunnan kallein hengellinen aarre, Konevitsalainen Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni, lähtee vierailulle Venäjälle. Turvajärjestelyt ovat matkan aikana huippuluokkaa.

Turku saa piispa Henrikin pääkallon takaisin

Turun tuomiokirkon reliikit eli pyhäinjäännökset palautetaan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymälle. Joukossa ovat muun muassa piispa Henrikin pääkallo, pyhän Birgitan kalotti ja piispa Hemmingin arkusta talteen otetut luut.