Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tutkija Bidenin ja Xin tapaamisesta: Viestit kuulostaneet erinomaisilta

Tutkija Bidenin ja Xin tapaamisesta: Ei suuri käänne suhteissa – "Huonoimpia mahdollisia skenaarioita voidaan kuitenkin välttää"

UPI:n tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan tulevaisuudessa tapaaminen saatetaan nähdä ensimmäisenä kokouksena, jossa USA:n ja Kiinan johtajat kohtasivat tasavertaisina.

Biden ja Xi sovittelivat maidensa välejä

Biden ja Xi tapasivat tänään videoyhteydellä – Biden: Maiden tulee varmistaa, ettei kilpailu käänny konfliktiksi

Yhdysvaltojen ja Kiinan johtajien tapaamista on seurattu tarkkaan, sillä kyseessä on maailman kaksi suurinta taloutta.

Kiina-asiantuntija Phelim Kine.

Asiantuntija: Kumpikin suurvaltajohtaja hyötyisi paremmista väleistä – Nämä ovat Bidenin ja Xin tapaamisen viisi tärkeää kysymystä

Amerikkalaisasiantuntija arvioi supervaltojen suhteet historiallisen heikoiksi. Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat yrittävät kohentaa niitä netissä Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä järjestettävässä kokouksessa.

Kiinan presidentti Xi Jinping käsi ylhäällä.

Kirjeenvaihtajalta: Kiina palaa taas luottamaan yhteen suureen johtajaan

Sadan vuoden historiasta on siloteltu pois virheet – menneisyys on menestys ja nykyisyys sen jatkumo. Kansalle ja bisnekselle tiedossa on tiukkaa arvoihin perustuvaa kuria, arvioi Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Voimalaitos tuprutti savua ilmaan New Yorkissa keväällä.

Kiina ja Yhdysvallat julkistivat yhteisen ilmastohankkeen – Bidenin ja Xin on määrä tavata virtuaalisesti maanantaina

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry luonnehti maiden julistusta uudeksi askeleeksi.

Nuori mies kännykkä kädessä. Taustalla näkyy Kiinan valtion tv:n CCTV:n rakennus.

Kiina pyrkii estämään yksityisen uutistoiminnan kokonaan – tutkija: "Halutaan ainakin puheiden tasolla paluuta kommunismin arvoihin"

Kiinan tiukkaan valvottujen journalistien joukkoon on mahtunut myös joitakin tutkivia toimittajia. Kommunistipuolue haluaa nyt koko yksityisen uutiskentän hallintaansa.

Biden peräänkuulutti yhteistyötä YK:ssa

YK:n yleiskokous: USA tuplaa rahoituksensa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun – Kiina lopettaa hiiliprojektien rahoittamisen maailmalla

Yle seurasi valtionjohtajien puheenvuoroja YK:n yleiskokouksessa. Tiistaina puhuivat muun muassa Yhdysvaltojen Joe Biden, Brasilian Jair Bolsonaro, Kiinan Xi Jinping ja Suomen Sauli Niinistö.

Kuvassa vasemmalla Joe Biden ja oikealla Xi Jinping.

Biden ja Xi keskustelivat toista kertaa: USA:n ja Kiinan suhteet ovat kireät, 90 minuutin puhelussa yritettiin löytää lähtökohtia yhteistyölle

Yhdysvalloissa ollaan tyytymättömiä siihen, etteivät presidenttien esikuntien käymät neuvottelut ole johtaneet tuloksiin. Maiden suhteita kiristävät muun muassa Kiinasta Yhdysvaltoihin tehdyt kyberiskut ja erimielisyydet kaupassa.

Beauvalin eläintarhassa Ranskassa syntyneet  pandakaksoset täyttivät yhden kuukauden

Ranskassa kuukausi sitten syntyneet pandakaksoset kasvavat hyvää tahtia: "Ne eivät enää ole kuin karvattomia katkarapuja"

Kiinalta lainassa oleva pandaemo Huan Huan synnytti kaksoset Beauvalin eläintarhassa 2. elokuuta. Syntyessään pennut painoivat vain 149 ja 129 grammaa. Kiinan tapaa lainata pandoja on kutsuttu pandadiplomatiaksi.

Kiinalaiset pojat tuijottavat puhelinta.

Kirjeenvaihtajalta: Kiina rajaa alaikäisten pelaamista – kommunistinen puolue muokkaa nuorisosta mieleistään määräyksillä

Pelirajoitukset ovat osa meneillään olevaa Kiinan suurta kurinpalautusta. Kommunistinen puolue haluaa määritellä, mitä nuoriso oppii ja mitä sisältöjä se kuluttaa. Myös muu yhteiskunta ja talous halutaan entistä vahvemmin puolueen kontrolliin.

Ihmiset kahlaavat kadulla tulvavedessä.

Kiinassa ainakin satatuhatta ihmistä on evakuoitu Henanin maakunnassa – Tulvat ovat vaatineet ainakin 25 kuolonuhria

Henanin pääkaupungissa Zhengzhoussa tulvavedet syöksyivät metrotunneleihin. Satoja pelastettiin metrosta, mutta ainakin 12 ihmistä kuoli. Rankkasateita on luonnehdittu pahimmiksi jopa tuhanteen vuoteen.

Kiinan kommunistinenpuolue 100 vuotta

Mallikansalaisten, liikemiesten ja johtajien valtapesäke – Kiinan jättipuolue täyttää sata vuotta, Xi: Vahva puoluejohto koko kansan elinehto

Maailman vaikutusvaltaisimman puolueen valta keskittyy keskittymistään, sanoo tutkija. Kiinassa kommunistinen puolue ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan kaikille osa-alueille.

Tervetuloa Kiinan kommunismin kulta-aikaan!

Punaturismi on Kiinassa vilkkaampaa kuin koskaan – Intoa lisäävät kommunistipuolueen satavuotisjuhla ja kasvava kansallismielisyys

Miljoonat kiinalaiset suuntaavat hurmoshenkisesti kommunistipuolueen historiasta kertoviin kohteisiin. Ateistisen puolueen merkittäviä museopaikkoja kutsutaan lähes uskonnollisesti pyhiksi kohteiksi ja vaeltajia punaturisteiksi.

Kiinalaisten uiguurien oikeuksia vaativia mielenosoittajia Istanbulissa Turkissa.

Amnestyn laaja raportti kuvaa muslimivähemmistöjen sortoa Kiinan Xinjiangissa – Leireillä kidutus on arkista ja rangaistukset mielivaltaisia

Raporttia varten on haastateltu kymmeniä ”uudelleenkoulutusleireillä” olleita. He olivat kokeneet kidutusta tai muuta kaltoinkohtelua. Monille jäi epäselväksi, millä perusteella jotkut pääsivät leireiltä vapauteen ja toiset päätyivät vankilaan.

Xi Jinping Kiinan kansankongressissa.

Kirjeenvaihtajalta: Hongkongin kuritusta, Xin vallan sinetöintiä ja loppu villieläinten syömiselle – Näitä päätöksiä Kiinan kansankongressilta odotetaan

Kiinan kansankongressin istunto näyttää Kiinan kunnianhimoisena ja voimiensa tunnossa koronakriisin koettelemassa maailmassa.

Kuvassa vasemmalla Joe Biden ja oikealla Xi Jinping.

Yhdysvaltain presidentti Biden keskusteli puhelimitse Kiinan johtaja Xin kanssa, ilmaisi huolensa ihmisoikeustilanteesta

Maat ovat olleet usein napit vastakkain muun muassa Hongkongin sekä Taiwanin tilanteista.

Ruokahävikkiä kiinalaisessa ravintolassa.

Lautanen tyhjäksi tai sakkoja – Kiina kaavailee ruokahävikin vastaista lakia

Kiinassa heitetään vuosittain hukkaan noin 35 miljardia kiloa ruokaa.

Kaksi ihmistä lukee sanomalehteä kadulla Tokiossa.

Uusi alku ystävän kanssa vai pettymys? – Näin Bidenin voittoon reagoitiin Berliinissä, Brysselissä, Moskovassa ja Pekingissä

Näin Ylen kirjeenvaihtajat kommentoivat eri maiden johtajien reaktioita Yhdysvaltojen vaalitulokseen.

Ihmisiä ostoskeskuksessa Pekingissä

Kirjeenvaihtajalta: Kiina satsaa nyt kotimaisen kulutuksen kasvuun eikä halua enää olla pelkkä halpatuotantomaa

Uutta viisivuotissuunnitelmaa laativa Kiinan kommunistinen puolue haluaa vähentää riippuvuutta länsimaiden kulutuksesta.

Kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Poliisi valvoo sunnuntaikävelyäni – toimittajaan ei luoteta Pekingissä edes vapaa-ajalla

Arkea maailmalta: Kiinan monimutkainen tarina kiteytyy Taivaallisen rauhan aukiolla, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Savua purkautuu pekingiläisen lämpövoimalan piipusta marraskuussa 2015.

Kiina lupasi tehdä ison käänteen ilmastopolitiikkaansa: hiilineutraaliksi 40 vuodessa – EU-komission puheenjohtaja: "Rohkaisevaa"

Presidentti Xi Jinping ei vielä kertonut, millä tavoin valtava muutos energiapolitiikkaan tehdään.

YK:n päämaja

USA:n Trump, Kiinan Xi ja Venäjän Putin pitävät etäpuheensa YK:ssa

Maailmanjärjestön 75-vuotisjuhlakokouksessa johtajien nauhoitetut puheet kaikuvat lähes tyhjässä salissa koronapandemian takia.

Valkoisiin suojahansikkaisiin puetut kädet pitelevät kasvosuojainta, jossa on sinisellä pohjalla Maailman terveysjärjestön WHO:n valkoinen logo.

Ulkolinja: Kenen asialla on WHO? – Maailman terveysjärjestö joutunut suurvaltojen ristituleen

Koronapandemia koettelee kansainvälista terveysyhteistyötä.

Chris Patten toimi Hongkongin viimeisenä brittikuvernöörinä. Taustalla vaimo Lavender Patten. Kuva vuodelta 2019.

Hongkongin viimeinen brittikuvernööri Reutersille: Kiinan presidentti Xin motiivina on huoli kommunistisen puolueen asemasta

Trump: Hongkongin erityisasemaa esimerkiksi kaupassa aletaan purkaa. Kiinan mukaan USA:n toimet on "tuomittu epäonnistumaan".

Kuvassa Xi Jinping saapuu kansankongressin kokoukseen Pekingissä.

Kiinan johdon uskottavuudesta otetaan mittaa Hongkongissa

Kiinassa on vallalla vahva kansallismielisyys, jota presidentti Xi Jinping ei ole onnistunut tyydyttämään.

Presidentin Xi ja Trump kävelevät vakavina mustissa puvuissa ja päällystakeissa punaisella matolla kunniakaartin ohi. Xin takki on napitettu, Trumpin päällystakki on auki ja kirkkaanpunainen kravatti näkyy koko pituudeltaan.

Kiinan ja Yhdysvaltain jännitteet tulivat jäädäkseen – Pandemia voi kiristää suurvaltakilpailua

Kultaranta-keskusteluissa pohditaan tänään maailman tilaa. Ennustuksia on nyt vaikea tehdä, varoittavat asiantuntijat Stephen Kotkin ja François Heisbourg.

Kuvassa poliisi tarkastaa autoilijaa tiellä.

Wednesday's papers: Travel ban delay, controls working, lost seal pup

Newspapers on Wednesday were awaiting a government decision on lifting the travel ban in and out of the Uusimaa region.

Kiinamieliset yrittivät estää kuvaamisen Narinkkatorilla Helsingissä

Ylen selvitys: Kiinan kontrollijärjestelmä pesiytyi myös Suomeen – Toiminnalla on yhteys suomalaiseen puoluepolitiikkaan

Yle löysi Suomesta järjestöjä, joiden jäljet johtavat Kiinan kommunistisen puolueen kontrollikoneistoon. Kiinan vaikuttamisen keinot toistuvat samoina maasta toiseen. Juttu on julkaistu alun perin maaliskuussa 2020.

Ren Zhiqiang kuvattuna marraskuussa 2010.

Xitä kritisoinut liikemies kadonnut Kiinassa – Arvosteli presidentin tapaa hoitaa koronaviruskriisiä

Ren Zhiqiangin mukaan kommunistisen puolueen huono hallinto ja sananvapauden puuttuminen ovat pahentaneet koronavirusepidemiaa.

Li Wenliangin kuva ja kukkia Wuhanin keskussairaalan edessä 7. helmikuuta.

Kiinassa tyytymättömyys maan johtoa kohtaan kasvaa – syytöksiä viruskatastrofista, vaatimukset sananvapaudesta kasvavat

Kiinalaisprofessori arvostelee maan johtoa kriisin vakavuudesta. Tunnettu somevaikuttaja katosi hänen raportoituaan Wuhanin sairaalan oloista.

Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Uusi koronavirus on hyvin vakava uhka koko maailmalle, varoittaa WHO:n johtaja

Tapauksista 99 prosenttia on todettu Kiinassa, ja siellä on hätätilanne, mutta uhka on vakava myös muulle maailmalle.

Kiina on investoinut miljardeja nostaakseen maan maailmantalouden veturiksi.

Ulkolinja: Kiinan uusi silkkitie – idän talousmahti laajentaa vaikutusvaltaansa maailmalla

Kiina on investoinut miljardeja noustakseen talousmahdiksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna "Keep America Great" -tilaisuudessa Lake Charlesissa Lousianassa lokakuussa 2019.

Pew-tutkimuskeskuksen laaja kysely: Donald Trump ei nauti suurta luottamusta maailmalla

Erityisen epäsuosittu Yhdysvaltain presidentti on Länsi-Euroopassa. Parhaat arvosanat Trump saa oikeistolaisilta.

Kiinan lentotukialus The Shandong

Kiina otti käyttöön ensimmäisen itse rakentamansa lentotukialuksen

Presidentti Xi Jinping osallistui laivastotukikohdassa pidettyyn juhlaseremoniaan.

Hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat lamauttaneet liikennettä rakentamalla tiesulkuja Hongkongissa.

Hongkongin mielenosoitukset vaatineet toisen kuolonuhrin viikon sisään

Kiinan presidentti varoittaa Hongkongin “yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen olevan vaarassa.

Presidentti Xi Jinping puhui Pekingissä.

Kiinan Xi antoi tukensa Hongkongin parjatulle hallintojohtajalle

Aiemmin Kiina kertoi parantavansa Hongkongin hallintojohtajan valintaprosessia.

Donald Trump saapumassa Yhdistyneiden kansakuntien 74. yleiskokoukseen 24. syyskuuta 2019.

Lähteet CNN:lle: Trump puhui jo kesällä Kiinan presidentin kanssa demokraattivastustajistaan – puhelu arkistoitiin salaiseen järjestelmään

On epäselvää, kannustiko presidentti Trump puhelussa Kiinaa tutkimaan Joe Bidenia sekä Elizabeth Warrenia.

Kiinan presidentti Xi Jinping tervehti tarkoin valikoitua juhlayleisöä Pekingin keskustassa kansantasavallan 70-vuotisparaatissa.

Analyysi: Kiinan kansantasavalta 70 vuotta – yksi vuosipäivä, yksi johtaja

Pekingin juhlaparaatissa ammuttiin päivän päätteeksi taivaan täydeltä ilotulitteita, Hongkongissa ilman täytti aamusta alkaen kyynelkaasu.

Sotilaat marssivat Tiananmenin aukiolla ennen seppeleenlaskuseremoniaa 30. syyskuuta 2019.

Kiina on ponnistanut köyhästä kehitysmaasta supervallaksi – kommunistinen kansantasavalta täyttää 70 vuotta

Kiinan alkutaival henkilöityy puhemies Mao Zedongiin. Kiinaan perehtynyt tutkija nostaa Maon merkkihenkilöksi Stalinin ja Hitlerin rinnalle kaikessa, myös pahuudessa.

Kiinan kommunistipuolueen juhlaparaati

Kiinan kommunistinen puolue juhlii 70-vuotista valtaansa – Katso video mahtipontisesta paraatista

Hongkongissa mielenosoittajat aikovat vallata kadut myös juhlapäivänä.

Xi Jingping ja Rodrigo Duterte kättelevät Pekingissä.

Kiina Filippiineille: Emme tunnusta oikeuden ratkaisua Etelä-Kiinan merestä

Kiina toisti kantansa maiden johtajien välisessä tapaamisessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle