Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yliopistosta valmistuneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa, edes etäopetus ei lisännyt tyytymättömyyttä

Kandidaatintutkinnon suorittaneista yli 80 prosenttia arvioi saamaansa opetusta laadukkaaksi, ja lähes 90 prosenttia maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneista on tutkintoonsa vähintään melko tyytyväisiä työuran kannalta.

Mona Mannevuon kolumni: Päivystävä dosentti on aina valmis esittelemään mullistavia löydöksiä

Tutkittua tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan tutkimuksille on vaikea saada huomiota. Nykytutkija onkin viestintäkurssin mankelista ulos putkahtanut somepersoona, joka tiivistää monimutkaiset asiat houkuttelevaan muotoon, kirjoittaa Mannevuo.

Vaasan yliopiston kampuksella käynnistyvät rakennustyöt – työt alkavat Luotsi-rakennuksesta

Muutosten myötä Vaasan yliopiston kampuksen toiminnot siirtyvät uusiin rakennuksiin. Luotsista tulee tulevaisuuden tiedekirjasto. 

Korkeakouluopiskelijoiden koronatilanne helpottunut

Tartuntamäärät nousivat voimakkaasti syyskuussa. Nyt tartuntojen määrä on laskenut, eikä laajoja altistumisia ole enää ollut.

Opiskelijoiden vetoomus tehosi: Tampereen yliopisto palauttaa normaalit kulkuoikeudet kampuksille

Kulkuoikeuksia oli määrä rajoittaa vuoden vaihteeseen asti, mutta opiskelijoiden aktiivisuus nopeutti koronarajoitusten purkua. 24/7 -tilojen käyttörajoitukset poistuvat lokakuun 25. päivä.

Tekniikan alan koulutuksen käynnistämiseen Itä-Suomen yliopistossa vahva tuki alueen kauppakamareilta ja elinkeinoelämältä

Kuopion alueen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarit puoltavat yhteisessä kannanotossaan tekniikan alan koulutuksen aloittamista Itä-Suomen yliopistossa. Kannanotto luovutettiin Savo-Karjalan kansanedustajille torstaina Helsingissä.

THE-ranking: Vaasan yliopisto 250 parhaan yliopiston joukossa kauppatieteiden alalla

Kauppatieteellisen alan rankingissa arvioidaan yliopiston tulosta johtamisen, laskentatoimen ja rahoituksen sekä taloustieteen ja ekonometrian tieteenaloilta.

Jyväskylän yliopistoon kolme uutta huippuyksikköä: kvarkkeja, oppimisvaikeuksia ja musiikin muutosvoimaa

Apulaisrehtorin mukaan Jyväskylän menestys huippuyksikköhaussa ylitti odotukset. Uudet huippuyksiköt edustavat fysiikan, psykologian ja musiikin tutkimusta.

Merenkulun logististen järjestelmien tutkimus saa jatkoa – 90 000 euron rahoituksella tutkimuskeskus Merikotkan professuuri jatkuu vielä vuosia

Kotkassa toimiva tutkimuskeskus Merikotka sai Wihurin säätiön rahoitusta Turun yliopistoon sijoittuvan professuurin jatkamiseksi.

Tutkijat pyrkivät läpimurtoon ennenaikaisten synnysten estämisessä – ryhmä on keksinyt mahdollisen hoitomuodon, johon halutaan patentti

Keinoja ennenaikaisten synnytysten estämiseen ei tällä hetkellä ole. Oulun yliopiston tutkimusryhmä on kuitenkin löytänyt tekijöitä, jotka voisivat liittyä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen.

Tuore tutkimus: kotiin eristäytyminen korona-aikana vaikeutti lähisuhdeväkivallan uhrien tilannetta

Koronaepidemian aikana kotiin eristäytyminen on mahdollistanut ja tuonut esiin läheisten kontrollia ja vallankäyttöä. Lähisuhdeväkivallan uhrit hakevat apua yleensä vasta pitkän ajan kuluttua väkivallan alkamisesta, eli koronan todelliset vaikutukset voivat näkyä vielä vuosia.

Åbo Akademi hakee oikeustieteen maisterikoulutusta – nyt opinnot onnistuvat vain kandiksi asti

Kaksikielisille oikeustieteen maistereille on työelämässä suuri tarve.

Voiko metsäpöpöillä kyllästetty vaate ennaltaehkäistä allergioita? Kokeissa huomattiin, että mikrobiuute muutti ihmisten veriarvoja

Suomalaisyritys tähtää vientimarkkinoille alusvaatteilla, joiden kankaassa on immuunijärjestelmälle hyödyllisiä metsämikrobeja. Tuotetta on testattu vuosia, ja tulokset ovat lupaavia.

Vaasan yliopisto haluaa aloittaa oikeustieteellisen tutkintokoulutuksen

Vaasan yliopiston olemassa olevan oikeustieteellisen koulutuksen vahvistaminen tukisi kauppatieteiden, tekniikan sekä hallinto- ja viestintätieteiden koulutusta ja tutkimusta.

Oulu miettii mistä ja miten saisi psykologeja avoimiin paikkoihin, mutta nopeaa ratkaisua ei kaupungilla ole tarjota

Oululla on ollut vaikeuksia saada psykologeja useisiin eri tehtäviin ja yksiköihin. Keskeisetkään paikat eivät ole välttämättä houkutelleet hakijoita. Kaupunki toivoo helpotusta Oulun yliopistossa tänä syksynä alkaneesta psykologian koulutuksesta.

Kari Enqvistin kolumni: Tieteen kvartaali on 25 vuotta eikä bisnesmaailman kolme kuukautta

Mitään absoluuttista mittaria yksittäisen tutkimushankkeen hyvyydelle tai vaikuttavuudelle ei ole olemassa. Sana ”vaikuttavuus” on bisnesmaailmasta lainattu mantra, eikä tiedettä sillä voi mitata, kirjoittaa Enqvist.

Vaasan yliopisto tarvitsee rutkasti lisää ulkomaalaisia opiskelijoita, jotta toiminta pysyy ennallaan: "Hyvin mittava kasvu tapahtumassa"

Ikäluokat pienenevät ja väestö ikääntyy. Vaasan yliopiston tutkinto-opiskelijoista 35 prosenttia on oltava ulkomaalaisia tämän vuosikymmenen lopussa, mikäli yliopiston toiminta halutaan pysyvän nykytasolla.

Tampereen yliopistoon uusi lahjoitusprofessuuri tutkimaan lapsiperheiden köyhyyttä

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla lahjoittaa lapsiperheköyhyyden tutkimukseen liittyvän professuurin Tampereen yliopistoon. Tutkimuksen tavoitteena on löytää ratkaisuja köyhien lapsiperheiden auttamiseksi Suomessa.

Kurikan valtuutettujen kautta seurataan väitöskirjatutkimuksessa

Tutkija Tuuli Tarukannel haluaa selvittää, millaisiksi poliittisiksi johtajiksi valtuutetut oppivat vaalikauden aikana.

Korona ryöpsähti yliopiston kampuksella Kuopiossa – walk in -rokotusten järjestämisessä oppilaitoksissa isot erot kaupunkien välillä

Yliopisto-opiskelijoiden joukossa Kuopiossa on todettu lyhyessä ajassa vajaat 80 koronatartuntaa. Opiskelijajärjestöt toivovat walk in -rokotuksia myös Kuopion kampukselle samaan tapaan kuin Joensuussa on tehty.

Oudon pamauksen syy Helsingissä ei vieläkään selvillä – seismologit ja Ursa: todennäköisimmin räjähdys tai pamaus ilmakehässä

Helsingin yliopiston seismologin Tommi Vuorisen mukaan mittauslaitteiden havaitsema signaali on niin pieni, että varmuutta äänen lähteestä ei sen vuoksi vielä ole.

Suomessa suunniteltiin jopa leikkauksia, mutta Yhdysvallat sijoittaa tieteeseen jättipotin – asiantuntija: mahdollisuus suomalaisille

Suomessa hallitus pitää tutkimuksen rahoituksen nyörit tiukalla. Yhdysvalloissa valittiin toisenlainen tie, ja se voi houkutella suomalaistutkijoita, arvioi Washingtoniin siirtyvä politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Maanantai 13.9.2021 (radio)

Tampereen yliopisto vähentää työntekijöitä. Yle muuttaa koronauutisointia. Poliisi tarkastaa autonrenkaita. Selkokirjallisuuden Seesam-palkinnon saa Tapani Bagge.

Tampereen yliopistolla alkavat suuret yt-neuvottelut – lähtöpassit uhkaavat 215 työntekijää

Tieto neuvotteluista annettiin luottamushenkilöille ja henkilöstölle maanantaina. Varsinaiset neuvottelut alkavat viikon päästä. Henkilöstölle uutinen tuli täytenä yllätyksenä.

Vaasan seudun korkeakoulut kehittävät yhteistyötä alueen yritysten kanssa – tavoitteena ohjata nuoria energia-alalle

Vaasan alueen korkeakoulut ja lukuisat aluen yritykset aloittavat yhteistyön Energy Academy-nimen alla. Yhteistyön tarkoituksena on ohjata nuoria energia-alalle, sekä antaa yrityksille mahdollisuus luoda urapolkuja nuorille jo opiskeluiden aikana. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään marraskuussa.

Oulussa ennennäkemättömän suuret opiskelijabileet –Kuusisaaressa illalla jopa 8 000 ihmistä

Kyseessä on Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen opiskelijoiden lukuvuoden avajaisjuhla Hurmos. Tapahtuman toivotaan lisäävän yhteisöllisyyttä oppilaitosten välillä.

Tutkija: Budjettineuvotteluissa oli turve ja vaalitulos hampaankolossa – "Kyllä tässä tehtiin ihan perinteistä politiikkaa"

Sekä keskusta, että vihreät halusivat kerätä pisteitä kannattajiltaan hallitusneuvotteluiden käänteissä, arvioi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Kansallinen neurokeskus etsii uutta johtajaa – tehtävä sijoittuu Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle

Nykyinen johtaja, neurokirurgian dosentti Mikael von und zu Fraunberg siirtyy Oulun yliopiston neurokirurgian professoriksi. Kansallisen neurokeskuksen koordinoiva yksikkö toimii Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan alaisuudessa.

Oulun Kuusisaaressa juhlii perjantaina noin 8 000 opiskelijaa korkeakoulujen lukuvuoden avajaisissa

Tämä on esimmäinen kerta, kun Oulussa järjestetään kahden korkeakoulun, Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen luuvuoden avajaistapahtuma. Juhlan nimi on Hurmos.

Tampereen yliopiston rehtori avajaisissa: Yliopiston pitää tasapainottaa talouttaan

Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls käsitteli yliopistojen taloudellista tilannetta puhuessaan lukuvuoden avajaisissa tiistaina.

Yliopiston vastaus insinööripulaan: esittää 80 uutta opiskelupaikkaa tekniikan alalle Itä-Suomeen

Diplomi-insinöörien koulutus alkaisi Joensuussa ja Kuopiossa kahden vuoden kuluttua. Ensimmäisenä vuonna koulutukseen otettaisiin 80 opiskelijaa. Yliopiston mukaan koulutuksella vastattaisiin alan osaajapulaan.

Tutkijat joutuivat someryöpytykseen, ja nyt Itä-Suomen yliopiston rehtori jyrähtää ryöpyttäjille: "Kaikki meillä tehtävä tutkimus on arvokasta"

Itä-Suomen yliopiston mukaan sen tutkijat ovat joutuvat asiattoman arvostelun ja julkisen maalituksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Yliopiston rehtorin mielestä tieteestä ja sen rahoituksesta tulisi keskustella asiallisesti ja rakentavasti.

Vaasan yliopiston fuksit on jaettu viidenkymmenen opiskelijan ryhmiin – turvatoimia lisäämällä halutaan välttää laajat koronakaranteenit

Opiskelijat ovat palanneet Vaasaan. Fuksien osalta syksy on vilkasta aikaa, kun tutustuminen opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin alkaa. Tänä vuonna järjestettävät ohjelmanumerot pyritään toteuttamaan koronaturvallisesti, ettei viime syksyinen karanteenitilanne pääse toistumaan.

Tampereen korkeakouluopiskelijoille tarjotaan koronarokotuksia pop up -rokotuspisteissä yliopistolla ja ammattikorkeakoululla

Rokotukseen voivat tulla kaikki Tampereen yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelevat korkeakouluopiskelijat kotikunnasta riippumatta. Myös kansainvälisessä vaihdossa olevat korkeakouluopiskelijat saavat pisteiltä rokotuksen.

Useita satoja Oulun yliopiston verkon käyttäjätunnuksia ja salasanoja päätyi tietojen kalastelijalle

Opiskelijoiden tai henkilökuntaan kuuluvien käyttäjätunnus–salasana-pareja on päätynyt vääriin käsiin 700–800 kappaletta. Niitä on saatu lukittua laajempien vahinkojen estämiseksi. Tietomurtajan huijausviestillä käsiinsä saamia tunnuksia on käytetty lähinnä uusien kalasteluviestien lähettämiseen.

Vaasan yliopisto 500 parhaan yliopiston joukossa vuoden 2022 THE-rankingissä.

Vaasan yliopisto on päässyt ensimmäisen kerran 500 parhaan yliopiston joukkoon maailman ylipistoja rankkaavassa THE -arvioinnissa. Times Higher Education -rankingin listalle sijoittui 1662 yliopistoa.

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan elämän merkitystä korona-aikana – jo nyt näkyy, että rajuimmat vaikutukset ovat alle kolmekymppisissä

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyi tänä syksynä kyselytutkimus, jonka tavoitteena on selvittää pitkittyneen koronapandemian vaikutuksia elämän merkityksellisyyteen. Ensimmäisissä vastauksissa näkyy jo vaikutukset alle kolmekymppisten elämään.

Kansainvälinen arviointi nosti LUT-yliopiston maailman 300 parhaan yliopiston joukkoon

Mainetekijöiden puuttuminen pitää LUT-yliopiston kaukana kovimmasta kansainvälisestä kärjestä.

Oulun yliopisto avaa oviaan lähiopetukselle, mutta etäjärjestelyt ovat edelleen olennainen osa opintoja

Oulun yliopisto siirtyi koronatilanteen takia etäopetukseen maaliskuussa 2020. Seuraava lukuvuosikin mentiin etäjärjestelyillä, mutta nyt palaillaan taas lähiopetuksen pariin niiltä osin kuin se on mahdollista ja katsotaan tarpeelliseksi

Jyväskylän yliopisto paransi sijoitustaan kansainvälisessä vertailussa

Jyväskylän yliopisto sijoittui välille 351–400 tutkimuspainotteisia yliopistoja vertailevassa listauksessa, kun viime vuoden vertailussa se oli välillä 401–500. Times Higher Education -yliopistovertailussa Helsingin yliopisto oli ainoa suomalainen, joka sijoittui 200:n parhaan joukkoon.

Tutkimus: Seisomisella on yhteys diabetesriskin pienemiseen – jaloillaan olemisen lisääminen voi auttaa ennaltaehkäisemään pitkäaikaissairauksia

Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että seisominen on yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen riippumatta päivittäisen liikunnan tai istumisen määrästä, kunnosta tai ylipainosta.

Suomalaisyliopistoista vain Helsingin yliopisto ylsi parinsadan huippuyliopiston joukkoon

Kymmenen parhaan yliopiston joukossa oli kahdeksan yhdysvaltalaista yliopistoa.

Tuhannet parikymppiset aloittivat korkeakoulussa keskiviikkona – luvassa on lähiopetusta, bileitä ja koronan vuoksi puuttunutta opiskelijaelämää

Useissa suomalaisissa korkeakouluissa palataan lähiopetukseen, mutta myös etäopiskelua hyödynnetään. Pitkä koronatauko on verottanut sosiaalista kanssakäymistä ja opiskelijaelämää. Itä-Suomen yliopistossa koronaturvallisuudesta on tarkat ohjeet.

Suomalainen koronarokote päivitetty suojaamaan paremmin virusmuunnoksia vastaan ​​– testit alkavat vuoden vaihteessa

Nenäsumutteena annosteltavaa koronavirusrokotetta on kehitetty antamaan parempi suoja esimerkiksi delta- ja uudempaa delta plus -muunnoksia vastaan.

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opiskelijoille keskusteluapua puhelimitse

Yliopiston avaamassa uudessa puhelinpalvelussa vastaavat tehtävään koulutetut opiskelijat. He tarjoavat juttuseuraa, tsemppausta opintoihin sekä opastavat tarvittaessa eteenpäin palvelun piiriin.

Koronatestit ilman ajanvarausta ovat olleet Vaasassa suosittuja – testausta tälläkin viikolla yliopistolla ja torilla

Viime viikon drive in -testeissä kävi Vaasan yliopiston parkkipaikalla sekä torilla yhteensä noin 700 ihmistä.

“Odotan, ettei tarvitse koko päivää tuijottaa koneen ruutua. Se on ihanaa!” – yliopisto-opiskelijat iloitsevat koronarajoitusten helpotuttua

Jyväskylän yliopisto tarjoaa tänä syksynä lähiopetusta viime lukuvuotta enemmän. Lähiopetuksessa opetusryhmän koko voi olla enintään 50 henkilöä. Massaluennot toteutetaan edelleen ensisijaisesti etäopetuksena.

Lapin yliopisto avaa kampusta porrastetusti, tavoite palata normaaliin lähiopetukseen lokakuussa

Lapin yliopisto avaa syyslukukauden lähiopetuksen porrastetusti opiskelijoille. Lukukauden alussa lähiopetuksessa suositaan erityisesti ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoita.

Elia Ahola, 23, istui koulun penkillä viimeksi peruskoulussa, nyt hän aloitti yliopisto-opinnot – "Valtava työ palkittiin"

Mielikuva yliopisto-opintoihin pääsemisen reitistä on yhä väärä. Noin joka kymmenes uusi yliopisto-opiskelija on suorittanut aiemmin ammatillisen tutkinnon. Elia Aholan kaverit pitivät haavetta mahdottomana, mutta kolmas kerta toden sanoi.

Turun yliopisto on huolissaan Suomen Akatemian tutkimusrahoitukseen suunnitelluista leikkauksista – "Leikkaukset iskevät tulevaisuuden rekrytointeihin"

Valtiovarainministeriön toissa viikkoisessa budjettiehdotuksessa esitettiin Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen leikkaamista jo ensi vuonna noin 40 miljoonalla eurolla. Turun yliopiston mukaan esimerkiksi sen rahoitus vähenisi leikkauksien myötä pahimmillaan miljoonilla euroilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle