Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ammattihakkeri Laura Kankaala pitää käsissään epäonnistunutta verkkokauppaostosta ja läppäriä.

Näin nettikaupat yrittävät huijata tai hämätä meitä

Netistä ostaminen on helppoa ja usein myös halpaa. Huijauksia kuitenkin tapahtuu. Menetitkö rahasi? Katosiko kauppa netistä? Tee rikosilmoitus poliisille, vaikkei se heti johtaisi mihinkään.

Kuvamanipulaatio, jossa tietokone, piirilevyjä ja ihmisiä kokouksessa.

Kyberrikolliset pyörittävät miljardien rikostoimintaa moderneilla organisaatioilla – yrityksissä ei aina tunnisteta omia haavoittuvuuksia

Samaan aikaan kun lisääntyvien digitaalisten palveluiden ja verkkoasioinnin turvallisuus korostuu yhä enemmän ja enemmän, Suomessa ja koko maailmassa on suuri pula kyberturvallisuuden osaajista.

Kuvassa näyttelijä Jenny Rostain tummaa taustaa vasten

Kertomukset näyttelijä Jenny Rostainin kokemasta hyväksikäytöstä vuodettiin verkkoon: ”Kukaan ei voi satuttaa minua enää enempää”

Vastaamon tietomurron uhriksi joutunut Rostain tunnusti Ylen Perjantai-ohjelmassa, että hän on kiitollinen salaisuutensa paljastumisesta.

Kuvituskuva: kyberrikollisuus

Tietomurtoja tapahtuu nyt enemmän kuin koskaan, mutta rikollisia ei saada kiinni – viime vuonna 96 prosenttia tapauksista jäi selvittämättä

Tietomurtorikosten selvitysprosentti on romahtanut hälyttävästi. Uhreiksi joutuvat useimmiten tavalliset kansalaiset. Kyberrikosten tutkinnassa poliisia vaivaa osaajapula.

Nancy Pelosi Taiwanin lentokentällä.

Kongressijohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – vierailusta ärsyyntynyt Kiina aikoo vastata sotilaallisesti

Pelosi sanoi, että hänen vierailunsa Taiwaniin on linjassa Yhdysvaltain pitkään jatkuneen Kiinan-politiikan kanssa. Kiina varoitti etukäteen, että Pelosin vierailulla olisi seurauksia.

Anonyymi kybersotilas. Lavastettu tilanne.

Kyberhyökkäykset eivät ole lisääntyneet Suomessa Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen

Viime viikolla Kyberturvallisuuskeskukselle tuli vajaat 40 haittaohjelmailmoitusta. Määrä ei keskuksen mukaan ole poikkeuksellinen, eikä kuluneina viikkoina ilmoitetuissa tapauksissa ole havaittu aiemmin näkemättömiä piirteitä.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Hattulan kunnan nimissä lähetetty huijausviestejä verkossa

Hattulan kunnan sähköpostitilille on murtauduttu viikonlopun aikana. Kunta varoittaa klikkaamasta auki sähköpostien mukana tulevia linkkejä.

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Suomalaiset luottavat tietoturva-asioissa enemmän urheiluseuroihin kuin ulkomaisiin verkkokauppoihin

Eniten suomalaisten luottamusta tietoturva-asioissa nauttivat pankit ja vakuutusyhtiöt sekä virastot ja muut julkishallinnon toimijat.

Huijarin lähettämiä viestejä: Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi? Kiitos! Osallistuin kilpailuun, lähetän tekstiviestin. Jos saat koodin sisältävän viestin, lähetä se minulle. Okei?

Paula sai ystävältään yksityisviestin kilpailusta, päätyi menettämään Facebook-tilinsä – Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tietojen kalastelusta

Huijauksen uhri pelkää ystäviensä menettävän myös rahaa "käsittämättömän hyvälle huijarille". Facebook-tilin palautus omaan haltuun on osoittautunut työlääksi.

Kuvassa poseeraa hakkeri Laura Kankaala.

Hakkerin tietoiskut – katso lyhyet videot, niin pidät parempaa huolta tietoturvastasi

Tietoturva paremmaksi hakkeri Laura Kankaalan neuvoilla.

Puhelimeen tullut huijaustekstiviesti.

Poliisi varoittaa haittaohjelmasta: älä avaa ääniviestiä sisältävää linkkiä, huijausviestit voivat kerryttää jatkossa puhelinlaskuasi

Viime päivinä moni suomalainen on saanut puhelimeensa huijausviestejä, joilla voidaan kalastella käyttäjien salasanoja ja pankkitunnuksia. Viestien linkkejä ei tule avata.

Miehen kädet kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Miksi suomalaiset eivät opi? Nettihuijareiden saama saalis kipuaa tänä vuonna ennätykseen – tuhansilta suomalaisilta on viety jo 33 miljoonaa euroa

Poliisihallituksen tietojen mukaan suomalaiset ovat menettäneet nettihuijaireille varojaan jo 33 miljoonan euron verran. Huijareiden ansoihin on langennut etenkin ikäihmisiä, mutta myös nuoria aikuisia. Jotkut ovat menettäneet koko omaisuutensa.

Muumimuki 3

Tyypillisessä nettihuijauksessa raha vaihtaa omistajaa, mutta ostaja ei koskaan näe tavaraa, josta teki kaupat

Keräilyastiat, pelikonsolit ja puhelimet ovat tyypillisiä nettihuijauksen kohteita. Huijatuksi tuleminen saattaa hävettää niin paljon, ettei uhri tee rikosilmoitusta.

Wilma

Nettihuijari yrittää kalastella Wilma-salasanoja valesivustolla – verkossa lähes identtinen kopio Jyväskylän Wilmasta

Väärennetty verkkosivu on ilmestynyt verkkoon ilmeisesti eilen keskiviikkona. Vain sivuston osoitteen .fi-pääte on valesivustolla muutettu.

Lähikuva tietokoneen ruudulta Kelan Omakanta verkkosivuilta.

Useat suomalaiset ovat haksahtaneet Omakanta-huijaukseen – Kelan mukaan huijausmainoksia saatu poistettua netistä

Omakanta-sivusto joutui huijauksen uhriksi syyskuussa. Ulkomaiset rikollisliigat avasivat Omakantaa muistuttavan huijaussivuston ja kalastelivat sen kautta rahaa. Nyt huijaussivustojen mainoksia on saatu poistettua hakukoneista, Kelasta vakuutetaan.

Kannettava tietokone pöydällä, jossa verkkopankki auki.Naisen käsi näppäimistöllä.

Suomalaiset menettäneet miljoonia euroja pankkitunnusten kalastelijoille – Vakuutus ja rahoitusneuvonta Fine ratkonut lukuisia tapauksia

Finen pankkilautakunta on ratkaissut tänä vuonna jo lähes 20 niin sanottua phishing-tapausta, joissa asiakkaat ovat erehtyneet asioimaan pankkien verkkosivuilta näyttävillä huijaussivuilla.

Kuvassa on näppäimistö ja kädet.

NBI: Fighting online crime in Finland at forefront of dark web drug trade

Police found there is a broad age range of buyers and sellers of illegal substances on the dark web, spanning different social groups.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Useita satoja Oulun yliopiston verkon käyttäjätunnuksia ja salasanoja päätyi tietojen kalastelijalle

Opiskelijoiden tai henkilökuntaan kuuluvien käyttäjätunnus–salasana-pareja on päätynyt vääriin käsiin 700–800 kappaletta. Niitä on saatu lukittua laajempien vahinkojen estämiseksi. Tietomurtajan huijausviestillä käsiinsä saamia tunnuksia on käytetty lähinnä uusien kalasteluviestien lähettämiseen.

Anonyymisti voidaan lähettää törkeitä viestejä, kuvassa mobiilisovellus jossa törkyviestejä

Oletko kokenut tai nähnyt lasten ja nuorten seksuaalista häirintää somessa? Keräämme kokemuksia laajasta, mutta pahasti piilossa olevasta ongelmasta

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö sosiaalisessa mediassa on poliisin ja useiden lastensuojelujärjestöjen mukaan hälyttävän yleistä. Oletko sinä nähnyt tai kokenut seksuaalista häirintää somessa? Tai ovatko lähipiirissäsi lapset tai nuoret kertoneet ilmiöstä? Vastaa kyselyymme aiheesta!

Näytölle ilmestynyt kiristysviesti.

Uudet laivat ovat täynnä verkkoon yhdistettyjä laitteita ja se altistaa ne kyberhyökkäyksille – myös tuliterä Aurora Botnia on kelluva tietokone

Uudet laivat ovat täynnä satoja, jopa tuhansia sensoreita, jotka välittävät tietoa aluksen toiminnasta ja kunnosta. Reaaliaikainen data säästää paljon rahaa, mutta mitä enemmän laitteita on kiinni verkossa, sitä suurempi on kyberturvallisuusriski.

s-pankin seinää

Huijaussivustot ovat nyt myös S-pankin riesana: "Voin vahvistaa, että meidän asiakkaita on niihin haksahtanut"

Hakukoneiden ja netissä olevien mainosten kautta S-pankin asiakkaita on ohjattu aidon näköisille valesivustoille. Hakukoneiden sijaan pankki kehottaa käyttämään mobiilisovellusta tai kirjoittamaan itse nettiselaimen osoiteriville pankin verkkosivujen osoite.

elina tonteri postin työtekijä

Police: Looming non-EU import delays likely to increase scams

Starting in July, every package sent from outside the EU, regardless of value, will be subject to VAT, customs clearance — and more likely than not, long delays.

elina tonteri postin työtekijä

Uusi lakimuutos houkuttelee rikollisia huijaamaan nettitilausten tekijöitä uusilla tavoilla – pakettitilaukset voivat kohta tulla viikkojen viiveellä

EU:n ulkopuolisia nettiostoksia koskeva arvonlisäverouudistus voi aiheuttaa viikkojen viivästyksiä pakettien toimitusaikoihin heinäkuun alusta lukien. Siitä lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista nettiostoksista on tehtävä tulli-ilmoitus ja maksettava arvonlisävero, kun nyt valtaosa on tullut Suomeen verovapaasti.

Poliisin virkamerkki tietokoneen näppäimistön päällä.

Itä-Suomen poliisin tietoon tullut useita pankin nimissä tehtyjä verkkohuijauksia

Poliisin tietoon on tullut tämän viikon aikana useampi tapaus, joissa ihmisiä on jälleen huijattu pankin valesivuille. Rikolliset ovat aiheuttaneet yhteensä jo useiden miljoonien eurojen vahingot eri tavoin tehtyjen huijausten kautta tänä vuonna.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Oulun poliisi varoittaa verkkohuijareista: Muutaman viime päivän aikana eri pankkien asiakkailta viety kymmeniä tuhansia euroja

Poliisista kerrotaan, että ilmoituksia huijauksista on tehty useita ja niitä tulee koko ajan lisää. Toiminta on ollut poikkeuksellisen aktiviista viime päivien aikana. Huijauksia on tehty useamman eri pankin valesivujen kautta. 

Henkilö tutkii kelan nettisivuja.

Kela warns customers of phishing scam

Scam emails claim the recipient is due an extra payment but must fill out a refund form, which requests banking information.

Ihmisiä Helsingin päärautatieasemalla 21. toukokuuta 2021.

Friday's papers: Train standstill, phishing and drug-resistant fungus

Rail services halt on Friday, fraudsters drain bank accounts and Finland records its first case of a rare fungus.

Ambulanssi, jonka vierellä seisoo mies suojavarusteissa.

Kiristysohjelma sulki Irlannin terveydenhuollon tietojärjestelmän – ministeri: Todennäköisesti vakavin kyberhyökkäys Irlannissa

Viranomaiset vakuuttavat, ettei potilastietoja joutunut vääriin käsiin. Koronavirusrokotuksia säätelevä järjestelmä ei kaatunut, mutta uusia aikoja testeihin ei pysty varaamaan.

Poliisi asettaa aitaa paikalleen.

Kyberrikolliset kiristävät Washingtonin poliisilaitosta varastamillaan tiedoilla

Hakkerit pääsivät käsiksi arkaluontoisiin tiedostoihin kiristyshaittaohjelmaa hyväksi käyttäen. Washingtonin poliisi ei ole kommentoinut mahdollisia lunnasneuvotteluja.

Nuori käyttää älypuhelinta.

Huijarit varastavat Instagram-tilejä ja tarjoavat luottavaisille seuraajille ilmaisia Bitcoineja – somehuijaukset yleistyivät pandemia-aikana

Somessa on viime aikoina liikkunut paljon Bitcoin-huijauksia, joissa käyttäjille luvataan ilmaista rahaa. Huijarin taskuun päätyneitä Bitcoineja ei saa takaisin. Somessa kaupitellaan myös olemattomia koronarokotteita ja lääkkeitä tartuntaa vastaan.

Miehen kädet kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Fraudster caught selling non-existent puppies online

Victims from all over Finland fell for the suspect's claims to sell puppies of various breeds.

Facebookin logo tietokoneen ruudulla.

Facebook data dump includes 1.4m names from Finland

In total data from 533 million accounts was leaked. 

Supon erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki kertoi A-studiossa verkkovakoilusta.

Supon tutkija A-studiossa: Etätyö lisännyt verkkovakoilua – "Kaikkia tietoturvaratkaisuja ei ole mietitty ihan täydellisesti"

Supon mukaan pandemiasta johtuvat matkustusrajoitukset ovat rajoittaneet perinteistä henkilötiedustelua.

Parlamenttirakennus. Katolla liehuu Norjan lippu.

Norjan parlamenttia vastaan tehtiin kyberhyökkäys toista kertaa noin puolen vuoden aikana

Verkkohyökkäys suurkäräjille käytti hyväkseen Microsoft Exchangen haavoittuvuuksia, kertoo NRK.

Ihmisiä terassilla auringonlaskun aikaan.

Huijarit vetoavat nyt ihmisten matkustushaluun: Matkailijoille kaupataan väärennettyjä todistuksia negatiivisesta koronatestistä

Pandemian aikana rikolliset ovat huijanneet ihmisiä kauppaamalla sitä, mistä kulloinkin on kysyntää: suojavarusteita, rokotteita, tietoja, rakkautta.

Kannettava tietokone pöydällä, jossa verkkopankki auki.Naisen käsi näppäimistöllä.

Finanssialan etujärjestö varoittaa erittäin uskottavista verkkopankkihuijauksista – huijarit saaneet sivustojaan korkealle Googlen hakutuloksiin

Rikokset kohdistuvat useisiin suomalaispankkeihin, ja niistä on tehty poliisille rikosilmoituksia.

Johtoja tietokoneen USB-porteissa.

Maailman vaarallisin haittaohjelma Emotet on saatu kaadettua

Haittaohjelma levisi väärennetyissä sähköposteissa ja varasti tietoja.

Näkymä kesämökin ikkunasta saaristoon.

Mies vuokrasi olemattomia mökkejä ja asuntoautoja netissä – 54 uhrilta vietiin yhteensä 15 000 euroa

Epäilty vuokrasi mökkejä eri puolilla Suomea, kuten Tahkolla, Levillä, Katinkullassa ja Kuusamossa.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston päämaja pääkaupungissa Washingtonissa.

Yhdysvalloissa on hakkeroitu lisää hallinnon järjestelmiä – kotimaan turvallisuusvirasto oli viimeisimmän kyberhyökkäyksen uhri

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston vastuulla on maan suojeleminen perinteisiä sekä verkkohyökkäyksiä vastaan.

Koronapotilas saa hoitoa yhdysvaltalaisessa sairaalassa.

Yhdysvalloissa varoitetaan verkkohyökkäyksistä sairaaloihin

Hyökkäysten pelätään häiritsevän muun muassa koronapotilaiden hoitoa.

ei tunnistettavia ihmisä kauppakeskuksessa

Onko siinä mitään järkeä, jos Vastaamon uhrit vaihtavat nyt henkilötunnustaan? Otimme selvää

Hallitus kertoi pohtivansa, voiko Vastaamon tietomurron uhreille antaa uuden henkilötunnuksen.

 Kelan toimisto Helsingissä, asiakas menossa sisään

Kela warns of email phishing scam

The erroneous messages tell customers that their health details and credit card information have been compromised.

anonyymi henkilö pitää puhelinta kädessä

Teini-ikäiset pojat esiintyivät poliiseina – jäivät kiinni puhelinnumeron perusteella

Pilailumielessä soitetusta puhelusta voi saada sakot tai jopa vankeusrangaistuksen.

Leijonapatsas vartioi Norjan parlamenttirakennuksen ulkopuolella.

Norjan parlamenttiin on tehty laajamittainen kyberhyökkäys

Joidenkin kansanedustajien ja Suurkäräjien työntekijöiden sähköposteihin on murtauduttu.

Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa tällä viikolla

Ylen aamu tänään: Koronakevään aikana puolueet puhalsivat yhteen hiileen – joko politikointi on palannut politiikkaan? Katso lähetys tästä

Onko koronapandemia lisännyt tietoverkkorikollisuutta? Jälkihiki laittaa viikon urheilu-uutiset järjestykseen.

Keminmaan Paakkarin yrittäjä Raimo Tunkkari työpisteensä äärellä

Verkkohyökkäys lukitsi autotarvikeliikkeen kassat, salasi tiedot ja sulki ovet – Tiedätkö miten varautua, sillä voit olla rikollisen seuraava kohde?

Kyberturvallisuuskeskus kehottaa varautumaan verkkoiskuun, jotta toimintaa pystyisi jatkamaan mahdollisimman pian.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle