Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sähkölinjan päälle kaatunut mänty.

Yhteiskunnan vaikuttajat varautuvat häiriöihin ja poikkeusoloihin alueellisella maanpuolustuskurssilla

Kainuun prikaatin ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämälle maanpuolustuskurssille osallistuu laaja joukko kuntien, yritysten, viranomaisten ja median edustajia Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Kotivarasäilykkeitä ja kuivavaraa.

Varmuusvaraston kerääminen voi olla monelle taloudellisesti haastavaa – tärkeä osa kotivaraa on vesi, mutta hanavesi ei säily ämpärissä kauaa

Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen vinkkaa, että esimerkiksi EU:n ruokakassi sisältää runsaasti hyvin säilyviä elintarvikkeita, joita voi käyttää myös normaaliarjessa.

Ealáhatolmmoš Lahja Guttorm lohká birget vaikke guhkit áigge kriisadilis.

Boaittobeale olmmoš ii dalán gálvvus nohkko, vaikko šattašii heahtedilli – "Mielki lea áidna mii nohká", muitala nuvvoslaš Lahja Guttorm

Suomas eiseválddit ávžžuhit olbmuid čohkket vuorkkáid, mainna heahtedilis galggašii birget aŋkke golbma jándora. Boaittobealde olbmot leat ráhkkanandilis olles áiggi.

Vesikanisteri ja -kannu, hernekeitto-, tomaattimurskapurkut sekä nuudelit ovat esimerkkejä kotivarasta.

Poikkeustilanteisiin kannattaa varautua – testaa, millä mallilla kotivarasi on

Varaa kotiin sellaisia tuotteita, joita muutenkin käytät.

Petri Toivonen.

Kriisinkestävyys voi olla nyt monella koetuksella – asiantuntija: "Emme ole kunnolla palautuneet koronasta, ja uutta kriisiä tulee silmille"

Sota Ukrainassa ja epävarmuus maailman tilanteesta kuormittaa monia. Varautumistyötä tekevä Turvallisuuskomitea kuitenkin vakuuttaa, että Suomi on valmistautunut erilaisten kriisien varalta hyvin.

Nainen seisoo ulkona kaulassa paksu huivi ja päällä karvainen talvitakki.

Maatalousyrittäjä sairastui imusolmukesyöpään – se sai hänet varautumaan maatilallaan siihen, jos häntä ei enää olisi

Kokemustensa kautta maatalousyrittäjä Elina Vehviläinen-Liikka päätyi projektipäälliköksi hankkeeseen, jossa tehdään varautumispaketti maatiloille.

Kahden kuvan yhdistelmä. Vasemmalla ruokakaappi, jossa muun muassa säilykkeitä, kuivamuonaa ja kahvia. Oikealla reppu, ruokaa, kissanruokaa, kissa, kissankoppi ensiapulaukku.

Peppi, 22, on pakannut reppunsa täyteen ruokaa, jos kotoa täytyy lähteä kiireellä – sadat kertoivat Ylelle sodan vaikutuksesta varautumiseen

Viranomaiset muistuttavat, että akuuttia sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa ei Suomessa ole. Varautuminen erilaisiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin kannattaa joka tapauksessa.

Tyhjät kaupanhyllyt.

Jodin hamstraus ja pakoreitin suunnittelu ovat tapoja varautua pahimpaan – kysyimme asiantuntijoilta, miksi me toimimme näin

Ihmisen suhtautuminen kriisiin voidaan jakaa neljään vaiheeseen, sanoo sosiaalipsykologian dosentti. Varautuminen on tyypillistä, kun alun shokkivaihe on ohi.

Tällaiinen huone odottaa Ukrainan pakolaisia Rautalammilla

Piskuinen Vesanto on valmis Ukrainan pakolaisia varten – moni kunta odottaa virallista pyyntöä: “Haluamme auttaa, ja tämä menee kunnan omaan piikkiin”

Noin puolella Ylen kyselyyn vastanneista itäsuomalaisista kunnista on jo katsottuna majoitustilat Ukrainan pakolaisille. Osa kunnista taas odottaa virallista pyyntöä pakolaisten vastaanottamisesta.

Tiivis kaupunkimaisema talvisessa valossa, suuri ostoskeskus hallitsee maisemaa.

Etkö kuullut maanantaina jokakuista testiääntä? Ei ihme, sillä ainakin Helsingissä valtaosa hälyttimistä pysyi hiljaa

Suomessa tehtiin eilen maanantaina jokakuinen rutiinitestaus, missä kiinteät väestönhälyttimet päästivät seitsemän sekuntia kestäneen äänen. Helsingissä yli puolet hälyttimistä eivät soineet lainkaan teknisen vian vuoksi.

En person gör upp eld med tändstål och näver.

Moni on alkanut miettiä omaa varautumistaan kriisitilanteeseen – kerro meille, miten sinä olet sen tehnyt

Poikkeustilanteisiin kannattaa normaalioloissakin varautua, mutta överiksi ei kannata mennä, muistuttaa kriisiterapeutti. Voit kertoa omasta varatutumisestasi jutun lopussa olevan linkin kautta.

Suomen ja Venäjän rajalla Nuijamaalla maiden rajatolpat.

Itäisillä kunnilla on varaa poikkeuksiin, ja korona on tehnyt varautumisesta yhä parempaa: "On korostunut, että erinäköisiä juttuja voi tapahtua"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut huolta myös suomalaisissa. Itärajan kunnissa on jo arvioitu, että esimerkiksi sähkönsaanti saattaa vaikeutua.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Jos yhteiskunta romahtaa, suomalaiset pakenevat kesämökeille

Usko tulevaisuuteen on nuorten keskuudessa heikko. Digitaalisella ajalla maailmanloppu mahtuu jokaisen ihmisen taskuun, kirjoittaa Salusjärvi. 

Teksti tämä pelottaa ja erilaisia pelon aiheita

Pellet, ampiaiset, pimeä ja kuolema – kyllä, meitä pelottaa!

Mikä saa Docventures-kansan kuumottumaan kunnolla?

Punaisen ristin ensiapuhoitajia Bolivian maanjäristyksen jälkeen

Boliviassa varaudutaan pahan päivän varalle

Boliviassa varaudutaan pahan päivän varalle