Uusimmat artikkelit
Strömsö vinkkaa, miten voit ottaa talteen syksyn ylijäämän – säilöminen on yksi tapa säästää herkut myöhemmäksi
Omenat, kurkut, tomaatit, chili ja kaali ovat nyt halvimmillaan ja parhaimmillaan. Pikkelöi ja säilö purkkiin!
Tee itse kalasäilykkeesi – lapsellisen helppoa ja hyvää, särjestä tulee kuin tonnikalaa
Tomaattikastike ja kala kypsennetään lasipurkeissa uunissa.
Mehua, pyreetä, hilloa ja rouhetta – marjoista notkuvat pihlajat ovat tänä vuonna innostaneet myös ensikertalaiset kokeiluihin, katso videolta raakamehun ohje
Marttaliitossa arvellaan, että luonnontuotteiden suosion myötä pihlajanmarjan käyttökin voi olla nouseva trendi. Marjan maku taittuu ensimmäisen pakkasyön tai muutaman tunnin pakastamisen jälkeen.

Norjalainen Bjellandin mahtisuku on auttanut Suomea sata vuotta – “Ihailen sitä, miten Suomi toimii, kun on vaikeaa”, sanoo suvun päämies
En tiedä toista sukua, jolla olisi tällainen suhde Suomeen, sanoo kunniakonsuli Christian Bjelland.
“Maittava ateria kolmessa minuutissa” – 1950-luvun emännät saivat huokaista helpotuksesta, kun paheksutut einekset tulivat markkinoille
Einekset tulivat 1950-luvulla keittiöihin jäädäkseen.
Hyödynnä vihreät tomaatit tekemällä maukas säilyke
Vihreät tomaatit muhivat hyviksi maukkaassa liemessä.
Aromikkaat säilötyt omenat – näin otat talteen syksyn sadon
Hapokas lisä syksyisiin ruokalajeihin.
Sinappipikkelöity kurkku on nopeatekoinen herkku, joka säilyy viikkoja
Antaa raikkautta useimmille ruokalajeilla.

Teollisuus yrittää vähentää muovin käyttöä – kyse on ekologisuudesta, mutta myös mittavista säästöistä
Varsinkin muovia korvaavat kuitupakkaukset ovat tulossa markkinoille.

Hernekeitto on liittoutunut torstain kanssa – purkkihernekeitto pitää ikisuosikin pinnalla
Toiset haluavat sen sakeana, toisille maistuu laihempi versio. Hernekeittoon jokainen tekee tuttavuutta viimeistään koulussa.

Testissä kaksi ikivanhaa tuotetta: 34-vuotiaasta hillosta homeetkin olivat kuolleet, 9-vuotiaan marjan C-vitamiinit olivat tallessa
Ylen teettämissä laboratoriotesteissä selvisi, että vaihtelevista säilytysoloista huolimatta mustaherukkasoseessa oli noin kolme neljäsosaa tuoreen marjan C-vitamiinipitoisuudesta. Vuoden 1983 hillo sen sijaan oli pilalla.

Näin syntyy helppo marjahillo – ja tämä tiskikoneniksi säästää sormesi palamiselta
Kun uusi sato alkaa täyttämään pakastinta, on aika keittää edellisvuoden marjat hilloksi. Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi neuvoo, miten marjahillon keittäminen sujuu ilman näppien polttamista.

Iittalaakin tunnetumpi lasitölkki löytyi ennen melkein joka kodista – nyt siitä voi saada hyvät rahat
Säilönnän sijaan keittiötölkkit ovat nykyään sisustusesineitä, jotka vaihtavat omistajaa kirpputoreilla ja vanhantavaranliikkeissä.
Säilykepurkkitapaus
Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

Purnukat uuniin ja rouskuja suolavedessä – näillä säilöntävinkeillä onnistut
Valtasiko hillopurkin home tai tuliko suolasienistä liiankin suolaisia? Kajaanilainen martta Tuula Kärnä kertoo vinkit, jotka aloittelevan säilöjän kannattaa painaa mieleen.
Mielentilatutkimuksen tuloksia
Vaihtumattoman vaate- ja sapuskamaun etuja pohtii M. Kajo
Camilla Plum ja säilöjän niksit
Camilla Plum näyttää, kuinka oman puutarhan antia säilötään
Bulgariassa on takavarikoitu ennätysmäärä heroiinia säilykepurkeista
Tomaattisäilykkeitä kuljettavasta rekka-autosta takavarikoitiin Bulgariassa 200 kiloa heroiinia. Määrä on suurempi kuin edellisenä vuonna yhteensä.

Arvotauluja katosi museosta Yhdysvalloissa – FBI lupaa jättipalkkion vihjeistä
Seitsemän taiteilija Andy Warholin taulua on varastettu museosta Yhdysvaltain Missourin osavaltiossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Märketin viimeinen majakanvartija: "Aika ei käynyt pitkäksi, mutta säilykeruokaan kyllästyi"
Karl-Erik Erikssonin työsarka alkoi Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla luodolla 1960-luvun alussa.

Myös oman ruoan saa purkkiin
Laukaassa sijaitseva säilyketehdas purkittaa myös esimerkiksi metsästäjien tuomaa tarkastamatonta lihaa. Sitä saa purkittaa tuojien omaan käyttöön tai lahjoitettavaksi.

YK: Syyriasta voi tulla vielä miljoona pakolaista – avustusrahaa varattu loppuvuodelle nolla euroa
Jatkuvat taistelut Syyriassa pakottavat yhä uusia ja uusia ihmisiä pakenemaan kodeistaan. Osa näistä ihmisistä saapuu myös Eurooppaan, elleivät he saa apua lähiseudulla. YK:n ruokaohjelman avustusrahat loppuvat runsaassa kuukaudessa.

Enontekiöltä löytyi vielä sotamateriaalia
Metsähallituksen kulttuuriperintöinventoinnissa on löytynyt useita aiemmin kartoittamattomia sotahistoriallisia kohteita. Inventoinnissa löytyi Lapin sotaan liittyviä kohteita Enontekiön lounaisosista.

Tahtoo maakellari-ilmaston!
Maakellari kuuluu mummolan pihapiiriin, mutta rakennetaan niitä uusiakin. Tyypillinen uuden maakellarin rakennuttaja on kestäviä arvoja tunnustava nuoripari tai intohimoinen säilöjä.

"Teollisuustuote ei aina ole huonompi kuin kotona tehty" – mustikan terveelliset aineet säilyvät teollisesti kuumentaessa
Mustikasta tehtiin uudessa tutkimuksessa levitettä. Marjan terveelliset polyfenolit säilyivät paremmin teollisessa valmistuksessa kuin kotikeittiössä.

Boniitti on opiskelijoiden perusruokaa – mutta kuinka moni tietää syövänsä sitä?
Monien tonnikalasäilykkeiden ainesosaluettelossa mainitaan vielä purkin sisältävän tonnikalaa. Tonnikaloiksi lasketaan kuitenkin monia lajeja, ja Suomessa myydään enimmäkseen boniittia. Jatkossa pakkausmerkintöjen on oltava entistä selkeämpiä.

Oletko varautunut, jos kaupasta loppuu ruoka ja sähköt katkeavat?
Löytyykö sinun varastoistasi tarvittavat vermeet ja vempeleet vaikkapa pitkän sähkökatkon varalta? Entä oletko sitä mieltä, että omavarainen kasvattaa itse tarvitsemansa perunat, kalastaa itse omat kalansa, poimii mehu- ja hillomarjat talven varalle? Vai onko omavaraisuusajattelu vanhanaikaista? Eikö se riitä, mitä kaupasta saa?

Kainuulaistuotteille on kysyntää pääkaupungissa
Kainuulaiset tuotteet ovat jatkossakin esillä ja myynnissä helsinkiläisessä Itäkeskuksessa. Erityisen hyvin ovat tehneet kaupan hillot, nokkostuotteet ja leivonnaiset.

Säilykehedelmät ovat mainettaan parempaa evästä – Tutkija: erittäin hyvää ravintoa lapsillekin
Edes C-vitamiini ei häviä purkista. Kuumentaminen kyllä liuottaa sitä, mutta vitamiini säilyy umpioidussa purkissa vuosikausia.

Jäikö maitotölkki tai säilykepurkki avaamatta? – ratkaisu voi löytyä lähimarketista
Maitopurkin korkki on tiukassa, kurkkupurkin kansi ei aukea ja hammastahnatuubi jumittaa. Märkä tiskiriepu, kuuma vesi ja lopulta veitsi otetaan avuksi, mutta aina nekään eivät auta ja tuote jää pakkaukseensa. Tilanteita, joihin yhä useammin törmää arjessa, mutta joihin on keksitty käteviä apuvälineitä.

Purkkiruokaa ja vaippoja – pienten lasten kanssa reissaaminen vaatii suunnittelua
Yksi perhe pakkaa rantalomalle kaiken mukaan mitä jälkikasvu reissussa tarvitsee. Toinen varaa vain matkaeväät ja luottaa, että lomakohteesta löytyvät tarvittavat ruuat ja varusteet.

Suonenjoen hillotehdas laajenee jatkuvasti: "Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä"
Suomen suurin hillotehdas Suonenjoella laajentaa tuotantoaan. Uusia tiloja rakennetaan jatkuvasti lisää ja myös työntekijämäärään on odotettavissa lisäystä. Valion hillotehtaalla on töissä 110 ihmistä.

Muista porisuttaa hilloa tarpeeksi – video
Hillon ja mehujen keittäminen säilöö talven tuiskujen ja pakkasten varalle. Hillojen valmistusvaiheessa pitää muistaa kuoria keittämisen aikana hillon pinnalle kerääntyvä vaahto pois. Hyvä hillo on kirkasta ja sopivan kiinteää.
Miten syntyy paras hillo?
Hilloja voi tehdä marjoista ja hedelmistä. Makoisia herkkuja syntyy myös vihanneksista. Perussuosikkeja ovat mansikka, vadelma, mustikka, puolukka ja omena. Mikä on sinun suosikkisi? Miten syntyy paras hillo?

Vältelty sokeri kuuluu syksyn hilloihin
Syksyn sadosta keitetyt hillot ja soseet voi maustaa oman makunsa mukaan. Sopivia mausteita ovat ainakin inkivääri, chili ja minttu - sokeria unohtamatta. Sokerin merkitys hillolle on sen verran suuri, että siinä ei kannata asiantuntijan mukaan säästellä.

Hapansilakan maisteluperinne vetää suun messingille
Hapansilakka eli surströmming, tuo ruotsalaisten perinneherkku vaatii maistelijalta pokkaa. Erittäin voimakas ja paha haju ei houkuttele maistamaan, mutta tottuneet konkarit saavat ensikertalaisenkin koittamaan että, miltä se oikein maistuu.

Ruusun terälehdistä tehty hillo lähtee maailmalle – video
Huittisten Vampulasta saattaa löytyä seuraava suomalainen vientihitti. Kotajan tila tuottaa hilloa tuoreista ruusun terälehdistä ja se on herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa. Kotimaista ruusunterälehtihilloa myydään jo esimerkiksi Saksassa.

Sienihullun keittokirjasta löytyy suppelsiinihillon resepti
Innokkaan sieniharrastaja Timo Virolaisen ensimmäiset sieniruokamuistot ovat äidin tekemästä korvasienimuhennoksesta hapanleivän päällä. Aikuisena mies on tottunut lisäämään sieniä normiruokiin, mutta myös taivuttamaan niitä vaikka hilloksi.

Maksaako marjojen säilöntä mansikoita?
Mansikoita myydään pian reilusti alkukesää edullisemmin kun säilöntäsesonki alkaa. Marjojen hinnat vaihtelevat riippuen myyjästä ja siitä ovatko marjat valmiiksi perattuja.
Valio suunnittelee miljoonainvestointia Suonenjoelle lähivuosina
Valio suunnittelee toimintansa laajentamista Suonenjoen hillotehtaalle. Miljoonaluokan investoinnissa vanhoista varastotiloista remontoidaan uudet tuotantotilat.
Arvokkaalle Forssan Puutarhalle etsitään ostajaa
Perinteikäs Forssan Puutarha on pantu myyntiin. Kiinteistö sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla alueella, ja osa rakennuksista on suojeltu. Esimerkiksi kasvihuone on rakennettu 1800-luvun lopussa.
Vihanneksista voi saada enemmän lisävuosia kuin hedelmistä
Brittitutkimuksen mukaan vihanneksista ja hedelmistä saa parhaan hyödyn silloin, kun ne syö tuoreina.
John West -tonnikalasäilykkeitä vedetään takaisin
S-ryhmän myymälöissä tammikuun loppupuolella myynnissä olleita John West -tonnikalasäilykkeitä vedetään takaisin puuttuneiden pakkausmerkintöjen takia.

Rymättyläläisen sillitehtaan tuotannon työntekijät lomautetaan
Orkla Foods Finlandin Rymättylän tehtaalla lomautetaan helmikuussa tuotannon kaikki yhdeksän työntekijää. Rymättylässä olevalla tehtaalla valmistetaan Boy-kalasäilykkeitä.

Lentävä leijalautailija ja viikon muita uutiskuvia
Kova tuuli tarjosi leijalautailijoille oivat olosuhteet Helsingin Lauttasaaressa. New Yorkissa taas säilyketölkit yhdistivät taiteen ja hyväntekeväisyyden. Yle Uutiset keräsi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat.

Näin teet hilloa ja marmeladia - katso kuvat
Hillojen ja marmeladin tekeminen on todella helppoa. Tarvitset vain marjoja ja oikeanlaista sokeria. Käytä hilloa tehdessä hillosokeria. Marmeladia tehdessä käytä hillo-marmeladisokeria. Muista myös työvälineiden ehdoton puhtaus.

Purkit kuumiksi – hillontekoaika jatkuu
Mansikat, mustikat ja vadelmat on jo hillottu. Syksyn satoa riittää kuitenkin vielä hillopurkkeihin säilöttäväksi. Hillon tekeminen ei ole vaikeaa, mutta muutama perusasia on hyvä pitää mielessä.

Hilloihin makua inkivääristä, kanelista ja currysta
Monen mielestä marjat ovat parhaimmillaan suoraan metsästä suuhun napsittuna, mutta jos marjoja intoutuu keräämään talvea varten, saa niistä tehtyä monenlaisia herkkuja. Perinteisiä marjahilloja voi myös maustaa hieman erikoisemmiksi. Lakat käyvät hyvin myös chutneyn perustaksi.
Valion Suonenjoen tehtaalla investoidaan miljoonia kylmävarastoihin
Valion Suonenjoen hillotehdas tarvitsee lisää varastotilaa tulevaisuuden vielä salaisia uudistuksia varten.