Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Autotie, jonka vieressä pyörätie. Taustalla kauppa ja ravinto.a

Savitaipalelaiset pääsevät seuraamaan valmiusharjoitusta liikuntatalolle – harjoituksessa jäljitellään laajan sähkökatkon vaikutuksia

Savitaipaleen liikuntatalolla järjestettävään valmiusharjoitukseen voi tulla tutustumaan ja kyselemään, miten häiriötilanteisiin varaudutaan.

Kuusankosken kalliosuojan sisälle rakennettu juoksurata.

Sotilaallinen uhka ja väestönsuojelu ovat nyt pääosassa – viranomaiset harjoittelevat useita samanaikaisia kriisejä itärajan pinnassa

Väestönsuojelu on nyt turvallisuusviranomaisten harjoituksissa kantava teema, seuraavan kerran se näkyy marras-joulukuun vaihteessa Kaakkois-Suomessa.

Sähkölinjoja tolppineen Espanjan Madridissa 30. elokuuta 2022.

Turku tarkistanut valmiussuunnitelmansa maailmanpoliittisen kuohunnan takia

Turku on päivittänyt ja tarkistanut valmiussuunnitelmiaan viime aikoina poikkeustilanteiden varalle.

Sallan raja-asemalla seisovassa kyltissä muistutetaan monella kielellä, että pääsy rajavyöhykkeelle ilman lupaa on kielletty.

Hallintovaliokunta: Itäraja voidaan sulkea kokonaan, turvapaikanhaku voidaan keskittää esimerkiksi Helsinki-Vantaalle

Mahdollisuudella rajoittaa rajanylitystä varaudutaan turvapaikanhakijoita käyttämällä tehtävään hybridivaikuttamiseen.

Pysäytysmerkki tyhjällä Niiralan rajanylityspaikalla.

Suomen varautumista koskevat lait pyritään saamaan voimaan kesän aikana – näin poliittisesti herkät lait rajan turvallisuudesta etenevät

Eduskunta venyttää kevään istuntokauttaan heinäkuulle, jotta hybridioperaatioihin varautumista koskevat lait saadaan mahdollisimman nopeasti voimaan.

Pohjois-Karjalan rajavartioston partio kulkee rajalinjaa pitkinaurinkoisena päivänä.

Hallintovaliokunta vaatii, että laki sallii koko itärajan sulkemisen tarvittaessa

Myös hallituspuolueet tukivat vaatimusta, jonka mukaan lain tulisi sallia turvapaikanhaun keskittäminen muualle kuin hybridioperaatioon ryhtyvän valtion vastaiselle rajalle.

Riikka Purra eduskunnassa.

Eduskunta keskusteli kiistellystä rajavartiolaista – perussuomalaiset: Kaikissa tilanteissa täytyy olla keinot suojata Suomen koskemattomuutta

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat katsoneet, että joko uudistettavaan valmiuslakiin tai rajavartiolakiin tulisi kirjata mahdollisuus sulkea itäraja kokonaan turvapaikanhaulta, jos tilanne vaatii.

Pohjois-Karjalan rajavartioston partio kulkee rajalinjaa pitkinaurinkoisena päivänä.

Hallitus esittää, että turvapaikanhaun voisi keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, jos kyse on hybridioperaatiosta – muutos ei riitä perussuomalaisille

Perussuomalaiset haluaa lisätä lakiin eduskunnassa pykälän, joka mahdollistaa rajan sulkemisen kokonaan. Muuten puolue torppaa valmiuslain uudistuksen etenemisen.

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd:) A-studiossa.

SDP:n Johannes Koskisen mukaan valmiuslain umpisolmu avautuisi tiukentamalla rajavartiolakia

SDP:n Koskinen ehdottaa rajavartiolakiin mahdollisuutta rajan sulkemiseen asteittain. Ääritilanteessa turvapaikanhaku voisi tapahtua esimerkiksi vain lähetystön kautta.

Parlamentaarinen ryhmä kokoontui eduskunnan auditoriossa 8. kesäkuuta.

Keskustelut rajaturvallisuudesta jatkuvat – rajavartiolain muutokset pikaisesti eduskuntaan, valmiuslain kiireellinen käsittely epävarmaa

Hallitus ja oppositio ovat keskustelleet rajaturvallisuuden vahvistamisesta. Hallitus on luvannut tuoda rajavartiolain muutosesitykset huomenna eduskuntaan.

Rajamerkki Suomen valtakunnanrajalla.

Analyysi: Oppositio vaatii tiukkoja rajapykäliä – hallitus torjuu Venäjän ilkeyksiä 

Hallitus on esittänyt valmiuslakiin pikaisia muutoksia, joilla voitaisiin vastata esimerkiksi Venäjältä mahdollisesti tuleviin erilaisiin ilkeyksiin. Muutoksiin tarvitaan tukea oppositiolta, joka vaatii nyt tiukempia rajalakeja, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Ministeriaitio eduskunnan kyselytunnilla.

Hallitukselta tivattiin jengirikollisuudesta ja nuorten mielenterveysongelmista – "Tilanne on kestämätön, miksi hoitotakuu ei sisällä terapiaa, kuten lupasitte?"

Nuorten mielenterveysongelmien ja heidän hoitoonpääsynsä lisäksi kansanedustajia puhuttivat maahanmuuttajajengit sekä kallistuvat elinkustannukset.

Piikkilanka-aita Suomen ja Venäjän rajalla.

Valmiuslain piti suojata itäraja pikaisesti Venäjän mahdollisilta "ilkeyksiltä" – nyt muutokset jumittavat eduskunnassa

Valmiuslain ja rajavartiolain muutoksilla varaudutaan tilanteeseen, jossa Venäjä käyttäisi siirtolaisjoukkoja painostuskeinona itärarajalla.

Rajavartiolaitoksen stop-kyltti itärajalla

Hallitus vei eduskuntaan hybridiuhkia torjuvan valmiuslain "puolikkaan" – itärajan masinoidun maahantulon pykälät ovat yhä kesken

Vielä on auki, säädetäänkö valmiuslait tavallisessa vai perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen kehysriihen tiedotustilaisuudessa 5. huhtikuuta.

Oppositio ei hyväksy hallituksen esitystä valmiuslaista sellaisenaan – Purra: Suomen voitava kieltäytyä turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta

Hallitus esitti torstaina muutoksia valmiuslakiin, mutta esityksestä puuttui osa, jolla puututtaisiin siirtolaisten käyttämiseen politiikan teon välineenä. Hallitus antaa esityksen asiasta ennen eduskunnan kesätaukoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingissä 18. elokuuta 2020.

Valmiuslakia valmistellaan, kun hoitajien työehtosopimus on katkolla – HUS-johtaja Lasse Lehtonen: Sairaat pitää hoitaa, vaikka lakko tulisi

HUSin diagnostiikkajohtaja ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa, että valmiuslakia voitaisiin käyttää hoitajien töihin saamiseen, jos hoitajat menevät lakkoon.

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin saapumassa Ylen vaalitenttiin.

Marin: Koronapandemian vaikeimmat ajat ovat seuraavina viikkoina edessä

Koronavirus leviää niin vauhdikkaasti, että tulemme näkemään terveydenhoidon puolella tämän pandemian kaikkein vaikeimmat ajat seuraavien viikkojen aikana, pääministeri Sanna Marin arvioi.

Varusmiehet leiriytyivät Lohjan Kasvihuoneilmiön läheisyyteen ja valmistautuivat avustamaan poliisia.

Hallitus valmistelee jälleen valmiuslakia, joka mahdollistaa järeän puuttumisen perusoikeuksiin – näin poikkeusololakia voitaisiin käyttää

Valmiuslain käyttäminen edellyttää vankkoja perusteita ja käytännössä sitä, että muita vaihtoehtoja ei ole. Tällä kertaa hallitus kaavailee esimerkiksi oikeutta siirtää kiiretöntä hoitoa sairaaloissa.

Kaksi koronapotilas erityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja keskustelee toisen potilaan kanssa.

Pahimpien epidemia-alueiden sairaalajohto ei näe nyt tarvetta poikkeusoloille – HUSin mukaan valmiuslakia voidaan tarvita kuitenkin kahden viikon sisällä

HUS ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri eivät pidä valmiuslain käyttöönottoa välttämättömänä juuri nyt, mutta sairaanhoidon kantokyvyn vaarantumiseen pitää varautua. Ensin olisi tarve poiketa hoitotakuusta ja ohjata alueiden sairaanhoitoa laajemmin yhteistyöhön.

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.

Hallitus valmistelee poikkeusoloja ja valmiuslain käyttöönottoa – sairaanhoidon kantokyky yritetään turvata

Ylen tietojen mukaan asiaa valmistellaan, jotta sairaalat selviäisivät tulevien viikkojen tautihuipusta.

Anna-Maja Henriksson nousemassa Säätytalon portaita.

Poikkeusolojen lainsäädännön uudistaminen alkaa – ministeri Henriksson odottaa vastauksia rajakäytäntöihin jo alkuvuonna

Eduskuntapuolueet ovat samoilla linjoilla siitä, että valmiuslakia pitää uudistaa. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan uudistus kestää arviolta neljä vuotta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) arvioi A-Talkissa Suomen varautumista hybridiuhkaan.

Suomi varautuu hybridiuhkiin – sisäministeri Ohisalo: ”Valmiuslain uudistuksella viranomaisille tarvittavat keinot toimia”

Hybridiuhkien torjumiseen kokoomus ottaisi käyttöön nykyistä tiukempia keinoja. Sisäministeri muistuttaa kansainvälisten sopimusten velvoittavuudesta.

Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö pohtii, houkutteleeko löysä lainsäädäntö turvapaikanhakijoita Suomeen: "Me erotumme pohjoismaisista kumppaneista"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Valko-Venäjän toiminnasta alkuviikosta Puolan presidentin kanssa. Osapuolet pohtivat, pyrkiikö Valko-Venäjä hajoittamaan toiminnallaan EU:n yhtenäisyyttä.

Minna Hulkkonen, maahanmuutto-osaston osastopäällikkö, Sisäministeriö

Sisäministeriö vakuuttaa viranomaisten varautuneen suuriin siirtolaismääriin Suomen rajoilla – Liettuan poikkeuksellista tilannetta seurataan

Sisäministeriö seuraa Liettuan tilannetta tarkasti. Siirtolaisia on tullut Valko-Venäjältä Liettuaan lyhyen ajan sisällä moninkertainen määrä verrattuna koko viime vuoteen. Asiantuntijat epäilevät, että Valko-Venäjä käyttää siirtolaisia hyväkseen politiikassaan.

Pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa 1. maaliskuuta 2021.

Poikkeusaikojen lainsäädäntö puretaan

Pääministeri Sanna Marin keskusteli valmiuslain pykälien kumoamista presidentti Sauli Niinistön kanssa tiistaina.

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen neuvotteluun Säätytaloon Helsingissä.

Näin hallitus avaisi Suomen: Huhtikuussa peruskoulut lähiopetukseen ja ravintolat auki, toukokuussa museot ja kirjastot avaisivat ovensa

Työmatkaliikenne ja sukulaisten tapaaminen Euroopassa avautuisivat touko-kesäkuussa. Maskisuositus harkintaan kesäkuussa.

Valmistautuminen A-studio lähetykseen

Analyysi: Pääministeri Sanna Marin pani arvovaltansa peliin liikkumisrajoitusten takia, koska niille ei pääministerin mukaan ole vaihtoehtoa

Koko hallitus taipui pääministerin esityksen taakse vaikean väännön jälkeen, politiikantoimittaja Maria Stenroos kirjoittaa.

Mustikkamaan edustalla Helsingissä hiihdettiin jäällä 12. helmikuuta.

Liikkumisrajoituksia on mutkikasta todistaa välttämättömiksi, yksi ratkaisu olisi nopeasti käyttöön otettava lain "tuplalukko"

Asiantuntijatkin ovat eri mieltä siitä, pitäisikö liikkumisrajoitukset ottaa käyttöön saman tien vai vasta myöhemmin.

Kello 22 varusmiehet saapuivat ja leiriytyivät parin kilometrin päähän Turuntien lähelle Lohjan Kasvihuoneilmiön pihalle.

Oikeusoppineet muuttaisivat valmiuslakia tai sorvaisivat pandemiaa varten uuden lain – perussuomalaiset nihkeänä uudistukselle, ensin rajatestaus kuntoon

Valmiuslakia päivitettiin viimeksi kymmenen vuotta sitten. Sen keinovalikoima on tarkoitettu enemmän sotilaalliseen kriisiin.

Venäläisiä matkustajia passintarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Cabinet may use Emergency Powers Act, says key parliamentary committee

The Constitutional Law Committee gave the cabinet the green light to use extraordinary powers to fight the pandemic.

Venäläisiä matkustajia passintarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa valmiuslain käytölle – asiantuntijat arvostelevat viestinnän keskittämistä pikemminkin ”sota-ajan” toimeksi

Hoitotakuun joustamiselle olisi pahimmilla epidemia-alueilla tarvetta ehkä jo ensi viikolla, Ylelle arvioidaan.

Kuvassa on kansliapäällikkö Kirsi Varhila, joka osallistui Ylen koronavirus-aiheiseen erikoislähetykseen 28. toukokuuta 2020.

STM:n Kirsi Varhila: Ulkonaliikkumiskieltoa ei ole tiedossa lähiviikkoina

Liikkumisrajoituksia valmistellaan jo, mutta tavoitteena on saada jo voimassa olevilla toimenpiteillä tartuntaluvut laskuun.

Ihmisiä ulkoilemassa meren rannalla.

Työssäkäynti, koulumatkat, kaupassa ja apteekissa käyminen sekä ulkoilu sallittaisiin, vaikka liikkumisrajoitukset otettaisiinkin käyttöön

Ylen tieto: Harkinnassa olevat rajoitukset perustuisivat perusoikeuksien tilapäiseen poikkeukseen, ei valmiuslakiin.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Ensimmäiset valmiuslain pykälät tulevat – Tehohoitopaikkoja voidaan lisätä, ja erikoissairaanhoidon jonotusajat saavat venyä

Valmiuslain pykälät 86 ja 88 tuovat joustoja terveydenhoitoon, jos tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä nykyisestä vielä nousee.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kekussairaalan ulkopuolella kuvattuna.

Valmiuslain muutokset eivät vaikuta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin akuutisti

Kanta-Hämeen keskussairaala on kuitenkin alustavasti neuvotellut Taysin kanssa potilaiden mahdollisista siirroista.

Oulun yliopistollisen sairaalan valokyltti.

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Pohjois-Pohjanmaalla maaliskuun loppuun asti

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt ensi maanantaina voimaan astuvista rajoituksista.

Pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 5. maaliskuuta 2021.

Government proposes emergency powers to curb Covid

The decrees allowing for changes to the Emergency Powers Act will move to Parliament for approval.

Koronaan liittyviä hankalia sanoja.

Menevätkö sinullakin termit sekaisin? Kasasimme poikkeusolot–suomi–poikkeusolot -sanakirjan

Sulkutila, tahtotila, avi, valmius- ja tartuntatautilait. Tässä viime aikojen hämmentävät termit selitettyinä.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Hallitus yrittää padota koronan leviämistä ja haluaa valmiuslain pykäliä sosiaali- ja terveydenhuoltoon – mitä se tarkoittaisi käytännössä?

Valmiuslailla voidaan määrätä muun muassa työntekijöiden työvelvoitteesta ja kiireettömän hoidon lykkäämisestä.

Sanna Marin

Hallitus valmistelee neljää valmiuslain pykälää: potilaiden siirtämistä julkiselta yksityiselle sekä hoitotakuun joustoa – myös rokotejärjestyksen muuttaminen esillä

Mikäli vaalit pidetään ajallaan, koronarokote voidaan hallituksen mukaan antaa kotiäänestystä suorittaville vaalitoimitsijoille.

Anu Vehviläinen

HS: Marin kiistää puhemiehen ja eduskunnan pääsihteerin väitteet ravintoloita sulkevan lain kiirehtimisestä

Marinin mukaan hallitus ei ole asettanut eduskunnalle lain käsittelyä koskevia aikatauluja.

Tuomas Pöysti pimenevässä illassa Senaatintorilla. Tuomas on pukeutunut tummansiniseen pukuun. Vaaleansinisen kauluspaudan parina on punainanen kravatti ja rintataskusta pilkistää punaisilla ympyröillä koristeltu valkonen liina.

Oikeuskansleri Pöysti A-studiossa: Suomen lainsäädäntö ei ollut valmis pandemiaan

Pöystin mukaan on yksiselitteistä, että valmiuslain pykälien käyttö vaatii eduskunnan käyttöönottoasetuksen.

Sanna Marin ja Tuula Haatainen.

Government calls time out on emergency powers rollout after legal scholars raise questions

The government had planned to "partially" introduce two sections of the Emergency Powers Act.

Sanna Marin ja Tuula Haatainen.

Hallitus ottaa aikalisän valmiuslain pykälien käyttöönotossa – iltapäivällä kerrottu päätös valmiuslaista on laiton, sanoo oikeusoppinut

Hallituksen oli määrä ottaa "osittain" käyttöön kaksi valmiuslain pykälää ilman eduskunnalle tehtävää asetusta.

Sanna Marin

Finland declares state of emergency to fight Covid epidemic

The government also submitted a proposal to Parliament on the closure bars and restaurants for a three-week period.

Anna-Maja Henriksson vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina 27. helmikuuta.

Justice Minister: Government preparing to introduce curfew if situation worsens

The Prime Minister's office is preparing amendments to the Emergency Powers Act, permitting a curfew, the minister said.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tapaamista Säätytalon edustalla Helsingissä 25. helmikuuta.

Vanhaan normaaliin ei palata kolmeviikkoisen sulun jälkeenkään – pääministeri Marin Ylen aamussa: "En sulje pois niitä keinoja, joita valmiuslaissa on"

Pääministeri korosti pitävänsä mahdollisena, että Suomessa otettaisiin käyttöön järeitä keinoja tautitilanteen taltuttamiseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle