Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Marsin ja Venuksen amuletti 1650-luvulta.

Sammakon luiden uskottiin nostattavan lempeä ja muita omituisuuksia: pohjoismaisessa magiassa riittää ihmettelemistä

Pohjolan noituus -kirja avaa suomalaisen ja pohjoismaisen magian ja noituuden historiaa. Tutkija Karolina Kouvola sanoo, että maaginen ajattelu ei ole vieläkään hävinnyt yhteiskunnasta.

Riimukivi.

Norjasta löytyi maailman vanhin ajoitettava riimukirjoitus

Oslon lähettyviltä löydetty riimukivi on paljastunut jopa 2000 vuotta vanhaksi. Tutkijat pitävät sitä vanhimpana varmasti ajoitettavana riimukirjoituksena.

Lähikuva hansikoidusta kädestä, joka puhdistaa maasta pilkottavaa pääkalloa.

Laaja DNA-tutkimus: viikinkiajan Skandinaviasta ei vain lähdetty maailmalle, vaan myös tulokkaiden määrässä oli selvä piikki

Britteinsaarilta, Etelä-Euroopasta ja Baltiasta tulleen väestön muisto perimässä hiipui pian viikinkiajan jälkeen. Pohjois-Suomesta tullut geenivirta sen sijaan vakiintui Skandinavian genomikartalle.

Kuva Tor-Leif Granlundin Assassins Creed Valhalla- pelin Eivor-nimisestä cosplay-hahmosta cosplayn sm-kisasta 19. marraskuuta 2022 Espoossa..

Kun Tor-Leif Granlund päättää muuttua videopelin hahmoksi, asun tekeminen kestää vuosia: ”Se luovuus on siistiä”

Granlund pokkasi puvullaan toisen palkinnon Cosplayn SM-kisoissa marraskuussa. Cosplay-puvun nahkan vanhentamiseen kuluu rutkasti akryylimaalia ja vanha joogamatto on osa viikinkiajan kilpeä.

Naisen käsissä on pieni rautainen kirves.

Janakkalan polttokenttäkalmistosta löytyneet ihmisen jäänteet kaipaavat tarkempaa tutkimista – Tutkija: ”Tämä oli kuin lottovoitto”

Janakkalasta löydetyt esineet odottavat Museovirastossa jatkopuhdistusta ja luettelointia, jonka jälkeen ne menevät konservoitaviksi.

Janakkalasta löytynyt viikinkiajan miekka

Hämeestä löytyi taas uskomaton historiallinen aarre: vesuri osui viikinkiaikaiseen miekkaan ja paljasti laajan kalmiston

Janakkalasta löytyi muutakin esineistöä, ja alustavan kartoituksen mukaan paikalla on ollut laaja polttokenttäkalmisto. Uusia tutkimuksia ei vielä ole suunnitteilla Museoviraston rajallisten resurssien vuoksi.

En vacker, naken blondin iklädd midsommarkransliknande utsmyckning.

Tutkijan mukaan viikinkielokuvien ja -sarjojen naiskuva on usein vinksallaan: "Naisten tehtävä on vain näyttää kauniilta"

Populaarikulttuurissa viikingit esitetään väkivaltaisina eivätkä naisten tehtävät välttämättä vastaa todellista kuvaa.

Vuoristoinen maisema.

Tutkijat selvittivät, mikä sai viikingit hylkäämään Grönlannin: eivät kavahtaneetkaan kylmää, vaan kuivuutta

Tutkijaryhmä uskoo selvittäneensä mysteerin siitä, mikä sai viikingit hylkäämään asutuksensa Grönlannissa 1400-luvun alussa. Pienen jääkauden sijaan viikingit ajoi pois kuivuus.

Kaksi huutaavaa nuorta miestä, joilla on Tanskan joukkueen punainen takki, kasvot maalattu Tanskan lipun värein ja päässä movinen sarvikypärä.

Viikinkiajan sarvikypärät ovat pötyä mutta pronssikaudella totta – kertovatko ne Välimeren ja Pohjolan suorasta merireitistä 3 000 vuotta sitten?

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan Atlantin rannikkoa seilattiin jo pronssikaudella yhtä päätä Sisiliasta ja Espanjasta Tanskaan niin metalli- kuin kulttuurilastissa.

Vastikään keritty lammas rantanurmikossa, tastalla merta ja jyrkkä rantakallio.

Ikivanhojen lampaanpapanoiden DNA kirjoittaa Färsaarten historiaa uusiksi: viikingit eivät olleetkaan ensimmäisiä asukkaita

Ihmisasutus ylsi syrjäisille Färsaarille hyvin myöhään. Tuore tutkimus löysi asutushistorialle alun järvenpohjaan päätyneistä lampaiden ulosteista.

Arkeologinen sinisävyinen helmi peukalon kynnellä.

Valtava ilmastokatastrofi autioitti pohjolaa 500-luvulla, mutta Ahvenanmaa sai uutta väkeä – vanha tieto Ahvenanmaan asutushistoriasta kumoutuu uusissa tutkimuksissa

Museoviraston uumenista löytyneestä yli satavuotiaasta kartasta se alkoi: arkeologi Kristin Ilves jäljitti Ahvenanmaalta suuren rautakautisen kylän, jollaisia siellä ei pitänyt ollakaan. Ilveksen tutkimuksissa myös kuva Ahvenanmaan merkityksestä viikinkiaikana on muuttunut.

Sörby Borgin linna lähellä Bredsättran kylää Öölannin saarella Ruotsissa.

Ruotsista löydettiin 300 vuotta kateissa ollut esihistoriallinen linna

Sörby Borg on mahdollisesti ollut Öölannin vanhin ja laajin linna. Tutkijat ovat etsineet sitä aiemmin vääristä paikoista.

Luolan suuhun osoittava kyltti, jossa lkee Surtshellir.

Laavaluolan kiviveneessä yritettiin torjua Ragnarök – viikinkilöytö Islannista kertoo maailmanlopun pelosta

Surtshellirin luola syntyi laavavirrasta, jonka on täytynyt olla Islannin varhaisille asukkaille elävä esimerkki myyttisestä Ragnarökistä. Kun laava jäähtyi, luolaan rakennettiin palvontapaikka pahan hillitsemiseksi tai hyvän voimistamiseksi.

Jone Matilainen, Road to Valhallla

Viikinkien matka tarunomaiseen Valhallaan herää valokuvanäyttelyssä henkiin, mutta ei helposti: katso jylhät kuvat

Jone Matilaisen Road to Valhalla -näyttely tuo esille näkymiä viikinkikulttuuriin.

Kolme miestä, joilla on vaaleat peruukit ja tekoparrat sekä muovikypärät, joissa on sarvet.

Tukka tummeni ja kotikonnut laajenivat – iso DNA-tutkimus mullistaa kuvaa viikingeistä blondeina skandinaaveina

Geenit osoittivat muun muassa, että Virossa haudattiin vuoden 750 paikkeilla neljä samaan perheen poikaa, jotka olivat purjehtineet Saarenmaalle nykyisen Tukholman liepeiltä.

Tutkakuvassa näkyy hautakumpu tummana ja alus sen keskellä vaaleana.

Home uhkaa ainutlaatuista viikinkilaivalöytöä Norjassa, kaivauksille tuli kiire

Gjellestadin laivasta tulee neljäs harvinaisuus Norjan uuteen viikinkiaikamuseoon, joka on rakenteille Osloon Bygdøyn museosaarelle.

Piirros punapurjeisesta viikinkialuksesta aaltojen keskellä.

Digitaalinen tutkimus korjaa 1800-luvun arkeologian kovakätisyyttä – norjalainen viikinkilaiva osoittautui ripeäksi miehistönkuljetusalukseksi

Runsaat tuhat vuotta sitten aaltoja halkoneesta Tuneskipetistä on säästynyt vain osa pohjaa, mutta se on silti maailman parhaiten säilyneitä viikinkialuksia.

Tutkija syvän tiiliseinäisen kellarin pohjalla.

Kuopallinen vihreää mönjää kertoo Lontoon Strand-kadun historiaa – muinaiset käymälät ovat arkeologeille aarreaittoja

Paavien palatseista oli vain tiedonmurusia, kunnes löytyi käymälä ja odottamattomia todisteita. Käymälät on viime vuosina kertoneet myös muun muassa viikinkien hygieniasta.

Holmberg osoittaa sormella riimukiven tekstiä.

Tutkimus: Kuuluisa riimukivi kertoo viikinkien ilmastoahdistuksesta – Onko raflaavan moderni väite selitys 800-luvun arvoitukselliseen tekstiin?

Folkloristi Joonas Ahola pitää päätelmää ylitulkintana mutta ymmärtää ruotsalaistutkijoiden innostuksen. Riimukivet ovat suora yhteys muinaisten ihmisten ajatuksiin.

Hämeenlinnan Uhrikiventiellä oleva kuppikivi

Mies kaivoi maasta muinaisesineitä – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Hartolan pellosta löytyi mm. viikinkiaikainen solki. Luvattomasta muinaisjäännösten tonkimisesta rapsahti 450 euroa sakkoa.

Ett spänne från 900-talet som hålls i en hand med vita vantar.

Hiekasta löytyi viikinkiaikainen koru Pedersöressä – pronssinen solki yllättävä todiste pysyvämmästä asutuksesta

Solki on yli 1000 vuotta vanha ja arkeologin mukaan hyvin epätavallinen löytö alueelta.

Beforeigners

Krista Kosonen näyttelee nykyaikaan joutunutta viikinkisoturia – norjalainen Beforeigners-sarja tarjoaa ronskia huumoria

Krista Kosonen näyttelee toista pääosaa scifiä ja rikosta sekoittavassa norjalaissarjassa Beforeigners. Kosonen puhuu roolissaan norjan lisäksi muinaisnorjaa ja muinaissaamea.

Kuopan pohjalle polvistunut tutkija kaapii maata luiden päältä.

Tapettu mies, hevonen ja koira – Ruotsista löytyi ainutlaatuinen viikinkiajan venehauta

Edellisestä venehautalöydöstä on Ruotsissa miltei viisi vuosikymmentä. Nykyajan menetelmillä saadaan paljon enemmän tietoa viikinkiajasta, myös nyt löytyneestä miehestä, jonka hengen näyttää vieneen miekka.

Muinainen keihäänkärki kaivauksessa.

Tällaisilla aseilla kylvettiin kauhua viikinkiajalla: miekka, kirves ja keihäänkärki löytyivät muinaisesta kalmistosta

Pirkanmaalta on löytynyt useita muinaislöytöjä ja kalmistoja heinäkuun aikana. Pääosin löydöt ovat viikinkien käyttämiä aseita ja työkaluja vuosilta 800-1050 jaa.

Islannin arkeologit kertoivat löytäneensä saamelaisia muinaisesineitä

Islannissa arkeologisella kaivannolla paljastui yllätys – paikalla asunut ryhmä muinaisia saamelaisia?

Itä-Islannissa sijaitsevan "asema"-asumuksen arvellaan olevan yli tuhat vuotta vanha.

Arkeologinen kaivaus Tursiannotkossa

Pirkkalan rautakautisella asuinpaikalla tehdään arkeologisia kaivauksia ehkä viimeistä kertaa

Asuinpaikalta on löydetty muun muassa lasihelmi ja koristeltu luulusikka.

Toimittaja Tuukka Tervonen

Tuukka Tervosen kolumni: Ei ole yhtä tapaa olla mies – miehisyyteen kuuluu toksista maskuliinisuutta ja runoilevia mekkosankareita

Ihmiset, jotka arvostelevat toisia epämiehekkäiksi, eivät tiedä miehisyydestä yhtään mitään, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

Arkeologi ja seppä Mikko Moilanen

Miekka oli viikinkiajan piraattituote ja kopiot levisivät myös Suomeen

– Suomi ei ollut viikinkiajan takapajula, sanoo arkeologi Mikko Moilanen.

Luuranko näyttelyssä

Maailmankuulun Janakkalan miekkamiehen mysteeri avautui DNA-tutkimuksissa: suomalaissoturi puolusti kyläänsä ja sai mahtimiehen hautajaiset

Ensimmäisten testien perusteella Janakkalan miekkamiehen äitilinjan DNA:sta kolmannes oli samaa kuin nykyisissä suomalaisissa.

Iso punapurjeinen viikinkineve purjehtii sillan ohi.

Tutkimus: Terva teki viikingeistä merten ja jokien valtiaita

Ruotsin tervantuotanto räjähti suorastaan teollisiin mittoihin, kun viikingit tarvitsivat satoja litroja tervaa kunkin aluksen käsittelyyn.

Maassa makaava luuranko kallosta  lantioon.

Luurangot kertovat: Ruotsalaisen viikinkikaupungin asukkaista puolet oli maahanmuuttajia

Sigtunaan tuli väkeä nykyisistä Ukrainasta ja Britanniasta asti. Tutkimustulos on osa Atlas-projektia, joka osoitti viime vuonna, että ikoninen viikinkisoturi oli nainen.

Suomesta löydetty paljon viikinkiajan miekkoja

Viikinkien miekkoja löytynyt sadoittain Suomesta – Arkeologi itse takoo tarkan kopion taisteluaseesta

Menneisyyden ihmisiä haudattiin miekkojensa kanssa, ja nyt Mikko Moilanen antaa miekoille uuden elämän.

Kyltti tien reunassa.

Hämeen historiallisella Härkätiellä riittää tarinoita, mutta ei vieläkään palveluita

Historialliselle Hämeen Härkätielle Turusta Hämeenlinnaan toivotaan turisteja. Matkailua pyritään nyt kehittämään ja kehitettävää olisi, sillä kahviloita, ravintoloita ja yöpymispaikkoja on vähän.

Käymäjärven kivi Pajalassa, Ruotsin Lapissa

Sivistys ei syntynytkään Pohjois-Ruotsissa – suomalaistutkijat tyrmäsivät ruotsalaisten satoja vuosia jatkuneen toiveajattelun

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin Käymäjärven kylällä sijaitseva kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta.

Pinnaltaan kokkareiseksi ruostunut metalliesine, jonka alla oleva mitta kertoo pituudeksi kahdeksan senttiä.

800-luvun englantilaiskronikkaan kirjoitettu viikinkien talvileiri löytyi kaivauksissa

Keski-Englannissa Derbyshiressä leiriytynyt viikinkiarmeija odotti kevättä jatkaakseen anglosaksien kuningaskuntien valloittamista.

Lautanauhan palanen ja paperille piirretty kuvio, joka heijastuu viereen asetetusta peilistä.

Ruotsin viikinkihaudoista löytyi merkkejä islamista

Tutkijan mukaan myös itämaisen silkin yleisyys viikinkien hautavaatteissa kertonee yhteyksistä islamiin.

Miekkaa nostetaan maasta laatikkoon

Lopelta löytyi yli 1000 vuotta vanha viikinkimiekka – polttohautaus sijaitsi metallinetsijäharrastajan omilla mailla

Metallinetsinharrastaja löysi viikinkiaikaisen miekan Loppijärven pohjoisrannalta. Museoviraston tutkijat yllättyivät polttohautauksen hyvästä kunnosta.

Tall Ships Races

Mies tai eläin on laivan keulakuvana yhtä usein kuin nainenkin

Kuvat ovat koristaneet laivoja jo kivikaudella.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Arkeologia kiinnostaa suomalaisia

Edes sade ja kipeät polvet eivät pelota – Innokkaimmat pitää hätistellä illalla pois yleisökaivauksilta

Pirkkalasta löydettyä viikinkiaikaista hämäläiskylää luonnehditaan arkeologiseksi aarreaitaksi. Tursiannotkon yleisökaivaukset ovat erittäin suosittuja.

Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Ulla Moilanen.

Metallinetsijät löysivät tuhat vuotta vanhan miekan – Paikalta paljastui laaja viikinkiaikainen kalmisto

Rautakautinen miekka löytyi Ylen TV-sarjan kuvauksien aikana Valkeakoskelta.

Konservaattori tutkii vanhaa miekkaa

Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan

– Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

Museoviraston kuva janakkalalaisista miekkalöydöistä

Janakkalan miekkamiehen miekat kesäkuussa yleisön nähtäville: "Tulos tulee olemaan erittäin hieno"

Janakkalan maailmankuulut historialliset miekat laitetaan ensimmäistä kertaa yleisön nähtäville. Ne juhlistavat kesäkuun yhdeksäs päivä Tampereen Vapriikissa alkavaa Birckala 1017 -näyttelyä.

Kuvitteelliseen viikinkiasuun pukeutunut nainen ryntää miekkaa heiluttaen veneestä rantaan.

Läpivalaisu paljasti: Viikinkimiekoista ei ollut aseiksi

Kolme moderneilla menetelmillä tutkittua miekkaa osoittautuivat pikemminkin näyttö- kuin käyttötavaraksi.

Iso punapurjeinen viikinkineve purjehtii sillan ohi.

Viikinkidieetti: peuraa ja persikkaa, kanelia ja korianteria

Viikingit osasivat paistaa pähkinäöljyssä ja valmistaa jogurtin kaltaista skyriä, mutta tavallista ruokaa oli ohrapuuro.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle