Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jussi Korpi

Narkolepsia vaivannut jo yli 50 vuotta – oudot oireet kuitattiin laiskuudeksi

Parantumaton unihäiriösairaus, narkolepsia, nousi otsikoihin sikainfluenssarokotusten myötä muutama vuosi sitten. Jussi Korpi on elänyt narkolepsiansa kanssa jo yli 50 vuotta. Oudot kohtaukset ja oireet saivat Jussin elämässä nimen vasta 1980-luvulla.

Pää hereillä, ruumis nukkuu – unihalvaus on kauhistuttava kokemus

Arviolta joka kymmenes suomalainen kokee elämässään ainakin kerran unihalvauksen. Siinä aivojen tietoisuutta ohjaavat osat heräävät, mutta lihaksistoa ohjaavat osat pysyvät unessa. Seurauksena on halvauksenkaltainen tila, jossa ruumis ei tottele mielen komentoja.

Nukkuvan miehen jalat peiton alla.

Unihalvaus jakaa mielipiteet - ufokaappauksia ja yliluonnollisuutta

Yle Uutiset pyysi lukijoitaan kertomaan kokemuksiaan unihalvauksesta. Monissa kertomuksissa ilmeni samankaltaisuuksia, kuten pahan läsnäolon kokeminen, liikuntakyvyttömyys sekä äänien kuuleminen. Usein yliluonnolliset kokemukset liittyivät joko uskontoon tai avaruusolentoihin.

Mies sängyssä.

Viekö öinen kauhu unesi - millaisia kokemuksia sinulla on unihalvauksesta?

Unihalvaus on yllättävän yleinen öinen kauhukokemus. Et voi liikkua, tiedostat ympäristösi ja mikä pahinta, saatat kokea karmivia hetkiä hallusinaatioiden parissa. Sängyn vieressä seisoo uhkaava hahmo, oven suusta tuijottaa piru tai leijailet itse irti kehostasi kauhujen keskellä. Oletko kokenut vastaavaa? Mitä tapahtui? Miten havahduit todellisuuteen?

Nukkuja näkee painajaista

Unihalvaus vie kyvyn liikkua ja tuo pahuuden viereesi

Heräsitkö, etkä pystynyt liikkumaan? Samalla jonkin paha uhkasi sinua, ehkä jopa painoi rintakehääsi niin, että hengittäminen oli vaikeaa? Kyseessä oli unihalvaus, joka on yleisempää kuin luulisi.

Ossi Nieminen ajaa autoa.

”Siinä vaiheessa maailma pysähtyi”

Ossi Nieminen, 19, sairastui narkolepsiaan sikainfluenssarokotteesta ollessaan lukiossa. Se on tauti, joka ei parane. Huhtikuussa voimaan astuva laki takaa hänelle korvaukset loppuelämäksi. Mutta kuka ja miten voi määritellä, mitä narkoleptikot ovat menettäneet?

Narkolepsiaan sairastunut Paula Kääriäinen

”En saanut senttiäkään narkolepsia-korvauksia”

Paula, 38, sai narkolepsian eli nukahtelutaudin sikainfluenssarokotteesta vuonna 2010. Ensi kuussa astuu voimaan laki, joka takaa Pandemrix-rokotteesta sairastuneille korvaukset osittain valtion varoista. Paulaa se ei hyödytä - hän potee tautia omaan piikkiin.

Nukkuva ihminen

Unihalvaus voi olla kuin kauhuelokuva

Unihalvaus on pelottava ja äärimmäisen ahdistava kokemus.

Sikainfluessarokote olkavarressa

Narkolepsian ja rokotusten yhteys selviää vasta kuukausien päästä

Sikainfluenssarokotusten ja lisääntyneiden narkolepsia- eli nukahtelutautitapausten yhteyden selvittäminen kestää vielä kuukausia. Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat tapasivat eilen maanantaina asiantuntijoita ja saivat tietoa taudista. Osa heistä pitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta jäävinä tutkimaan suosittelemansa rokotuksen haittoja.

Väitös: Ufokokemukset ovat uskonnon jatke

Ufokokemukset ja ufologia ovat pääasiassa uskontoa, kertoo Helsingin yliopistossa lauantaina tarkastettava uskontotieteen alaan kuuluva väitöskirja. Tutkija Jaakko Närvän mukaan ufologia ja ufokokemukset selittyvät muun muassa länsimaisen kristillisyyden modernina jatkumona. Lisäksi ufokokemuksilla on yhtäläisyyksiä kansanuskonnollisiin, kuten keijuperinteellisiin ja shamanistisiin aineistoihin.