Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuhoutunut rakennus Mariupolissa, Itä-Ukrainassa, 25.9.2022

Mariupolissa elämä ja kuolema ovat vahvasti läsnä – ukrainalaisten tviitit kertovat rauniokaupungin arjesta

Uutistoimisto Reuters kävi Venäjän miehittämällä alueella ja haastatteli asukkaita elämästä Venäjän miehittämässä kaupungissa.

Henkilökuvakooste viidestä toimittajasta.

Viisi Ukrainassa käynyttä Ylen toimittajaa kertoo hetkistä, jotka eivät unohdu

Viisi toimittajaa, viisi erilaista kokemusta. Ukrainassa käyneet Ylen toimittajat kertovat työstään hyökkäyssodan keskellä.

okean elzy 3

"Kanuunat eivät särje toivoani" – Ukrainalaiset hittibiisit vastustavat Venäjän hyökkäystä ja keräävät miljoonia tykkäyksiä verkossa

Ukrainalaiset muusikot ovat ottaneet vahvasti kantaa Venäjän hyökkäykseen ja tekevät nyt kaikkensa, jotta Ukraina voittaa sodan. Listasimme seitsemän esimerkkiä siitä, kuinka sota näkyy Ukrainan musiikkikentällä.

Ihmisiä jonottaa ulkona punavalkoisen nauhan takana.

Ihmisoikeustutkijoilta tukea Ukrainan väitteille: Venäjä pakkosiirtää miehitysalueiden siviilejä ja alistaa mielipideseulontoihin

Venäjä kiistää pakkosiirrot ja väittää yli miljoonan ukrainalaisen tulleen maahan vapaaehtoisesti. YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan siirretyillä ei kuitenkaan ole ollut todellista vaihtoehtoa.

Henkilö istuu maastotakki yllään ja toinen kätensä siteissä.

Azovstalista evakuoitu yli 260 sotilasta Venäjän tukemien separatistien hallitsemiin kaupunkeihin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Vaikeimmin haavoittuneet sotilaat on kuljetettu hoitoon sairaalaan Novoazovskin kaupunkiin ja yli 200 taistelijaa Olenivkaan. Ukrainan asevoimat kertoo, että Azovstaliin jäi vielä sotilaita, jotka pyritään pelastamaan.

Mariupolin satamaa, taustalla savu nousee Azovstalin terästehtaan alueelta.

Venäjän varapääministeri vieraili Mariupolissa – satama aiotaan palauttaa käyttöön vielä toukokuussa

Mariupolin satama on ollut keskeinen Ukrainan teollisuudelle ja viennille.

Ylen toimittaja Antti Kuronen joutui keskelle Venäjän tulitusta

Ylen toimittaja Antti Kuronen joutui keskelle Venäjän tulitusta, ja tilanne tallentui videolle – taistelu Itä-Ukrainasta jatkuu kiivaana

Kuronen kertoi tänä aamuna Ylen aamun suorassa lähetyksessä Donbasin alueen tilanteesta. Venäjä käyttää tykistöä, mutta se ei ole onnistunut murtamaan Ukrainan puolustusta.

flyktingkvinna med armen gips anländer från Mariupol

Zelenskyi pyysi apua Azovstalin terästehtaan evakuointiin YK:n pääsihteeriltä – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Venäjän armeija on luvannut aloittaa torstaiaamuna kolme päivää kestävän tulitauon, jotta siviilejä saadaan evakuoitua Azovstalin tehdasalueelta. Volodymyr Zelenskyin mukaan keskiviikkona Mariupolista saatiin evakuoitua yli 340 ihmistä.

Azovstalin terästehdas Mariupolissa.

Ukrainan mukaan Venäjä on tunkeutunut Azovstalin alueelle – yhteys sotilaisiin on edelleen olemassa

Azovstalin terästehtaan uumenissa on edelleen satoja siviilejä ja sotilaita. Alueen evakuoiminen on ollut hyvin kivinen tie.

Ukrainan Mariupolista pakoon lähtenyt perhe Zaporižžjan kaupungin evakuointipisteellä 2.5.2022.

Ensimmäiset Mariupolin terästehtaalta evakuoidut päässeet turvaan Zaporižžjaan – lue kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Ukraina tekee kaikkensa pelastaakseen kansalaisensa Mariupolista. Evakuointeja Mariupolista ja useilta muilta alueilta pyritään jatkamaan tiistaina.

Ensimmäiset siviilit evakuoitiin Azovstalin bunkkereista

Ensimmäiset siviilit pääsivät päivänvaloon Azovstalin bunkkerista – "Ette voi uskoa, mitä koimme", kertoo Natalia, 37

Venäjä ja Ukraina evakuoivat noin sata siviiliä Azovstalin tehdasalueelta viikonloppuna. Tulitauko onnistui Mariupolissa ensimmäistä kertaa YK:n ja Punaisen Ristin avulla.

Pommituksissa kärsinyt Azovstalin terästehdas Mariupolissa satelliittikuvassa.

YK ja Zelenskyi vahvistavat: Operaatio siviilien evakuoimiseksi Azovstalin terästehtaalta käynnissä

YK kertoo, että evakuointeja tehdään yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa. Lauantaina alkanut operaatio on koordinoitu Ukrainan ja Venäjän viranomaisten kanssa.

Pommituksissa kärsinyt Azovstalin terästehdas Mariupolissa satelliittikuvassa.

Noin parikymmentä siviiliä evakuoitiin Azovstalin terästehtaalta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Paikallisen sotilaslähteen mukaan Azovstalin terästehtaaseen linnoittautuneet sotilaat jatkavat tehdasalueelle piiloutuneiden siviilien etsimistä ja pelastamista evakuointia varten.

Mariupolista pakenevia ihmisiä saapui Beziminnen kylään.

Ukrainalaistahot: Kymmeniä tuhansia mariupolilaisia on päätynyt Venäjän kokoamisleireille – nämä kuusi asiaa tiedämme leireistä nyt

Niin sanotut kokoamisleirit ovat ainoa venäläisten sallima reitti pois vallatusta Mariupolista. Valtaosa ihmisistä päätyy Venäjälle. Tiedot selviävät Ylen kokoamista medialähteistä.

Maksyn Shepitko

«‎Этот город надо превратить в мемориал»: история мариупольца, бежавшего через «ДНР» и Россию в Финляндию

Житель Мариуполя Максим Шепитко месяц провел в городе, находящемся в блокаде, после чего бежал в Финляндию через «ДНР» и Россию, где ему пришлось пройти множество проверок. Новости Yle приводят его историю от первого лица.

Venäjän rintamalinja Ukrainassa

Venäjä etenee Itä-Ukrainassa, mutta se ei ole saanut aikaan läpimurtoa – katso tästä jutusta, mikä on sotatilanne Ukrainan eri osissa

Ukraina sanoi torstaina, että Venäjä on kiihdyttänyt sotatoimiaan koko itäisellä ja eteläisellä rintamalla.

Sörjande människor.

Venäjä on teloittanut antautumista yrittäviä ukrainalaisia Donetskissa, sanoo USA – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Yhdysvaltain erikoislähettiläs kertoi YK:ssa Venäjän joukkojen toteuttamasta systemaattisesta väkivallasta Ukrainassa.

Näin siviilit asuvat Azovstalin tehtaassa Mariupolissa

Evakuointiyritykset raukesivat jälleen Mariupolissa – terästehtaassa on edelleen yli tuhat henkeä saarroksissa

Azovstal on yksi Euroopan suurimpia terästehtaita. Vastasimme neljään kysymykseen alueesta, jolla on jo viikkojen ajan ollut saarroksissa yli tuhat ukrainalaista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 26. helmikuuta.

Ulkoministeri Haavisto Ykkösaamussa: Kynnys Nato-option käyttöön kasvaa valtavan suureksi, jos sitä ei nyt käytetä

Sota Ukrainassa on pakottanut Suomen arvioimaan turvallisuuspolitiikkansa perustan uudelleen, ja nyt Suomi harkitsee Nato-jäsenyyttä. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan on vaikeaa kuvitella dramaattisempaa turvallisuustilanteen muutosta kuin sota Euroopassa.

Iäkäs nainen on paennut sotaa Mariupolin kaupungista Zaporižžjaan Ukrainassa 22. huhtikuuta 2022.

Mariupolin lähistöltä löytynyt jälleen mahdollinen joukkohauta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Piiritetyn Mariupolin lähistöltä otetuissa satellittikuvissa näkyy uusi joukkohauta, sanovat paikallishallinnon edustajat. Mariupolista yritetään jälleen lauantaina evakuoida asukkaita, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk.

Satelliittikuva Ukrainan maaseudulta, jossa erottuu rivimäisiä muodostelmia.

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää siviilien joukkohautaamisesta – "2000-luvun suurin sotarikos on tehty Mariupolissa"

Satelliittikuvien epäillyissä joukkohaudoissa saattaa olla jopa 9 000 ihmisen ruumiit. Manhušin kylä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Mariupolin kaupungista.

Satelliittikuva Ukrainan maaseudulta, jossa erottuu rivimäisiä muodostelmia.

Mariupolin pormestari syyttää Venäjää tuhansien siviilien joukkohautaamisesta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Satelliittikuvien epäillään paljastavan joukkohaudan Mariupolin läheisessä kylässä.

Venäjän tankki ajaa tiellä jossa puut ovat tuhoutuneet taisteluissa, Azovstalin tehdas taustalla

Putin: "Kärpänenkään ei saa päästä pois Azovstalin alueelta", Ukraina vaatii siviilien välitöntä evakuointia – tässä Mariupolin tuoreimmat käänteet

Ukrainan sotilaiden lisäksi tehdasalueella on noin tuhat siviiliä. Venäjä ei ole luvannut, että he pääsisivät pelastautumaan.

Kuvassa sotilas, joka sanoo olevansa Ukrainan laivaston 36. merijalkaväkiprikaatin komentaja Serhiy Volona.

Mariupolissa loukussa olevilta sotilailta "viimeinen viesti" maailmalle: Aikaa on jäljellä ehkä enää tunteja tai korkeintaan päiviä

Azovstalin terästehtaan alueella olevat sotilaat pyytävät evakuointeja. Sotilaiden lisäksi alueella on 1 000–2 000 siviiliä.

Kaksi ukrainalaista sotilasta istuu katoksen alla.

Ukraina ehdotti neuvotteluja piiritetyssä Mariupolissa, evakuointeja aiotaan yrittää tänäänkin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Ukraina olisi valmis neuvottelemaan Mariupolissa "ilman ehtoja", sanoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak myöhään keskiviikkona.

Kuvakaappauksia Alena Zagreban Instagram-tililtä.

"Katso, kaikki on pilalla" – 15-vuotiaan Alenan videopäiväkirja näyttää Mariupolin tuhon

Koulutyttö Alena Zagreba kuvasi sodan kauhuja joka päivä, ennen kuin pääsi pakenemaan evakuointikäytävää pitkin. Isä jäi Ukrainaan, hän kertoo Ylen haastattelussa.

Ukrainalaisia sotilaita kävelee mutaisella tiellä.

Ukrainalaisjoukot ovat torjuneet useita venäläisjoukkojen hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa, Mariupolin tilanne vakava – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Mariupolin satamakaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot jatkoivat taistelua Azovstalin terästehtaan alueella tiistaina.

Azovstalin tehtaasta on tullut Ukrainan joukkojen viimeinen pakopaikka Mariupolissa.

Viestit Azovstalin jättitehtaan sisältä kertovat epätoivosta – tällainen on Mariupolin viimeinen pakopaikka

Azovstalin terästehtaan suojissa piileskelee jopa tuhat siviiliä, jotka odottavat Venäjän rynnäkköä. New York Times -lehden saamat Whatsapp-tiedot kertovat sotilaiden tukalasta tilanteesta.

Palomiehet sammuttavat tulipaloa.

Venäjän ohjusiskuissa läntiseen Lvivin kaupunkiin kuollut seitsemän – Alueen kuvernööri: "Meillä on vain yksi vaihtoehto, taistella"

Lähellä Puolan rajaa sijaitseva Lviv on tähän mennessä säästynyt pahimmalta. Sinne on hakeutunut monia maan sisäisiä pakolaisia.

Pelastushenkilöitä sammuttamassa kerrostaloa.

Kymmeniä kuoli Moskva-aluksen uppoamisessa, kertoo riippumaton venäläislehti – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Venäjä ei ole toistaiseksi kertonut yhdestäkään kuolonuhrista Moskva-sotalaivan uppoamisen jälkeen.

Pääsiäisruohoa astiassa

Sunnuntai 17.4.2022 (radio)

Ukrainan tilanne. Ruotsin mellakat. Sähköautojen suosio. Pääsiäinen. Paavi vetosi rauhan puolesta. Sääennuste.

Venäjän tankki tiellä Mariupolissa, tulipalo taustalla, tiellä paljon romua.

Mariupolissa vallitsee nyt "kuun maisema" – asiantuntija kauhistelee väitteitä kemiallisista aseista: "Hirveätä on, jos on käytetty"

Mariupolin menettämisellä olisi Ukrainalle sekä henkisesti että sotilaallisesti suuri tappio. Väitetystä kemiallisten aseiden käytöstä ei ole toistaiseksi näyttöä, muistuttaa asiantuntija.

Muistotilaisuus Ukrainan Mariupolissa kuolleille lapsille

Lastenkengät muistuttivat sodan julmuudesta Suomen Kansallisteatterin edessä – "Nämä lapset eivät kirjoita enää liitutaululle tai asvalttiin"

Palmusunnuntaina Helsingissä muistettiin Ukrainan sodan lapsiuhreja. Pelkästään Mariupolissa on kuollut ainakin 210 lasta huhtikuun alkuun mennessä.

Tuhoutunut panssariajoneuvo seisoo tuhoutuneen kerrostalon edessä.

Mariupolin kohtalonhetket käsillä – Ukraina taistelee viimeiseen mieheen, mutta voi menettää satamakaupungin hallinnan lähipäivinä

Torstaina Venäjän joukot ilmoittivat saaneensa hallintaansa koko Mariupolin kaupungin keskustan.

Siviilit juoksevat kadulla viereisen rakennuksen syttyessä tulee kranaattitulituksessa.

Kiivaat taistelut Itä-Ukrainassa jatkuvat – tämä Venäjän suurhyökkäyksestä idässä tiedetään nyt

Raskaat taistelut ovat kiihtyneet Itä-Ukrainassa, josta tuhannet ihmiset pyrkivät nyt pakenemaan. Venäjän joukot yrittävät ottaa Mariupolin kaupungin täyteen hallintaansa. Selvitimme, mitä Itä-Ukrainan taisteluista tällä hetkellä tiedetään.

"Venäläinen maailma" on tuhonnut kohtalomme, sanoo harkovalainen Marina Shumarova.

"Laitamme kaiken kuntoon, emmekä unohda tätä koskaan", sanoo vapaaehtoinen Harkovassa – ukrainalaiset siviilit uhmaavat Venäjän hyökkäystä

Tutkija Melanie Mierzejewski-Voznyak: Olemassaolostaan taistelevat ukrainalaiset osallistuvat nyt puolustukseen kaikin tavoin.

Lauantai 2.4.2022 (radio)

Nato. Puheenjohtajat. Ukraina. Pyöräkorjaajat. Sää.

Ukrainan terveydenhuoltohenkilöstö auttaa loukkaantunutta pakolaista, joka on evakuoitu Irpinistä Kiovaan 27.3. 2022.

Kiovan lähistöllä sotatoimia, mutta rauhanneuvotteluja on tarkoitus jatkaa tällä viikolla – Lue kolme illan ja yön keskeistä tapahtumaa Ukrainan sodasta

Venäjä ilmoitti keskiviikkona, että Mariupolissa alkaa tulitauko torstaina aamulla kaupungissa loukussa olevien ihmisten evakuoimiseksi. Ukrainan varapääministeri pitää puheita "manipulointina". Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluja on tarkoitus jatkaa perjantaina, kertoo Ukrainan neuvottelija.

Satelliittikuvat näyttävät Mariupolin tuhot ennen ja jälkeen pommitusten

Satelliittikuvat paljastavat Mariupolin valtavat tuhot – katso kuvat ennen ja jälkeen pommitusten

Kokonaisia asuinkortteleita on tuhoutunut maan tasalle, ilmenee videon ennen ja jälkeen -kuvista.

Tuhoutuneita taloja lähiössä Kiovassa

Analyysi Kiovasta: Miljoonakaupungin laidalla siirrytään asemasotaan, kun Venäjä sanoo kääntävän huomionsa Itä-Ukrainaan

Kiovassa oleva toimittajamme Antti Kuronen arvioi, että Venäjä tulittaa siviilejä armotta monissa muissakin paikoissa kuin otsikoihin nousseessa Mariupolissa. Kaupungin tapahtumat antavat osviittaa siitä, mitä tapahtuu muualla.

Ukrainalaissotilas kävelee ulos tuhoutuneesta rakennuksesta Mariupolissa.

Katso kuvat ennen ja jälkeen: näin pommit tuhosivat Ukrainan kaupungit, ja Mariupolista tuli savuava raunio

Ennen Venäjän hyökkäystä noin kaksi kolmannesta Ukrainan väestöstä asui kaupungeissa. Nyt monet suurkaupunkien, kuten Mariupolin, Kiovan ja Harkovan asukkaat, ovat paenneet, koska heidän kodeistaan on tullut taistelutantereita.

Tuhoutunut teatterirakennus.

Mariupolin kaupunginhallinto pelkää 300 ihmisen kuolleen teatterin raunioihin

Arvio oletetusta kuolleiden määrästä perustuu toistaiseksi vain silminnäkijäkertomuksiin.

Suojavarusteisiin pukeutunut  nainen ruiskuttaa näytettä koeputkeen labroratoriossa.

Keskiviikko 23.3.2022 (radio)

Ukrainan Mariupol. Helsinki-Vantaan lentoasema. Koronatutkimus. Viikonloppuna myrsky.

Ihmiset tutkivat papereita puhelimien lamppujen valossa.

Ukraina menettää Mariupolin hallinnan päivien tai viikkojen aikana, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori

Satamakaupunki Mariupolissa käydään kiivaasti puolustustaisteluita, joten Venäjä on joutunut sitomaan sinne paljon joukkoja, sanoo sotataidon laitoksen apulaisprofessori, majuri Antti Paronen.

Katupölyä Rovaniemen keskustassa

Tiistai 22.3.2022 (radio)

Ukrainassa jatkuu taistelu Kiovasta ja Mariupolista. Sota vaikuttaa Suomen talouteen. Työllisyys on parantunut. Katupölyä on taa paljon ilmassa. Sääennuste.

“Venäjällä ei tässä tilanteessa voimaa hyökätä Hersonista länteen”

Mariupolin valtaaminen voisi tuoda Venäjälle kunniakkaan irtautumisen sodasta, arvioi sotilasasiantuntija

Aika käy ukrainalaisten eduksi, siinä mielessä, että Venäjän joukot kuluvat, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila.

Josep Borrell

Maanantai 21.3.2022 (radio)

Suomesta on hakenut turvapaikkaa yli 9 000 ukrainalaista. Ukrainassa Mariupolin kaupunki on tuhottu melkein kokonaan. Avoimia työpaikkoja täytetään paljon vuokratyövoimalla. Stockmann myy Helsingin tavaratalon. Suomalaisten verkkokauppojen markkinaosuus on kasvanut. Sää on keväisen lämmintä.

Ukrainalaissotilas seisoo eturintamalla lähellä Kiovaa.

Venäjä kehotti Mariupolia antautumaan, Ukraina tyrmäsi ehdotuksen – lue tästä kolme keskeistä illan ja yön tapahtumaa Ukrainassa

Venäjän puolustusministeriö antoi sunnuntai-iltana kehotuksen, että piiritetyn Mariupolin kaupungin tulisi antautua maanantaina aamuviiteen mennessä. Ministeriö väitti avaavansa humanitaarisia käytäviä pois Mariupolista antautumisen jälkeen.

Teatterirakennus on raunioina Mariupolissa Venäjän ilmaiskun jäljiltä.

Mediatiedot: Mariupolin asukkaita lähetetty Venäjälle – lue tästä kolme keskeistä illan ja yön tapahtumaa Ukrainassa

Mykolajivin kaupunkiin tehtiin lauantain aikana lukuisia ilmaiskuja, viranomaiset kertovat. Mariupolissa taistelut ovat vaikeuttaneet aiemmin tällä viikolla pommituksessa tuhoutuneen teatterin raunioissa olevien ihmisten pelastamista.

Tuhoutunut teatterirakennus.

"Tämä ei ole enää Mariupol, tämä on helvetti" – satamakaupungin teatterin raunioissa yhä satoja jumissa, kadut täyttyvät siviilien ruumiista

Ukrainan Mariupolissa pelastusjoukot etsivät yhä satoja ihmisiä, jotka ovat jääneet jumiin pommitetun teatterin raunioihin. Pommitusten lisäksi katutaisteluja käydään jo myös kaupungin keskustassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle