Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sadan vuoden talo – Näin rakennetaan kestävä koti!

Miten rakennetaan talo, joka kestää aikaa?

Unelmasta tulikin tyhjä monttu – palkittu asuinalue liki 1000 asukkaalle ammottaa autiona meren rannassa

Kotkan Räskiin piti nousta Suomessa ainutlaatuinen energiatehokkaiden ratkaisujen asuntoalue. Tavoitteeseen on päässyt yksi talo.

Asiantuntija karsastaa passiivitalointoilua – "Se ei ole kaikista helpoin talo hoidettavaksi"

Passiivitaloilla on vankat puolustajansa. Osa alan ammattilaisista varoittaa kuitenkin niiden vaativuudesta.

Tervon kunta etsii perheitä suunnittelemaan uutta ekologista asuinaluetta

Mukaan valitut perheet pääsevät vaikuttamaan tulevan ranta-asumisalueen suunnitteluun.

Valitukset eivät katkaise Laukaan Ekokoulun suunnittelua

Hämeenlinnan hallinto-oikeus pohtii, ylittikö kunnanvaltuuston puheenjohtaja toimivaltansa koulun rakentamista koskevassa kokouksessa. Kolme kylää jatkavat ideoiden keräämistä, ja toiveissa on rakentamisen aloittaminen vielä tänä vuonna.

Olkitalo juhlallisesti käyttöön Outokummun Rikkarannassa

Rikkaveen kyläyhdistyksen vuosia kestänyt talonrakennusprojekti on nyt virallisesti päätöksessään Outokummussa. Olkipaalitalo otettiin juhlallisesti käyttöön lauantaina.

Tutkijat löysivät uuden sinisen vahingossa – väriaine on myrkytön ja kestävä

Professori Mas Subramanian tutki uusia puolijohteita, kun uunista löytyi kirkkaansinistä jauhetta. Nyt YInMn-väripigmentti on tulossa kaupalliseen tuotantoon.

Tällaista on asua "lähes nollaenergiatalossa": Kännykkä pätkii, ikkunoista ei vedä eikä liikenteen melu kuulu

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävä EU-direktiivi kiristää rakentamismääräyksiä myös Suomessa. Yle tutustui taloon, joka täyttää jo nyt tulevaisuuden vaatimukset, ja kävi läpi asukkaiden ongelmia asiantuntijoiden kanssa.

Analyysi: "Lähes nollaenergiatalot" jäävät Suomessa kauaksi nollasta

Muutaman vuoden kuluttua kaikkien uusien talojen pitää olla lähes nollaenergiataloja, sanoo EU-direktiivi. Ainakin kylmässä Suomessa direktiivin sanat johtavat harhaan.

Energiatehokkaan talon voi rakentaa myös hirrestä – energian omatuotanto korvaa lisäeristyksen

Energiansäästö ja tiukentuvat rakennusmääräykset vaikeuttavat hirren käyttöä rakentamisessa.

Sadat lapset pistävät pensselit heilumaan – jättimunan pintaan keltaista ja vihreää

Lapset innostuivat viime pääsiäisenä Riihimäen kaupunginmuseossa maalaamaan jättimäistä munaa. Täksi pääsiäiseksi muna on "valkaistu", jotta se voidaan sutia uudestaan. Jos taas haluaa koristella pieniä puumunia, silloin kannattaa piipahtaa Vihreässä Talossa.

Uusista rakennuksista halutaan nollaenergiataloja

Lakiesitys lähtee lausuntokierroksille ja uusi laki on tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alussa. Käytännössä uudet vaatimukset vaikuttaisivat vuoden 2018 alusta rakennuslupahakemuksiin.

Sisäilmaongelmien kustannukset mitataan miljardeissa – seuraava virhe on ehkä jo tehty

Asiantuntijan mielestä Suomessa mennään rakentamisessa säästöt ja raha edellä. Ihmisten terveys tulee mieleen vasta jälkikäteen.

Uimahalleiltakin saatetaan vastedes vaatia energiatodistus

Lain on tarkoitus tulla voimaan heinäkuussa. Rakennusten energiatodistuksia vaadittaisiin uusilta rakennustyypeiltä, ympäristöministeriö tiedottaa.

Ylipaine ja sisäänpäin aukeava väliovi voivat tehdä palavasta huoneistosta surmanloukun

Osa palokuolemista saattaa johtua siitä, että uhri ei pysty avaamaan ovea. Tutkija uskoo kevään aikana julkaistavien tarkempien tutkimustulosten vaikuttavan muun muassa nykyaikaisten matalaenergiatalojen rakennusmääräyksiin.

Taantumasta kärsivät kaihdinvalmistajat odottavat energiatehokkuusbuumia

Rakennusten energiatehokkuus on kasvava buumi, joka on rantautumassa Suomeen. Ikkunankaihtimia ja muita auringonsuojatuotteita valmistavat yritykset odottavat kysynnän hiljalleen lisääntyvän vaikeiden aikojen jälkeen.

Vuotaako lämpö harakoille vai onko asunnossasi heikko happi? – Suomalainen järjestelmä paljastaa kotisi tilan

Itä-Suomen yliopiston ympäristöinformatiikan tutkimusryhmässä kehitetyn järjestelmän avulla käyttäjä voi saada reaaliaikaista tietoa muun muassa kiinteistönsä ilman laadusta ja hiukkaspitoisuuksista.

Energiapihissä talossa pitää ottaa huomioon ilmansuunta, ikkunat ja ulkomuoto

Räskin asuinalue Kotkassa toi kaupungille Vuoden uusiutuva energiateko -palkinnon vuonna 2013. Nyt alueelle nousee eri opinahjojen taidonnäytteenä energiapihi talo, mutta tonttikauppa on käynyt hitaasti.

Ekotalo on Helsingissä yhä harvinaisuus, samoin sellaisen ostaja

Vain muutamat talot ovat yltäneet parhaaseen A-luokkaan uudella energiatehokkuusasteikolla. Helsingin Honkasuolle nousee tulevana vuonna neljä A-luokan omakotitaloa.

Oma kännykkäverkko pelastaa ekotalon kuuluvuusongelmilta

Paksut seinät ja energiatehokkaat ikkunat hankaloittavat monen kännykän kuuluvuutta. Nykypäivän taloissa pitää yhä useammin tukeutua signaalien vahvistamiseen.

Operaattorit nihkeitä testiliittymälle – ”Ei ole tarvetta”

Matkapuhelinoperaattorit suhtautuvat hieman nihkeästi ajatukseen testiliitymästä ennen varsinaista ostopäätöstä. Sekä Elisa että DNA katsovat, ettei sellaisille olisi kysyntää.

Asiantuntija neuvoo: Entisöijä, tunne rakennuksesi ja malta mielesi

Pohjalaisen Rakennusperintöyhdistyksen varapuheenjohtaja Matti Mäkelä ihailee suomalaisten vanhojen rakennusten laatua ja pitkäikäisyyttä. Entisöintiprojekteissa hän toivoisi malttia ja rakennuksen hyvää tuntemista.

Sananen – Kaikelle on paikkansa

Uusissa energiatehokkaissa taloissa pystyy soittamaan puhelimella vain ikkunan raosta. Tämä on odotettua paluuta vanhaan ja hyvään. Kaikelle on paikkansa. Niin kuin taulullakin on kehikkonsa.

Talon energiatehokkuus on monen osatekijän summa

Vilkas omakotirakentamisen kausi laittaa rakentajien ammattitaidon koetukselle. Yksi keskeisimpiä asioita nykyrakentamisessa on energiatehokkuus. Energiatehokkuudessa tärkeää on huolehtia rakennuksen eristämisestä, eristeiden tiiveydestä ja ilmastointitekniikasta.

Avomies Sipe Santapukin rakennuttama ekokoti Minna Kaupin mielen ja kehon leirikeskus

Suunnistaja Minna Kauppi on päässyt jalkavaivoistaan eroon ja jatkaa huippu-uraansa ainakin vielä tulevan kauden. Tähtäimessä ovat elokuun MM-kisat Skotlannissa ja niitä kohti Kauppi on nyt aloittanut täysipainoisen treeninsä. Yksi tärkeä harjoituspaikka on ekokoti Heinolassa.

Heinäluoma: Kansalaisaloite energiatodistuksista hyväksytty "de facto"

Ylen aamu-tv:ssä pohdittiin tiistaina, mikseivät kansalaisaloitteet tunnu menevän läpi. Kansanedustaja Oras Tynkkysen mielestä kaikki piirit eduskunnassa eivät jaa "hyvää suhtautumista" aloitteisiin.

Keski-Suomen ja Puolan yritykset etsivät kasvua yhteistyöstä

Keskisuomalaisten ja puolalaisten yritysten välille viritellään yhteistyötä. Ensi alkuun yhteistyötä on tarkoitus tehdä metalli-, ICT- ja energia-alalla.

Kotkan Räskiin halutaan ekotaloja

41 tontin haku käynnistyi tällä viikolla. Tontit arvotaan syyskuussa. Rakentajia houkutellaan alueelle tarjoamalla vuokrahelpotuksia ekotaloja rakentaville.

Raanujärven ekotaloa rakennetaan vanhan ajan taitoja kunnioittaen

Ylitornion Raanujärven kylään on nousemassa talo, jonka rakenteet ovat kierrätystavaraa ja rakennustavassa kunnioitetaan entisajan talonrakennustaitoja. Tontille on siirretty vanhan tervolalaisen kyläkoulun hirsikehikko, johon nyt tehdään vesikattoa. Talosta tehdään myös vesi- ja energiaomavarainen.

Kansanedustajat kiittelivät kansalaisaloitetta energiatodistuksista - "historiallista"

Kansalaisaloite on johtamassa ensimmäistä kertaa toimenpiteisiin.

Asunnonostaja viis veisaa energiatodistuksesta – "Kaupat eivät ole koskaan jääneet siitä kiinni"

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton mukaan asunnonostaja kaipaa harvoin energiatodistusta. Lain vaatimasta todistuksesta kertominen jääkin usein välittäjän kontolle. Kritisoituun energiatodistukseen on vaatinut uudistuksia niin ympäristövaliokunta kuin yli 60 000 kansalaisaloitteen allekirjoittajaa.

Kotka korottamassa reippaasti omakotitalotonttien hintoja

Kotkan uudelle Räskin omakotitaloalueelle on tulossa tonttivuokrahintaan porkkana, jolla halutaan suosia erityisen energiatehokasta rakentamista.

Asuntoministeri Viitanen haluaa eroon vanhojen omakotitalojen pakollisisista energiatodistuksista

Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) esittää luopumista EU-säädöksien vaatimista vanhojen omakotitalojen pakollisista energiatodistuksista. Viitanen vaatii Suomen olevan asiassa aloitteellinen EU:n suuntaan.

Suomi EU-oikeuteen energiatehokkuuspuutteiden vuoksi - "Kyse on Ahvenanmaasta"

Komissio esittää Suomelle yli 19 000 euron päiväsakkoa. Energiatehokkuusdirektiivi piti panna täytäntöön jo liki kaksi vuotta sitten. Ympäristöministeriön mukaan kyse on puutteista Ahvenanmaan toimissa.

Energiatodistus hermostuttaa omakotiasujia: Kansalaisaloite tänään eduskuntaan

Omakotiliiton ajama kansalaisaloite pientalojen energiatodistusten muuttamisesta luovutettiin tänään eduskunnalle. Aloitteella halutaan muuttaa erityisesti vanhojen pientalojen energiatodistusten laskentaperusteita, jotka monet kokevat epäoikeudenmukaisiksi, Omakotiliitosta kerrotaan.

Kirkko ja ympäristökeskus kampanjoivat hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Ensimmäisen paastoviikon ekotekona esitellään ekokoti, joka saa energiansa tuulesta, auringosta, maasta ja puusta ja jossa syödään valtaosin itsekasvatettua lähiruokaa.

Eteläkarjalaiset kiinnostuivat energiansäästöstä

Maakunnallinen energianeuvonta on tavoittanut henkilökohtaisesti yli 5 000 eteläkarjalaista. Asiakkaille ilmaisella lämpökameralla mitattiin viime vuonna lähes 130 rakennuksen energiatehokkuutta.

Helsinki tähyää energiapihiksi

Rakennusten energiankulutuksen vähentämisessä Helsingin tavoitteet ovat lähes kolmanneksen tiukemmat kuin kansalliset tavoitteet. Rakennukset on suurin yksittäinen energiaa kuluttava ryhmä kaupunkialueella.

Ok-talon energiatodistuksen saa kohtuuhintaan

Energiatodistuksia on vaadittu kesästä alkaen. Todistus kertoo asunnon rakenteista arvioidun energiatehokkuuden.

Aurinkosähkö tulevaisuuden talon energianlähde?

Uuden EU-direktiivin tulo tuo muutoksia Suomen pientalojen rakennustekniikkaan.

Kansalaisaloitteella energiatodistuslaista yli 50 000 nimeä - riittävästi eduskuntaan

Omakotiliiton kansalaisaloite on kerännyt riittävän määrän nimiä edetäkseen eduskunnan käsittelyyn.

Lakimies: Asuntojen energiatodistuksen kanssa ei kannata keplotella

Myyjän ja ostajan välisellä sopimuksella ei voida ohittaa lakipykälää, jonka mukaan kiinteistön energiatodistus on esitettävä kiinteistökaupan yhteydessä.

Onko suurten remonttien hintaa nostava asetus perusteltu?

Syyskuussa voimaan tuleva asetus nostaa suurten remonttien hintaa, sillä se velvoittaa taloyhtiöt lisäämään seinien eristystä julkisivuremontin yhteydessä sekä asentamaan vesimittarin jokaiseen asuntoon putkia remontoitaessa. Tarkoitus on parantaa talojen energiatehokkuutta ja vähentää vedenkulutusta. Mitä ajattelet uusista määräyksistä? Uskotko taloyhtiöiden hyötyvän niistä pitkällä tähtäimellä? Onko uusi asetus perusteltu? Tiedätkö taloyhtiön kiirehtineen remonttia määräysten vuoksi, lykkäävän sitä tai aikovan pilkkoa urakan silpuksi?

Imatran ekokyläidea hylättiin

Pari vuotta sitten ideoitu ekokylähanke on päätetty unohtaa Imatralla. Kymälahteen kaavoitetaan ekologisten asuintalojen sijaan tavallisia omakotitontteja.

Energiatodistukset käyttöön tahmeasti lain vaatimuksista huolimatta

Energiatodistukset tulevat hitaasti osaksi kiinteistökauppaa. Laki on vaatinut energiatodistusta myös vanhoilta omakotitaloilta kesäkuun alusta alkaen. Tällä hetkellä niin myyjät kuin ostajatkaan eivät ole tietoisia energiatodistusvaatimuksesta. Kauppaa tehdään todistuksilla ja ilman.

Mattilanniemen suunnittelukilpailun voittaja on "kaunis ja kestävä"

Jyväskylän yliopiston Mattilanniemen kampuksen kansainvälisen suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläisen Arkkitehtitoimisto JKMM Oy:n ehdotus. Loop-nimistä rakennusta kaavaillaan rakennettavaksi Mattilanniemen sillan kupeeseen.

Energiatodistus rankaisee sähköllä taloaan lämmittäviä

Asunnon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä tarvittavien uusien energiatodistusten ruuhka saadaan purettua juhannukseen mennessä. Juhannuksen jälkeen energiatodistuksen saa kahden kolmen päivän kuluessa tilauksesta.

Energiatodistuksessa riittää vielä tilkittäviä aukkoja

Keskustelu energiatodistuksen hyödyistä ja puutteista käy kiivaana. Kesäkuun alussa voimaan tulleen lain tarkoitus on parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja edistää uusiutuvan energian käyttöä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle