Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Biokaasupistooli autossa tankkauksen aikana kiinni.

Pedersöre investoi biokaasuun

Jo tämän vuoden lopussa on mahdollista tankata autoon biokaasua Edsevössä. Investoinnin budjetoitu kokonaiskustannus on 1,015 miljoona euroa, joka rahoitetaan lainoilla.

Läheltä

Biokaasun jakelu kaikille kiinnostuneille viipyy yhä Nokialla

Biomylly -käsittelylaitoksen käyttöönottovaihe on vielä kesken, samoin kunnon tieyhteys kaasutankille.

maakaasuputki

Lahti edelläkävijäkuntien joukossa energiakriisin selättämisessä – Ukrainan sota vauhdittaa uusiutuvan energian investointeja

Fisu-verkoston kunnat satsaavat yhteistuumin uusiutuviin energiaratkaisuihin, jotta riippuvuus esimerkiksi Venäjän energiavarannoista vähenisi.

punatiilinen iso tehdasrakennus aitauksen takana, rekka-autoja pihassa

Hartwall ja Lahti Energia rakentavat biokaasulaitoksen – tavoitteena hiilineutraali juomatuotanto vuonna 2023

Paikallisella kiertotaloudella toimivassa laitoksessa Hartwall ei tarvitse lainkaan maakaasua, vaan se voidaan korvata biokaasulla.

Envor-reaktorit

Biojätteen määrä Forssan Kiimassuolla kasvaa – St1 puolestaan pohtii Hämeenlinnan biojalostamon tulevaisuutta

Biojätemassat ja lietteet kuljetetaan Forssaan pääasiassa keräilyautoilla. Biojätteistä ja jätevedenpuhdistamoiden lietteistä Envor valmistaa biokaasua Forssan Kiimassuolla.

Riikinvoimalaitos leppävirralla.

Leppävirran Riikinnevalle on mahdollista rakentaa iso biokaasun tuotantolaitos

Toteutuessaan biokaasulaitos voisi tuottaa vuodessa biokaasua määrän, joka vastaa viittä miljoonaa litraa dieseliä.

Sininen auto, jonka kyljessä lukee "Made in Mikkeli. Paikallista biokaasua"

Energiakriisi lisäsi biokaasun kysyntää – Mikkelin biokaasulaitos toimii vasta 70 prosentin teholla

Biokaasulaitoksella on kaksi linjaa: jätevesilinjasto ja biojätelinjasto. Jälkimmäinen tarvitsee vielä lisää raaka-ainetta.

Tyypillistä biojätettä: kahvisuodatin ja banaaninkuori

Ilman roskapusseja toimiva biojätejärjestelmä sai tunnustusta Suomalaisen Työn Liitolta

Tamperelaisen yrityksen rakentama käsittelyketju perustuu jätemyllyyn ja imuautolla tyhjennettävään säiliöön.

Morotsskal, äppelskal, rester av en lime

Biojätteiden kierrätystä esitetään pakolliseksi kaikille syksystä 2023 alkaen

Vuosittain biojätettä päätyy poltettavaksi peräti 7 miljoonaa kiloa. Biojäte halutaan kierrättää tehokkaammiin, jotta Stormossen saa riittävästi raaka-ainetta biokaasutuotantoa varten.

Lakeuden Etapin käsittelypäällikkö Panu Kanamäki seisoo maanparannusainekasan vieressä.

Kierrätyslannoitteiden kysyntä ampaisi kasvuun – moni myy tällä hetkellä ei-oota ja etsii lisää raaka-aineita tuotantoon

Kotimaisia kierrätyslannoitteita valmistetaan esimerkiksi biojätteistä, kotieläinten lannasta tai jopa alkaliparistoista. Markkinat käyvät nyt kuumina, koska kemiallisten lannoitteiden hinnat ovat karanneet ja saatavuusongelmiakin on.

Gasumin biokaasulaitos Kujalan jätekeskuksessa Lahdessa

Lahden Kujalassa syntyy biokaasua entiseen tahtiin, vaikka kysyntää olisi – pula biojätteestä jarruttaa

Labio tuottaa biokaasua mahdollisimman paljon, mutta tuotannon kasvattamiseen tarvittaisiin enemmän raaka-ainetta.

Nordic Ren-Gasin markkinakehitysjohtaja Matti Rautkivi katsoo kohti kameraa

Kotkaan suunnitellaan vihreää vetyä ja uusiutuvaa kaasua tuottavaa laitosta – 600 rekkaa kulkisi uusiutuvalla kaasulla

Kotkan Energia oy ja Nordic Ren-Gas oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavasta laitoksesta. Varsinaista investointipäätöstä ei ole vielä tehty.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen putkistoa.

Nurmon biokaasulaitos viipyy edelleen – hanketta ei ole kuitenkaan kuopattu ja töitä tehdään sopimusten eteen

Nurmoon päätettiin rakentaa biokaasulaitos jo neljä vuotta sitten, mutta hanke viipyy edelleen. Biokaasuhankkeita on nyt suunnitteilla eri puolille ja kysynnän arvellaan kasvavan.

Esko Rissanen katsoo kameraan.

Biokaasulaitos voi muuttaa maanviljelijöiden lopettamissuunnitelmia – varsinkin sivutuotteena syntyvä lannoite kiinnostaa tiloja

Leppävirran Riikinnevalle suunnitellaan biokaasulaitosta. Pohjois-Savossa on vireillä myös muita biokaasua tuottavia laitoksia.

Maatalousyrittäjä Markus Eerola pitää käsissään biokaasulaitokselta tullutta lannoitehaketta.

Hyvinkäällä on luomutila, joka on siirtynyt energian kuluttajasta sen tuottajaksi – se on avuksi nyt, kun maataloutta uhkaa uusi kriisi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös Suomen maatalouteen ja maanviljelijöiden tuotantokustannuksiin, sillä noin kolmannes Suomen lannoitteista on tuotu viime vuosina Venäjältä.

Kaasua tankataan autoon.

Pyhäjärvelle avataan syksyllä biokaasuasema, joka saa oman biokaasulaitoksensa vasta myöhemmin – alkuun myydään ostokaasua

Biokaasuasemia on vielä harvassa. Lähimmät asemat ovat yli sadan kilometrin päässä, joten sijainti on tarkkaan harkittu.

Keskeneräinen kaasutankkausasema

Pohjalaisviljelijät perustavat oman biokaasuaseman valtion tuella – ympäristöystävällisen harrastuksen uskotaan vielä muuttuvan bisnekseksi

Biokaasuasema rakentuu vinhaa vauhtia Vöyrin teollisuusalueelle Pohjanmaalla. Tankkausasemahankkeille on myönnetty tukea eri puolille maata.

Westenergy i Korsholm.

Westenergy suunnittelee synteettisen metaanin tuotannon aloittamista vuonna 2025

Synteettinen metaani on määrä nesteyttää, jotta sitä voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Sivutuotteena syntyvä lämpö hyödynnetään myös.

Kaasutankkausliitin kiinni autossa

Kaasutankkausasemat rakennetaan sekä Joensuuhun että Kiteelle

Pohjois-Karjalan ensimmäinen kaasutankkausasema pitäisi avautua Joensuussa ensi syksynä. Kiteelle puolestaan rakennetaan ensi kesänä sekä kaasunjalostuslaitos että kaasutankkausasema.

Gasumin biokaasulaitos Turun Topinojalla.

Turun Topinojan biokaasulaitokselle uusi ympäristölupa – hajuhaitat ovat kiusanneet alueen asukkaita

Uuden ympäristöluvan myötä laitoksen poistokaasujen piippuja korotetaan.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen putkistoa.

Nokian Koukkujärveltä saa jo biokaasua, mutta tavalliset autoilijat joutuvat vielä odottamaan katuyhteyttä

Biojäteautot pääsevät kaasuntankkauspaikalla oman kuormareittinsä kautta. Yleiseen käyttöön tarvitaan kunnon katuyhteys, jonka rakentaminen on Nokian kaupungin ohjelmassa keväällä.

Luukku, josta näkyy voimakasta palamista Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksella.

Tampere aikoo tehdä jätteenpolton päästöistä polttoainetta rekoille: tuotantolaitosta suunnittelee miljoonarahoituksen kerännyt kasvuyritys

Viime vuonna perustetulla Nordic Ren-Gasilla on jo yhteistyösopimukset Lahti Energian ja Etelä-Savon Energian kanssa.

Biokaasupistooli autossa tankkauksen aikana kiinni.

Biokaasun myynti on kasvanut selvästi Mikkelin seudulla – paikallinen tuotanto on riittänyt hyvin kysyntään

Etelä-Savon Energia Oy:n mukaan biokaasun kysyntä hieman yli tuplaantui viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Myös kaasutankkausasemien määrä lisääntyi Etelä-Savossa viime vuonna.

Mikko Laak istuu autossa.

Ilmastosta huolestunut Mikko Laak tankkaa biokaasua henkilöautoonsa – EU kuitenkin kieltänee tällaisten autojen valmistuksen

Asiantuntijoiden mukaan biokaasulla kulkeva auto pääsee parhaimmillaan mittauksissa sähköauton kanssa samalle viivalle hiilidioksidipäästöjen suhteen.

Pentti Ahopelto tankkaamassa biokaasua maitoautoonsa tammikuisena pimeänä aamuna. Hänellä on suojavisiiri ja suojahanskat kädessään.

Maitoautojen tankit täyttyvät jo lähivuosina dieselin sijasta uusiutuvilla polttoaineilla – silti suurin osa maidontuotannon päästöistä syntyy tiloilla

Maidonkeruu tiloilta meijereille tapahtuu tulevina vuosina yhä enemmän biopolttoaineilla kulkevilla ajoneuvoilla. Esimerkiksi Valio tähtää siihen, että jo reilun kymmenen vuoden kuluttua yrityksen koko kuljetuskalusto käy uusiutuvilla polttoaineilla.

Biokaasun tankkauspumppu.

Biokaasun kysyntä on kasvanut huimasti Jyväskylässä – auton tankkaajat ovat jääneet monesti ilman polttoainetta Seppälässä

Kysyntää ovat nostaneet muun muassa kaasulla kulkevien henkilöautojen määrän lisääntyminen. Lisäksi jätteenkuljetusautot, osa linja-autoista ja tietyt kuljetusyhtiöt käyttävät Jyväskylässä biokaasua polttoaineenaan.

Kari Julkunen nostaa tukkeja rekkansa kyytiin

1,8 miljardia kilometriä vuodessa – tavaraliikenne aiheuttaa kymmenen prosenttia Suomen päästöistä, ja neljäsosa ajoista tehdään ilman kuormaa

Suomessa raskas tieliikenne on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Ratkaisuja asian muuttamiseen olisi: vastuu on pitkälti yrityksillä, joille tarjolla olisi vähemmän päästöjä ja lisää säästöjä.

Mies traktorissa koiran kanssa.

Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua

Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.

Kaasuautojen tankkausasema.

Biokaasulaitoksen laajentaminen Kouvolassa nytkähti eteenpäin: lautakunta hyväksyi kaavaehdotuksen, hajuhaitat esillä keskustelussa

Energiayhtiö Gasumin tarkoituksena on uudistaa Mäkikylän biokaasulaitos ja kolminkertaistaa sen jätteenkäsittelykapasiteetti Kouvolassa.

kartta ja sijaintimerkki

Biokaasulaitoksella tapahtui kaasuvuoto Lappeenrannassa – ihmisiä ei vaarassa

Pelastuslaitos sai hälytyksen Kukkuroinmäelle kello 10.20.

Rahtilaiva ankkuroituna Haminan satamassa

Rahtilaivojen käymälöiden jätevedet halutaan Itämeren sijaan hyötykäyttöön – Suomen suurimmassa yleissatamassa kerätystä jätevedestä tehdään nyt biokaasua

Haminan-Kotkan satamassa on ryhdytty puhdistamaan rahtilaivojen jätevesiä ja jalostamaan niistä uusiutuvaa energiaa esimerkiksi rekkojen polttoaineeksi.

Biokaasupistooli autossa tankkauksen aikana kiinni.

Kysely: Kaasuautot kiinnostavat Rauman seudun kuljetusyrityksiä, tankkauspaikkojen vähyys arveluttaa

Yrityksille tehdyn kyselyn mukaan kaasutankkausaseman rakentaminen yksistään Raumalle ei riitä, vaan tankkauspaikkoja pitäisi olla tiheästi eri puolilla maata.

Ammattiopisto Lappian kaasuautoksi muuntama Volkswagen Caddy.

Biokaasu olisi nopea keino hillitä liikennepäästöjä, mutta EU:ssa sille ei lämmetä – kaasutankkaukseen päästäneen lähivuosina myös Lapissa

Biokaasun elinkaaripäästöt voivat olla parhaassa tapauksessa jopa negatiiviset. Biokaasulla toimiva auto voisi olla yhtä ympäristöystävällinen kuin sähköauto mutta halvempi.

Projektijohtaja Mika Laine ja suunnittelija Juha Karjalainen kävelevät laitoksen pihamaalla.

Porin uusi biokaasulaitos tuottaa pian kaasua autoilijoille, lannoitetta pellolle ja hiilidioksidia tomaattitarhalle

Laitoksen läheisyyteen rakennetaan parhaillaan kaasun jakelupistettä. Autoilijat pääsevät tankille näillä näkymin marraskuun lopulla. Envorilla on myös laajennustoiveita Luotsinmäellä.

Auton rakentajat töissään.

Uudenkaupungin autotehtaalle biokaasuterminaali

Biokaasuterminaalin rakentaminen on osa yhtiön hiilineutraaliustavoitetta ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian.

Biokaasu on Lappeenrannassa jo maakaasua halvempaa

Kilpailu kääntyi nurinniskoin polttoainemarkkinoilla: kaasuautoilija saa jo biokaasua halvemmalla kuin maakaasua

Maakaasun raju hinnannousu on parantanut biokaasun kilpailuasemaa. Tämä näkyy jo kaasuautojen tankkauspisteillä, jossa biokaasun kysyntä on lisääntynyt.

Julkisissa latauspaikoissa sähköautot voivat tasapainottaa sähköverkkoa. Kotona niitä voisi käyttää myös halvan sähkön varastona.

Survey: Almost half of car buyers would consider an electric or hybrid vehicle

The Autobarometer 2021 survey also found that Finland's young people were becoming more interested in car ownership.

Kartta Ulvilan Kettumetsän teollisuusalue.

Ulvilan biokaasulaitokselle ei ympäristölupaa – lähialueen asukkaat pelkäsivät hajuhaittoja

Ulvilan lupalautakunta on hylännyt Biogas Energyn ympäristölupahakemuksen. Laitosta suunniteltiin Kettumäen teollisuusalueelle. Ennen Ulvilaa laitos olisi haluttu rakentaa Porin Ulasooriin.

Juuso Joensuu poseeraa rekan edessä.

Ammattikuljettaja Juuso Joensuu on ajanut jo pitkään rekkaa, joka käy nesteytetyllä kaasulla – tankkaus on halpaa, mutta yleistymisen tiellä on vielä monta estettä

Huhtala Logisticsin rekoista yksi kulkee kaasulla. Huollossa ja tankkaamisessa on haasteita, mutta niiden kanssa selvitään. Traficomin tuki kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintaan on käymässä vähiin ennen aikojaan.

Kaasuautojen tankkausasema.

Gasum aikoo laajentaa Kouvolassa ja pyytää lupaa suurempiin hajuhaittoihin – jo nykyisistä hajuista valitetaan

Jo nyt Kouvolan Mäkikylässä sijaitsevan biokaasulaitoksen hajuhaitoista tulee ilmoituksia vuosittain. Laitoksen omistava Gasum pyytää lupaa vielä suurempaan hajupitoisuuteen.

Kuvassa on linja-auto, henkilöauto, taksi ja kuorma-auto Mannerheimintiellä Helsingissä elokuussa 2020.

Asiantuntijat ovat pettyneitä hallituksen ilmastosopuun ja erityisesti liikenteen päästöihin: "Oikeasti vain selvitetään ja perustetaan työryhmiä"

Asiantuntijat pitävät hallituksen ilmastopäätöksiä riittämättöminä. Liikenteen päästövähennykset nojaavat heidän mukaansa liian suuriin odotuksiin sähköautojen lisääntymisestä. Tehokkain keino eli fossiilisten polttoaineiden hinnan korottaminen jäi käyttämättä.

Prisman kassatyöntekijöitä ja asiakkaita.

Budjettiriihi valmistui – näin muutokset näkyvät kukkarossasi vuonna 2022: Opiskelijoiden tuloraja nousee, biokaasu kallistuu tankilla

Palkansaajien ansiotulovero laskee ensi vuonna jo aikaisemmin tehtyjen veropäätösten seurauksena. Budjettipäätöksillä kannustetaan omakotitaloasujia vaihtamaan öljylämmityksestä maalämpöön ja kiristetään etenkin pikkusikarien verotusta.

Biokaasun tankkausasema Jyväskylän Seppälässä.

Biokaasulla kova kysyntä – kaikki kaasuautoilijat eivät ole saaneet viime aikoina tankkia täyteen, kertoo jäteyhtiö Mustankorkea

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo, että biokaasun menekin kasvu on päässyt hieman yllättämään yhtiön.

turvepelto

Entinen turvesuo muuttumassa ainutlaatuiseksi energiakeskukseksi Keski-Pohjanmaalla – suunnitteilla biometaanijalostamo, aurinkovoimala ja tuulivoimaa

Lampin Voima Oy:n mukaan uusi tuotantolaitos on toiminnassa Toholammilla jo parin vuoden kuluttua, jos kaikki sujuu suunnitellusti.

Kaivuri nostaa nollakuitua Näsijärven Lielahdesta.

Näsijärvestä nostetaan nollakuitua, joka voisi korvata turpeen käytön – katso, kuinka puuainesta kaavitaan järven pohjasta

Selluteollisuudesta ylijäänyttä puuainesta, eli nollakuitua on tarkoitus polttaa Tampereen Sähkölaitoksen lämpövoimalassa. Näin nollakuidusta voitaisiin saada energiaa.

Hygienointisäiliöitä energiayhtiö Gasumin uusimmassa biokaasulaitoksessa Lohjalla

Hallitus on satsaamassa biokaasuun, vaikka se on ajautumassa sivuraiteelle henkilöautojen polttoaineena

Autonvalmistajat vieroksuvat nyt polttomoottoreita, mutta Luken tutkijan mukaan ne voisivat saada ansaitun aikalisän.

Lehmät laiduntavat pellolla.

Tervolaan nousee todennäköisesti Lapin ensimmäinen maatilan oma biokaasulaitos

Jurvan maatilalle Tervolan Louelle on nousemassa Lapin ensimmäinen maatilan oma biokaasulaitos. Se tekisi tilasta omavaraisen sähkön- ja lämmöntuotannon suhteen sekä auttaisi lopettamaan kuiviketurpeen käytön.

Kaasuautoa tankataan.

Kaasutankkausasemien määrä nousee Etelä-Savossa

Mikkeliin Tuskuun ja Pertunmaan Kuorttiin on tänä kesänä noussut uudet e-kaasuasemat.

Aurora Botnia anländer till Vasa

Ympäristötietoisuus myllertää nyt merenkulkualaa – maailman ympristöystävällisin alus voi muutamassa vuodessa jäädä uusien innovaatioiden jalkoihin

Merenkurkun uuden laivan ympäristöystävällisyyttä on suitsuttettu. Tutkijoiden mukaan alus voi hyvinkin olla alan kärkeä, mutta koska ympäristöasiat ovat nyt pinnalla, uusia vielä ympäristöystävällisempiä aluksia on ehkä jo valmisteilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle