Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Floristi tekee kukkakimppua.

Riihimäellä saa konserttikukkien sijaan ikimetsää

Musiikkiopiston mukaan kukat eivät ole kestävä ratkaisu lahjaksi, ja niille haluttiin löytää vastuullisempi vaihtoehto.

Havupuiden lomasta pilkistää esiin vesistöä ja Ullatievan suojelualueen lisäosan vaihtelevaa maastoa.

Luonnonsuojelualue Ylä-Lapissa laajenee – Luonnonperintösäätiö on hankkinut lahjoitusvaroilla 54 hehtaaria metsää Enontekiöltä

Ullatievan lisäalue pitää sisällään vanhaa, pääosin luonnontilaista ikimetsää. Männiköiden ikä on 100–200 vuotta ja osa puista on sitäkin vanhempia. Alueella elää runsas lajisto.

Vehreää, sateista metsää Ylöjärvellä. Kuusikon läpi kulkeva polku on täyttynyt vedellä.

Neljätuhatta ylöjärveläistä vastustaa vanhan metsän hakkuita – paikalliset suojelisivat suositun ulkoilureitin

Metsä on suosittu ulkoilupaikka. Siellä pesii myös lukuisia lintulajeja.

Kie von Hertzen tutkailee Blue Forestin läpi kulkevaa jokea Lopella.

The Rasmuksen Euroviisu-sulat huutokaupataan, jotta Luonnonperintösäätiö voi ostaa metsää Lopelta

Vantaan kaupunki on päättänyt myydä Lopella sijaitsevan 50 hehtaarin metsäalueen Luonnonperintösäätiölle. Metsä ostetaan ja suojellaan Luonnonperintösäätiön ja Von Hertzen Brothers -yhtyeen helmikuussa käynnistämän Blue Forest -keräyksen varoilla.

Lahokuusi maassa.

UPM suunnittelee hakkuita Evon metsissä, joissa elää useita uhanalaisia lajeja – luonnonsuojelijat huolestuivat

Greenpeacen, Luonto-Liiton ja Elokapinan metsäaktivistit vastustavat UPM:n hakkuuaikeita Evolla. UPM suunnittelee 40 hehtaarin hakkuita.

Helmipöllö oksalla.

Helmipöllön suojelumetsä löytyi vuosien etsimisen jälkeen Hausjärveltä

Luonnonperintösäätiö ja Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistys IULY käynnistivät kampanjan helmipöllön kotimetsän suojelemiseksi jo vuonna 2016.

Lähikuva sateisista saniaisista, joiden seassa valkovuokkoja.

Suositun ulkoilumetsän suojelemiseksi syntyi kansanliike Ylöjärvellä: lähiasukkaat toivovat neuvotteluratkaisua maanomistajan kanssa

Ylöjärven Vuorentaustaan suunniteltuja avohakkuita vastustavan adressin on allekirjoittanut yli 2 300 henkilöä.

Kuusamolainen valokuvaaja Eeva Mäkinen Konttaisella.

"Hyvän kuuluu voittaa", uskoo Eeva Mäkinen ja siksi hän vaihtoi reissaamisen maailmalla luontokuvaajan työhön Kuusamossa

Eeva Mäkinen, 33, päätyi ammattivalokuvaajaksi Kuusamoon kiinnostuttuaan metsistä ja siitä, mitä niille tapahtuu. Valokuva on Mäkisen kannanotto koskemattoman luonnon puolesta.

Kolopesijät ovat hakanneet puunrunkoon pesiä metsässä.

Penninkijoen metsä suojellaan Perhossa

Kyseessä on jo toinen Luonnonperintösäätiön Perhosta hankkima metsä.

Kolme miestä.

Von Hertzen Brothersin ja Luonnonperintösäätiön taidehuutokauppa onnistui yli odotusten

Virtuaalinen taidehuutokauppa järjestettiin Hämeenlinnassa Luonnonperintösäätiön Ikimetsäpuodissa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Luonnonperintösäätiö on ostanut lähes puolet Aholansaaresta – tavoitteena suojella alueen kulttuuriperintöä

Isolla maakaupalla suojellaan Aholansaaren kulttuuriperintöä Nilsiässä. Kauppa varmistaa rauhan ja hiljaisuuden arvoja Syvärillä olevassa saaressa.

Liito-orava kurkistaa puun kolosta.

Salosta ostettiin jälleen metsää suojelutarkoitukseen – alueella liito-oravia

Luonnonperintösäätiö ja Salon luonnonmetsäsäätiö ostivat neljän hehtaarin kokoisen metsäalueen suojelutarkoitukseen.

Kuvassa on Jari Leppä.

Ekologian professorit tyrmäävät ministeri Lepän väitteet luonnon monimuotoisuudesta: suuri osa lajeista ei koskaan palaa metsiin hakkuiden jälkeen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi keskiviikkona, että luonnon monimuotoisuus uudistuisi hakkuiden jälkeen samalla, kun metsä kasvaa takaisin. Professorit pitävät ministerin väitettä vääränä.

Avohakattua metsää.

Data-analyysi paljastaa: Kaikkein monimuotoisin metsämme on jatkuvasti avohakkuiden kohteena, ja se johtaa luontokatoon

Tietyissä maakunnissa yli 40 prosenttia avohakkuista kohdistuu suojeluarvoiltaan potentiaalisesti merkittäville luontokohteille. Yle selvitti kartta-analyysilla, että kaikkein monimuotoisimmista metsistämme katoaa noin prosentti joka vuosi.

Ministeri Emma Kari: EU:n suojelutavoite luonnolle asettaa Suomelle minimitason

Vihreiden ympäristöministeri Kari ottaisi Suomen suojelutavoitteet suoraan EU:lta: “Luonnollaan ylpeilevä maa ei voi alisuoriutua”

EU yrittää pysäyttää luontokadon nostamalla suojeltavien alueiden pinta-alan 30 prosenttiin koko unionin maa- ja merialueista. Ympäristöministeri Emma Karin mielestä tämä on vähimmäistavoite Suomelle.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.

Luontopaneeli: Suomen metsiä on suojeltava satojatuhansia hehtaareja lisää

Luontopaneelin mukaan joka maakunnasta on suojeltava tiukasti 10 prosenttia metsäpinta-alasta. Suomen metsien käytöllä on suurin vaikutus luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta.

Metsän keskellä on lahopuita kaatuneena.

Puolangan Tupurin luonnonsuojelualue laajenee – vanhan metsän lahopuut turvaavat luonnon monimuotoisuutta

Kainuun ELY-keskuksen mukaan alueella olevat vanhat metsät ovat kuusivaltaisia, iäkkäitä ja lähes luonnontilaisia, ja ne tarjoavat eriasteista lahopuuta turvaamaan monimuotoisuutta.

Läheltä

Nokian Ruutanajärven suojelualue kolminkertaistuu

Asia varmistui, kun ely-keskus hyväksyi 54 lisähehtaarin rauhoittamisen. Alueella on muun muassa vanhaa metsää, jota on Etelä-Suomessa kovin niukasti jäljellä.

Suojeltua luonnontilaista metsää.

Perikunta suojeli vanhan metsän, koska ei halunnut jättää sitä "vain olemaan" – suojelusta tehtiin kannattavaa ja nyt aloitteita on jonoksi asti

Lapin ely-keskus jakaa kolmanneksen Pohjois-Suomen luonnontilaisten metsien suojeluun varatusta 20 miljoonasta eurosta. Varsinkin perikunnat ovat hyödyntäneet suojelurahoja. Tällä hetkellä Lapissa jonossa on 150 aloitetta luonnonsuojelualueeksi.

Kirja metsässä.

Lounais-Lapin erämaa esittäytyy uudessa kirjassa: Ylitorniolta löytyy monipuolinen luontohelmi

Teoksessa 14 kirjoittajaa kertoo sanoin ja kuvin elämyksistään Ylitornion luonnossa.

Metsämaisemassa lampi, puita ja etualalla kaatunut kelopuu.

Säätiö suojelee Pentti Linkolan muistoksi lähes 60 hehtaaria metsäluontoa: "Pentti olisi todella ihastunut näihin puihin"

Pentti Linkolan muistometsä perustetaan Keski-Suomen Toivakkaan. Muistometsän lisäksi Luonnonperintösäätiö rauhoittaa luonnonsuojelijan muistoksi muistolehdon Kangasalla. Linkolan kuoleman jälkeen aloitettu keräys tuotti yli 400 000 euroa.

Avohakkuu

EU julkaisi metsästrategian ja lupailee, että avohakkuita ei kielletä – metsätalousministeri Lepän mukaan strategia on "pelättyä parempi"

Euroopan komissio on julkistanut tänään metsästrategian, joka on laaja kokonaisuus metsiin liittyviä linjauksia, joihin voidaan nojata EU:n ottaessa kantaa metsäkysymyksiin.  Lopullisessa strategiassa todetaan, että avohakkuiden tulisi olla perusteltuja, mutta niitä ei kielletä.

Nykyään tehokas palontorjunta on poistanut laajat metsäpalot Suomen metsistä lähes täysin. Tämän vuoksi palosta riippuvainen lajisto on taantunut. Metsien poltto on tehokas kangasmetsien monimuotoisuuden palauttamis- ja lisäämismenetelmä.

Uhanalaisille hyönteisille lisää elintilaa metsien ennallistamispoltoilla Kuhmossa

Metsähallitus polttaa 11,5 hehtaaria metsää Kuhmon Ystävyyden puistossa Elimyssalon luonnonsuojelualueella perjantaina 9. heinäkuuta. Poltosta tulee runsaasti savua, joka voi olla havaittavissa laajalla alueella.

Perhe istuu nurmikolla Kanadan Vancouverissa.

Varjossa 40 ja auringossa 50 astetta – Kanadan-kodin seinästäkin irtosi palanen, mutta Timo Orava on eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ikimetsien hakkuista

Kanadassa pian 13 vuotta asuneet Timo ja Henna Orava eivät ole koskaan aiemmin kokeneet viimeaikaisten kaltaisia lämpöjä. Eivätkä ennätyshelteisiin ole tottunut rakennuksetkaan.

Avohakkuualue Forssassa.

Metsäteollisuuden avohakkuille tyrmäys EU-komissiolta: niitä pitäisi "välttää", linjataan uudessa, julki vuodetussa metsästrategiassa

Komissio ehdottaa myös "dramaattista muutosta" lyhytikäisiin puutuotteisiin keskittyvässä metsäteollisuudessa. Se tarkoittaisi käytännössä teollisuuden painopisteen siirtämistä sellu- ja paperituotteista sahatavaraan ja rakentamiseen. Lopullinen versio metsästrategiasta julkaistaan heinäkuun lopulla.

Osmo Seurujärvi ja Ilmari Tapiola

Valtio tukee vanhojen metsien suojelua nyt myös Ylä-Lapissa: Utsjoen porotilalliset innostuivat suojelemaan omistamaansa metsää naapuripaliskunnassa

Utsjoen porotilojen yhteismetsä on hakenut ympäristöministeriöltä vanhojen metsien suojelurahoitusta, jossa maanomistus pysyy ennallaan, mutta puuston arvo korvataan maanomistajalle. 700 hehtaarin suojelusta Utsjoen porotilojen yhteismetsä saanee lähes 900 000 euron korvaukset.

Fällda träd som ligger på marken.

EU-parlamentti vaatii tiukkaa lakia, joka turvaisi luonnon monimuotoisuuden – suomalaismepit täysin erimielisiä, mitä tapahtuu metsätaloudelle

Kolmasosa Euroopan pinta-alasta tulisi palauttaa luonnontilaiseksi, parlamentti vaatii. "EU nähdään lohikäärmeenä, jota vastaan ritarit käyvät puolustamaan Suomi-neitoa", sanoo Sirpa Pietikäinen (kok).

WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder, Pertti Salolainen ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila

Lahden ja Asikkalan rajalle uusi suojelualue – lisähehtaarit saatiin konkaripoliitikon syntymäpäiväkeräyksen tuotoilla

Luonnonperintösäätiö on ostanut suojeltavaksi parikymmentä hehtaaria metsää Paimelasta.

Miten Suomi ajaa luonnon asiaa Brysselissä, meppi Ville Niinistö?

Ville Niinistö syyttää Marinia ja muita ministereitä luonnonsuojelun vesittämisestä EU:ssa: "Kolhu Suomen maineelle ja metsäluonnon tulevaisuudelle"

Ylen näkemän kirjeenvaihdon mukaan pääministeri Marin sekä ministerit Mika Lintilä ja Matti Vanhanen lobbasivat keväällä Brysselissä, että puunpoltto luokiteltaisiin kestäväksi energiamuodoksi eikä metsän hakkuutapoja rajoitettaisi. He saivat tahtonsa läpi. Marin sanoo Ylelle, että hallitus on sopinut yhdessä linjat, joita pääministeri esittää EU:ssa.

Kälviälänen lintuharrastaja ja partioryhmän vetäjä Jukka Mansikkamäki lataa koordinaatteja vanhaan metsään laitetulle pöntölle.

Kälviän partiolaisten luontoteko tuo suojeltuun metsään kymmeniä pesäpaikkoja linnuille

Nuoret ovat nikkaroineet vanhaan suojeltuun metsään pönttötalkoilla kolmisenkymmentä pönttöä vanhojen ja lahonneiden tilalle.

Korteniemen perinnetilan kesäinen pihapiiri.

Maatalousmuseon kesäkohde on tänä vuonna Korteniemen tila Tammelasta

Suomen maatalousmuseo Sarka valitsi kesän etänäyttelynä toimivan kesäkohteen jo 14. kerran.

Ari-Pekka Auvinen ihailee Sanginjoella metsää

Viimeinen oljenkorsi johti jättipottiin: mies pyysi rahaa vanhan talon ostamiseen – pöytään lyötiinkin yli 4 miljoonaa euroa metsän suojeluun

Oulun kaupunki ja Koneen säätiö solmivat poikkeuksellisen metsäkaupan, joka sai alkunsa yhdestä puhelinsoitosta.

Kuusimetsä.

Uhanalaiset kovakuoriaiset saavat suojelualueen Evon Tuohikarpionharjulle

Alue suojellaan osana Beetles LIFE-hanketta, jota koordinoi Metsähallitus.

Ruskan värittämää metsää Etelä-Savossa Heinävedellä

Ministeri Leppä kiistää väitteet valtion vanhojen metsien hakkuista, ministeri Mikkonen: "Jos tällaisia kohteita löytyy, ne pitää saada suojelun piiriin"

Yle kertoi keskiviikkona, että valtion hakkuiden piirissä on metsiä, joista on löydetty uhanalaisia lajeja.

Biologi Risto Sulkava tekee tutkimustyötä metsässä

Suomen valtio kaataa vanhoja metsiä, vaikka niistä on löydetty tuhansia uhanalaisia lajeja – asiantuntija: "En voi ymmärtää, miksi niin tapahtuu"

Valtio kaataa suojelun arvoisia metsiä, vaikka on sitoutunut pysäyttämään lajikadon ja edistämään luonnon monimuotoisuutta. Vapaaehtoiset käyvät nyt kiireellä läpi yhä talouskäytössä olevia arvometsiä.

Pähkinänakkeli WWF:n Luontoliven uusimmassa lähetyksessä, jossa katsoja pääsee seuraamaan lintujen talviruokintaa vanhassa, suojellussa metsässä.

Watch wild birds on WWF’s winter feeding site livecam

A camera placed in a South Karelia forest offers a ringside seat for viewing endangered birds.

Pähkinänakkeli WWF:n Luontoliven uusimmassa lähetyksessä, jossa katsoja pääsee seuraamaan lintujen talviruokintaa vanhassa, suojellussa metsässä.

WWF avasi netissä suoran lähetyksen metsälintujen talviruokintapaikalta

Vanhaan suojeltuun metsään Etelä-Karjalassa sijoitetun kameran edessä voi nähdä uhanalaisia töyhtö- ja hömötiaisia.

Tanja Karpela työskentelee koiransa kanssa metsässä ja etsii liito-oravan hajua.

Sotkamon Palovaarassa sovitetaan yhteen hakkuut ja liito-oravat

Tavoitteena on, että vanhaan metsään rupeaisi kasvamaan uutta haapaa, jolloin liito-oravan elinolosuhteet jopa paranisivat.

Sumuinen ja hämyisä metsämaisema

Metsähallitus ratkoo kansallispuistojen parkkiongelmia

Ongelmia pysäköinnissä on niin Tammelan Torronsuolla kuin Liesjärvellä.

Tältä näyttää harvinaisessa lähes luonnontilaisessa metsässä – Sotkamon Losonvaara on yksi niistä

Sotkamon Losonvaara on yksi metsäharvinaisuuksista – katso miltä näyttää lähes koskemattomassa metsässä

Koskemattomat metsät ovat Suomessa hyvin harvinaisia, niitä on vain noin prosentti koko metsämaan pinta-alasta.

Hiidenportin kansallispuisto ylhäältä päin kuvattuna.

Sotkamon Hiidenportin kansallispuistossa suojellaan uhanalaista koppakuoriaista

Kainuu on yksi harvoja alueita, joissa harvinainen ja vaativa korpikolva -kuoriainen nykyisin elää.

metsä aamuauringossa

Ennätysmäärä lahjoituksia metsiensuojeluun – Maanomistaja kysyi perillisiltä: "Haluatteko mukavan tilin vai samoilla ikimetsässä?"

Pälkäneläinen Kati Susi siirsi perintömetsänsä Luonnonperintösäätiön omistukseen.

Vanhoja puita ja suuri sammaleinen kivi.

Luonnonperintösäätiö jatkaa Pentti Linkolan viitoittamalla tiellä – suojelualueiden määrä lisääntyy vuosi vuodelta

Säätiön ensimmäinen suojelukohde löytyi Parikkalan Akanvaarasta vuonna 2000. Tänä vuonna kohteita on Hämeestä, Keski-Suomesta, Etelä-Karjalasta ja Lapista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle