Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pirkanmaan hyvinvointialue - kyltti

Tekoäly alkaa auttaa tekemään yli 19 000 työntekijän työvuorot, ja tähän liittyy huolia ja säästömahdollisuuksia

Pirkanmaan hyvinvointialueen työvuorot tehdään nyt pääosin käsin, mutta vuonna 2025 ne on tarkoitus tehdä tietokoneohjelman avulla.

Keski-Suomen keskussairaalan päivystys.

Palkanmaksun ongelmat viivyttävät tuhansien työntekijöiden vuorolisien maksua Keski-Suomen hyvinvointialueella: ”Tilanne on harmillinen, ja olemme siitä pahoillamme”

Maksamiseen tarvittavissa tiedoissa on virheitä, joita ei ole pystytty korjaamaan riittävän ajoissa. Asianomaisia työntekijöitä on noin 7 000, joista valtaosa tekee vuorotyötä

Vartija pimeään aikaan Tampereen rautatieasemalla.

Vartija Mikko Johanssonin tehtävät ovat raaistuneet, taksikuski Yahya Dogan on uhattu tappaa – kysyimme yötyöläisiltä, pelottaako töissä

Tampereella on tapahtunut loppuvuodesta useita katuryöstöjä, minkä vuoksi poliisi on kehottanut ihmisiä olemaan varovaisia yöaikaan. Moni yötyöntekijä työskentelee yksin, eikä apua ole aina lähettyvillä.

Krista ja Markku Repo istuvat kotinsa terassilla.

Moni sijaisperhe ottaa mieluiten pienen lapsen – teineille kaivataan lisää perheitä: ''Aika paljon pystyy unohtamaan sen, että on sijaisperhe''

Viime vuoden lopussa Suomessa huostassa oli THL:n mukaan noin 9 400 lasta, joista runsaat puolet oli sijoitettuina perheisiin.

Oululaisen Mammuttihirren toimitusjohtaja Ilpo Nylander.

Oululainen Mammuttihirsi siirsi tuotantonsa yöaikaan sähkön hinnan vaihtelun vuoksi – säästöä parhaimmillaan tuhansia euroja per talorunko

Työntekijöiden kanssa paikallinen sopiminen yötyöstä on pienessä yrityksessä onnistunut hyvin, sanoo toimitusjohtaja Ilpo Nylander. Poikkeavasta työajasta maksetaan työehtosopimusta parempaa palkkaa.

Hoitoalan työntekijä käyttää älypuhelimella SoTender-sijaispalvelua.

Pieni Kangasalan kaupunki alkaa palkita sote-alan keikkalaisia – viidestä sijaisuudesta napsahtaa 100 euron bonus

Kangasalan kaupunki esitteli alkukesästä SoTender-digipalvelun, jossa voi helposti varata sote-alan sijaisuuksia. Nyt kaupunki on liittänyt palveluun bonuksen.

Vera Solström, lasten syöpä- ja elinsiirto-osaston sairaanhoitaja.

Lähes aina on töitä tarjolla, voin valita millaiseen vuoroon menen, kuvailee sairaanhoitaja – HUS pyytää päivittäin ihmisiä ylimääräisiin töihin

HUS tarjoaa loman keskeytyksistä 450 euron bonuksen. Ylimääräiset työvuorot ovat vapaaehtoisia, mutta niihin satelee kutsuja useita kertoja viikossa.

Ihmisiä istuu Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyspoliklikan odotussalissa.

Hoitajille maksetaan lisäkorotusta kesällä työvuoroissa joustamisesta sekä Siun sotessa että KYSissä Kuopiossa

Kesän lomakausi koettelee erityisesti hoitajapulasta kärsivää terveydenhuoltoa. Siksi sairaanhoitopiirit Itä-Suomessa ovat päätyneet maksamaan erilaisia lisäkorvauksia joustamisesta.

Susanna Kavonius, Yhden vanhemman perheiden liiton puheenjohtaja seisoo Tokoinlahden rannassa Helsingissä.

Yhden vanhemman perheissä on muita alhaisempi työllisyys – ratkaisuksi ehdotetaan lisää vuoropäiväkoteja ja hoitoa myös koululaisille

Yhä suurempi osa vanhemmista asuu lasten kanssa ilman toista aikuista. Se hankaloittaa työntekoa: työllisyys on huomattavasti alhaisempi yhden kuin kahden vanhemman perheissä.

UPM Biofuels biopolttoainetehdas Lappeenrannassa.

UPM:n biojalostamo palautti vanhat työvuorot voimaan, kun työntekijät kaikkosivat – nyt tehdas saatiin taas käyntiin: "Ei kannata enää kokeilla"

Biojalostamon käynnistäminen Lappeenrannassa alkoi viime viikon loppupuolella. Sitä edelsi paikallinen sopimus työnantajan ja työntekijöiden välillä 12-tuntiseen vuorojärjestelmään palaamisesta.

Hoitaja Marika Haapasalo-Palokangas valmistui juuri hoitajaksi. Hän arvostaa hoitajan ammattia vaikka hänen mielestään siitä puhutaan nykyään paljon negatiivieen sävyyn.

Valmistuvat sairaanhoitajat saavat valita työpaikkansa – "Nyt on meidän markkinat", sanoo juuri tutkinnon suorittanut

Sairaanhoitajien palkka puhuttaa, mutta vastavalmistuneet toivovat parannuksia myös johtamiseen. Kaikki eivät edes halua vakituista työtä, koska valinnanvaraa on.

Paloauto tikkaineen

Valion tehtaalla pieni pölyräjähdys Seinäjoella

Räjähdys tapahtui prosessissa, jossa käytettiin maitojauhetta. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

Woltin lähetti menossa sisään rakennukseen.

Wolt aloitti yökuljetukset, koska asiakkaat sitä halusivat – tutkija kertoo, miten 24h-palveluista tuli uusi normaali vain kuudessa vuodessa

Woltin kautta voi nyt tilata ruokaa Helsingissä vaikka keskellä yötä. Kokeilu on ollut onnistunut, ja sitä jatketaan. 24h-kauppojen ja -palveluiden määrä jatkaa kasvuaan.

Juvalaisen Mestariviljelijät Oy:n työntekijä työskentelee vihannesten parissa yhtiön tuotantotilassa.

Mikkelin ja Juvan välille uusia bussivuoroja – aikataulut palvelevat juvalaisyritysten vuorotyöläisiä

Kolmivuotisen kokeilun tavoitteena on lisätä joukkoliikenteen käyttöä.

Hoitajien koronaosaston käytävällä suosittamassa tehtäviää.

Tarkistimme hoitajalakon faktat: palkankorotukset maksaisivat veronmaksajalle pakastepitsan verran, väitti liitto, mutta se ei ole ihan totta

Sairaanhoitajan palkka on noin 600 euroa vähemmän kuin keskimääräisellä suomalaisella. Ammattiliittojen vaatimat korotukset maksaisivat viiden vuoden kuluttua noin 1,6 miljardia vuodessa.

Läheltä

Kangasalan kaupunki havaitsi puutteita valvontakäynnillä vammaisten palveluyksikössä

Kangasalan kaupunki huomasi puutteita Validia-asunnoissa ja vaatii yritystä korjaamaan puutteet.

Espresso Housen entiset työntekijät Ana-Maria Albastroiu ja Linh Tran kertovat videolla Pohjoismaiden suurimman kahvilaketjun sisäisistä ongelmista.

Yötöitä 190 tuntia kuussa, ruskeaa vettä hanasta, kuskaamista kesärenkailla pakkasilla – Espresso Housen keskuskeittiön työntekijät kertovat kokemuksistaan

Ylen MOT-toimituksen haastattelemat Espresso Housen keskuskeittiön entiset työntekijät pitävät työoloja pahimmillaan jopa hengenvaarallisina ja tuotteiden hygieniatasoa heikkona. Espresso House myöntää ongelmat, mutta kertoo ratkaisseensa niitä.

Sairaanhoitaja Evelin Prees hoitaa koronapotilasta suojavarusteissa teho-osastolla

Vuorotyön haittoja tutkittiin aiempaa tarkemmin ja paljastui hälyttäviä tietoja – vuorotyötä tekevä lääkäri kertoo jatkuvasta taustaväsymyksestä

Yötyön ja vuorotyön kuormitus tunnetaan. Nyt sitä on tutkittu päivystyksiä tekevillä lääkäreillä.

Sairaanhoitaja valmistelee rokotuksia koronarokotusbussissa. Ikkunasta näkyy jonossa ihmisiä.

Harva hoitaja saa jouluksi vapaata, vaikka takana on ylipitkien työpäivien vuosi – sairaanhoitaja Johanna Vesterin joulu on palautumista

Seinäjokelainen sairaanhoitaja Johanna Vesteri on onnekas. Hän saa jouluksi vapaata ja vielä muutaman lomapäivän päälle. Takana on koronan vuoksi ylipitkiä työpäiviä ja -viikkoja. Hoitajan joululoma kuluu palautuessa.

Roope Ojalan mukaan päivystäjä voi joutua vastaamaan Keravan hätäkeskuksessa jopa 10 000 hätäpuheluun vuodessa.

30 haastateltavaa kertoo Ylelle hätäkeskusten vakavista ongelmista – päivystäjiä ei saada töihin, osa sinnittelee lääkkeillä, luottamus johtoon on mennyt

Päivystäjät sairastavat huomattavan paljon. Moni irtisanoutuu, vastavalmistuneista lähtien. Hätäkeskuslaitos myöntää ongelmat ja tunnustaa, että työvoimapula uhkaa pahimmillaan suomalaisten turvallisuutta. 

Miehet seisovat Kokkolan uuden paloaseman autohallissa.

Kokkolan uusi paloasema nostaa harjoitusolosuhteet uudelle tasolle: tiloissa voi treenata kaikkia onnettomuuksia – "Iso parannus vanhaan"

Huoneistopaloja voi harjoitella asemalla omassa tilassaan, kun ennen jouduttiin turvautumaan esimerkiksi purkurakennuksiin.

sairaanhoitaja Jessica Mähönen

"Jos joku on poissa, whatsapp laulaa ja sijaiset hankitaan itse" – Hoitajapulaa paikataan kalastelemalla henkilöstöä tuplavuoroihin ja ylitöihin

Sairaalat ja terveyskeskukset pyörivät henkilöstön joustoilla. Kysyimme yliopistosairaaloilta, kuinka paljon niissä tehdään tuplapäiviä. Tilannetta on yritetty ratkoa paikallisilla hälytyskorvauksilla.

Päijät-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti

Hoitajat vauhdittavat neuvotteluja ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla Päijät-Hämeessä

Tehyn ja Superin kahdeksan ammattiosastoa aloittavat viikon kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Hoitajien mielestä työantajan esittämä korotus hälytysrahaan ei kohtele eri ammattiryhmiä tasapuolisesti.

Kemiläinen lähihoitaja hoitaa vanhusta

Työvoimapula ajoi kotihoidon kriisin partaalle: Hoitaja painaa tuplavuoroa, eikä silti ehdi aina pestä tai lääkitä asiakasta ajallaan

Kodeissa hoidetaan yhä sairaampia ihmisiä, eivätkä hoitajat riitä. Laitoshoitoa purettaessa asioita ei ajateltu loppuun asti, sanoo lähi- ja perushoitajia edustava SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Kaupan kassa, K-market Tammisto.

"Minut on uhattu tappaa, pahoinpidellä ja raiskata töissä" – yksin iltaisin ja öisin työskentelevät nuoret kertovat uhkaavista tilanteista palvelualalla

Palvelualan työntekijöistä yli puolet kokee väkivaltaa ja sen uhkaa töissä, ja kaikista tukalin tilanne on alle 25-vuotiailla. Nuoria työllistävät suuret ketjut eivät osaa vastata, kuinka paljon juuri nuoret työskentelevät yksin ilta- ja yövuoroissa.

Golfari Kalle Samooja Italian Openissa 4. syyskuuta.

Samooja seikkaili golfin Euroopan-kiertueella asfalttitietä pitkin, putosi päivän edetessä kärkikymmeniköstä

Iltapäivän kierroksilla Samoojan edelle kiilasivat suomalaisista Tapio Pulkkanen ja Mikko Korhonen. Sami Välimäki karsiutui viikonlopun kierroksilta.

Hampurilainen

Hampurilaisketju teettää nuorilla töitä ilman vessataukoja ja jopa palkatta – Oletko töissä toisessa yhtiössä? Millaisiin epäkohtiin olet törmännyt?

Oletko joutunut tekemään toistuvasti työvuoroja ilman taukoja? Oletko saanut potkut ilman syytä? Ovatko asiakkaat uhkailleet sinua? Teemme aiheesta juttua, johon kaipaamme apuasi.

takeaway pussi

Mitä työntekijän pitää kestää? Hesburgerissa työskennelleet nuoret kertoivat kurjista oloista, valvova viranomainen kävi läpi pahimmat epäkohdat

Hesburgerin nykyiset ja entiset työntekijät kertoivat Ylelle tehneensä töitä palkatta ja pitkiä työpäiviä ilman taukoja. Kysyimme valvovalta viranomaiselta kommentit työntekijöiden kuvaamiin tilanteisiin.

Bussikyltti

Vaasan paikallisliikenne kokeilee aamu- ja iltavuoroja Vaskiluotoon – tavoitteena työmatkaliiknteen helpottaminen

Keskustan ja Vaskiluodon välillä testataan uutta linjaa neljän aamuvuoron ja kuuden iltavuoron voimin, tarkoituksena on helpottaa Vaskiluodon työmatkaliikennettä.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Maanantai 2.8.2021

Koronaluvut. Karanteeniaika. Yötyö. Mökkilainat. Ennätyslämmin kesä.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja vuorokausirytmistä – tutkija: Eniten akuutteja haittoja "voimakkaasti aamutyyppisille"

Moni vaihtaa kolmivuorotyöstä kaksivuoro- tai päivätyöhön. Osa ei sopeudu yötyöhön nuorenakaan.

Anonyymi lähihoitaja Jaalan palvelukeskussa Kouvolassa.

Vanhustyön hoitajapulasta kärsitään myös Etelä-Savossa – houkuttelisiko parempi palkka ja positiivinen uutisointi työvoimaa?

Vanhustenhoidon hoitajapula on kärjistynyt kuluvan vuoden aikana. Etelä-Savon sairaanhoitopiireissäkin on jouduttu tekemään paljon järjestelyjä, jotta alalla selvitään kesän yli.

Lähihoitaja Emilia Vilokkinen keskustelee vanhuksen kanssa.

Ikäihmiset haluavat elää kotona, mutta hoitajista on huutava pula – “Jatkuvasti tehdään yli 14 tunnin työvuoroja”, sanoo lähihoitaja Emilia Vilokkinen

Pelkästään Helsingin, Tampereen, Turun ja Jyväskylän kesähoitajien vaje on 500 työntekijää. Töissä olevien hoitajien päivät venyvät ja taukojen pitäminen tekee tiukkaa. Kotihoidossa pelätään, että tilanne vain pahenee hoitajamitoituksen kiristyessä.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Kuopio yrittää torjua lähihoitajapulaa ottamalla kesän ajaksi käyttöön ylimääräisiä korvauksia

Kuopion kaupunki lupaa kesälomansa peruvalle lähihoitajalle 400 euron kertakorvauksen sekä ylimääräisestä työvuorosta 160 euron korvauksen. Muutos on voimassa syyskuun puoliväliin saakka.

Eksoten kotihoito

HäSa: Ammattiliitto jätti aluehallintoviranomaiselle valvontapyynnön Hämeenlinnan kotihoidosta

Valvontapyynnön taustalla on jäsenkysely, joka tehtiin Hämeenlinnan kotihoidossa työskenteleville SuPer:n jäsenille huhtikuussa. Lehden mukaan vastaajista 90 prosenttia kantoi huolta hoidon laadusta. Hämeenlinnan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja kuvailee kotihoidon tilannetta vaikeaksi tai jopa kriittiseksi henkilöstön saatavuuden suhteen.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.

Edessä voi olla kuormittuneiden hoitajien joukkopako alalta – Tehy: "Moni on sanonut, että nyt hoidetaan korona ja sen jälkeen goodbye"

Yle kysyi Tehyn ja Superin edustajilta Hämeessä, mitä hoitajien arki on yli vuoden koronataistelun jälkeen. Alueen koronatilanne on maan pahimpia myös sairaaloissa. Moni hoitaja sinnittelee, koska ei halua jättää työkavereita tai potilaita pulaan.

Henkilökuva

Pohjois-Karjalan sote on maan tehokkain, mutta sillä on hintansa – Kätilö: “Tämä on 30 vuoden urani surullisinta aikaa”

Julkinen terveydenhuolto on rikki, ja viisi vuotta sitten Pohjois-Karjala päätti korjata sen. Nyt tehokkuusluvut ovat Suomen kauneimmat, mutta jäljelle jäi uupuneiden ja vihaisten lääkärien ja hoitajien harvenevat rivit. Mitä tapahtui?

Perheenäiti päiväkodin edessä.

Äiti haluaisi viedä lapsensa päiväkotiin ennen aamuviideltä alkavia töitä, mutta kunta ei jousta – vuorohoidon järjestämisessä isoja eroja

Laki ei säätele päiväkotien käytäntöjä vuorohoidon järjestämisen osalta. Kunnat tarvitsisivat valtakunnallista ohjeistusta vuorohoitoon. Laura Heinosen lapsi on välillä päiväkodissa 18 tuntia putkeen, koska vuorotyöläisen hoitoajoissa ei jousteta.

Suurikuusikon kaivos Kittilässä

Kuolemaan johtaneesta Kittilän kaivosonnettomuudesta annettiin tuomiot: kaivosyhtiölle 130 000 euron sakko, työnjohtajille tuhansien eurojen sakot

Kaivinkoneenkuljettaja putosi 2016 koneineen avoimeen louhokseen Kittilän kaivoksella. Lapin käräjäoikeus tuomitsi tapauksesta kaivosyhtiö Agnico Eagle Finlandin työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön neljä työnjohtajaa työsuojelurikoksista ja kuolemantuottamuksesta.

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan portti.

Stora Enso Veitsiluodolle tuomio työsuojelurikoksesta: kahdeksan henkilöä hengitti palokaasuja

Soodakattilaa hitsaamassa olleet alihankkijan työntekijät altistuivat rikkivetykaasulle Veitsiluodon tehtaalla vuonna 2017.

Wasa Express på väg in i Vasa hamn.

Wasa Expressillä henkilökuntaan kuuluvalla koronatartunta – ei työskennellyt asiakaspalvelussa

Yksi henkilökuntaan kuuluva on saanut tartunnan. Samaan aikaan töissä olleet ovat nyt karanteenissa.

Oulun kaupunginsairaalan kyltti

Oulun kaupunginsairaalan hoitajille suunnitellaan palkkiota raskaista työviikoista koronakriisin keskellä

Kaupungin johdon kokouksessa 15. huhtikuuta on tarkoitus linjata, minkä suuruisella palkkiolla hoitohenkilöstöä huomioidaan.

Nainen istuu pöydän ääressä.

Study: One in five shift workers suffer from sleep disorders

As unusual working patterns become more common, shift workers face fatigue and insomnia. 

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä

Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta, ja pitkään jatkuessaan oireet voivat kehittyä unihäiriöksi.

Äänekosken uusi poliisiasema talvella

Äänekosken poliisi pääsee uusiin tiloihin huhtikuussa – täyden palvelun talossa ei ole työhuoneita

Uuden aseman valmistuminen päättää Äänekosken poliisin henkilöstön vuosien mittaisen evakkotaipaleen.

Nuijamaan raja-asema.

Ensimmäinen yösulku sujui rauhallisesti Nuijamaan rajanylityspaikalla: yksi matkustaja pyrki ylittämään rajan

Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat ovat jatkossa yöaikaan kiinni henkilöliikenteeltä.

Hoitaja Ilona Fröjdin kuvia Tampereen yliopistollisen sairaalan koronaosastolta.

Ainutlaatuista kuvaa ja ääntä koronaosastolta: Ilona Fröjd kertoo, miltä tuntuu lukea bileistä, kun hoitaa hengenvaarassa olevia

Koronaosaston hoitaja Ilona Fröjd kertoo Takaisin Pasilaan -podcastissa äänipäiväkirjan kautta, millaista työ viheliäisen taudin parissa on.

Marko penttinen

Marko Penttinen valmistui lentäjäksi juuri kun korona iski, mutta kohta löytyi uusi ura – lue neljä tarinaa siitä, miten korona vei ja toi töitä

Kokin töistä ruokakauppaan ja lentoyhtiöstä maskitehtaalle. Moni on joutunut opettelemaan uusia taitoja pandemian aikana. Kriisi on myös luonut uusia mahdollisuuksia.

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan portti.

Stora Enson arkittamon väki palasi töihin, tehtaan koronatilanne on hallinnassa

Stora Enson Veitsiluodon työntekijöillä todettiin aiemmin kaksi koronatartuntaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle