Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puutarha.

Viljele vadelmaa parhaalla tavalla – tästä löydät oikeat kikat

Oikea menetelmä palkitsee sinut ruhtinaallisesti.

kuningatar mehiläinen pesässä

Hunajasato jää paikoin tavallista pienemmäksi Pohjois-Pohjanmaalla – syynä kuivuus ja se, että moni kasvi kukki nopeasti

Paikalliset erot voivat kuitenkin olla suuria, joten joissain päin maakuntaa hunajaa voi tulla paljonkin. Lämpimät yöt saattavat vielä lisätä satoa, jota näillä näkymin päästään keräämään jo elokuun alkupäivinä.

Vadelmia pöydällä.

Tiesitkö tämän vadelmasta?

Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista.

Mehiläispesää laitetaan tuotantokuntoon.

Mehiläiset aloittelevat työtään – "Vaaleat vaatteet päällä ja kädet taskuun, hosuminen ei kannata"

Kolmen heikon hunajavuoden jälkeen toiveissa on hyvä vuosi. Kaikki on kuitenkin kiinni säistä.

Vadelman poimintaa.

Vadelma kypsyy etuajassa – Ruokapöytään päätyy vain harvoin hienoarominen metsävattu

Muutaman vuoden vanhoilla hakkuuaukioilla voi nyt nähdä punaista. Metsävattujen käyttö on kuitenkin varsin marginaalista, ja lähes kaikki kotitalouksissa käytetyistä vadelmista on viljeltyjä marjoja.

Juolukka

Juolukan suosio kärsii edelleen ennakkoluuloista

Juolukan suosiota mehu- ja hillomarjana varjostaa edelleen sen hämärä maine. Juolukkaa on pidetty mauttomana ja jopa myrkyllisenä marjana. Todellisuudessa se pärjää joiltakin osin hyvin esimerkiksi pensasmustikalle.

Pihlajanmarjoja

Ketuille koittavat kissanpäivät syksyllä – pihlajanmarjasta huippusato

Tänä syksynä happaman ystävällä on kissanpäivät, sillä pihlajanmarjasta saadaan huippusato. Syksyn marjasato kypsyy jälkijunassa, mutta esimerkiksi mustikkaa saataneen viime vuotta runsaammin. Lakkasato puolestaan jää kehnoksi.

Mustikan sotkemat sormet ja rasiallinen marjoja mättäällä

Teräspapat ja rohkeat samoilijat keräävät parhaan mustikkasaaliin

Parhaat marja-apajat saattavat vaihdella vuosittain, ja niinpä metsän antimista hyötyy eniten se, joka uskaltautuu tutkimaan uusiakin maastoja. Kokenut keruutuoteneuvoja harmittelee nuorten vähäistä marjastusintoa, mutta ihailee metsissä ahkerasti kiertäviä teräspappoja.

Vadelma

Vadelma kypsyy pimeinä iltoina

Vadelmia voi poimia syyskuun alkupuolelle asti. Esimerkiksi Kainuussa lakkasato jäi heikoksi alkukesän hallayön takia, minkä vuoksi vadelma lienee tänä vuonna aiempaakin suositumpi saalis.

Aurinkoisen ja helteisen kesän harvoja hyötyjiä on ollut vadelma,  jonka laatu on tänä vuonna erinomainen.

Metsä pursuaa villiä vadelmaa

Vadelma- ja lakkasato osoittautui tänä kesänä runsaaksi. Sen sijaan sienisato on ollut toistaiseksi heikko

Mehiläisiä.

Kesän hunajasato on vielä arvoitus

Alkukesän äkillinen helle sai kukat kukkimaan nopeasti, mutta pölyttäjät eivät aivan ehtineet mukaan. Esimerkiksi voikukka ehti kukkia ennen kuin mehiläiset olivat lentokykyisiä.

Mehiläishoitaja työssään.

Hunajasato jäi heikoksi Etelä-Pohjanmaalla

Hunajasadon korjuu on päättymässä pohjalaisilla mehiläistarhoilla. Etelä-Pohjanmaan mehiläishoitajat kuvaavat satoa heikoksi, tosin alueellisia eroja on paljon.

Mustikoita

Marjakausi kiitää ohi ennätysajassa

Etelä-Suomessa eletään mustikanpoiminnan sesonkiaikaa. Mustikat ja monet muutkin luonnonmarjat eivät odota poimijoita enää kauan. Marjakausi menee tänä kesänä ohi ennätysajassa, toteaa Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Mikä saa sinut metsään tai miksi et marjasta, kommentoi?

Mustikan ja hillan satokausi on alkanut. Metsävadelman on alkamassa ja puolukatkin punastelevat jo paikoin. Eli metsämarjojen sesonki on täydessä vauhdissa. Suurin osa näistä luonnon supermarjoista kuitenkin jää keräämättä. Kerro omia marjastuskokemuksia.

Vadelman poimintaa.

Marjanviljelijät suosivat vadelmaa

Vadelman viljelyala kasvaa nopeaa vauhtia. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla vadelmaa viljeltiin viime vuonna yhteensä 31 hehtaarin alalla.