Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pohjalaiset pellavakutomot hyötyvät luonnonmateriaalin imusta –"Pellava on maailmanlaajuisesti saavuttanut merkittävän aseman luonnonkuituna"

Pellavalla menee nyt hyvin. Kiinnostus ekologiseen materiaaliin tuntuu myös Suomessa, jossa pellavatuotteiden kysyntä on jatkuvassa kasvussa.

Sisustuksessa näkyvät nyt murretut sävyt – katso, miten suuri merkitys valolla on pintoihin

Värikkyyttä vai maanläheisiä värejä? Pyöreää vai kulmikasta? Viherkasveja vai ei? Sisustuksen ammattilaiset ovat yllättävän samaa mieltä vuoden sisustustrendeistä.

Tutkija meni pellavapellolle ja syntyi idea juhlistaa satavuotiasta Suomea: "Kukka kukkii vain yhden päivän"

Humppilan tien varteen ilmestyy kesällä suuri siniristipellavapelto. Jos luonto vain suo.

Lounais-Suomi haluaa tekstiilikierrätyksen edelläkävijäksi

Käynnissä oleva Telaketju-hanke selvittää koko maan kattavaa poistotekstiilin käsittelyjärjestelmää.

Supikkaat suutarimestarin kesätyönä: “Tuhansia pareja vuosien mittaan”

“Supikkaat, lipokkaat, jossain jalkine tuntee nimen uilo. Minä tunnen supikkaana, vanhempi väki lipokkaana. Se on naisten nahkakenkä, joka tehdään alusta loppuun käsityönä.” Näin määrittelee suutarimestari Ari Tylli kesätyötään.

Itse tehty valaisin tuo säästöä ja persoonallista valoa – katso ideoita

Sisustuskäsitöistä tulee helposti mieleen torkkupeitot, liinat ja matot, mutta myös valaisimia voi tehdä itse. Siinä voi säästää sievoisen summan. Oman persoonallisen leiman saanti sisustukseen on itse tehden erittäin helppoa. Tarvikkeita löytyy ja vain mielikuvitus on rajana.

Globalisaatio näkyy vaatteiden pesuohjeissa – ymmärtääkö kuluttaja valmistajan ohjeet?

Vaatteiden pesumerkinnät tuntuvat vuosi vuodelta sisältävän yhä enemmän erilaisia symboleja ja tekstiä usealla kielellä. Onko kaikki tieto kuluttajalle tarpeen? Mitkä symbolit vähintään kannattaa opetella? Kuinka paljon kuluttajan oletetaan lukemastaan/näkemästään ymmärtävän?

Myyntikoju pystyyn neljässä minuutissa – 35 vuotta yrittäjänä toiminut haluaa kulkea ympäri Suomea

Käsityöalan yrittäjä odottaa kevättä, jolloin myyntikausi alkaa ensimmäisistä messuista ja muista käsityöalan tapahtumista.

Näin askartelet tyylikkäät pääsiäiskoristeet – video

Pääsiäiskoristekurssit ovat olleet suosittuja aikuisten keskuudessa. Kursseilta saa mukaansa persoonalliset ja tyylikkäät koristeet. Kokosimme ammattilaisen ohjeet kahden pääsiäiskoristeen tekoon.

Kehitysvammaiset Susanna ja Tomi tanssivat aina hääpäivänään Metsäkukkia-valssin

Saako kehitysvammainen asua ja rakastaa niin kuin tahtoo? Tähän kysymykseen ovat törmänneet myös riihimäkeläiset Susanna ja Tomi Tuominen. A2 Kehitysvammais-iltaan osallistuva pari on ollut naimisissa kohta jo kaksikymmentä vuotta. Tuomiset elävät tyytyväistä arkea omassa asunnossaan Inkilänhovin Palvelutalossa Riihimäellä.

Lumenpudottaja: Puolimetrinen kinos ei ole mikään pieni lumipesu

Viikonlopun ja alkuviikon lumisateet nostivat hanget hieman yli pitkän ajan keskiarvon. Katoille kertynyt lumi ei ole vielä vaaraksi, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla.

Sää ei tunnu polvissa, edes metallinen tekonivel ei ole pakkasesta moksiskaan

Jotkut sanovat tuntevansa sään polvissaan, mutta lääkärin mukaan kyse on vain uskomuksesta. Pakkanen ei kylmennä edes metallista tekoniveltä.

Ryijyt kiinnostavat kirpputoreilla – upeimmista käsitöistä saa pulittaa jopa 500 euroa

Suomalaisten seinävaatteiden eli ryijyjen ja raanujen tekemiseen kuluu aikaa, vaivaa ja materiaaleja. Uusien ryijyjen hinnat liikkuvat jopa kahdessa tuhannessa eurossa, mutta huomattavasti halvemmalla perinteisen käsityön voi löytää kirpputorilta.

Solmio, mirri, ascot- vai sisähuivi? – Mieskin voi vaihdella tyyliä

Erilaisen asusteen kaulaansa valitsemalla miehetkin voivat muunnella tyyliänsä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut pukeutumisneuvoja kertoo, mitä viestii kaulassa oleva mirri ja miten mies voi käyttää oikeaoppisesti sisähuivia.

Keskiaika on kokovartaloharrastus: "Tämä on eräänlaista hidastamista"

Ei ole kiire, tehdään käsitöitä ja valmistetaan ruokaa monta tuntia. Keskiaikaleirillä yöpyvät naiset ottavat ajan hengestä kaikki irti.

Historia eläväksi ja hiki pintaan taisteluharjoituksissa ajalta viikinkimiekka ja -kilpi

Miltä tuntuisi loikata viikinkisoturi Thore Julman lapikkaisiin ja viidentoista kilon rengaspaitaan? Hämeenlinnalaiset keskiaikaharrastajat treenaavat viikinkimiekkailua tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa.

Rakkaudella pidetty juhlavaate kestää aikaa

Jos on hankkinut kalliin asun, sitä ei kannata jättää kaappiin pölyttymään. Asusteilla ja pienillä lisäyksillä vaate muuttaa ilmettään tilanteen mukaan. Ja kun hankkii uutta, kannattaa miettiä, millainen asu näyttää omalta vielä vuosienkin jälkeen.

Pin up -kaunotar kesäpukeutumisesta: "Pyrin siihen, ettei tule sakkoja vilauttelusta"

Paljas pinta kuuluu kesään, kunhan pukeutuminen ei saa kanssaihmisiä punastelemaan, pin up -malli Sini Tarkkinen sanoo. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä ihmettelee vaatteiden vähenemistä. Hänestä paljastava pukeutuminen kuuluu korkeintaan rannalla tai mökille, ei katukuvaan.

Sananen – Kesäloma pelottaa

Kesäloma lähestyy. Sitä on vaikea päästä karkuun. Siitä on tullut meille tunnollisille liian tärkeä. Henkireikä, jonka henki haisee usein pahalle.

Varsinaissuomalainen Polkka Jam nappasi arvostetun taideteollisuuspalkinnon

Kemiöläissuunnittelijat palkittiin ekologisuudesta ja kotimaisuudesta valtakunnallisella Taito-palkinnolla. Polkka Jam valmistaa muun muassa sisustustekstiilejä, postikortteja ja julisteita.

Käärinliinan kopio vierailee Jyväskylässä - alkuperäisen aitous edelleen arvoitus

Jyväskylän keskusseurakuntatalolla alkaa näyttely, jossa on esillä Torinon kuuluisan käärinliinan kopio.

Kotikaupungin kartta siirtyi kankaaseen - forssalaiset kassit leviävät maailmalle

Kasseihin tykästynyt ompelija Marja Hannula näki Lontoossa kassin, jossa oli Lontoon kartta. Nyt kotikaupunki Forssa on siirretty kassiin. Kotikadut ja lähiseutu siirtyvät kätevästi myös pyyhkeisiin ja pefletteihin.

Näkökulma: Vaikka minulla ei olekaan elämää, on sentään verhoja

Vain tylsistyneet ihmiset vaihtavat verhoja vuodenaikojen mukaan. Ai kauheeta, olen sellainen, kertoo toimittaja Tanja Perkkiö kolumnissaan. Jos on liinavaatelipasto täynnä kauniita verhoja, on ripustettava niitä ikkunoihin sesonkien mukaan. Nyt on talviverhojen vaihtoaika.

Mummon perintökirstusta löytyy aarteita

Vanhat käsityöt herättävät muistoja ja niitä säilytetään arvokkaana perintönä sukupolvelta toiselle. Kolmentoista marttayhdistyksen voimin koottu näyttely Orimattilassa on kunnianosoitus äitien ja mummojen kättentaidoille.

Älä säilö perintöryijyä vintille

Perintöryijyille ei tahdo löytyä enää tilaa ahtaista kaupunkikodeista. Tekstiilikonservaattorin mukaan ryijyä vaanivat vinteillä ja ullakoilla monet vaarat, mutta hoitoa se vaatii seinälle ripustettunakin.

Tusinatennarit ei kaikkia kiinnosta

Kauppojen kenkävalikoimat ovat varsin mittavia, mutta Anniina Rytkönen kulkee kesät talvet omatekoisissa kengissä. Hän toteaa, ettei vaihtaisi popojaan tusinatennareihin.

Muinaismarkkinat kerää keskiaikaväen Auttiin

Auttikönkään Muinaismarkkinoilla voi viikonlopun yli nauttia keskiaikaisesta tunnelmasta. Keskiaikatavaran lisäksi tarjolla on musiikkia ja runoutta.

Tuohivirsuissa Padasjoelta maailmalle

Erkki Sipura on 74-vuotias padasjokelainen, joka käveli suruaikanaan Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin, eli 4227 kilometriä. Tuohivirsuissa viihtyvä Sipura unelmoi kävelevänsä Suomesta Roomaan, mutta tarvitsee matkalleen tulkin.

Tampereen keskustaan perustetaan kesäksi kerjäläisten huoltopiste

Kerjäläiset voivat peseytyä ja vaihtaa vaatteita kesän ajan päiväkeskus Mustan Lampaan tiloissa Tampereen keskustassa. Diakoniajohtajan mukaan kirkon tehtävä on auttaa kaikkia, jotka apua tarvitsevat.

Opiskelijat valmistavat ekologisia rullalautoja

Karelia-ammattikorkeakoulun kaksi opiskelijaa valmistaa ekologisia alamäkilautoja. Normaaleja skeittilautoja pidemmät alamäkilaudat eli lonkkarit valmistetaan kotimaisesta koivusta ja uusiutuvista luonnonvaroista. Tarvittaessa laudan voi vaikka polttaa saunan uunissa.

Käsityö huippusuosittua

Käsitöiden tekeminen on katu-uskottavampaa ja muodikkaampaa kuin koskaan. Erityisesti nuoret naiset hakevat yksilöllisyyttä itsetehdyistä ja tuunatuista asusteista. Käsityöblogeja seurataan hanakasti ja alan kurssit ovat supersuosittuja. Kuluva vuosi onkin nimetty Käsityön juhlavuodeksi.

Martti Koljonen ja hänen tuhannet supikkaansa

Suutari Martti Koljonen hallitsee perinnekenkien teon. Hänen käsiensä kautta on Joensuun Tuupovaarasta lähtenyt maailmalle yli 10 000 supikasta. Käsityönä syntyy myös varsisaappaita, kuten tallukkaita.

Lahti sai oman kankaan

Lahen Raidaksi nimetty perinnekangas on valmistunut. Kaupunkilaiset saivat ottaa osaa kankaan suunnitteluun.

Suomalaissuunnittelija ideoi puhekuplista kuoseja Ikealle

Huonekalujätti Ikea julkistaa tänä vuonna neljä suomalaisen kuosi- ja pintasuunnitteluryhmä Studio Kelkan suunnittelemaa kuosia. Näitä ovat esimerkiksi Niina Aallon suunnittelemat koristetyyny Eivor fågel ja pussilakana Malin rundin.

Itävallassa tehty pikkuhousulöytö hämmästyttää historioitsijoita

Tirolilaislinnasta löydetyt yli 500 vuotta vanhat pienet pitsialusvaatteet osoittavat, että alusasuja on käytetty selvästi aiemmin tiedettyä varhaisemmin.

Porisevia väriliemiä hellalla

Työlään kuuloinen kasvivärjäys innostaa käsityöharrastajia. Yhdessä värjäämisen sosiaalisuus ja uniikit värit korvaavat vaivannäön.

Pellava paranee pesussa

Pellava on asiantuntijan mukaan hyvä vaihtoehto puuvillalle lähes missä tahansa käytössä. Hintaero puuvillaan kaventuu pitkäikäisyyden myötä.

Nokkonen on monikäyttöinen rautaisannos

Kuivaaminen ja ryöppääminen ovat nokkosen yleisimmät peruskäsittelyt ruoanvalmistuksen yhteydessä. Nokkonen on kuitukasvi, joten siitä on tehty myös vaatteita.

Arkkujen verhoilu aiheuttaa ongelmia krematoriossa

Keinokuituverhoillun arkun polttamiseen liittyy paljon riskejä; herkästi syttyvä materiaali palaa jo ennen kuin arkku on uunissa. Krematorion hoitajat joutuvat toisinaan polkemaan palavia kankaanpaloja sammuksiin.

Pellava ei ryppyile Piritalle

Sodankyläläinen Pirita Pernu-Lehtinen huomasi sattumalta, miten oikukas pellava kesytetään. Yli 13 vuotta myöhemmin Pirita-pellavaneulosmallistoa myydään koko Suomen lisäksi myös Saksassa, Sveitsissä ja Hollannissa. Vaatteet valmistuvat kuitenkin yhä Sodankylässä.

Kilpailijat kieltäytyivät bikineistä hämäläisissä missikisoissa

Hämeen Neito -missikilpailuissa ei nähty kilpailijoita bikineissä, koska nuoret naiskilpailijat kieltäytyivät pasteeraamisesta vähissä vaatteissa yleisön edessä. Voittaja ei halua nähdä itseään Miss Suomi-kisoissa.

Varas vei koruja tuhansien eurojen edestä

Koruliikkeestä varastettiin harhauttamalla Tampereen Lielahdessa kymmenen kultaketjuja. Vatsakas ja siisti ulkomaalainen mies sai saaliikseen kaksi rannekatjua ja kahdeksan kaulaketjua.

Keskiaikapukujen tekeminen kiinnostaa

Keskiaikapukujen tekemisen suosio kasvaa käsityönharrastajien parissa. Mikkelissä kansalaisopiston kursseilla on aiemminkin tehty pukuja sivutuotteena, nyt meneillään on ensimmäinen varsinainen keskiaikapukujen valmistuskurssi.

Kokolattimatot tulevat takaisin

Kokolattiamatot tekevät paluuta suomalaiskoteihin. Tuotekehittelyn myötä matot ovat muuttuneet käyttäjäystävällisemmiksi ja ennen varsinaisina pölypesinä pidettyjä mattoja suositellaan nyt allergikoillekin.

Muovi voi vahvistua luonnonkuiduilla

Nykyistä luonnonmukaisemman muovin tuottamista pohditaan Vammalan ammattikorkeakoulun seminaarissa. Asiantuntijat keskustelevat liiketoimintamahdollisuuksista ja uudesta koulutusalasta, jotka tuotannon ympärille voitaisiin luoda.

Kustaa III:n salaiset Suomen-kartat löytyivät arkistosta

Suomen salaiset sotilaskartat 1700-luvun lopulta ovat ilmestyneet näköispainoksena. Historiallisiin karttoihin perehtynyt Erkki-Sakari Harju löysi ainutlaatuiset kartat Ruotsin sota-arkistosta, jonne ne olivat unohtuneet Suomen siirryttyä Venäjän alaisuuteen.

Kesämekko sopii joka varteen

Suomalaisnaiset pukeutuvat tänä kesänä enenevissä määrin mekkoon. Mekossa kaikki näyttävät hyvältä, sillä mekko sopii kaikille vartaloille, sanoo muotisuunnittelija Sveta Planman.

Merilappilaisille käsityöläisille myyntipiste Simoon

Paikalliset käsityöläiset ovat saaneet oman myyntipisteen Simoon. Wanhan Pappilan piha-alueella toimiva Aittapuoti tarjoaa yli 30 kädentaitajan käsitöitä ympäri Meri-Lappia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle