Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Panda aistuu puun oksalla.

WWF Suomen suojelujohtaja: Ähtärin pandoista maksettava lajinsuojeluraha uppoaa kiinalaisiin tarhapandoihin – eläinpuisto kiistää väitteen

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan iso osa Ähtärin pandojen vuokrakuluista menee luultavasti tarhapandojen ylläpitoon Kiinassa. Ähtärin eläinpuisto ei ole asiasta samaa mieltä.

Pandan Lumi tar en tupplur i Ähtäri zoo maj 2018.

Isopandat Lumi ja Pyry jäävät toistaiseksi Suomeen – päätös oli vaikea Ähtärin eläinpuistolle

Eläinpuiston hallitus arvioi pandojen tulevaisuutta uudelleen kesäkauden jälkeen. Talouteen toivotaan apua myös yritysyhteistyöstä. Ministeriössä päätökseen ollaan tyytyväisiä.

Lumi-panda lepää Ähtärin eläinpuistossa.

Ähtärin pandojen kohtalonhetket ovat käsillä, ja nyt kaikki osalliset sulkivat suunsa

Eläinpuiston hallitus päättää torstaina pandojen palauttamisesta Kiinaan. Lumin ja Pyryn tulevaisuus jakaa paikallisten mielipiteet. Kaupunki sysää vastuun päätöksestä eläinpuistoyhtiölle.

Panda syö bambua Ähtärin eläinpuistossa.

Ähtärissä odotellaan edelleen virkatyöryhmän linjausta – ei vielä päätöstä pandojen kohtalosta

Ähtärin eläinpuiston hallitus ei pystynyt torstain kokouksessaan ottamaan kantaa pandojen kohtaloon, sillä valtiolta mahdollisesti tulevasta rahoituksesta ole vieläkään tietoa.

Pandojen Lumi ja Pyry kuljetus on perillä Ähtärin pandatalolla 18. tammikuuta 2018 illalla.

Päätös Lumin ja Pyryn kohtalosta tehdään lähikuukausina

Neuvottelut jatkuvat eri osapuolten välillä

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandat saavat toistaiseksi jäädä Ähtäriin – Lumin ja Pyryn kohtalo ratkeaa lähikuukausina

Ähtärin eläinpuiston hallitus jää odottamaan muun muassa ministeriöiden virkatyöryhmän selvitystä ja mahdollista valtion tukea.

Panda syö bambua Ähtärin pandatalossa

Lumin ja Pyryn kohtalo selviää tiistaina – Ähtärin eläinpuisto on jo aloittanut valmistelut pandojen palauttamiseksi Kiinaan

Ähtärin eläinpuiston hallitus kokoontuu tiistai-iltana päättämään, palauttaako se pandat Kiinaan. Virkatyöryhmän selvitys ei siihen ehdi.

Panda syö bambua Ähtärin eläinpuistossa.

Palautus Kiinaan vai valtio apuun? Pohjalaiskansanedustajien pandakannoissa on kirjavuutta, varovaisuutta ja myös vaikenemista

Kysyimme Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajalta mielipiteitä Ähtärin eläinpuiston pandoista. Vastauksia tuli yhteensä 12.

Panda syö bambua Ähtärin eläinpuistossa.

Pandojen epävarma tulevaisuus toi Ähtäriin viikonloppuna normaalia enemmän eläinpuistovieraita

Eläinpuistossa huomattiin viikonloppuna, että pandojen näkyminen otsikoissa toi eläinpuiston rauhalliseen viikonloppuun tavanomaista enemmän eloa.

Pandakarhu puussa.

Perjantai 27.1.2023 (radio)

Teknologiateollisuuden palkkariita. Ähtärin eläinpuiston pandat. Bensan hinta. Sähköautojen määrä. Terveysasemien puhelinpalvelu. Viikonlopun sää.

Panda kiipeilee puussa lumisessa maisemassa.

Asiantuntijan mukaan emme voi tietää, miten Kiina reagoisi pandojen palautukseen

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen muistuttaa, että Kiinan ulkopolitiikassa on arvaamattomuusulottuvuus.

Panda syö bambua Ähtärin eläinpuistossa.

Ähtäri tarvitsee 10 miljoonaa pandojen pitämiseen Suomessa – ministeriön kritiikki yllätti, pohjalaisministerit eivät kommentoi

Eläinpuisto tarvitsee jopa 10 miljoonaa, jotta pandat voidaan pitää Suomessa. Niistä luopuminen vaikeuttaisi suomalaisten toimintaa Kiinassa, pelkää Ähtärin kaupunginjohtaja.

Panda syö bambua Ähtärin pandatalossa

Pandat jäivät sittenkin ilman miljooniaan ja ne saatetaan jopa palauttaa Kiinaan – ministeriö kritisoi rajusti Ähtäriä

Valtiovarainministeriön pohjaesityksessä oli varattu viisi miljoonaa euroa Ähtärin pandoille. Asia herätti runsaasti kritiikkiä, ja nyt rahoitus peruttiin.

Panda syö bambua.

Valtio on pelastamassa Ähtärin pandat viidellä miljoonalla eurolla: ”Uskomme vasta, kun rahat ovat tilillä”, sanoo kaupunginjohtaja

Hallituksen lisätalousarviossa on Ylen tietojen mukaan pelastuspaketti Ähtärin pandapariskunnalle. Tämä olisi eläinpuistolle jättipotti. Kaupunginjohtaja muistuttaa, että tukea on luvattu ennenkin.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Talousvaikeuksiin joutuneen Ähtärin eläinpuiston tueksi aloitettu uusi varainkeruukampanja – tavoitteena turvata pandojen pysyminen paikkakunnalla

Ähtärissä tehdään töitä, että pandat pysyisivät jatkossakin Suomessa. Eläinpuisto hakee jatkuvasti uusia tukijoita ja yhteistyökumppaneita toimintansa turvaamiseksi.

Miehet seisovat Ähtärin eläinpuiston portin edessä vuonna 1973, pysäytyskuva arkistomateriaalista.

Ähtäri keksi 50 vuotta sitten idean, jota paikalliset vastustivat, mutta moni kunta yritti matkia

Eläinten käsittely ja eläinpuistot ovat muuttuneet rajusti niistä ajoista, jolloin sisälle pääsi neljällä markalla ja tuloilla pystyi pyörittämään toimintaa.

Vene lähestyy laituria kyydissään karjalankarhukoira ja kuljettaja. Laiturilla vastassa toinen karjalankarhukoira.

Linnustoa pelastetaan aktiivisella suojelulla, Saaristomeren kansallispuiston helmen, Jungfruskärin, viimeinen supikoira poistettu – toistaiseksi

WWF Suomi myönsi vuoden 2022 Panda palkinnon Saaristoluonnon hoito- ja suojeluyhdistykselle, joka on tehnyt tuloksellista työtä vieraspetojen poistamiseksi saaristosta. Saarien tyhjäksi saaminen vaatii koirien ja osaavien pyytäjien saumatonta yhteistyötä.

Isopanda syö bambua Ähtärin Pandatalossa

Ähtärin eläinpuistoon ei ole tulossa pandavauvaa

Ähtärin eläinpuiston pandanaaras Lumilla oli valeraskaus. Eläinpuistolla oli isot odotukset jälkikasvusta, mutta nyt saadaan jälleen odottaa ensi kevättä.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Ähtärin pandatalo aloitti valmistautumisen Lumin tiineyteen

Lumi-pandalle on annettu rauhaa pesänrakennukseen. Mahdollinen tiineys varmistuu kuitenkin vasta alkusyksystä. Toivottu jälkeläinen syntyisi loppuvuodesta.

Isopanda syö bambua Ähtärin Pandatalossa

Ähtärin pandat parittelivat pääsiäisenä – lopputulosta varmistettiin keinosiemennyksellä

Ähtärissä oli Lumin kiima-aikana paikalla asiantuntijoita myös Saksasta ja Belgiasta. Kiinalaiset olivat etäyhteyden päässä.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandoille järjestettiin taas pariutumisrauha Ähtärin eläinpuistossa

Ähtäri Zoon pandoja ei pääse näkemään pääsiäisen pyhinä. Pandatalo on kiinni, jotta pandat saavat olla rauhassa. Niiden toivotaan parittelevan lähipäivinä.

Panda syö bambua.

Kiinalaiset yritykset sopivat yli puolen miljoonan lahjoituksista Ähtärin eläinpuistoon – pandojen pysyminen Suomessa ei silti ole taattu

Isopandat Lumi ja Pyry ovat kalliita ylläpitää. Ähtärin eläinpuisto on kutsunut elinkeinoelämää apuun. Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että sopimuksia on allekirjoitettu jo puolen miljoonan euron edestä.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Kiinalaisyritykset halukkaita tukemaan isopandojen suojelua Ähtärissä

Ähtärin eläinpuisto järjestää ensi viikolla hotelli Marskissa Helsingissä tilaisuuden, jonne Suomessa toimivat kiinalaisyritykset lähettävät edustajiaan.

Pyry-panda Ähtärin eläinpuistossa.

Laajempi omistuspohja voisi helpottaa Ähtärin eläinpuiston talousahdinkoa – pandojen palautus "äärimmäinen keino"

Kaupunki aikoo selvittää kaikki mahdolliset vaihtoehdot eläinpuistoyhtiön talouden oikaisemiseksi. Pandojen palauttaminen Kiinaan on vaihtoehdoista se äärimmäinen.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandas may have to be returned to China, warns Ähtäri mayor

Ähtäri Zoo has run into financial difficulties. The city-owned company must decide the fate of two giant pandas by next summer.

Suomen lippu puiden oksien takana.

Lauantai 6.11.2021 (radio)

Ihmisiä kuoli musiikkifestivaalilla USA:ssa. Sierra Leonessa oli paha räjähdysonnettomuus. Ähtärin eläinpuisto palauttaa ehkä pandat Kiinaan. Lauantaina on pyhäinpäivä ja ruotsalaisuuden päivä.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Ähtärin kaupunginjohtaja: Pandojen palauttaminen Kiinaan mahdollista – eläinpuistoa ei päästetä konkurssiin

Ähtärin eläinpuisto on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin. Kaupungin omistama yhtiö hakee kiivaasti rahoitusratkaisua, mutta ensi kesään mennessä pandojen kohtalo on oltava selvillä.

Kiina koettaa suojella isopandaansa metsänvartijoiden ja teknovalvonnan avulla

Kiinan pandametsiin tuodaan kameroita ja valvontatekniikkaa etsimään erakkomaista eläintä

Metsänvartijat samoavat vuoristoalueita ja etsivät isopandojen elinalueita. Kännykkäsovellukseen tallennetaan kaikki elonmerkit kakasta tassunjälkiin.

Beauvalin eläintarhassa Ranskassa syntyneet  pandakaksoset täyttivät yhden kuukauden

Ranskassa kuukausi sitten syntyneet pandakaksoset kasvavat hyvää tahtia: "Ne eivät enää ole kuin karvattomia katkarapuja"

Kiinalta lainassa oleva pandaemo Huan Huan synnytti kaksoset Beauvalin eläintarhassa 2. elokuuta. Syntyessään pennut painoivat vain 149 ja 129 grammaa. Kiinan tapaa lainata pandoja on kutsuttu pandadiplomatiaksi.

Pandatalo Ähtärissä sijaitsee matkailualueella eläinpuiston ja muiden kaupungin matkailupalveluiden keskellä.

Ähtärin eläinpuisto hakee oikaisua pandojen valtiontuen roimaan kutistumiseen – toimitusjohtaja: "Ei elämän ja kuoleman kysymys, mutta erittäin merkittävä asia"

Ähtärissä ei hyväksytä mukisematta 1,3 miljoonan häviämistä luvatusta valtiontuesta. Kesä on ollut eläinpuistolle menestyksekäs, joskin helteet verottivat hieman kävijämäärää heinäkuussa.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Talouselämä: Ähtärin eläinpuisto riitautti pandojen valtiontuen

Eduskunta päätti viime vuonna 1,5 miljoonan euron valtuutuksesta, jolla koronan aiheuttamia tulonmenetyksiä voidaan korvata Ähtärin eläinpuistolle. Maa- ja metsätalousministeriö päätti heinäkuussa maksaa tukea vain 200 000 euroa.

Suomalaistutkijat selvittivät: Isopanda päätyi bambunsyöjäksi leukanivelten ainutlaatuisen kehittymisen myötä

Tutkijat ratkaisivat, miten pandat sopeutuivat syömään kasviruokaa

Pandakarhut käyttävät ravinnokseen vain muutamaa tiettyä bambulajia, mutta miten petoeläin on muuttunut kasvissyöjäksi? Tätä pohtivat turkulaiset hammaslääketieteen ja biodiversiteetin tutkijat. Kummastelusta syntyi tutkimusidea, joka selvitti ensi kertaa pandojen kyvyn popsia bambuja.

Panda aistuu puun oksalla.

BBC: Kiina poisti jättiläispandan uhanalaisten lajien listalta – luonnossa elävien pandojen määrä ylitti 1800 yksilön rajan

Asiantuntijoiden mukaan Kiina on onnistunut pelastamaan aiemmin erittäin uhanalaisen lajin suojelutyön avulla.

Isopanda Ähtärin pandatalossa

Pandojen paritteluyritys ei vielä tuottanut tulosta, pandatalo avataan yleisölle jälleen huomenna

Ähtärin eläinpuistosta kerrotaan, että kehitystä paritteluajan käyttäytymisessä oli kuitenkin havaittavissa.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Joko toinen kerta toden sanoo? Pyry ja Lumi pääsevät pääsiäisenä samaan aitaukseen – pandojen parittelu onnistuu nyt "hyvällä tuurilla"

Viime kevään kiima meni leikiksi, kerrotaan Ähtärin eläinpuistosta. Kokemukset viime vuodesta tuonevat varmuutta sekä pandojen että hoitajien toimintaan.

Panda syö bambua.

Ähtärin eläinpuiston tulos nousi tappiolta 0,5 miljoonaa plussalle – toimitusjohtaja: Ei yhtä syytä, mutta kulukurikin on ollut huono

Koronakesän matkailuluvut olivat ennätyksellisiä ja yhdistettynä tiukkaan taloudenpitoon, syntyi tulosta.

Karhu seisoo kahdella tassulla ja katselee ylös vaijerissa turvavaljaissa roikkuvaa ihmistä.

Eläinpuiston ylle pystytettiin vaijerirata Ähtärissä – video näyttää, miten karhut reagoivat yläilmojen outoon tunkeilijaan

Ratojen vaijeriliu'ut testattiin maanantaina. Karhujen utelias reaktio tallentui videolle.

Kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Pandanpentu teki sen, mikä on ihmiselle mahdotonta: sai washingtonilaiset kerrankin yhteisen asian taakse

Arkea maailmalta: Pandan nimikilpailu on tuonut iloa pääkaupungin totiseen arkeen, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Lumi-panda alkamassa päiväunille Ähtärin eläinpuistossa.

Ähtärin eläinpuiston Lumi-panda rakentaa pesää öisin ja luulee olevansa tiineenä – pandahoitaja: "Tyypillistä pandanaaraille"

Ähtärin eläinpuiston Lumi-panda on kuusivuotias. Lumin ja Pyryn pentuja ei ole odotettavissa vielä.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Kuntatalouden asiantuntija Ähtärin kaupungin ja eläinpuiston talouskytköksistä: "Jossakin on raja, kuinka paljon kaupunki voi satsata"

Ylen haastattelemat asiantuntijat pohtivat, onko oikein että taloudellinen vastuu pandoista on kokonaan Ähtärillä, kun niistä on tehty myös valtioiden välinen sopimus.

Ähtärin eläinpuiston Pandatalo eli päärakennus, johon aurinko paistaa. Taivaalla tummia pilviä.

Ähtärin eläinpuiston rahoitustilanne mutkistui entisestään, kun kaupunkia ei hyväksytty takaajaksi – kaupunginjohtaja: "Rahaa palaa, aikaa palaa"

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki sanoo, että Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen kanssa on nyt elettävä.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Ranuan eläinpuisto ei ole ottamassa Ähtärin pandoja

Ranualla pitäisi myydä yli 50 000 pääsylippua enemmän, jotta pandojen vuokra saataisiin maksettua.

Panda syö bambua.

Pandojen 1,5 miljoonan koronatuki puhuttaa ja jopa palauttamista Kiinaan väläytetään äärimmäisenä keinona – Ähtärin eläinpuisto vakuuttaa saavansa talouden kuntoon

Eläinpuiston taloustilanne oli tiukka jo entuudestaan, ja tänä keväänä se romahti, kun korona sulki puiston kokonaan.

visenttipariskunta ja viikon vanha vasikka

Ähtärissä kaksi isoa ilonaihetta – eläinpuiston portit saatiin auki ja viikon vanha visenttivasikka vahvistuu päivä päivältä

Ähtärin eläinpuiston päivä oli vilkas ja kävijöitä oli paljon hiljaisen koronakevään jälkeen.

Pandat painisilla Berliinin eläintarhassa

Pandojen iloinen painimatsi juhlisti Berliinin eläintarhan avautumista

Katso videolta pandapentujen ja emon iloinen temmellys kesäisessä säässä.

Lumi, Ähtärin panda lepää

Ähtärin eläinpuiston poikkeuskevät: odotettu kiima sulki jo pandatalon, korona sulkee puiston ja aiheuttaa yt-neuvottelut

Yhteistoimintamenettelyjen pelätään johtavan lomautuksiin. Pandalassa Lumin ja Pyryn kiimaa jännitetään nyt seuraavat päivät.

Ähtärin kaupunki haluaisi selvittää Ähtärin energia- ja vesi oy:n arvon. Yhtiön realisointia pidetään yhtenä mahdollisuutena selvitä 20 miljoonan euron kouluinvestoinneista.

Ähtäri perustelee vesiyhtiön yksityistämistä pakkoraolla, ei pandoilla – alakoulu, yläkoulu ja lukio on rakennettava uudelleen ja siihen tarvitaan rahaa

Kriittisestä rahantarpeesta ei voi syyttää pandoja ja eläinpuistoa, Ähtärin kaupunginjohtaja muistuttaa. Energia- ja vesiyhtiön myymisestä käydään yhtä kiihkeää arvokeskustelua kuin Jyväskylässä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle