Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kotka haluaisi yhteistyöhön maailmankuulun Eremitaasi-museon kanssa: ''Heillä on alustava kiinnostus''

Kotkan kaupungin edustajat tapaavat tällä viikolla Pietarin Eremitaasi-museon varatoimitusjohtajan.

Keräilijä toi Euroopan uuden taiteen Venäjälle

Sergei Štšukinin kokoelma innoitti avantgardisteja

Mitä tapahtui karjalaisten omaisuudelle? – Pietarista löytyi Gallen-Kallelaa ja Edelfeltiä

Karjalan evakot jättivät jälkeensä hurjan määrän omaisuutta. Eremitaašista löytyi esimerkiksi muutamia satoja tauluja.

Puna-armeijan haltuun jäi paljon suomalaista arvotaidetta

Tutkija Hannu Takala jäljitti Venäjän museoista suomalaista esineistöä.

Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

Historiallinen Pietari lumoaa koko perheen

Pietari tulee harvoin ensimmäisenä mieleen valittaessa kohdetta perheen kesälomareissulle. Se on kuitenkin turvallinen, yllättävän helppo ja tällä hetkellä myös todella edullinen koko perheen lähimatkakohde.

Venäjän arkki

Aleksandr Sokurovin upea fantasia Venäjän historiasta

Kokenut Pietarin-kävijä rohkaisee matkailijoita: "Vaikka yhteistä kieltä ei joskus ole, aina on selvitty"

Kouvolalainen Juha Vesala matkustaa Pietariin yli kymmenen kertaa vuodessa nauttimaan muun muassa kirpputorielämästä ja bändien keikoista. Vesalan mielestä pietarilaiset ovat vieraanvaraisia ja ystävällisiä ihmisiä, vaikka aina ei yhteistä kieltä olekaan.

Joko olet käynyt? Maailman parhaiden museoiden listalla tutut kohteet naapurimaista

Jos mielii vierailulle maailman parhaaseen museoon, on matkustettava Atlantin yli New Yorkiin. Kymmenen parhaan joukosta löytyy kohteita lähempääkin, mutta suomalaiset museot loistavat poissaolollaan Trip Advisorin 25 parhaan museon listalla.

Pietarissa pidätettiin useita homoaktivisteja ja revittiin julisteita

Homojen oikeuksien puolustajat yrittivät pitää yhden hengen mielenosoituksen Pietarin Palatsiaukiolla, kun he eivät olleet saaneet lupaa suureen mielenosoituksen.

Pietarin Eremitaasin 250-vuotista taivalta juhlistettiin valoshow'lla – video

Pietarilaiset ovat päässeet ihailemaan valoesitystä kaupungin tunnetun maamerkin Eremitaasin julkisivulla.

British Museum lainasi yhden Parthenonin veistoksista Venäjälle – Kreikka hermostui

Kreikka on toistuvasti vaatinut takaisin veistoksia, jotka brittiläinen lordi Elgin irrotutti Parthenonin temppelistä 1800-luvulla ja vei Lontooseen.

Venäjä ja Saksa toppuuttelivat kiistaa neuvostojoukkojen sotasaaliista

Pietarin Eremitaaši-museon näyttelyssä on esineitä, jotka puna-armeija toi Saksasta toisen maailmansodan jälkeen. Näyttelyn avajaisista näytti kehkeytyvän kova diplomaattinen kiista.

Näsilinnassa tuskin eväitä Eremitaasin sivutoimipisteeksi

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen jarruttelee ehdotusta Eremitaasin sivutoimipisteen sijoittamisesta Näsilinnaan. Yhteistyö Eremitaasin kanssa saattaa kyllä laajentua.

Tamperelainen: Tampere havittelee Eremitaasin sivutoimipistettä

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen sanoo kaupunkilehti Tamperelaisessa, että idea on hyvä ja vakavassa harkinnassa. Alustavia selvityksiä asiasta on jo tehty.

Viipurin Eremitaasissa läpileikkaus islamilaisesta taiteesta

Viipurin Eremitaasissa avautuu islamilaisen maailman taidetta esittelevä näyttely. Nähtävillä on monipuolisesti taidetta ja esineistöä yli tuhannen vuoden ajalta.

Urheilupuisto kukisti Kalevankankaan

Mikkelin lohkon avausvisa ratkesi vasta ylimääräisen kysymyksen jälkeen. Urheilupuiston joukkue tiesi Etelä-Savon väkiluvun 4 000 asukkaan tarkkuudella Tiiä häntä -visassa.

Venäjän museoesineistöä hukassa runsain mitoin

Venäläismuseoiden esineistä lähes neljännesmiljoona on varastettu tai kateissa. Tämä käy ilmi maan kulttuuriministeriön selvityksestä.

Eremitaasi teettää teoksista puureliefejä näkövammaisia varten

Pietarilainen Eremitaasin taidemuseo hankkii puisia reliefejä mestaritaiteilijoiden teoksista. Reliefit tehdään näkövammaisia lapsia varten, jotta he voivat tutustua merkkiteoksiin käsin koskettelemalla.

Pietarissa pidätettiin useita homoaktivisteja

Venäjän poliisi on pidättänyt ainakin viisi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustanutta aktivistia Pietarissa. Pidätykset tehtiin aktivistien osoittaessa mieltä Eremitaasi-museon sisäpihalla. Mielenosoitukselle ei ollut haettu etukäteen lupaa.

Eremitaasille avautuu sivupiste Viipuriin

Viipurissa avattiin keskiviikkona Eremitaasin sivupiste vanhaan taidemuseoon. Eremitaasi-Viipurin näyttelykeskuksessa avautuu näyttely Katariina Suuresta.

Yhdysvallat palautti tsaarinaikaisen medaljongin

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs on luovuttanut Venäjälle viimeiselle tsaarille kuuluneen hopeisen medaljongin. Medaljonki oli varastettu Pietarin Eremitaasista.

Rembrandt-maalauksen aitous vahvistui vuosisadan epäilyn jälkeen

Belgiasssa Antwerpenin kuninkaallisen taidemuseon omistama maalaus on varmistunut aidoksi Rembrandtin työksi yli vuosisadan jatkuneen kiistelyn jälkeen. Museo hankki Saarnaaja Eleazar Swalmius -maalauksen vuonna 1886 Rembrandtin työnä, mutta vasta nyt epäilysten teoksen aitoudesta kerrotaan hälvenneen.

Ateneumille lahjoitettiin suomalaista modernismia

Ateneumin taidemuseo on saanut lahjoituksena akateemikko Ernst Mether-Borgströmin maalauksia ja veistoksia. Museon mukaan lahjoitus täydentää hienolla tavalla sen hallussa olevia suomalaisen modernismin kokoelmia.

Putin kahminut itselleen arvokkaan taidekokoelman

Venäjällä edesmenneen sellotaiteilijan Msistlav Rostropovitshin taidekokoelman kohtalo herättää närää.

Teosten takavarikkoa pelkäävä Venäjä perumassa Lontoo-näyttelyn

Venäjä on perumassa suuren Lontooseen suunnitellun venäläisen ja ranskalaisen taiteen vierailunäyttelyn. Syynä on se, että Britannia ei ole kyennyt venäläisviranomaisten mielestä antamaan riittäviä takuita taideteosten palauttamisesta.

Eremitaasista varastettu arvoteos palautettiin yllättäen

Venäjän kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov sai tällä viikolla odottamattoman joulutervehdyksen, kun hänen avustajalleen ojennettiin Pietarin Eremitaasista varastettu arvomaalaus.

Venäjän taideinventaariossa saattaa kulua vuosikymmen

Venäjän valtion omistamien museoiden inventaariossa kuluu kahdesta kymmeneen vuotta toimintatavasta riippuen.

Putin määräsi inventaarion kaikkiin valtion museoihin

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt, että kaikissa valtion museoissa tehdään inventaario. Tehtävää varten perustetaan toimikunta, johon kuuluu hallituksen ja poliisiviranomaisten edustajia. Toimikunnan pitäisi olla koossa syyskuun alussa.

Venäjän arkistoista kadonnut piirustuksia jopa miljoonien arvosta

Venäjän valtionarkistoista on varastettu jopa miljoonien eurojen arvosta piirustuksia, ilmoittavat maan viranomaiset. Arkistoista on viety lukuisia kuuluisan arkkitehdin Jakov Tshernikovin piirustuksia.

Eremitaasin taidevarkauksista pidätetty kolme henkilöä

Venäjän poliisi on pidättänyt kolme ihmistä epäiltynä osallisuudesta Pietarin Eremitaasin taidemuseon varkauksiin. Epäillyistä yksi on viime syksynä kuolleen museointendentin puoliso, toinen on pariskunnan poika ja kolmas ilmeisesti pietarilainen antiikkikauppias.

Eremitaasin turvajärjestelyt tarkkaan syyniin

Pietarin Eremitaasissa aiotaan kiristää turvatoimia vastikään paljastuneen esineiden katoamisen takia. Eremitaasia kiertää nyt Venäjän kulttuuriperinnöstä vastaavan viranomaisen kokoama toimikunta, joka käy läpi yli tuhathuoneisen museon turvajärjestelyt ja luettelointikäytännöt.

Eremitaasissa paljastui satojen esineiden varkaus

Pietarin Eremitaasista on viety yli 220 näyttelyesinettä, muun muassa koruja ja emaliesineitä, yhteensä neljän miljoonan euron arvosta.

Eremitaasista kadonnut satoja esineitä

Pietarissa Eremitaasista on viety yli 220 näyttelyesinettä, mm. koruja, yhteensä 4 Me:n arvosta. Viranomaisten kerrotaan havainneen katoamiset rutiinitarkastuksen yhteydessä museon intendentin kuoltua työpaikallaan. Museon lausunnon mukaan varkauksissa on paljon selvitettävää, mutta ne eivät ole voineet tapahtua henkilökunnan tietämättä.

Britannia yrittää estää taidelainojen takavarikot

Isossa-Britanniassa on suunnitteilla laki, joka estäisi museoihin ja gallerioihin lainattujen taideteosten takavarikoinnin. Koska takavarikointi on nykyään mahdollista, kaikista maista ei mielellään suoda teoksia briteille lainaksi.

Exhibit Highlights a Conflicted Mannerheim

An extensive exhibit on the life of one of Finland's most important historical figures has opened at the Finnish National Museum. The show follows the development of C.G.E. Mannerheim from his childhood to his role as liberator, Field Marshall, and president of Finland.

Kansallismuseossa esittäytyy monipuolinen Mannerheim

Kansallismuseossa avautuu tähän mennessä suurin ja laaja-alaisin marsalkka Mannerheimin elämästä kertova näyttely. Sama näyttely oli alkuvuodesta suppeampana esillä Pietarin Eremitaasissa.

YLEn dokumentteja Mannerheim-näyttelyssä

YLE TV1:n tuottamia Mannerheim-dokumenttielokuvia esitetään elokuussa Kansallismuseossa. Museossa avataan 6.7. Mannerheimin elämänkaarta esittelevä kiertonäyttely.

Eremitaasi laajentaa ulkomaille

Maailman suurin taidemuseo, Pietarin Eremitaasi, laajentaa toimintaansa ulkomaille. Eremitaasi kerää varoja taideaarteidensa kunnostamiseen esittelemällä kokoelmiaan nimeään kantavissa ulkomaisissa museoissa.

Pietarissa avattu laaja Mannerheim-näyttely

Eremitaasin taidemuseossa Pietarissa on avattu ilmeisesti laajin marsalkka C.G.E. Mannerheimin elämäntyötä koskaan esitellyt näyttely. Sen avasi tiistaina presidentti Mauno Koivisto.