Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso miten suurissa koirametsissä nykyään riekutaan – Jokioisten temmellysalueella ei tarvitse pelätä vieraita koiria

Metsässä vapaana juostessaan koira pääsee nollaamaan päänsä eri tavalla kuin remmissä kävellessään. Viime vuosina Suomessa on avattu useita isompia aidattuja ulkoilualueita, joita omistaja voi vuokrata koiralleen tunniksi pariksi.

Hevosopisto availee kenttiään vaikean vuoden jälkeen

Viikonvaihteen kisat eivät vielä ole avoinna yleisölle.

Koiraa ei voi ottaa vain koronakaveriksi, vaan sitä pitää myös kouluttaa – Kennelliitto on huolissaan koirabuumin lieveilmiöistä

Koirien pentukurssit ovat täynnä ja useissa paikoissa niitä ei pystytä edes järjestämään. Koronan tuomat lieveilmiöt voivat johtaa jopa koirien käytöshäiriöihin.

Saksanpaimenkoiraliitto keskeyttää suojelukoirakoulutuksen – taustalla Ylen julkaisemat videot koiriin kohdistuvasta väkivallasta

Liitto kertoo myös asettavansa kaksi alaosastoaan väliaikaiseen toimintakieltoon Ylen A-studiossa esitetyn materiaalin vuoksi.

Järkyttävä video paljastaa, kuinka nuorta koiraa koulutettiin kuristamalla ja potkimalla – valvontaeläinlääkäri kertoo, miksi siihen on vaikea puuttua

Ylen käyttöönsä saamat videot todistavat, että suojelukoirien koulutuksessa aiheutetaan eläimille kärsimystä.

Menikö ohi? Lue tästä viikon parhaat jutut!

Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Maanantai 25.3.2019 (tv)

Presidentti Trumpin yhteistyöstä Venäjän kanssa ei löytynyt todisteita. Sotilasvalta ilmeisesti jatkuu Thaimaassa. Puolueet sanovat, että koulutusleikkaukset ovat ohi. Espanjassa hylätään paljon koiria. Säätiedot.

Koiraharrastajien harjoitushalli romahti Valkealassa

Omistajan mukaan paikalla tuuli voimakkaasti tapahtuma-aikaan.

"Älä tee koirasta neljän seinän vankia" – Eläintenkouluttaja puuttuisi nopeasti koirien käytöshäiriöihin

Aikainen puuttuminen on avain koirien ei-toivotun käyttäytymisen kitkemiseen, sanoo pitkän linjan eläintenkouluttaja Miira Hellsten. Palkitseminen on Hellstenin mukaan tehokkaampi opetuskeino kuin uhkailu tai kipu.

Naudoille koulutetaan yhteistyötaitoja Tampereella – "Aiheuttavat eniten työtapaturmia"

Tampereen yliopiston vetämän koulutuksen tavoitteena on opettaa eläintenhoitajia vähentämään nautojen stressiä ja sitä kautta vähentämään työtapaturmariskiä.

Oppilaitoksessa opetettiin kanoja tunnistamaan konsonantit ja vokaalit – kouluttaja: Kun osaa kouluttaa kanan, voi kouluttaa minkä tahansa eläimen

Eläimille opetetaan taitoja sen sijaan, että niiden viettejä ja vaistoja kontrolloitaisiin. Eläinten kouluttamisesta povataan tulevaisuuden alaa Suomessa.

Torstai 8.2.2018 (tv)

Helsingistä halutaan rakentaa junatunneli Tallinnaan. Kaupungit esittelevät yhdessä Alvar Aallon taloja. Lappeenrannassa kuitteja tarkastaa "virkamiesrobotti". Eläinten kouluttaja on nykyään suosittu ammatti.

Koiran käskyttäminen ja puhe johtajuudesta on out – Nyt poliisikoirakin koulutetaan kiitoksella

Lisääntynyt tieto koirista on muuttanut koirien koulutusmenetelmiä. Edes remmissä rähjäävää koiraa ei tämän hetken tiedon valossa pitäisi kieltää.

Jos joku katoaa metsään, on koirasta suuri apu etsinnöissä

Myös pohjoisimmassa Suomessa koulutetaan koiria vapaaehtoista pelastustoimintaa varten. Koira on paras apu jos joku katoaa metsään.

Sotakoira löytää myös kotitekoisen pommin

Puolustusvoimat kouluttaa sotakoiria yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Koulutuksesta on otettu mallia myös NATO-maissa.

Tulli hankki ensimmäisen nuuskakoiran – Onni haistaa myös tupakan ja huumeet

Tullin ensimmäinen nuuskakoira Onni on aloittanut työnsä toukokuun alussa tutustumalla työkavereihin ja työpaikkaan.

Tuire Kaimion kolumni: Elämää rajoittavaa eläinpelkoa ei voi ulkopuolinen ymmärtää

Koiraa pelkoreaktion vallassa pakenevalle on turha huudella perään, että "tämä on ihan kiltti". Tarvitaan yhteiset pelisäännöt, kirjoittaa Tuire Kaimio.

Koirahoitolat pullistelevat hauvoja jouluna – "Koiralle ei ole sama, oletko poissa päivän vai viikon"

Koirakouluttajan mukaan koira kyllä tietää, kun se joutuu eroon laumastaan tavanomaista pitemmäksi ajaksi.

Hani-koira haistaa pienetkin muutokset emäntänsä terveydessä: "Se on pahempi natsi kuin diabeteshoitajani"

Koulutettu hypokoira havaitsee ihmisen verensokerin vaihtelut ja ilmoittaa niistä ajoissa.

Kana on ihmisen paras peili – "Yritysjohtajat hyötyisivät kanojen kouluttamisesta"

Eläinkouluttajia on opetettu kanojen avulla jo 40-luvulta lähtien ja nyt koirankouluttajat tungeksivat kanakursseille kautta maan.

Metsästyshaukkoja "harjoituttanut" mies herätti epäilyt laittomasta riekkojahdista Pohjois-Ruotsissa

Miehellä oli mukanaan kaksi metsästyshaukkaa, mutta poliisille hän kiisti käyttäneensä lintuja luvattomaan haukkametsästykseen.

Inca-koirasta tulee isona pelastaja – taitavista etsijöistä on pulaa

Pelastuskoiratoiminta kaipaa lisää harrastajia Itä-Suomessa. Viralliset pelastuskoirat auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnässä. Suomen pelastuskoiraliiton hälytysmäärät ovat kasvaneet Suomessa vuosittain.

Tuliko kotiin koiranpentu? Maailman tottelevaisimman koiran omistaja opastaa alkuun

Tänäkin kesänä moneen kotiin on otettu pieni, pörröinen koiranpentu. Koulutus yhteiskuntakelpoiseksi kaveriksi pitää aloittaa heti, kun pentu on haettu kotiin.

Maailman tottelevaisin koira Zip toimii kuin ajatus – katso hypnoottinen taidonnäyte

Bordercollie Zip on aina valmis toistamaan tottelevaisuusharjoituksen vielä kerran, kehuu omistaja Oili Huotari. Lahtelainen koirakko nappasi vastikään tokon maailmanmestaruuden. Suomalaiset hallitsivat kisoja muutenkin.

"Toivottavasti poikia tulisi mukaan" – koiraharrastukseen kaivataan lisää nuoria

Esimerkiksi Pohjois-Savossa Siilinjärvellä on parhaillaan menossa kennelpiirin historian ensimmäinen nuorisoleiri. Tilaa olisi erityisesti pojille. Koirien lisäksi leirillä koulutetaan myös itse nuoria.

FBI:n uusi ase: Iris-koira haistaa jopa muistisirun

Nykyajan elektroniset tallennusvälineet ovat yhä pienempiä, ja rikolliset kätkevät niillä tietoa muun muassa korvakoruihin. Ihmisen on niitä vaikea havaita, mutta koiran nenää ne eivät huijaa.

Pommikoirien koulutukseen käytetty valepommi siirsi ManU:n pelin – ”Tämä fiasko on selvitettävä”

Jalkapallon Englannin Valioliigan puhuttavin tapahtuma sunnuntaina oli Old Traffordin pommiuhka.

Koulutetut kuonot mukaan taisteluun viheliäistä aasianrunkojäärää vastaan

Vantaan lehtipuissa tuhoa tehneet koppakuoriaiset saivat toukokuussa vastaansa kaksi saksalaista erikoiskoulutettua hajukoiraa. Niiden tekemiä havaintoja tutkitaan parhaillaan laboratoriossa.

Tunnettu eläintenkouluttaja pitää haaskoja osasyynä susiongelmaan – "Eläimet yhdistävät ravinnon ihmisen hajuun"

Eläintenkouluttajat varoittavat tartuttamasta ihmisen hajua haaskoihin. Tunnetun eläinnäyttelijöiden kouluttajan Tuire Kaimion mukaan silloin käy kuin Pavlovin kokeessa eli esimerkiksi susi ehdollistuu pitämään ihmisen hajua merkkinä ravinnosta.

Miksi koira ulvoo, kun sille soitetaan musiikkia? – Video

Äänellä ja sen sävyillä on iso merkitys koirien kouluttamisessa. Koiran kuulo on ihmisen kuuloon verrattuna moninkertaisesti parempi ja äänet vaikuttavat myös koiran käyttäytymiseen, kuten ulvomiseen.

Poliisikoiran arvokkain työväline on kuono – koirankouluttajan pesti erittäin suosittu

Poliisikoiriksi koulutettavat saksanpaimenkoirat Reksi ja Freddy etsivät ohjaajiensa piilottamia herkkupaloja, ottavat välillä keskenään pienet painit ja väsyn yllättäessä levähtävät poliisilaitoksen lepohuoneessa.

Koira pystyy melkein mihin tahansa – kaikkia työtehtäviä ei ole vielä keksitty

Ihmisen parasta ystävää voi käyttää monenlaisissa tehtävissä. Karvaturrien kouluttaminen on tarkkaa touhua, eivätkä sukutaulut ja jalostustulokset välttämättä takaa koiran koulutuskelpoisuutta.

Australiassa koirakin hyppää surffilaudalla - video

Entinen parilainelautailun maailmanmestari on kehittänyt oivan keinon kouluttaa koiria ja niiden omistajia. Yhdessä surffaaminen opettaa keskinäistä luottamusta. Koirat ja omistajat ovat innoissaan.

Agility elää tai kuolee talkootyöstä

Kenen koira on ketterin ja nopein? Agilityn harrastajat selvittelevät koiriensa ominaisuuksia agility-radoilla ympäri Suomen. Suuren harrastajamäärän mahdollistaa talkootyö.

Eläintenkouluttaja Tuire Kaimio: "Vaikeinta on ennakoida, mitä näätäeläimet saavat päähänsä"

Kaikkia eläimiä voi kouluttaa, jopa laakamatoa. Eläinten koulutuksessa avainasia on palkitseminen. Eläintenkouluttaja Tuire Kaimion mukaan lajin tuntemuksen kautta löytyy sopiva palkitsemistapa, kuten vaikkapa lämpö käärmeelle. Sitten on koira. Lajin yksilöiden väliset erot tuovat koulutukseen oman haasteensa.

Fanny-koiralla on erikoinen taito – pelastanut lukuisia kertoja omistajansa hengen

Mäyräkoira Fanny tietää, kun sen omistajan terveys pettää. Se on pelastanut emäntänsä hengen jo noin kymmenen kertaa, vaikka sitä ei ole koulutettu tehtävään.

"Vaikka tiesin koulutustapojen olevan harmillisia koirille, en kehdannut kyseenalaistaa mitään"

Valtaosa lukijoista ei hyväksy koirien kouluttamista kovin ottein. Harva kertoo kuitenkaan puuttuneensa epäkohtaan. Osa koiraihmisiksi tunnustautuvista kummeksuu aiheen esille nostamista, koska ei ole havainnut väkivaltaa.

Palveluskoiraliitto ärähti eläinsuojelijoiden väitteistä: Nollatoleranssi brutaaleille koulutusmenetelmille

Noin 60 000:ta palvelus- ja pelastuskoiraharrastajaa edustava Suomen palveluskoiraliitto pitää kouluttamista väkivallalla marginaalisena ilmiönä. Myös ongelmakoirien kouluttajat irtisanoutuvat kyseenalaisista koulutusmenetelmistä.

Keskiviikko 21.10.2015

Ravintoloiden palkassa paljon ongelmia. Hätäkokous pakolaistilanteesta. Koiran koulutuksessa on vieläkin väkivaltaa. Uutiset venäjän kielellä täyttää 25 vuotta. Suomessa on ollut usein punainen taivas.

Rajavartiolaitos näyttää mallia taviksille: Motivoimme koiria ratkaisemaan asioita hyvällä

Rajavartiolaitos pyrkii kouluttamaan virkakoiransa niin, että oppiminen on stressitöntä myös koiralle. Eläintensuojelijat ja -kouluttajat pitävät esimerkkiä tärkeänä myös tavallisille koiraharrastajille. Rajavartiolaitoksen kouluttajan mukaan väkivalta koulutuksessa ei kuulu nykyaikaan.

Oletko nähnyt koiria koulutettavan kyseenalaisin keinoin?

Eläinsuojelijoiden mukaan koiria koulutetaan Suomessa edelleen esimerkiksi piikkipannoin sekä sähköiskuin ja muulla väkivallalla. Miten koiraa saa mielestäsi kouluttaa? Millaisia keinoja et salli?

"Koiria koulutetaan niin, että ne huutavat kivusta" – väkivaltaisia koulutusmenetelmiä käytetään yhä

Sähköiskuja kaulaan ja kiveksiin, piikkipantoja, repimistä ja huutamista. Koiria koulutetaan edelleen pelolla ja väkivallalla, kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto. Asiaan on vaikea puuttua, sillä koiraharrastajat eivät uskalla puhua tapauksista.

Koiran aggressio kumpuaa usein väärinkäsityksestä

Koirien keskinäinen käyttäytymiskoodi auttaa niitä välttymään rähinöiltä. Ihminen on saattanut estää koiran luontaisen viestintäkyvyn kehittymistä, mutta ihminen voisi yhtä hyvin myös auttaa ”kielitaidon” kadottaneita koiria viestimään rauhoittavien signaalien avulla.

Kiistelty koulutusmetodi kehottaa kohtelemaan koiraa kuin ilmaa – "Koira saattaa jopa masentua"

Koirien kouluttamiseen käytetyssä jääkausitekniikassa koira jätetään täysin huomiotta ja sen kanssa tehdään vain elämisen kannalta välttämättömät asiat. Metodi jakaa koirankouluttajat kahteen leiriin.

Koirasta saa kouluttamalla hyvän sienestyskaverin – video

Jos ruokasienten etsiminen tuntuu työläältä, avuksi voi ottaa ihmisen parhaan ystävän. Koiran tehokkaan hajuaistin voi valjastaa hyötytarkoitukseen myös sienimetsässä.

Kouluttaja: Nämä opit koirasi tulee osata

Koira ei luontaisesti tottele ihmisten sääntöjä, vaan jokaista karvaturria tulisi kouluttaa pennusta lähtien. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen eläintenkouluttaja Miira Hellstenin mukaan kolmella peruskäskyllä pääsee jo pitkälle.

Pentti hurahti kyyhkysiin – koirien treenaamiseen hankituista linnuista tulikin lemmikkejä

Harrastukset saattavat joskus saada alkunsa kummallisella tavalla. Pentti Impiön kohdalla kanakoirien kouluttamiseen tarkoitetut linnut - kyyhkyset - valtasivat oman osansa hänen elämästään. Nyt mies katselee lakastaan lennähteleviä lemmikkejään mielikseen.

Koulutatko parhaasta ystävästäsi koiran vai rakin?

Pennun ostaja saa itselleen koiran, mutta moni muokkaa siitä rakin. Kouluttamaton koira on usein ongelma.

Villasika on harvinainen näky Suomessa – yksi tunnetaan koirakoulun priimuksena

Ulkomailla suosittu villasika eli mangalitza on Suomessa vielä melko harvinainen näky. Hassunkuriselta näyttävä pörheäturkkinen sika on alun perin Unkarista, ajalta, jolloin lämmitettyjä tiloja ei vielä ollut. Villasika Spessu on jopa harvinaislaatuisempi kuin kanssalajitoverinsa. Se on seurusteluvillasika.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle