Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rauni Molberg kotonaan Vesilahdella v. 1980.

Elokuvaohjaaja Rauni Mollberg puhalsi tupakansavua lapsen silmiin, jotta elokuvasta tuli sellainen kuin hän halusi

Vuonna 2007 kuollut Mollberg uudisti kotimaista elokuvaa, mutta hinta oli kova. Tuore dokumenttielokuva esittelee Mollbergin sadistisena hahmona.

Salo, Hietanen, Rokka ja Koskela (Akseli Kouki, Aku Hirviniemi, Eero Aho ja Jussi Vatanen)

Uusin Tuntematon sotilas -elokuva veti ennätysyleisön avajaisviikonloppunaan

Perjantaina ensi-iltansa saanut Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan on käynyt katsomassa viikonlopun aikana lähes 122 000 katsojaa eri puolilla Suomea.

Mies vanhassa asepuvussa nauraa juoksuhaudassa

Aku Hirviniemi laittoi uusiksi Tuntemattoman käsikirjoitusta kesken kuvausten: "Ujutin sinne välillä, mitä Linna oli kirjoittanut"

Näyttelijä Aku Hirviniemi turvautui kuvauksissa välillä Väinö Linnan Tuntemattomaan, jota hän kantoi leipälaukussaan. Hirviniemi arvelee Hietasen roolin olevan yksi hänen tähän astisen uransa tärkeimmistä.

Jussi Vatanen Eero Aho Tuntematon sotilas

Kävimme katsomassa uuden Tuntemattoman sotilaan – varo juonipaljastuksia

Tuntemattomia sotilaita tehdään kolmenkymmenen vuoden välein, ja jokainen sukupolvi näyttää tarvitsevan oman Tuntemattomansa.

Näyttelijä Jussi Vatanen.

Jussi Vatanen näyttelee aina rakastettavaa luuseria – "Roolin suojissa ujokin ihminen uskaltaa olla esillä"

Kulttuurivieras Jussi Vatanen ryhtyi näyttelijäksi voittaakseen ujoutensa. Lempeä ja verkkainen koomikko nähdään syksyllä jonain aivan muuna: Tuntemattoman sotilaan Koskelana.

Kk-joukkue juhlii alikersantti Hietasen tuhoaman tankin päällä.

Tuntematon sotilas sai ensi-iltansa Iisalmessa puolentoista vuoden työn jälkeen – "Kaanis ja koskettava esitys"

Koljonvirtateatterin suurtuotanto on Väinö Linnan alkuperäisteosta kunnioittava esitys sodan mielettömyydestä. Musiikki on Nightwishin Tuomas Holopaisen kynästä.

Lappeenrannan Linnoitus

Mollbergin Tuntematon sotilas teki Lappeenrannasta neuvostokaupunki Petroskoin – katso ainutlaatuiset kuvat kuvauspaikalta

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvan puolessa välissä on jatkosodan yksi keskeinen vaihe, jossa suomalaiset valtaavat Petroskoin. Kaupunkia sai viikon ajan esittää Lappeenranta.

Kuvitteellisen "Tunnettu sotilas" -elokuvan juliste, joka mukailee Linnan romaanin kantta.

Kerro, mikä elokuva ansaitsisi jatko-osan!

Kuka keksii parhaan elokuvan jatko-osan?

Sotilaita konekiväärin ääressä.

Aku Louhimies luki Tuntematonta salaa vartiointivuorossa: "Niissä olosuhteissa kirja kosketti"

Louhimies ei tee kolmatta versiota elokuvasta vaan oman näkemyksensä ilmiöstä. Elokuva on pääosin jo kuvattu.

 Viljam Pylkäs

"Me ei oo tultu tänne kuolemaan, me on tultu tänne tappelemaan" – Kiistelty ja rakastettu Tuntematon sotilas Elävässä arkistossa

Väinö Linnan romaani ja siitä tehdyt elokuvat ja näytelmät ovat suomalaisen kulttuurin klassikoita. Ylen Elävässä arkistossa Antti Rokan esikuva Viljam Pylkäs kertoo, miten huumori ja itsesuojeluvaisto auttoivat sodasta selviytymisessä.

Sodanaikainen ase

Talvi- ja jatkosotamuseossa valmistaudutaan Tuntemattoman sotilaan kolmanteen elokuvaversioon

Kun Suomessa tehdään vähänkään merkittävää sotaelokuvaa, on paikan päällä konsultoimassa säkyläläisen Talvi- ja jatkosotamuseon kamreeri Ilpo Nurmi. Tämä museo alkoi vuonna 1990 siitä, kun Nurmi oli kerännyt laajan varaston rekvisiittaa Talvisota-elokuvaa varten.

Paavo Liski alikersantti Rokkana ja Seppo Juusonen sotamies Suden roolissa ilmoittautuvat komppanian päällikölle Rauni Molbergin versiossa Tuntemattomasta sotilaasta.

Maakuntahallitukselta tukipäätös – kuvataanko uusi Tuntematon Pohjois-Karjalassa?

Maakuntahallitus on myöntänyt 60 000 euroa Tuntematon Sotilas -elokuvalle. Tuotantoa puuhaa Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy. Yhtiön on tarkoitus saada elokuva valmiiksi Suomen itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017. Yhtiön taustalla on elokuvaohjaaja Aku Louhimies.

HS: Aku Louhimies suunnittelee uutta elokuvaa Tuntemattomasta sotilaasta

Aku Louhimies ei itse halua kommentoida uutta elokuvahanketta.

Pentti Siimes, Åke Lindman and Kaarlo Halttunen in the movie The Unknown Soldier

Tuntemattoman sotilaan esitystä myöhäistetään

Yle joutuu myöhäistämään Tuntematon sotilas -elokuvan esitysaikaa suunnitellusta. Elokuva nähdään Yle Teema -kanavalla itsenäisyyspäivänä kello seitsemäntoista.

Reino Tolvanen alikersantti Rokkana ja Kale Teuronen sotamies Suden roolissa ilmoittautuvat luutnantti Lammiolle Edvin Laineen versiossa Tuntemattomasta sotilaasta.

Tuntematon sotilas taipuu tieteeksi ja taiteeksi

Tuntematon sotilas -elokuvia tutkineen professori Jukka Sihvosen mukaan Rauni Mollbergin filmiversio miellytti kirjailija Väinö Linnaa enemmän kuin Edvin Laineen versio. Tähän tosin vaikutti se, että Linna oli vahvasti mukana Mollbergin version käsikirjoituksessa, Sihvonen kertoo Aamu-tv:n haastattelussa.

Vanhat elokuva-autot esittäytyvät Petäjävedellä

Keski-Suomen tieliikennemuseossa voi bongata Tuntemattoman Sotilaan ambulanssin tai venäläisen "molon". Auto elokuvassa -näyttely on esillä nyt toisen kerran.

Rauni Mollberg on kuollut

Ohjaaja Rauni Mollberg on kuollut. Hän oli 78-vuotias. Mollberg kuoli varhain torstaiaamuna terveyskeskuksessa Loimaalla sairastettuaan neljä vuotta verisyöpää.

Äideistä parhain vetää katsojia Ruotsissa

Klaus Härön ohjaama elokuva Äideistä parhain on kerännyt Ruotsissa jo yli 100 000 katsojaa. Filmi on katsotuin suomalainen elokuva Ruotsissa yli 20 vuoteen.

Teemalla alkaa brittitutkijan sarja suomalaisista elokuvista

YLE Teemalla alkaa keskiviikkona viisiosainen sarja, joka käsittelee suomalaisen elokuvan vuosikymmeniä eri teemojen kautta. Esiteltävät filmit on valittu siten, että ne edustavat lajinsa parhaimmistoa. Mukana on mm. Tuntematon sotilas, Niskavuoren Heta, Rukajärven tie, Koirankynnenleikkaaja ja Jäniksen vuosi.

Professori Paavo Liski on kuollut

Teatteriohjaaja ja professori Paavo Liski on kuollut. Hän menehtyi tiistaina Helsingissä 66-vuotiaana lyhyen sairastelun jälkeen.

Professori Paavo Liski on kuollut

Teatteriohjaaja ja professori Paavo Liski on kuollut. Hän menehtyi tiistaina Helsingissä 66-vuotiaana sairastettuaan lyhyen ajan.

Linnan Tuntematon sotilas 50 vuotta

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tulee perjantaina kuluneeksi 50 vuotta.