Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sotaveteraani Eeli Pitäjämäki ja yläkoululainen Joel Tapanainen tutustuvat näyttelyyn

Sota-ajan valokuvanäyttely herättää tunteita niin veteraanissa kuin teinissäkin: "Toivoisin, ettei enää tulisi tuollaista koettelemusta"

Rauhaton mieli -näyttely ei esittele vain kauhua, pelkoa ja ankaruutta, vaan myös kevyempää sota-ajan arkea. Tutustuimme näyttelyyn kahden aivan eri sukupolven edustajan kera. Ikäeroa heillä oli 79 vuotta.

Ihantalan taistelumaastoa heinäkuussa 1944

Sotilaiden äänet 7: Kohtalon hetket Ihantalassa

Neuvostoliiton suurhyökkäys vihdoin pysähtyy Ihantalassa.

Jatkosodan veteraani Veikko Korpi

"Kyllä yksi kerta siihen riittää"

Jatkosodan veteraani Veikko Korpi oli talvisodan syttyessä vasta 17-vuotias nuorukainen. Lappajärvellä syntynyt Veikko Korpi ei taisteluita muistele, vaan sotatovereita. Myöskään taistelupaikoilla hän ei ole vieraillut.

Junkers JK-254:stä kertova kirja

Kovan onnen pommikone sai oman "elämänkertateoksen"

Seitsemänkymmentä vuotta sitten Liperin Rauanlahteen pudonnut JK-254 -pommikone on saanut historiastaan kertovan oman teoksen. Pommikoneesta tekee mielenkiintoisen se, että hylyn osia saatiin nostetuksi ylös ja museoitua. Tunnetuksi kone tuli, kun sen hylyn osista valmistettiin veteraanien hyväksi myytäviä Junkers-merkkejä.

Suuri torjuntavoitto kertoo Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen torjuntataisteluista kesältä 1944.

Suuri torjuntavoitto

Dokumentti kertoo torjuntataisteluista kesällä 1944.

Ihantalan ihme, yle tv1

Ihantalan ihme

Neuvostoliiton suurhyökkäys Suomeen alkoi kesäkuussa 1944.

Kustaa Tapola -näyttely, Kustaa Tapola Kari Suomalaisen tekemässä sota-ajan muotokuvassa

Kustaa Tapola oli hämäläisten "Tupsukorva" kenraali

Museo Militarian uusi vaihtuva näyttely Hämeenlinnassa kertoo kenraali Kustaa Tapolan elämästä. Pitkästä sotilasurasta parhaiten hänet tunnetaan jatkosodan hämäläisdivisioonan komentajana. Ilvesdivisioonan torjuntavoitto 1944 Nietjärvellä oli samalla tavalla ratkaiseva kuin Tali-Ihantalan taistelu.

YLE

Kannas-keskus avataan Venäjälle

Viipurin lähelle Ihantalaan on suunnitteilla Kannaksesta kertova museo. Lieksassa avataan puolestaan heinäkuussa Rukajärvi-keskus.

Benedict Zilliacus

Benedict Zilliacus on kuollut

Toimittaja ja kirjailija Benedict Zilliacus on kuollut. Hän kuoli maanantai-iltana 92-vuotiaana.

Jalo Kokkila koki kolmen rintaman kauhut

Itsenäisyyspäivä pysäyttää suomalaiset jälleen muistelemaan sotaveteraanien sankaritekoja. Talvi- ja jatkosodan ohella suuri joukko suomalaisia osallistui sotaan Neuvostoliittoa vastaan myös Saksan itärintamalla. Myöhemmin panttipataljoonaksi nimetyssä SS-joukossa taisteli kaikkiaan noin 1400 vapaaehtoista suomalaissotilasta, joista nykyään elossa on enää 75 miestä. Tänä vuonna 90-vuotispäiviään juhlinut Jalo Kokkila on yksi heistä.

YLE Areenassa ennätyskäyttö

YLE Areenassa käynnistettiin viime viikon aikana ohjelmia lähes 2 890 000 kertaa. Areenassa vierailtiin yli 521 000 eri selaimelta.

Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala

Tali-Ihantala -keskuksesta Sotahistoriakeskus Kannas

Lappeenrannan Linnoitukseen suunnitellun keskuksen nimi ratkesi nimikilpailulla. Viime vuoden lopulla päättyneeseen kilpailuun tuli 71 ehdotusta.

Pertti Vuori

Joutsenon Konnunsuo syntyi ja kuolee vankilan varjossa

Vain vankilan lakkauttamispäätös pelastaa Konnunsuon kylän, uskoo kotiseutuneuvos Pertti Vuori

Tummien perhosten koti on Suomen Oscar-ehdokas

Dome Karukosken ohjaama ja Leena Landerin romaaniin perustuva Tummien perhosten koti on Suomen ehdokas ulkomaisen elokuva Oscar-palkinnon saajaksi.

Kulttuurin budjettiin pieniä korotuksia

Kulttuurin budjetti nousee ensi vuodeksi kymmenellä prosentilla. Kulttuurin rahoituksesta sovittiin tänään hallituksen budjettineuvotteluissa.

Joka viides leffassakävijä valitsi kotimaisen elokuvan

Suomessa ostettiin viime vuonna noin 6,7 miljoonaa elokuvalippua, kertoo Suomen Filmikamari. Vähennystä edelliseen vuoteen on kolmisen prosenttia. Kotimaiset elokuvat saivat katsojista viidesosan. Suosituin suomalaisfilmi oli joulupukin vaiheista kertova Joulutarina.

Joulutarina katsotuin elokuva

Kotimainen elokuva Joulutarina oli viime viikolla Suomen katsotuin elokuva. Viidettä viikkoa teattereissa pyörivä Hannu-Pekka Björkmanin tähdittämä elokuva vei kärkipaikan sotaelokuvalta Tali-Ihantala 1944.

Tali-Ihantala jatkaa katsotuimpana

Tali-Ihantala 1944 on toista viikkoa Suomen katsotuin elokuva. Elokuva keräsi viime viikolla 43 100 katsojaa. Yhteensä katsojia on nyt kertynyt 65 200.

Tali-Ihantala nousi Suomen katsotuimmaksi

Tositapahtumiin perustuva Tali-Ihantala nousi viikonloppuna Suomen katsotuimmaksi elokuvaksi. Jatkosodassa käytyä Talin-Ihantalan taistelua kuvaava elokuva keräsi yli 27 700 katsojaa. Kotimainen elokuva on vetänyt väkeä teattereihin muutenkin, sillä kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa puolet on kotimaisia.

Tali-Ihantala 1944 muistuttaa Suomen kohtalonhetkistä

Åke Lindmanin ohjaama Tali-Ihantala 1944 on kuvitettu historiankertaus tapahtumista, jotka johtivat Pohjolan historian suurimpaan taisteluun. Elokuvan teatteriensi-ilta on 7. joulukuuta.

Tali-Ihantala 1944 muistuttaa Suomen kohtalonhetkistä

Åke Lindmanin viimeiseksi jäävä elokuva Tali-Ihantala 1944 on kuvitettu historiankertaus tapahtumista, jotka johtivat Pohjolan suurimpaan taisteluun. Elokuvan teatteriensi-ilta on 7. joulukuuta.

Åke Lindman lopettaa elokuvien tekemisen

Elokuvaohjaaja ja näyttelijä Åke Lindman lopettaa elokuvien tekemisen, kertoo sanomalehti Suomenmaa.

Elokuvasäätiön tukea sodan ja ihmisyyden taisteluille

Suomen elokuvasaatiön toukokuun alun tukipäätöksissä rahaa on myönnetty sodan, surun ja ristiriitojen kohtaamisille.