Uusimmat artikkelit
Sammakon luiden uskottiin nostattavan lempeä ja muita omituisuuksia: pohjoismaisessa magiassa riittää ihmettelemistä
Pohjolan noituus -kirja avaa suomalaisen ja pohjoismaisen magian ja noituuden historiaa. Tutkija Karolina Kouvola sanoo, että maaginen ajattelu ei ole vieläkään hävinnyt yhteiskunnasta.
Norjasta löytyi maailman vanhin ajoitettava riimukirjoitus
Oslon lähettyviltä löydetty riimukivi on paljastunut jopa 2000 vuotta vanhaksi. Tutkijat pitävät sitä vanhimpana varmasti ajoitettavana riimukirjoituksena.
Laaja DNA-tutkimus: viikinkiajan Skandinaviasta ei vain lähdetty maailmalle, vaan myös tulokkaiden määrässä oli selvä piikki
Britteinsaarilta, Etelä-Euroopasta ja Baltiasta tulleen väestön muisto perimässä hiipui pian viikinkiajan jälkeen. Pohjois-Suomesta tullut geenivirta sen sijaan vakiintui Skandinavian genomikartalle.
Kun Tor-Leif Granlund päättää muuttua videopelin hahmoksi, asun tekeminen kestää vuosia: ”Se luovuus on siistiä”
Granlund pokkasi puvullaan toisen palkinnon Cosplayn SM-kisoissa marraskuussa. Cosplay-puvun nahkan vanhentamiseen kuluu rutkasti akryylimaalia ja vanha joogamatto on osa viikinkiajan kilpeä.
Viimeinen viikinkikuningas oli armoton ja vallanhaluinen – Harald Ankara oli nimensä veroinen
Harald Ankara oli viikinkipäällikön arkkityyppi
Janakkalan polttokenttäkalmistosta löytyneet ihmisen jäänteet kaipaavat tarkempaa tutkimista – Tutkija: ”Tämä oli kuin lottovoitto”
Janakkalasta löydetyt esineet odottavat Museovirastossa jatkopuhdistusta ja luettelointia, jonka jälkeen ne menevät konservoitaviksi.
Hämeestä löytyi taas uskomaton historiallinen aarre: vesuri osui viikinkiaikaiseen miekkaan ja paljasti laajan kalmiston
Janakkalasta löytyi muutakin esineistöä, ja alustavan kartoituksen mukaan paikalla on ollut laaja polttokenttäkalmisto. Uusia tutkimuksia ei vielä ole suunnitteilla Museoviraston rajallisten resurssien vuoksi.
Tutkijan mukaan viikinkielokuvien ja -sarjojen naiskuva on usein vinksallaan: "Naisten tehtävä on vain näyttää kauniilta"
Populaarikulttuurissa viikingit esitetään väkivaltaisina eivätkä naisten tehtävät välttämättä vastaa todellista kuvaa.
Tutkijat selvittivät, mikä sai viikingit hylkäämään Grönlannin: eivät kavahtaneetkaan kylmää, vaan kuivuutta
Tutkijaryhmä uskoo selvittäneensä mysteerin siitä, mikä sai viikingit hylkäämään asutuksensa Grönlannissa 1400-luvun alussa. Pienen jääkauden sijaan viikingit ajoi pois kuivuus.

Viikinkiajan sarvikypärät ovat pötyä mutta pronssikaudella totta – kertovatko ne Välimeren ja Pohjolan suorasta merireitistä 3 000 vuotta sitten?
Tanskalaisen tutkimuksen mukaan Atlantin rannikkoa seilattiin jo pronssikaudella yhtä päätä Sisiliasta ja Espanjasta Tanskaan niin metalli- kuin kulttuurilastissa.

Ikivanhojen lampaanpapanoiden DNA kirjoittaa Färsaarten historiaa uusiksi: viikingit eivät olleetkaan ensimmäisiä asukkaita
Ihmisasutus ylsi syrjäisille Färsaarille hyvin myöhään. Tuore tutkimus löysi asutushistorialle alun järvenpohjaan päätyneistä lampaiden ulosteista.
Valtava ilmastokatastrofi autioitti pohjolaa 500-luvulla, mutta Ahvenanmaa sai uutta väkeä – vanha tieto Ahvenanmaan asutushistoriasta kumoutuu uusissa tutkimuksissa
Museoviraston uumenista löytyneestä yli satavuotiaasta kartasta se alkoi: arkeologi Kristin Ilves jäljitti Ahvenanmaalta suuren rautakautisen kylän, jollaisia siellä ei pitänyt ollakaan. Ilveksen tutkimuksissa myös kuva Ahvenanmaan merkityksestä viikinkiaikana on muuttunut.

Ruotsista löydettiin 300 vuotta kateissa ollut esihistoriallinen linna
Sörby Borg on mahdollisesti ollut Öölannin vanhin ja laajin linna. Tutkijat ovat etsineet sitä aiemmin vääristä paikoista.

Laavaluolan kiviveneessä yritettiin torjua Ragnarök – viikinkilöytö Islannista kertoo maailmanlopun pelosta
Surtshellirin luola syntyi laavavirrasta, jonka on täytynyt olla Islannin varhaisille asukkaille elävä esimerkki myyttisestä Ragnarökistä. Kun laava jäähtyi, luolaan rakennettiin palvontapaikka pahan hillitsemiseksi tai hyvän voimistamiseksi.

Viikinkien matka tarunomaiseen Valhallaan herää valokuvanäyttelyssä henkiin, mutta ei helposti: katso jylhät kuvat
Jone Matilaisen Road to Valhalla -näyttely tuo esille näkymiä viikinkikulttuuriin.

Tukka tummeni ja kotikonnut laajenivat – iso DNA-tutkimus mullistaa kuvaa viikingeistä blondeina skandinaaveina
Geenit osoittivat muun muassa, että Virossa haudattiin vuoden 750 paikkeilla neljä samaan perheen poikaa, jotka olivat purjehtineet Saarenmaalle nykyisen Tukholman liepeiltä.

Home uhkaa ainutlaatuista viikinkilaivalöytöä Norjassa, kaivauksille tuli kiire
Gjellestadin laivasta tulee neljäs harvinaisuus Norjan uuteen viikinkiaikamuseoon, joka on rakenteille Osloon Bygdøyn museosaarelle.

Digitaalinen tutkimus korjaa 1800-luvun arkeologian kovakätisyyttä – norjalainen viikinkilaiva osoittautui ripeäksi miehistönkuljetusalukseksi
Runsaat tuhat vuotta sitten aaltoja halkoneesta Tuneskipetistä on säästynyt vain osa pohjaa, mutta se on silti maailman parhaiten säilyneitä viikinkialuksia.

Kuopallinen vihreää mönjää kertoo Lontoon Strand-kadun historiaa – muinaiset käymälät ovat arkeologeille aarreaittoja
Paavien palatseista oli vain tiedonmurusia, kunnes löytyi käymälä ja odottamattomia todisteita. Käymälät on viime vuosina kertoneet myös muun muassa viikinkien hygieniasta.

Tutkimus: Kuuluisa riimukivi kertoo viikinkien ilmastoahdistuksesta – Onko raflaavan moderni väite selitys 800-luvun arvoitukselliseen tekstiin?
Folkloristi Joonas Ahola pitää päätelmää ylitulkintana mutta ymmärtää ruotsalaistutkijoiden innostuksen. Riimukivet ovat suora yhteys muinaisten ihmisten ajatuksiin.

Mies kaivoi maasta muinaisesineitä – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin
Hartolan pellosta löytyi mm. viikinkiaikainen solki. Luvattomasta muinaisjäännösten tonkimisesta rapsahti 450 euroa sakkoa.

Gorgorothista, Vikings-sarjasta ja Wardrunasta tunnettu Einar Selvik on Skandinavian mytologian lähettiläs: "Kyse ei ole enää alakulttuurista"
Wardruna vie kuulijansa syvälle historian alkuhämäriin.
Hiekasta löytyi viikinkiaikainen koru Pedersöressä – pronssinen solki yllättävä todiste pysyvämmästä asutuksesta
Solki on yli 1000 vuotta vanha ja arkeologin mukaan hyvin epätavallinen löytö alueelta.

Krista Kosonen näyttelee nykyaikaan joutunutta viikinkisoturia – norjalainen Beforeigners-sarja tarjoaa ronskia huumoria
Krista Kosonen näyttelee toista pääosaa scifiä ja rikosta sekoittavassa norjalaissarjassa Beforeigners. Kosonen puhuu roolissaan norjan lisäksi muinaisnorjaa ja muinaissaamea.

Tapettu mies, hevonen ja koira – Ruotsista löytyi ainutlaatuinen viikinkiajan venehauta
Edellisestä venehautalöydöstä on Ruotsissa miltei viisi vuosikymmentä. Nykyajan menetelmillä saadaan paljon enemmän tietoa viikinkiajasta, myös nyt löytyneestä miehestä, jonka hengen näyttää vieneen miekka.

Tällaisilla aseilla kylvettiin kauhua viikinkiajalla: miekka, kirves ja keihäänkärki löytyivät muinaisesta kalmistosta
Pirkanmaalta on löytynyt useita muinaislöytöjä ja kalmistoja heinäkuun aikana. Pääosin löydöt ovat viikinkien käyttämiä aseita ja työkaluja vuosilta 800-1050 jaa.

Hamina lanseeraa ensimmäisen Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaalin – kattaa noin tuhat vuotta kaupungin historiaa: "Ei haluttu tehdä taas yhtä keskiaikaan sijoittuvaa tapahtumaa"
Viisipäiväisten historiafestivaalien aikana tehdään noin tuhannen vuoden aikamatka viikinkiajoista 1800-luvulle.

Islannissa arkeologisella kaivannolla paljastui yllätys – paikalla asunut ryhmä muinaisia saamelaisia?
Itä-Islannissa sijaitsevan "asema"-asumuksen arvellaan olevan yli tuhat vuotta vanha.

Pirkkalan rautakautisella asuinpaikalla tehdään arkeologisia kaivauksia ehkä viimeistä kertaa
Asuinpaikalta on löydetty muun muassa lasihelmi ja koristeltu luulusikka.
Tuukka Tervosen kolumni: Ei ole yhtä tapaa olla mies – miehisyyteen kuuluu toksista maskuliinisuutta ja runoilevia mekkosankareita
Ihmiset, jotka arvostelevat toisia epämiehekkäiksi, eivät tiedä miehisyydestä yhtään mitään, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

Miekka oli viikinkiajan piraattituote ja kopiot levisivät myös Suomeen
– Suomi ei ollut viikinkiajan takapajula, sanoo arkeologi Mikko Moilanen.

Maailmankuulun Janakkalan miekkamiehen mysteeri avautui DNA-tutkimuksissa: suomalaissoturi puolusti kyläänsä ja sai mahtimiehen hautajaiset
Ensimmäisten testien perusteella Janakkalan miekkamiehen äitilinjan DNA:sta kolmannes oli samaa kuin nykyisissä suomalaisissa.

Tutkimus: Terva teki viikingeistä merten ja jokien valtiaita
Ruotsin tervantuotanto räjähti suorastaan teollisiin mittoihin, kun viikingit tarvitsivat satoja litroja tervaa kunkin aluksen käsittelyyn.

Video: Norjassa on tehty harvinainen löytö – arkeologit ovat löytäneet viikinkialuksen jälkiä noin puolen metrin syvyydestä mantereelta
Kyseessä saattaa olla jopa yksi suurimmista tähän mennessä löydetyistä aluksista.

Luurangot kertovat: Ruotsalaisen viikinkikaupungin asukkaista puolet oli maahanmuuttajia
Sigtunaan tuli väkeä nykyisistä Ukrainasta ja Britanniasta asti. Tutkimustulos on osa Atlas-projektia, joka osoitti viime vuonna, että ikoninen viikinkisoturi oli nainen.

Viikinkien miekkoja löytynyt sadoittain Suomesta – Arkeologi itse takoo tarkan kopion taisteluaseesta
Menneisyyden ihmisiä haudattiin miekkojensa kanssa, ja nyt Mikko Moilanen antaa miekoille uuden elämän.

Hämeen historiallisella Härkätiellä riittää tarinoita, mutta ei vieläkään palveluita
Historialliselle Hämeen Härkätielle Turusta Hämeenlinnaan toivotaan turisteja. Matkailua pyritään nyt kehittämään ja kehitettävää olisi, sillä kahviloita, ravintoloita ja yöpymispaikkoja on vähän.

Sivistys ei syntynytkään Pohjois-Ruotsissa – suomalaistutkijat tyrmäsivät ruotsalaisten satoja vuosia jatkuneen toiveajattelun
Pohjois-Ruotsin Norrbottenin Käymäjärven kylällä sijaitseva kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta.

800-luvun englantilaiskronikkaan kirjoitettu viikinkien talvileiri löytyi kaivauksissa
Keski-Englannissa Derbyshiressä leiriytynyt viikinkiarmeija odotti kevättä jatkaakseen anglosaksien kuningaskuntien valloittamista.
Thor: Ragnarök – Marvelin Hollywood-elokuva kierrättää tuhansia vuosia vanhaa materiaalia
Skandinaavisen mytologian tarinat ovat peräisin Islannista.

Ruotsin viikinkihaudoista löytyi merkkejä islamista
Tutkijan mukaan myös itämaisen silkin yleisyys viikinkien hautavaatteissa kertonee yhteyksistä islamiin.

Lopelta löytyi yli 1000 vuotta vanha viikinkimiekka – polttohautaus sijaitsi metallinetsijäharrastajan omilla mailla
Metallinetsinharrastaja löysi viikinkiaikaisen miekan Loppijärven pohjoisrannalta. Museoviraston tutkijat yllättyivät polttohautauksen hyvästä kunnosta.

Mies tai eläin on laivan keulakuvana yhtä usein kuin nainenkin
Kuvat ovat koristaneet laivoja jo kivikaudella.

Edes sade ja kipeät polvet eivät pelota – Innokkaimmat pitää hätistellä illalla pois yleisökaivauksilta
Pirkkalasta löydettyä viikinkiaikaista hämäläiskylää luonnehditaan arkeologiseksi aarreaitaksi. Tursiannotkon yleisökaivaukset ovat erittäin suosittuja.

Metallinetsijät löysivät tuhat vuotta vanhan miekan – Paikalta paljastui laaja viikinkiaikainen kalmisto
Rautakautinen miekka löytyi Ylen TV-sarjan kuvauksien aikana Valkeakoskelta.

Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan
– Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

Janakkalan miekkamiehen miekat kesäkuussa yleisön nähtäville: "Tulos tulee olemaan erittäin hieno"
Janakkalan maailmankuulut historialliset miekat laitetaan ensimmäistä kertaa yleisön nähtäville. Ne juhlistavat kesäkuun yhdeksäs päivä Tampereen Vapriikissa alkavaa Birckala 1017 -näyttelyä.

Läpivalaisu paljasti: Viikinkimiekoista ei ollut aseiksi
Kolme moderneilla menetelmillä tutkittua miekkaa osoittautuivat pikemminkin näyttö- kuin käyttötavaraksi.

Viikinkidieetti: peuraa ja persikkaa, kanelia ja korianteria
Viikingit osasivat paistaa pähkinäöljyssä ja valmistaa jogurtin kaltaista skyriä, mutta tavallista ruokaa oli ohrapuuro.