Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Espanjan vaalivoittajalla on vain huonoja vaihtoehtoja – Nöyrtyminen separatistien edessä, koalitio oikeiston kanssa tai jälleen uudet vaalit

Kaksipuoluejärjestelmän aika on ohi Espanjassa, ja nyt maassa puhutaan vasemmisto- ja oikeistorintamasta.

Kaksipuoluejärjestelmän aika Espanjassa on ohi, mutta onnistuuko hallituksen muodostaminen vieläkään? Viisi kysymystä Espanjan vaaleista

Sosialisteille ennustetaan vaalivoittoa, mutta yllätykset eivät ole Espanjassa mahdottomia, kirjoittaa toimittaja Maija Salmi.

Massiivinen korruptioskandaali ja 351 vuoden tuomiot sysäsivät Espanjan pääministerin vallasta

Mariano Rajoy on vakuutellut, ettei tiennyt puolueensa korruptiosta. Viime viikolla jaetut tuomiot olivat kuitenkin viimeinen niitti Rajoyn uskottavuudelle.

Herätys: Perustuslakiasiantuntijalle viisi väitettä sotesta, Espanjan hallitus kaatumassa, sää jatkuu melko lämpimänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Espanjan pääministeri erotettaneen perjantaina luottamusäänestyksessä

Mariano Rajoyn erottaminen näyttää todennäköiseltä. Luottamusäänestyksen taustalla on korruptioskandaali.

Espanjan pääministerin puolue sai isot sakot lahjusjupakasta – pääepäillyt vankilaan vuosikymmeniksi

Pääministeri Mariano Rajoy sanoo, ettei tiennyt lahjusjärjestelystä, jossa pääsyytetyt olivat kansanpuolueen entinen rahastonhoitaja Luis Bárcenas ja liikemies Francisco Correa.

Espanjan pääministeri valmis keskustelemaan Katalonian uuden johdon kanssa

Espanjan pääministeri vaati Katalonian vaalivoittajilta perustuslain kunnioittamista.

Katalonian tulevaisuus pelissä – mistä paikallisvaaleissa on kysymys?

Espanjan Kataloniassa järjestetään tänään torstaina ylimääräiset paikallisparlamentin vaalit. Lue tästä, mitä vaaleista voi seurata.

Kysely: Katalonian separatisteille saattaa tulla vaalitappio aluevaaleissa

Espanja järjestää ennenaikaiset aluevaalit Kataloniassa 21. joulukuuta.

Lehtitieto: Espanjan keskushallitus tyytyisi uusiin aluevaaleihin Kataloniassa – ei ottaisi itsehallintoaluetta haltuunsa

Uutistoimistot arvelevat, että aluejohtaja Puigdemont saattaa pitää puheen alueparlamentin kokouksessa tänä iltana.

Katalonia aikoo vedota Espanjan perustuslakituomioistuimeen estääkseen itsehallinnon kumoamisen

Katalonian aluehallinto aikoo vedota perustuslakitiomioistuimeen, jotta Espanjan perustuslain kiisteltyä pykälää 155 ei oteta käyttöön.

Espanjaan ei vieläkään saatu uutta hallitusta

Espanjan poliittinen sekasorto jatkuu, kun hallituksen muodostaminen ei onnistunut vieläkään. Ensi vuoden budjettia ei voida tehdä ja edessä ovat ehkä kolmannet vaalit. Espanja on ollut jo kahdeksan kuukautta ilman hallitusta, kirjoittaa Ylen avustaja Jyrki Palo Madridista.

Espanjassa hallituskriisi ei vieläkään hellitä, Rajoy hävisi taas luottamuslauseäänestyksen

Pääministeri Mariano Rajoy ei onnistunut vieläkään kokoamaan parlamentin enemmistöä uuden hallituksen taakse.

Espanjan poliittinen umpikuja seisoo tukossa ja ummehtuu

Sosialistit eivät ole suostuneet muodostamaan hallitusta vaalit voittaneen kansanpuolueen kanssa. Espanja on ollut ilman täysivaltaista hallitusta jo yli seitsemän kuukautta.

Miksi Espanja on ollut jo 212 päivää ilman hallitusta? – Tässä viisi syytä

Espanjalla oli lainsäädäntökykyinen parlamentti edellisen kerran viime vuoden lokakuussa. Uudet puolueet Podemos ja Ciudadanos eivät sovi samaan hallitukseen yhtään paremmin kuin vanhat valtapuolueet, oikeistolainen kansanpuolue ja sosialistit.

Espanjan vaalit ovat seuraava uhka EU:lle

Espanjassa on tänä sunnuntaina parlamenttivaalit, joissa säästöjä vastustavalla uusvasemmistolla arvioidaan olevan mahdollisuus nousta valtaan.

Puolueet aloittivat kampanjoinnin Espanjassa

Uusien tutkimusten mukaan Espanjan uusista parlamenttivaaleista ei ole odotettavissa suurta helpotusta poliittiseen umpikujaan. Joulukuun vaalien jälkeen Espanjaan ei ole kyetty muodostamaan enemmistöhallitusta.

Espanjan Podemos teki liiton kommunistien kanssa

Uusintavaaleihin päätyneessä Espanjassa valtataistelu kiihtyy. Kesäkuun lopun vaaleista on tulossa vasemmiston keskinäinen voimainmittelö. Maan sosiaalidemokraatteja uhkaa hajaannus ja tuho.

Mitä Podemos oikein haluaa? Uusvasemmiston ohjelma edellyttäisi yksinvaltaa

Vallanhimoinen on sana, jolla Espanjan lehdistö usein kuvailee nopeasti vahvaksi nousseen radikaalin uusvasemmiston Podemos-puolueen johtajaa.

Espanjan hallitusvääntö jatkuu neljättä kuukautta

Vuodenajat vaihtuvat, mutta uutta hallitusta ei synny aurinkomaahan. Jos sopua ei synny toukokuun alkuun mennessä, edessä ovat uudet vaalit.

Espanja ei saa uutta hallitusta – sosialistijohtajan hanke kaatumassa

Espanjassa yritetään tällä viikolla puristaa kasaan uusi hallitus, mutta ennuste on huono. Maata on joulusta asti johtanut oikeiston kansanpuolueen virkaatekevä hallitus. Edessä saattavat olla uusintavaalit kesäkuun lopulla.

Espanjassa sosialistit ja keskusta sopuun – oikeisto voi estää hallituksen synnyn

Espanjassa sosialistit ja keskustaoikestolainen Ciudadanos-puolue ovat päässeet yhteisymmärrykseen hallituksen ohjelmasta. Näiden puolueiden hallitus tarvitsisi kuitenkin tukea muista puolueista.

Espanjassa ratkaisun hetket – aukeaako hallitusneuvottelujen umpisolmu?

Espanjalla ei ole vieläkään uutta hallitusta joulukuun parlamenttivaalien jälkeen. Sosialistipuolueen pitäisi valita tällä viikolla kahdesta vaihtoehdosta.

Espanjan hallitusneuvottelujen umpisolmu tiukkenee

Espanjan virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy ei saa tukea suurelle koalitiolle. Sosialistit ja Podemos tahtovat vasemmiston "muutoshallituksen".

Vaalit veivät Espanjan poliittiseen umpikujaan – Jo kuukausi ilman hallitusta

Parlamenttiin nousi uusia puolueita, vanhat valtapuolueet romahtivat, eikä vaaleissa syntynyt selkeää oikeisto- tai vasemmistoenemmistöä. Vaa´ankielenä ovat Katalonian separatistit, jotka pyrkivät hajottamaan valtion. Tilanne herättää jo kansainvälistä huolta. Poliittinen epävakaus uhkaa mitätöidä Espanjan lupaavan talouskasvun.

Maanantai 21.12.2015 ilta

Valtio antaa rahaa nuorten turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen. Monien suomalaisten firmojen tuotteet tehdään taas Suomessa. Espanjan parlamenttiin pääsi uusia puolueita. Kansallismuseossa on tänä jouluna ehkä maailman suurin himmeli. Joulusta tulee valkoinen vain Lapissa.

Maanantai 21.12.2015 päivä (tv)

Monien suomalaisten firmojen tuotteet tehdään taas Suomessa. Espanjan parlamenttiin pääsi uusia puolueita. Kansallismuseossa on tänä jouluna ehkä maailman suurin himmeli. Sää on lämmintä ja pilvistä.

Espanjan vasemmistopuolueet eivät tue konservatiivien hallitusta

Konservatiivinen kansanpuolue sai eniten paikkoja parlamentissa, mutta se ei saanut enemmistöä paikoista.

Analyysi: Espanjan vaalitulos johti poliittiseen umpikujaan

Espanjan vanhat suurpuolueet kärsivät eilen sunnuntaina pidetyissä parlamenttivaaleissa odotetusti kirvelevät tappiot. Toimittajamme Jyrki Palo Madridista arvioi vaalien johtaneen poliittiseen pattitilanteeseen.

Espanjan konservatiiveille eniten parlamenttipaikkoja: "Hallituksen muodostaminen ei tule olemaan helppoa"

Espanjan hallitseva konservatiivinen kansanpuolue PP menetti yli 60 paikkaa parlamenttivaaleissa, mutta nousi silti suurimmaksi puolueeksi. Yksikään puolueista ei saanut enemmistöä parlamenttiin.

Espanjassa muhii muutos – historiallisiksi luonnehditut vaalit käynnissä

Espanjalaiset ovat äänestäneet parlamenttivaaleissa, joissa maan kaksipuoluemallin odotetaan murtuvan. Vaaleja kutsutaan jo ennalta historiallisiksi. Parlamenttiin on nousemassa kaksi uutta puoluetta – vasemmistolainen Podemos ja liberaali Ciudadanos. Ennusteet lupaavat uusille jopa yli kolmasosaa äänistä.

Sunnuntai 20.12.2015 ilta

Pääministeri Juha Sipilä ei ole huolissaan siitä, että hallituksen kannatus laskee. Espanjassa on järjestetty parlamenttivaalit. Joulukuusi maksaa Helsingissä enemmän kuin muualla. Suomen Robert Helenius on nyrkkeilyn Euroopan mestari.

Espanjan politiikan kenttä murtuu vaaleissa – Kansanliikkeistä syntyneille uusille puolueille kolmasosa äänistä

Espanjan vanha kaksipuoluemalli murtuu talouskriisin ja korruptioskandaalien seurauksena sunnuntaina pidettävissä vaaleissa. Ennusteiden mukaan uudet puolueet, liberaali Ciudadanos ja uusvasemmiston Podemos, saattavat viedä jopa yli kolmasosan äänistä ja parlamenttipaikoista.

Järkevä muutos Espanjan vaaleissa

Nouseeko Albert Rivera ratkaisijan asemaan Espanjassa?

Kataloniassa molemmat leirit katsovat voittaneensa

Katalonian itsenäisyysrintama ei saanut toivomaansa menestystä eilisissä aluevaaleissa. Itsenäisyysmielisten yhteinen ääniosuus jäi alle 50 prosentin. He olivat julistaneet vaalit kansanäänestykseksi. Espanjamieliset puolueet tulkitsivat tuloksen voitokseen - mutta toisaalta itsenäisyysmieliset ylsivät pieneen paikkaenemmistöön alueparlamentissa.

Espanjassa vasemmalta vahva tuki Kreikan Syrizalle – velkojen leikkaaminen kiinnostaa

Espanjassa vasemmistolainen Podemos-puolue tukee Syrizan johtamaa Kreikan hallitusta. Podemosin mielestä hallitus toimiii oikein vastustaessaan lainoittajien vaatimaa tiukkaa talouskuria.

Madrid ja Barcelona siirtyvät vasemmistojohtoon

Espanjan pääkaupungissa Madridissa pormestarinvalan vannoi Manuela Carmena, ja Barcelonassa virkavalan vannoo häätöjen vastaisen liikkeen Ada Colau. Molemmat saivat tukea Espanjan puoluekarttaa ravistelevalta vasemmistolaiselta Podemos-puolueelta.

Haastajat horjuttivat valtapuolueiden asemaa Espanjan paikallisvaaleissa

Kansanpuolue ja sosialistit hallitsivat Espanjaa vuorotellen yli 30 vuoden ajan. Nyt edessä on valtakoalitioiden kokoamisen aika.

Ovensuukyselyt povaavat haastajille menestystä Espanjan paikallisvaaleissa

Perinteisiä valtapuolueita arvostelevat Podemos ja Ciudadanos ovat saamassa paikkoja lähes kaikkiin alueparlamentteihin.

Espanja äänestää paikallisvaaleissa, uusien puolueiden äänimäärää arvuutellaan

Espanjassa järjestetään tänään kunta- ja aluevaalit, joissa kahden uuden puolueen uskotaan keräävän ääniä korruptioon ja talouden säästöihin kyllästyneiltä kansalaisilta.

Espanjan politiikan kenttään odotetaan mullistusta sunnuntaina

Espanjan kaksipuoluemallin odotetaan murtuvan sunnuntaina pidettävissä kunta- ja aluevaaleissa. Korruptioon kyllästyneet äänestäjät hakevat vaihtoehtoja uusista puolueista.

Säästötoimia vastustava Podemos menestyi Andalusian vaaleissa

Ovensuukyselyn perusteella Podemos oli nousemassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Andalusian aluevaaleja on tarkkailtu Espanjassa silmä kovana, koska niissä mitataan kahden uuden tulokaspuolueen Podemosin ja Ciudadanosin kannatus.

Jo toinen tulokaspuolue sekoittaa Espanjan poliittista pakkaa

Ciudadanos-puolue on noussut kahdessa kuukaudessa samaan joukkoon kahden perinteisen valtapuolueen ja niiden kriitikon Podemosin kanssa.

Näkökulma: Korruptio ja veronkierto – maan tapa Espanjassa?

Espanjassa valtaeliitin korruptio saa aikaan suurta suuttumusta. Mutta kyseessä on jäävuoren huippu koko yhteiskunnan käytännöistä, kirjoittaa Madridista Jyrki Palo.

Espanjan korruptiossa ehkä kavallettu miljardeja euroja

Korkean tason väärinkäytösskandaalit leimasivat päättyvää vuotta Iberian niemimaalla.

Espanjassa muhii suurin poliittinen murros sitten Francon diktatuurin päättymisen

Sekalaisista protestiliikkeistä yhdistynyt Podemos on vuodessa noussut tyhjästä kilpailemaan tasapäisesti suurimman puolueen paikasta.

Espanjan konservatiivit ja sosialistit menettivät paikkoja, pienet vasemmistopuolueet menestyivät

Kansanpuolue menetti kahdeksan ja sosialistipuolue yhdeksän paikkaa.

Espanjan suurimman puolueen toimistoon tehtiin polttopulloisku

Kukaan ei loukkaantunut varhain perjantaina tehdyssä iskussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle