Uusimmat artikkelit

Katso, kuinka jättimäinen pallo nousi korkeuksiin – harvinainen tutkimuslento Ruotsista stratosfääriin ja Suomen Lappiin onnistui
Pallolla kerättiin lisätietoa ilmastonmuutoksesta ja säteilystä. Tutkimuskalusto säilyi korkeasta lennosta ehjänä, ja tutkijat pääsivät jo maanantaina purkamaan eri instrumenttien keräämää dataa.

Meteoriitin minimuruset osoittautuivat paljon vanhemmiksi kuin maapallo – "Nämä ovat todellista tähtipölyä"
Murchnsonin meteoriitiksi nimetty murikka toi Maahan aineksia ajalta ennen aurinkokuntamme syntymää ja paljon kauempaakin.

Kheopsin pyramidista paljastui iso kammio, jonne eivät ole päässeet haudanryöstäjätkään
Kammioon ei johda käytäviä. Tutkijat miettivät nyt, voisiko kivien raosta puikahtaa sisään minirobotti.

Venäjällä uskotaan, että pyramidikoriste suojelee liikenteessä – punainen huivi puolestaan parantaa keuhkoputkentulehduksen
Venäjällä jopa television ykköskanava kertoo kansan uskomusten suojelevasta ja parantavasta voimasta. Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kirjoittaa, että venäläisten kiinnostus uskomuksiin ja taikauskoon kumpuaa Neuvostoliiton hajoamisen synnyttämästä arvotyhjiöstä.

Kansainvälinen avaruusasema välittää ainutlaatuista kuvaa maapallosta – Nasan suora linkki
Missä on aurinkoista, missä pilvistä? Missä on päivä, missä yö? Nasa näyttää suoraa teräväpiirtokuvaa maapallosta kansainväliseltä avaruusasema ISS:ltä.
Sadeveteen päätyneen radioaktiivisen tritiumin lähde arvoitus
Tulevissa mittauksissa selviää vaikutus talousveteen. STUK arvioi, etteivät juomaveden tritium-arvot nouse lähellekään haitallisia lukemia.

Pimeän aineen salaisuus saattaa ratketa lähikuukausina
Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tallentamasta kosmisesta säteilystä havaittiin jälkiä, jotka saattavat olla peräisin pimeän aineen partikkelien yhteentörmäyksestä. Pimeän aineen tunnistaminen mahdollistaisi rinnakkaisten maailmankaikkeuksien mahdollisuuden selvittämisen.

Voyager matkasi minne yksikään ei ole ennen mennyt
Voyager 1 -luotaimen arvioidaan olevan nyt noin 18 miljardin kilometrin päässä Auringosta.

Tshernobyl ei tapa suomalaisia
Tshernobylin osuus suomalaisten saamasta säteilyannoksesta on yhtä suuri kuin minkä jokainen saa kahdessa vuodessa vain olemalla olemassa. Säteilyturvakeskuksen ylilääkärin mukaan vaikutus on niin pieni, ettei se voi millään ilveellä näkyä syöpätilastoissa.

Maapallolle on osunut valtava gammasädepurkaus - Mistä se tuli?
Ihmiskunta on onnekas, ettei gammasädepommitus tullut hieman lähempää. Tähtitieteilijöiden mielestä se tuli silti aivan naapurista.

35 vuotta matkannut Voyager 1 kelluu pian tähtien välissä
Voyager 1 -luotain lähettää edelleen uutterasti tietoa Maahan, vaikka luotaimen tietokoneessa on puhtia vain murto-osa nykypäivän MP3-soittimen muistista.

Nasan Voyager-luotain on matkannut tähtienvälisen avaruuden porteille
Tarkka ajankohta tähtienväliseen avaruuteen siirtymiselle ei ole viedä tiedossa. Luotaimesta tulee kauimmaksi koskaan matkannut ihmisen tekemä esine.

Fysiikan professori: Ydinvoimahysteriaan ei syytä
Japanin ydinonnettomuudet ovat synnyttäneet voimakasta keskustelua ydinvoimasta ja voimaloiden turvallisuudesta. Fysiikan professori Antti Luukko pitää internetiä hyvänä tiedonlähteenä, mutta suosittelee seuraamaan ensisijaisesti viranomaisten tiedotteita huhupuheiden katkaisemiseksi.

Ken on luonut sinitaivaan, viheriäisen metsän ken?
Juha Ohtosen mielestä olisi kivaa saada rahaa tekemättä oikeastaan mitään.

Nobel-palkittu fyysikko Vitali Ginzburg kuoli
Venäläinen Nobelin fysiikan palkinnon saanut Vitali Ginzburg on kuollut. Venäjän tiedeakatemia ilmoitti 93-vuotiaan Ginzburgin menehtyneen sydänvaivoihin.

Pyhäjärvi mukana laboratoriokisassa
Euroopan komission rahoittama monikansallinen LAGUNA-konsortio suunnittelee yhteiseurooppalaista maanalaisen fysiikan tutkimuslaboratoriota. Pyhäsalmen kaivos Pyhäjärvellä on ehdolla laboratorion sijoituspaikaksi.

Maanalainen tutkimuskeskus Pyhäjärvelle?
Pyhäjärvi Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa on ehdolla kuuden muun paikkakunnan ohella maanalaisen laboratorion sjoituspaikaksi.
Auringon oikut hämmentävät tutkijoita
Auringon magneettinen toiminta on ollut viime vuosikymmeninä aktiivisempaa kuin koskaan yli tuhanteen vuoteen. Nyt poikkeuksellinen aktiivisuus on päättymässä. 120 aurinkotutkijaa 24 maasta kokoontuu tällä viikolla Saariselälle pohtimaan uusia tutkimustuloksia.
Auringon oikut hämmentävät tutkijoita
Auringon magneettinen toiminta on ollut viime vuosikymmeninä aktiivisempaa kuin koskaan yli tuhanteen vuoteen. Nyt poikkeuksellinen aktiivisuus on päättymässä. 120 aurinkotutkijaa 24 maasta kokoontuu tällä viikolla Saariselälle pohtimaan uusia tutkimustuloksia.
Nasan satelliitti lähti tutkailemaan aurinkokunnan laitaa
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasa on ampunut avaruuteen satelliitin, jolta odotetaan ennennäkemättömän tarkkoja tietoja aurinkokuntamme kaukaisimmalta laidalta.
Grönlannin sulaminen voi nostaa merenpintaa metrillä
Grönlannin mannerjäätikkö voi sulaa odotettua nopeammin, päättelevät amerikkalaistutkijat. He perustavat päätelmänsä Pohjois-Amerikkaa peittäneen ns. Laurentide-jäätikön sulamiseen viime jääkauden loppuvaiheissa.
Magneettinen pohjoisnapa liikkuu poikkeuksellista vauhtia
Magneettisen pohjoisnavan liike on kiihtynyt poikkeuksellisen nopeaksi. Tällä hetkellä magneettinen pohjoisnapa siirtyy kymmeniä kilometrejä vuodessa.
Suuri kosminen räjähdys havaittu
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliitti Swift on havainnut kaikkien aikojen kirkkaimman kosmisen räjähdyksen. Ilmiö oli havaittavissa Nasan mukaan myös paljaalla silmällä. Kyseessä oli ilmeisesti 7,5 miljardia vuotta sitten tapahtunut valtava gammasädepurkaus.
Auringonpurkaus voi vaikuttaa Discoveryn astronauttien avaruuskävelyyn
Viime yönä vain hetki Discovery-sukkulan kahden astronautin tekemän onnistuneen avaruuskävelyn jälkeen auringossa tapahtui voimakas purkaus.
Valtava hiukkaspurkaus Auringossa
Auringosta purkautui torstaina valtavasti niin sanottuja energisiä hiukkasia kohti Maata. Purkauksen radiosäteily on voimakkain sitten vuoden 1989.