Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ajoneuvoja kadulla

Forssan keskustassa on ohjelmassa runsaasti katuremontteja kesällä – myös kymppitiellä ovat alkaneet päällystystyöt

Asfaltointikoneet siirtyvät vähitellen torin liepeille Sibeliuksenkadulle ja Säästöpankinkadulle. Kaduilla on paikoin ruuhkia. Autoilijoiden kannattaa myös varoa kuoppia, joita on syntynyt katupintojen jyrsimisen takia.

Kati Tiilikainen tiehöylän hytissä.

Tiehöylien kysyntä kasvaa, mutta harva osaa enää ajaa niitä – Kiteellä järjestetään nyt ajokoulutusta: "Minulla on isojen koneiden fetissi"

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Riveria on kouluttanut uusia tiehöylänkuljettajia syksystä lähtien.

Olympiastadionilla asennetaan nurmikkoa. Yli puolet nurmikosta tehty.

Olympiastadionin nurmikon asentaminen loppusuoralla - katso, miltä näyttää

Olympiastadionin rakennustyömaa alkaa vähitellen näyttää urheilun suorituspaikalta, kun yli puolet nurmikosta on asennettu.

Soratien hoito -liikennemerkki

Soratiet surkeassa kunnossa – urakoitsijat lanaavat hiekkateitä liian kevyellä kalustolla eikä uutta järeää kalustoa uskalleta hankkia

Viime vuoden sekä kuluvan kesän sääolosuhteet ovat tehneet sorateiden kunnossapidosta vaikeaa.

lumiaura

Miksi aura-auto jättää penkan? Minne katosivat tiekarhut? 5 kysymystä ja vastausta teiden talvikunnossapidosta

Suomalainen kyllä huomaa, jos teiden aurauksessa on parantamisen varaa. Keräsimme vastaukset autoilijoiden ja omakotiasujien yleisiin ihmettelyn aiheisiin talvikunnossapidossa.

Kelirikko, kuoppa tiessä

Jäätyneet sadevesikaivot työllistävät katujen kunnossapitoa – "Pahin talvi 40 vuoteen"

Kouvolassa kaupungin höyrysulatuskalusto on ollut viime päivinä täystyöllistetty. Taustalla ovat runsaat sateet ja tammikuun paukkupakkaset. Sulatus on Kouvolassa toistaiseksi tehonnut, eikä vesi ole päässyt lainehtimaan kaduilla.

Grafiikka

Kahvitukset, tiehöylän osto ja timanttiporaus – kaikki valituksen aiheita kilpailutuksissa

Julkisten hankintojen kilpailutuksista tehdään vuosittain vajaat 600 valitusta markkinaoikeuteen. Syynä on monesti tarjouspyynnön väärinymmärtäminen. Ylen suurimmille kaupungeille tekemän kyselyn mukaan tarjouspyyntöjen muotoilu yksiselitteisiksi on keskeinen ongelma kilpailutuksien onnistumiselle.

Valtatie 13:n asfaltointia syksyisessä kelissä.

Asfalttikoneilla pitkästä aikaa kuuma kausi – syynä bitumin alhainen hinta

Kulunut kausi on ollut suotuisa tien asfaltoinnille. Kilometrejä on kertynyt koneille viime vuosia enemmän, koska bitumin alhainen hinta on pudottanut asfaltin hintaa ja syksykin on ollut vähäsateinen. Korjausvelkaa on kuitenkin valtavasti, eivätkä leudot talvet helpota tilannetta.

Tielle levitetään uutta asfalttia.

Asfalttikoneita ilmaantuu Meri-Lapinkin teille

Meri-Lapissa teitä päällystetään muun muassa Keminmaassa ja Kukkolassa. Asfaltoinnit ajoittuvat pääosin heinä- ja syyskuun väliselle ajalle.

Pekka Ounaslehto tiekarhussa

Kansanedustajaehdokas haluaa pelastaa tiekarhut

Kansanedustajaehdokas Mikko Kärnä (kesk.) Enontekiöltä haluaa pelastaa tiekarhut. Kärnä haluaa kampanjallaan kiinnittää huomiota teiden kunnossapitoon, joka on hänen mielestään riittämätöntä.

Tiekarhu työssään.

Tiekarhut uhanalainen laji Suomen maanteillä – Pohjoismaiden ainoa valmistaja noituu: "Täällä ei osata enää hoitaa teitä kuten ennen, homma on täysin ummehtunutta"

Pohjoismaiden ainoan tiehöylävalmistajan toimitusjohtaja haukkuu lyttyyn suomalaisen tienhoidon. Teiden kunnostajat ovat luopuneet monin paikoin järeiden höylien käytöstä kustannussyistä. Yritysjohtajan mukaan säästölaskelmat perustuvat vanhaan tietoon.

Tiehöylä työssään.

Tiekarhut ovat käyneet harvinaisiksi – ”Kadut paikoin luokattoman huonossa kunnossa”

Osa Lahden kaduista on ollut kynnyspeltona tänä talvena. Katujen kunnossapito tökkii, koska järeistä teitä höyläävistä tiekarhuista on luovuttu säästöpaineissa.

Lumitöiden tekoa aura-auton kyydistä katsottuna

Mikä siinä teiden hoitamisessa on niin vaikeaa? – Tekijä vastaa

Polanteiden poisto on kalustolle raskasta, ja nuoskalumi vain vaikeuttaa sitä. Nimismiehen kiharat syntyvät uudelleen jopa päivässä.

Pasi Pannula tiekarhun hytissä.

Tiekarhumies näkee nyrkkejä, keskareita ja lentäviä lapioita – "Vaikka tiellä olen, niin tietä minä teen"

Neljän metrin työleveydessä tiekarhulla liikkuva Pasi Pannula tietää, että autoilijan pinna on joskus lyhyt. Hytistä näkee heiluvia keskisormia ja nyrkkejä, lapiolla heittelyä ja liittymien tukkimista. Ainoat pelonhetket hän on kuitenkin kokenut nuorten naiskuljettajien kanssa.

Esa

Yrittäjä vaatii: Viron malli ja uusi ay-liike!

Kiteeläisen tiehöyläyrittäjän Esa Halttusen mielestä Suomi on sairas. Tautiin on kuitenkin parannuskeinoja: yrittäjähengen lisääminen koko maahan, Viron mallin käyttöönotto ja kilpailevan ay-liikkeen perustaminen. Esa Halttunen on vieraana A2 Yrittäjä-illassa TV2:ssa 2.12. klo 21 alkaen.

Mies ja nainen leijuvat valkoista taustaa vasten hyvässä yrittäjänosteessa. Miehellä on kädessään tabletti ja älykännykkä, naisella siivousvälineet.

A2 Yrittäjä-ilta tykittää Suomen nousuun - tässä ovat keskustelijat

Miksi yksi ryhtyy yrittäjäksi, toinen ei? Kahlitsevatko yrittäjiä verot ja pykälät vai mielikuvituksen puute? Miten Suomi saadaan yrittämällä uuteen nousuun? Huopaa, digisovelluksia, tiehöyliä, pitsaa, kätilöpalveluja, kampauksia -  kahden tunnin suorassa lähetyksessä yrittäjyyden ydintä hahmottavat eri alojen yrittäjät, poliitikot ja talousasiantuntijat. Ajankohtaisen kakkosen Yrittäjä-ilta tiistaina 2. joulukuuta klo 21.00 TV2. Voit osallistua keskusteluun yle.fi/a2ilta ja #a2ilta

Märkä talvikeli ja nastarenkaat ovat kuluttava yhdistelmä.

Leuto talvi pakottaa asfalttikoneet töihin ennen aikojaan

Vähäluminen talvi säästää auraustöissä, mutta leuto sää nakertaa teiden päällysteitä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa joudutaan poikkeuksellisesti tekemään päällystystöitä jo talvella, sillä vilkasliikenteiset pääkadut ovat kuluneet pahoille urille, kun teillä ei ole nastoilta suojaavaa lumikerrosta.

Pekka Ounaslehto

Töissä karhun selässä

Tiekarhusta joko tykätään tai sille raivotaan. Mikäli se on höylännyt juuri oikean reitin, se on asiallisella asialla. Jos sitä ei näy tai se on tientukkeena autoilijan edessä tai jos se murisee kotinurkilla aamuyöllä, se nostaa tienkäyttäjän verenpainetta.

Veekmasin valmistama tiehöylä

Palkittu tiehöylien valmistaja: "Riskejä ja kovaa työtä"

Kiteeläinen tiehöyliä valmistava Veekmas on palkittu valtakunnallisessa yrityskilpailussa. Yritys kuuluu 14 aluevoittajan joukkoon Entrepreneur of the Year -kasvuyrittäjäkisassa. Palkittu yrittäjä Esa Halttunen ei kaipaile lomia.

Talon purkua

Clevelandin kauhutalo revittiin kappaleiksi ihmisten hurratessa

Kolmea naista vankeinaan pitäneen Ariel Castron talon purkujätteet tuhottiin, jotta niitä ei päätyisi myyntiin internetiin. Yksi siepatuista naisista todisti talon tuhoamista.

16-vuotias ajeli varastetulla tiejyrällä Helsingin keskustassa

Poliisi otti yöllä kiinni nuoren miehen, joka ajeli keskellä Helsinkiä varastetulla tiejyrällä. 16-vuotias kuljettaja oli vahvassa humalassa ja ilman ajokorttia.

Asfalttikone.

Korjausvelka kasvaa Lapin teillä

Asfalttikone on yhä harvinaisempi näky pohjoisen teillä. Tällä hetkellä rahat riittävät juuri ja juuri tiestön säilyttämiseen nykytasolla.

Näkymä tiehöylän ohjaamosta tielle

Uraiset tiet vaarana Lapissa

Lapin tiet ovat tänä talvena poikkeuksellisen uraisia. ELY-keskuksen mukaan autoilijoilta on tullut palautetta erityisesti Sodankylä-Kemijärvi-viitostieltä. Myös Sodankylästä ja Rovaniemeltä Kittilään päin kulkevilta osuuksilta on tullut runsaasti negatiivista palautetta. Lisäksi Ylläksen tien kuntoa on moitittu.

Tiehöylä

Teiden syyskunnospitoon kaivataan lisäpanostusta

Teiden syyskunnossapitoon kaivataan lisää panostusta. Tänä syksynä alemman tieverkon tiet ovat runsaiden vesisateiden vuoksi olleet paikoin erittäin huonokuntoisia. Ongelmia on ollut myös kestopäällystetyillä teillä mutta etenkin soratiet kaipaavat kunnostusta ennen talven tuloa.

Väärin pysäköityä autoa nostetaan hinausauton lavetille.

Autoilijoiden piittamattomuus vaikeuttaa auraamista

Kunnossapito on hankalaa, jos katujen varsilla on pysäköityjä ajoneuvoja. Esimerkiksi Lahdessa on siirretty aurausten tieltä kymmeniä autoja, jotka on jätetty teiden varteen ja parkkipaikoille, vaikka alueella on ollut siirtokehotus.

Perinteisiä aura-autoja ja tiehöyliä on korvattu alemmalla tieverkolla tänä talvena nopeilla traktoreilla

Traktorit korvaavat tiehöyliä pikkuteillä

Alemman tieverkon talvihoidossa nopeat liikennetrakotorit korvaavat entistä useammin aura-autot ja tiehöylät. Uusien työmenetelmien ansiosta perinteisten tiehöylien käyttö on loppunut lähes kokonaan.

Mies ajoi asfalttikoneella kännissä Rovaniemellä

Poliisi pysäytti pysäytti asfalttikoneella humalassa ajaneen henkilön sunnuntaina aamuyöllä Rovaniemellä.

Mies kuoli törmättyään tiejyrään Ulvilassa

Mies menehtyi liikenneonnettomuudessa Ulvilassa lauantai-iltapäivällä. Miehen auto suistui tieltä ja törmäsi tien reunassa olleeseen asfalttitasoittimeen. Poliisin mukaan törmäys oli niin raju, että porilaismies kuoli välittömästi.

Tiekarhu Oulun kaupunginvarikolla.

Karhu on teiden uhanalainen ritari

Tiehöylä, kansan suussa tiekarhu, on yhä harvinaisempi näky Suomen teillä. Tiekarhuja valmistetaan Suomessa vuosittain kolmisenkymmentä, mutta vain murto-osa niistä päätyy hoitamaan kotimaisia teitä.

Tiehöylät rouskuttavat tulvien ehkäisemiseksi

Kouvolassa koko kalusto on parhaillaan käytössä. Osa ajaa lumia pois, osa hiekoittaa teitä. Runsaslumisen talven takia kuluja on syntynyt noin 200 000 euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Polanteiden poisto loppusuoralla

Jäätyneiden polanteiden poisto Kuopiossa on loppusuoralla. Kaupunkialueilla työ on määrä saada loppuun huomisen aikana, sanoo kunnossapitopäällikkö Mauri Pesonen.

Näkymä tiehöylän ohjaamosta tielle

Tiekarhun ajo vaatii rumpalin taidot

Turkka Tuomolan ammatti kaipaa rumpalin kykyä käyttää jalkoja ja käsiä kaikkia yhtä aikaa ja vielä eri suuntiin. Tuomola ajaa Hämeenlinnan kaupungin tiehöylää eli laitetta, jota kansa kutsuu tiekarhuksi.

Tiehöylä laulaa lauhana päivänä

Lähiajoiksi ennustetut lumisateet tuovat lisätöitä katujen ja teiden kunnossapidolle. Torstain ja perjantain välisen yön muutamasta sentistä on selvitty Pirkanmaalla ilman suurempia ongelmia. Lisää lunta on kuitenkin luvassa.

Asfalttikone kyydissä - rekkakuski tukevassa humalassa

Poliisi pysäytti aamyöllä tuntuvassa humalassa ajaneen rekkakuskin moottoritiellä Lahden ja Heinolan välillä. Poliisi sai ilmoituksen kello neljän aikaan perävaunullisesta kuorma-autosta, joka seilasi molemmilla ajokaistoilla, niin että takana tullut autoilija ei päässyt ajoneuvon ohi

Kouvolassa uhkaava tulipalo

Asfaltointikone syttyi palamaan Prisman lähellä Tommolankadulla maanantaina aamupäivällä.

Talven kolhut käyvät Helsingille kalliiksi

Kuluva talvi poikii näillä näkymin ennätyskalliita vahingonkorvauksia Helsingin kaupungille. Vaikka korvauksia haetaan viiveellä, on jo nyt erityisesti autovaurioita ollut huomattavasti tavanomaista talvea enemmän.

Talvinen katunäkymä Kuopion keskustassa.

Jääpolanteiden poisto alkaa Kuopiossa

Autoilijoita tuskattavien polanteiden poisto aloitetaan torstain ja perjantain välisenä yönä Kuopiossa. Katujen kunnossapito-osasto aloittaa katujen höyläyksen kolmelta perjantaiaamuna, neljän tiehöylän voimin.

Tiehöylä ja ahdas paikka

Älä jätä autoasi tiehöylän tukkeeksi!

Raimo Korholin juoksentelee Kaurialan liikkeiden ovilla ja etsii väärin pysäköidylle autolle omistajaa. Tiehöylällä pääsee ohi vain, jos jättää auton ison lumivallin taakse. Niin ei Korholin halua kuitenkaan tehdä!

Tiekarhun kuljettajan käsi lipsahti - henkilöauto murskaantui

Kaksi henkilöä loukkaantui kun tiekarhu törmäsi autoon Vantaan Ylästöntiellä torstaipäivänä. Kuljettajan käden lipsahtaminen vivulle johti tiekarhun ajautumiseen pois kaistalta.

Lumijyrät valtasivat kaupungin

Katujen puhdistus lumesta sekoittaa liikennettä Oulun keskustassa.Moni aamulla kadunvarteen autonsa pysäköinyt autoilija on joutunut motitetuksi ennen kuin kunnossapito ennättää puhdistamaan. Tiekarhun katujen pinnasta höyläämien jäisten lumikimpaleiden keskellä moni autoilija onkin joutunut raapimaan korvantaustojaan, kun auto on jäänyt jäisten lumikasojen taakse mottiin.

Tiehöylä ja muita pikkupoikien unelmavehkeitä

Moni pikkupoika on varmasti elämänsä aikana haaveillut ison koneen ohjaamisesta. Lentokone, höyrylaiva tai tiekarhu. Ilmojen teille ja vesien päälle ei Jyväskylän kaupungin aluetekniikan huutokaupan kautta ehkä päässyt mutta tiehöylä oli tarjolla.

Asfalttityötä

Asfalttikoneet höyryävät taas Tampereella

Asfalttityöt jatkuvat Tampereen kaduilla tällä viikolla. Liikennettä hidastaa niin urapaikkaukset kuin kokonaan uuden pinnan tekeminen.