Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Ministeri Mika Lintilä kertoo, ettei Whatsapp-tiliä vietykään: ”Kaappaus-sanan käyttö oli ehkä liian vahvaa ylireagointia”

Eduskunnan selvityksessä ei kuitenkaan pystytty sulkemaan pois Lintilän sometilin rinnakkaiskäyttöä.

Kolme nuorta aikuista katsoo kameraan taidenäyttelyssä.

Filttereilläkin voi käydä yhteiskunnallista keskustelua – meemitaiteilijat kertovat, milloin meemi muuttuu taiteeksi

It Girls -kollektiivin meemitaiteilijat tutkivat internet- ja someilmiöitä, kauneusihanteita ja ympäristötuhoa.

Kahta kuvaa verrataan toisiinsa; toisessa joukko iloisia ihmisiä lähellä toisiaan ja toisessa ihminen lukee kirjaa yksi sohvalla.

Oletko introvertti vai ekstrovertti? Et luultavasti kumpaakaan, mutta ekstrovertti käyttäytyminen voi lisätä onnellisuutta

Hyvin harva meistä on puhtaasti introvertti tai ekstrovertti. Persoonallisuuden kahta ääripäätä tyrkytetään niin ahkerasti populaarikulttuurissa ja mediassa, että moni rakentaa itselleen ekstrovertin tai introvertin identiteetin.

Haminassa muisteltiin mursua keskiviikkona

"Aamulla tuli itkut" – Näin Suomi suree mursun kuolemaa

Mursua surraan sosiaalisessa mediassa ja ystävien kesken. Muistomerkki harvinaisen Suomessa piipahtaneen eläimen kunniaksi on myös pohdinnassa.

Capitolin valtaus tammikuussa 2021 oli esimerkki siitä, miten meemit voivat ohjata julkista keskustelua.

Meemeillä voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin sodan osapuolista tai hukuttaa olennaisen tiedon, sanoo tutkijatohtori Saara Särmä

Tutkijatohtori Saara Särmä arvioi Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miksi meemien käyttäminen valtiolähtöisessä propagandassa ei aina onnistu.

Turun funikulaarin aulassa infonäytössä kuva, jossa mies istuu ulkohuussissa.

Funikulaarin verkkotunnus vanhentui ja infonäytöt täyttyivät meemeistä – Turun viestintäjohtaja: "Meidän funikulaarille sattuu ja tapahtuu"

Vanhentunut verkkotunnus oli kaupungin yhteistyöyrityksen hallinnoima. Nyt infotaulujen verkkosivuohjaus ohitetaan väliaikaisesti ja sisältö korvataan perinteisellä Powerpoint-esityksellä.

Funikulaari Kakolanmäellä Turussa.

Turku sulki funikulaarin näyttötaulut – taustalla verkkosivun kaappaus ja "lunnasvaatimukset"

Funikulaarin asemien näytöillä rullasi torstaina meemejä, kun yksityishenkilö ehti rekisteröidä vapautuneen turunfunikulaari.fi-verkkotunnuksen itselleen kaupungilta. Ilmeisesti verkkotunnuksen rekisteröintiä ei uusittu.

Internet Explorer -verkkoselain kuvituskuvituskuvassa tietokoneen näytöllä. Edessä puhelin, jossa selaimen logo.

Ikonisen Internet Explorerin taru päättyi – selain romahti ykkössuosikista pilan kohteeksi

Microsoftin Internet Explorer -selain poistuu keskiviikkona käytöstä. Selain oli 2000-luvun alussa suosituin selain.

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen

Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Meemikollaasi. Meemeissä käsitellään Venäjän ja Suomen suhdetta ja Venäjän uhkailua Natoon liittymisestä.

Hevipaitaan puettu Sanna Marin valloitti internetin, ja se on sotaprofessorista iso asia: "Putin on jäänyt James Bond -puvussaan nuhjuiseksi"

Meemeillä käydään aktiivista informaatiosotaa Venäjää vastaan internetissä. Nyt mukana ovat myös Suomi ja pääministeri Sanna Marin, jotka ovat liittyneet meemien joukkoon Nato-keskustelun kautta.

Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyviä internet-meemejä, jossa yhdessä lukee Tinder ja alla it's a match. sen alla on aseen ja panssarivaunun kuva.

Venäjän hyökkäys synnytti meemitulvan – räävittömät kuvamuokkaukset ovat osa informaatiosotaa

Kremlissä ei välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit, pohtii maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaan blogi: Botox jähmetti Nicole Kidmanin kasvot, mutta ehkä sillä ei ole väliä

Botox on huomaamatta hiipinyt osaksi sitä, miten me ilmaisemme ja tulkitsemme tunteita, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

Punainen ja sininen kapseli kämmenillä.

Matrix-elokuvasarja jatkuu, mutta alkuperäisen elokuvan perintö elää omaa elämäänsä – näin siitä tuli salaliittoteoreetikoiden suosikki

Punaisen pillerin nielemisestä on tullut vertauskuva suuren, salatun totuuden ymmärtämiselle. Matrixissa on kuitenkin myös paljon muuta, mikä kutsuu salaliittoajatteluun.

New Yorkin kaupungit työntekijät osoittavat mieltään.

Toimittajan mokasta tuli Bideniä pilkkaava meemi – "Let's Go Brandon" näkyy nyt kylteissä sekä t-paidoissa ja kuuluu poliittisissa puheissa

Meemilause on kiertoilmaus alatyyliselle tokaisulle. Presidentti Joe Biden on joutunut törmäämään lauseeseen jo useissa paikoissa. Entinen presidentti Donald Trump myy meemillä varustettuja paitoja.

Markus Hyytinen istuu mönkijässään.

Ennen Markus Hyytistä, 23, kiusattiin, nyt rivosuinen tubettaja jakaa nimmareita fanien pakaroihin – myös moni "pieni" sometähti voisi tienata, kunhan hoksaa sen itse

Miljoonia seuraajia keräävien kanavien lisäksi myös pienemmät kanavat voivat olla potentiaalisia vaikuttajia. Kaupallisessa mielessä somekanavan ja -persoonan kiinnostavuus riippuu siitä, miten aktiivisesti seuraajat klikkaavat ja fanittavat kanavan vetäjää.

Vanha punainen sohva, jonka ylle kuvana on kirjoitettu The casting Coach

Riihimäellä riemastuttaneesta jätesohvasta vaadittiin jopa turistinähtävyyttä – #punainensohva jatkaa elämäänsä kymmenissä somepostauksissa

Joku hylkäsi rikkinäisen huonekalun Riihimäen vanhalle torille. Kaatopaikalle kuuluvan kalusteen heivaaminen julkiselle paikalle herätti ensin raivoryöpyn Facebookin Riihimäki-ryhmässä. Sitten sohvasta tuli kaupunkilaisille yhteinen meemi.

Meemikollaasi Kaikki paskaksi meemitilin kuvista.

Kuuntele Kaikki paskaksi -dänkmeemitilin perustaja Riku Junttasen haastattelu: "Ne luulee, että minulla menee tunteisiin, kun estän ne"

Turun yliopiston tutkijan mukaan meemeillä on voima muokata ihmisten mielipiteitä ja sellaiset meemit, jotka herättävät tunteita, saavuttavat laajimman levinneisyyden.

Poliitikot reagoi twiitillä kiusallisiin meemeihin

"Yritin parhaani" – Ina Mikkola haastoi poliitikot vastaamaan puolueista tehtyihin kiusallisiin meemeihin, näin he reagoivat

Kun puolueiden puheenjohtajien eteen lävähtää kuvitteellinen meemi, joka aiheuttaisi kuohuntaa somessa, miten he vastaavat siihen twiitillä? Katso koko Yle Kioskin Valtapeli-sarja.

Gamestopin osakekurssi on noussut jälleen lähes alkuvuoden huippulukemiin

Luulitko, että pörssin meemeily loppui jo? Gamestop hipoo ennätyskurssiaan ja AMC ylitti sen jo – yksi asia on nyt kuitenkin toisin

Ylen haastattelemat analyytikot arvioivat, että sijoittajat miettivät nyt kahteen kertaan ennen kuin ryhtyvät lyömään vetoa nettikansan suosikkiosakkeita vastaan. OP:n mukaan myös Nokian osake on saanut piensijoittajilta nostetta.

Elon Musk

Analyysi: Elon Musk hypettää Dogecoinia ja meemeilee SNL:ssä, koska sillä Mars saa huomiota

Kaikki Elon Muskin liiketoiminta tähtää avaruuteen. Aiheuttamalla Twitterissä kohuja Musk kerää huomiota omalle visiolleen, jossa ihmiskunta valloittaa avaruuden, kirjoittaa toimittaja Teemu Hallamaa.

Kuvakaappauksia liittymisrajoituksiin liittyvistä tviiteistä

Alkoon saa mennä, koristeostoksille ei – liikkumisrajoitusten yksityiskohdat naurattavat nyt somessa, keräsimme hauskimmat hassuttelut

Hallituksen esittämien rajoitusten hämmästely on kääntynyt vitsailuksi sosiaalisessa mediassa.

Finanssivalvonnan ovikyltti Helsingissä sekä Gamestopin liike Sveitsin Bernissä.

Finanssivalvonta paheksuu ilmiöksi paisuneita meemiosakkeita: "Koskaan ei pitäisi ostaa tai myydä pelkän somessa kuullun perusteella"

Aktiivitoimijoiden somekirjoittelussa on ollut selviä viitteitä laittomasta kurssimanipulaatiosta.

Gamestopin osakekurssi ja hymiöitä, taustalla kuvakaappauksia Redditin wallstreetbets-keskustelusta.

Analyysi: Mitä Gamestop-huumasta jäi timanttikäsiin?

Wallstreetbets-sivustolta alkunsa saanut sirkus ei murtanut markkinoita, mutta se saattoi muuttaa paljon muuta, kirjoittaa teknologiatoimittaja Teemu Hallamaa.

TikTok – KOHOKOHDAT 2020

Katso uusin Yle Mix: Näistä Tiktokin vuosi 2020 muistetaan!

Vuoden suosituin mobiilisovellus saneli trendit ja kiristi suurvaltojen suhteita.

Epäilyttävän söpö kissa

Söisitkö kissanpennun tai panisitko yksisarvista?

Söpöys on pään sekoittava voima, jolla on pimeä puolensa.

Kuvassa on Trumpin ja Bidenin naamarit.

Amerikassa tuskaillaan, netissä nauretaan – ratkaiseeko Paavo Väyrynen pattitilanteen?

Yhdysvaltain presidentinvaalien pitkittynyt ja sekava tilanne on saanut internetin irvailijat liikkeelle.

Tubettajat seisovat meemitalon edustalla Hämeenlinnassa.

Suomen ensimmäistä tubettajien kommuunia koetteli korona ja videotähden uupuminen – ”Tavoitteena 300 000 tilaajaa ja elämämme paras kesä”

Somevaikuttajien Meemitalossa heimoneuvosto sanelee säännöt. Talossa on nähty myös ahkeran tubettamisen nurja puoli.

Pandemia, virus

Pandemiat ja virukset jylläävät kirjoissa ja elokuvissa – mutta miksi ne kiinnostavat ihmisiä?

Fiktiivisten pandemioiden ja virusten takaa paljastuu yllättäviä asioita.

TikTokin sotameemit.

Trumpin ja Iranin kostonkierre näkyi heti suomalaisnuorten suosimassa TikTokissa: "Jos olisin nyt kymmenvuotias, kyllä nuo meemit karmisivat"

Meemit ja huumori voivat olla tapa purkaa ahdistusta, mutta ne voivat nuorten mukaan myös lisätä väärää tietoa ja turhia pelkoja.

Pääkuva.  Verkossa nuoriin kohdistettu vaikuttamiseen meemien avulla.

Viihdettä vai aivopesua? Meemit vaikuttavat ajatuksiisi, etkä välttämättä edes huomaa sitä

Meemit vaikuttavat tehokkaasti, koska huumoriin verhottua viestiä ei osata aina tulkita haitalliseksi.

Bottle Cap challenge

Näin potkunyrkkeilijältä onnistuu Bottle Cap Challenge – kiinnostava some-haaste on kotikutoinen, mutta ilmiöksi nouseminen vaatii paljon muutakin

Some-haasteisiin osallistujat voidaan jakaa kahteen leiriin: nopeisiin innostujiin ja luoviin kokeilijoihin.

Funikulaari

Turun Funikulaari meni jo rikki – ongelmat ovissa sulkivat hissin tunniksi

Sosiaalisen median hitiksi noussut Turun kaupunkirinnehissi rikkoontui vajaa kolme viikkoa avaamisestaan.

Pöytäjääkiekko mörkö-hahmolla

Kumivenemiehen ja Stiga-Mörön kuvaajat eivät murehdi meemien polkemia tekijänoikeuksia: "Enemmän naurattaa kuin harmittaa"

Jääkiekon maailmanmestaruus pani meemien tekijöihin vauhtia. Kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa, eivätkä jakajat kysele, kuka ne omistaa.

Riina Lumme ja Alina Heywood funikulaarijonossa.

Kakolasta pääsee nyt karkuun minuutissa – turkulaiset jonottivat Suomen hilpeimpään hissiin

Somen meeminikkarit villinnyt funikulaari eli Kakolan rinnehissi on tästä lähtien osa Turun joukkoliikennettä.

Petri Kiviniemi haastattelussa

"Se tunne, kun Yle kysyy et mikä on meemi" – kokkolalainen Petri Kiviniemi tekee meemejä mistä tahansa, mutta ei väkisin vääntämällä

Meeminikkari tarttuu kaikkeen mielenkiintoiseen mitä näkee ja kuulee – ja kääntää sen huumoriksi.

Näin Daruden Sandstormista tuli kansainvälinen internet-meemi

"Darude - Sandstormista" tuli internet-meemi, jota biisin tekijäkään ei ensin ymmärtänyt: "Ihmiset nauroi mulle, kun en tajunnut vitsiä"

Ville Virtanen haluaa Euroviisu-kappaleella herättää ajattelemaan ilmastonmuutosta ja muita globaaleja ongelmia.

Robotti käyttää tietokoneen näppäimistöä.

Tapahtuuko lähipäivinä jotain outoa? Näillä nopeilla vinkeillä voit tunnistaa vaalihäirinnän ilmiöt, jotka ovat tapahtuneet jo muualla

Pääosin verkossa tapahtuva vaalihäirintä voi osua Suomeen, mutta tärkeintä on pitää pää kylmänä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle