Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suksivoiteiden fluoriyhdisteitä löytyi vähän Lahden pohjavedestä – "Suurta haittaa ei aiheudu"

Lahdessa on saatu ensimmäisiä tuloksia fluoriyhdisteiden kulkeutumisesta suksista maahan ja pohjaveteen.

Suomalainen hiihtokaupunki seuraa norjalaisten esimerkkiä – Lahti tutkii, päätyykö suksivoiteista fluoriyhdisteitä pohjaveteen

Kansainvälinen hiihtoliitto kielsi fluoriyhdisteet suksivoiteissa. Lahden kaupunki päätti tutkia itse, mitä Salpausselän kisamaastot ovat imeneet.

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

Hiihtopiirit käyvät kuumana FIS:n hallituksen suomalaisjäsenen Martti Uusitalon toiminnasta. Pyyhkeitä saa myös norjalainen olympiavoittaja Vegard Ulvang. Kyse on fluorinkäyttökiellosta, jolla on iso vaikutus etenkin suksivoideteollisuuteen.

FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo kiistää väitteet esteellisyydestään fluorivoidepäätöksessä – "Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämmöistä täysin posketonta spekulaatiota yritetään esittää"

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo on saanut toiminnastaan kritiikkiä, joka liittyy FIS:n kohun herättäneeseen päätökseen kieltää fluorivoiteet.

Ski firms prep for fluoride wax ban

The International Ski Federation wants to ban traditional fluoride coating for environmental and health reasons.

Ympäristöajattelu tuli maastohiihtoon – suksivoidevalmistajat etsivät kilvan vaihtoehtoa kielletyille fluorivoiteille

Kansainvälisen hiihtoliiton päätös kieltää fluorivoiteiden käyttö pakottaa voidevalmistajat etsimään uusia vaihtoehtoja.

Vaihtoehtohoidot kiehtovat ja kemikaalikammo saa tekemään hammastahnat itse

Fluoripelko saa ihmiset lopettamaan tavallisten hammastahnojen käytön.

Väitteet ja uskomukset näkyvät potilaan suussa – myös hampaidenhoidosta leviää verkossa vääriä väittämiä

Esimerkiksi fluorittomat hammastahnat ja verkosta tilatut hampaiden valkaisuaineet työllistävät hammaslääkäreitä. 

Outokummun tehtaalla valui myrkyllistä happoa Ruotsissa

Avestassa kehotetaan ihmisiä pysymään sisätiloissa.

Market evakuoitiin Keuruulla freonivuodon vuoksi

Kylmäaineena käytettävää freonia on päässyt vuotamaan K-Supermarket Järvituulen sisään Keuruulla. Koko kaupan henkilöstö ja kaikki asiakkaat evakuoitiin kiinteistöstä. Tilanne on nyt ohi ja kauppa avattu.

Suuri ilmastosopimus maaliin – "sama kuin CO2-päästöt lopetettaisiin kahdeksi vuodeksi"

Fluorihiilivedyt lämmittävät ilmastoa jopa tuhansia kertoja hiilidioksidia voimakkaammin.

Lasten hampaiden kiillevauriot yleisiä – taustalla kehityshäiriöt, joiden syitä ei vielä tunneta

Erilaisia hampaiden kehityshäiriöitä on jopa joka viidennellä suomalaislapsella. Vauvaiässä käytetyt korvatulehduksen hoitoon tarkoitetut antibiootit saattavat lisätä kiillevaurioiden riskiä.

Ammattilainen neuvoo: Näin saat sukset kuntoon vesikelille

Vesikelilläkin on mahdollista saada sukset hiihtokuntoon. Se vaatii käsityötä, oikeat liisterit, santapaperia, korkin ja lämminilmapuhaltimen. Föönikin käy.

Maistuuko suussa tänään pahalta? Näin peset hampaasi oikein

Suuri osa suomalaisista puhdistaa hampaansa väärällä tekniikalla. Yleinen virhe on suun huuhtelu vedellä hampaidenpesun jälkeen. Pieleen voivat mennä myös hammastahnan valinta ja hammaslangan käytön ajoitus.

Tutkimattomassa kaivossa voi piillä ikävä yllätys – väri ja maku eivät aina paljasta ongelmia

Kaivoveden tutkiminen unohtuu monilta kotitalouksilta ja mökkiläisiltä. Kaivovesi olisi syytä tutkituttaa kolmen vuoden välein. Kaivovedessä voi olla terveydelle haitallisia aineita, vaikka vesi olisi kirkasta ja hyvän makuista.

Hammaspesu kaksi kertaa päivässä riittää – hätätapauksessa syö juustoa

Hampaiden hoitoon liittyy useita kysymyksiä, eikä moniin ole täysin oikeita vastauksia. Esitimme hammashoidon ammattilaisille 9 myyttiä ja kysymystä.

Suksivoidekielto, rajan siirtelyä, giniä ruokakaupassa – aprillia, aprillia!

Huhtikuun ensimmäinen päivä on jälleen houkutellut pohjoisenkin tiedotusvälineitä aprillaamaan lukijoitaan ja kuuntelijoitaan.

Hammasharja oli syntiä ja kansa hampaaton – hammashoidon hurja historia

Vielä 1970-luvun alussa Suomen kansa oli miltei hampaaton ja hammasharjaa pidettiin jopa syntisenä ylellisyysturhakkeena. Fluorihoito ja uusi kansanterveyslaki vuonna 1972 käänsivät hammashoidon suunnan ja suomalaisten hampaat kuntoutuivat. Mutta aivan viime vuosina etenkin nuorten hammashygieniaan on tullut takapakkia.

Väitös: makeutusaineita ja fluoriyhdisteitä päätyy vesistöihin

Ihmisten nauttimat makeutusaineet sekä pahvin ja tekstiilien pinnoitteiden sisältämät fluoriyhdisteet kulkeutuvat vesistöihin jätevesien mukana. Uudellamaalla Vantaanjoki ja Porvoonjoki ovat tutkituista joista likaisimmat. Tutkija haluaa, että tuottajatahot ottavat vastuuta tuotteiden ympäristöystävällisyydestä.

Iso apu syöpäpotilaille: sairaala alkaa valmistaa radioaktiivisia aineita Kuopiossa

Syvälle maan alle sijoittuvassa bunkkerissa valmistettavaa ainetta käytetään esimerkiksi syöpäkasvainten kuvantamiseen. Tuotanto voi palvella jatkossa koko pohjoista Suomea. 

Sokerittomatkin juomat voivat syödä hampaitasi – Jopa makuvissy voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita

Hiilihappo ei ole hampaille vaarallista, mutta virvoitusjuomat, energiajuomat, tuoremehu ja jopa maustetut kivennäisvedet liuottavat hampaiden kiillettä.

Pohjavesien fluoridipitoisuudet korkealla Kymenlaaksossa

Maakunnassa tutkittiin muun muassa pohjavesien fluoridipitoisuuksia viime ja tämän vuoden aikana. Fluoridipitoisuusarvot ylittivät Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat talousveden laatuvaatimukset esimerkiksi Kouvolassa ja Pyhtäällä.

Yaralle ympäristölupa kipsin läjitysalueen laajentamiseen

Uusi, kahdeksan hehtaarin kokoinen alue otetaan käyttöön ensi syksynä. Laajennus ei lisää merkittävästi Siilinjärven toimipaikan ilmapäästöjä tai vaikutuksia maaperään ja pohjavesiin.

Sulamisvedet panevat kaivot koville

Outo sivumaku tai väri kaivovedessä on selvä merkki siitä, että kaivossa on jotakin vialla. Varsinkin vähäiselle käytölle jääneet mökkien kaivot saattavat aiheuttaa ikävän yllätyksen.

HOK-Elanto: Fluorikaasurajoituksesta jopa 100 miljoonan lasku

EU haluaa rajoittaa tuntuvasti kauppojen kylmäjärjestelmissä käytettäviä fluorikaasuja. Kaasut nopeuttavat ilmaston lämpenemistä. HOK-Elanto pelkää, että tiukkojen aikataulujen vuoksi valmisteilla oleva fluorikaasuasetus voi aiheuttaa jättilaskun kaupan alalle.

EU haluaa eroon kauppojen kylmäjärjestelmien fluorikaasusta - kauppa pelkää satojen miljoonien laskua

Euroopan komissio tähtää fluorattujen kasvihuonekaasujen käytön tuntuvaan rajoittamiseen. Syynä on se, että fluorikaasut lämmittävät voimakkaasti ilmakehää ja niiden käyttö yleistyy nopeasti. Kauppojen on alettava etsiä korvaavaa kylmäainetta yleiselle R404A-kaasuseokselle tai uusittava kylmäjärjestelmänsä.

Fluori suojaa hampaat ksylitolia paremmin

Ksylitolipurukumin hyödyt jäävät pieniksi, jos sitä ei jauha heti aterian jälkeen. Fluoria pidetään muutenkin ksylitolia tehokkaampana hammassuojana.

Kemikaalitehtaan räjähdys aiheuttanut tuhansille oireita Etelä-Koreassa

Syyskuussa sattuneessa räjähdyksessä kuoli viisi ihmistä. Räjähdys aiheutti suuren kemikaalivuodon.

Hyvinkään Villa Arttu saa mystisen sisäänkäynnin

Nuoret sukeltavat taruolentojen maailmaan maalaustaiteen keinoin Hyvinkään URB-festivaalilla.

Makroflexin työntekijöille sakkoja ympäristönsuojelulain rikkomisesta

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi kaksi Henkell Makroflexin työntekijää sakkoihin ympäristönsuojelulain rikkomisesta. Makroflexin tehtaalta päästettiin myrkyllistä fluorivetyä ilmaan Hausjärven Oitissa juhanuksen alla kaksi vuotta sitten.

Vauhti on vienyt jo kaksi vuosikymmentä

Kontiolahtelainen Aki Karvonen edusti Suomea maastohiihdossa kansainvälisesti1980-luvulla. Esimerkiksi Sarajevon olympialaisissa 1984 Karvonen oli menestynein suomalainen mieshiihtäjä. Karvosen uralle mahtuu myös veritankkaus-episodi samalta vuosikymmeneltä. Aki Karvonen pitää itse 80-luvun merkittävimpänä tapahtumana uusien voiteiden saapumista hiihtourheiluun.

Kaivovedessä voi piillä hajuton ja mauton terveysriski

Ongelmat kaivoveden laadussa jäävät usein havaitsematta, sillä veden laatumuutokset ovat harvoin aistittavissa. Etelä-Karjalassa porakaivovedestä löytyy usein korkeita määriä terveydelle haitallista fluoridia.

Kaivoveden ongelmat huomataan harvoin

Yli puolessa suomalaisista kaivoista on epäpuhtauksia. Ongelmat jäävät usein havaitsematta, sillä vedessä olevat muutokset ovat harvoin aistittavissa. Suomalaiset testaavat kaivovesien laatua suosituksia harvemmin.

Juuassa kiviaarteita miljardien vuosien takaa

Suomen Kivikeskuksen kesänäyttely esittelee aarteita jopa vuosimiljardien takaa. Perjantaina avautuvan näyttelyn yksi vetonaula on Suomen kuuluisin jalokivi Elli - Wiipurin tähti. Esillä on myös harvinainen avaruuskivi, kultaa, timantteja ja muita jalokiviä.

Suuret vesilaitokset tuottavat puhtaampaa vettä kuin pienet

Suurten vesilaitosten tuottama talousvesi on parempilaatuista kuin pienten vesilaitosten vesi, ilmenee useiden viranomaisten teettämästä selvityksestä.

Oitin vetyfluoridi-päästöistä ei vaaraa ihmiselle

Henkel Makroflexin kaasupäästö Hausjärven Oitissa ei ollut ihmisille vaarallinen, toteaa Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymän tiedote. Henkel Makroflexin Oitin tehtaan kaasupolton yhteydessä vapautui ilmaan muun muassa fluorivetyä, joka muodostaa fluorivetyhappoa ilman kosteuden kanssa.

Oitin vesinäytteissä ei kohonneita fluoridipitoisuuksia

Hausjärven Oitin vesinäytteistä ei ole löytynyt kohonneita fluoridipitoisuuksia. Vesinäytteitä on otettu muun muassa lähialueen kahdesta lammesta ja kaivovedestä.

Makroflex viivytteli kaasupäästön ilmoitusta, Hämeen ELY-keskus vaatii lisäselvityksiä

Makroflexin työntekijät huomasivat ensimmäiset ympäristövaikutukset jo polton aikana, mutta tehdas ei arvioinut vahinkoa tiedottamisen arvioiseksi. Hämeen ELY-keskus vaatii Makroflexiä toimittamaan lisäselvityksiä ponnekaasun polton seurauksena tapahtuneesta ympäristövahingosta.

Korvaukset kasveista eivät riitä oittilaisille

Henkel Makroflexin tiedotustilaisuus Hausjärven kaasupäästöalueen asukkaille toi julki asukkaiden tyytymättömyyden tehtaan toimiin asiassa. Lupaus korvauksista ei riitä, vaan yhtiö halutaan edesvastuuseen lain edessä. Tilaisuudessa tehtaan työntekijä kertoi havainneensa, ettei kaikki ole kunnossa jo silloin, kun kaasua poltettiin.

Makroflex lupaa oittilaisille korvauksia kaasupäästöhaitoista

Hausjärven Oitin alueen kasvistossa on todettu paikoittain kohonneita fluoridipitoisuuksia. Varotoimenpiteenä viranomaiset suosittelevat yhä, ettei Makroflexin kesäkuisen kaasupäästön vaikutusalueelta syötäisi marjoja, vihanneksia tai hedelmiä. Yhtiö lupaa tiedotteessaan korvata asukkaille aiheutuneet vahingot.

Oitin vetyfluoridialueen vettä voi käyttää

Hämeen ELY-keskus edellyttää Henkel Makroflex -yhtiöltä selvitystä Hausjärven Oitissa kaasunpoltosta aiheutuneesta ympäristövahingosta.

EU listasi kriittiset mineraalit

Euroopan unionissa on tehty lista EU-maiden välttämättä tarvitsemista raaka-aineista ja mineraaleista. Tarkoituksena on yrittää taata listattujen mineraalien tuonti muun muassa talouden pyörien pyörittämiseksi. Lisäksi unioni patistaa jäsenmaita kehittämään keinoja korvaavien materiaalien löytämiseksi.

Kaivovettä ei tulisi juoda tutkimatta

Kaivoveden puhtauteen ei tulisi luottaa sokeasti. Muun muassa jänisruton ja maaperästä irronneiden aineiden varalta vesi tulisi tutkituttaa säännöllisesti.

Talvivaarassa pieni kemikaalivahinko

Talvivaaran kaivoksen laboratoriotiloissa rikkoontui torstai-iltana fluorivetyhapon säilytyksessä käytettyjä pulloja.

Kaivovesi kannattaa tutkituttaa säännöllisesti

Ympäristökeskus suosittaa veden tutkimista kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan.

Kaivovesi syytä tutkia säännöllisesti

Liian moni laiminlyö kaivovetensä määräaikaistarkastukset.

Kiina yrittää kohentaa vesihuoltoaan

Kiinassa asuu 360 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole puhdasta juomavettä. Lukua yritetään pienentää yli sadalla miljoonalla vuoteen 2010 mennessä, kertoo China Daily -lehti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle