Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäjän presidentti Vladimir Putin antaa ruusukimpun Saksan liittokansleri Angela Merkelille, taustalla koristeellista tapettia ja Venäjän lippu.

Angela Merkel valtakautensa lopusta: En voinut enää vaikuttaa Putiniin

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel sanoi Der Spiegel -lehden haastattelussa, ettei Putin enää vuosi sitten huomioinut vallasta luopuvan liittokanslerin mielipiteitä.

Olaf Scholz.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Saksan liittokansleri varoo Venäjää ja kumartaa Kiinaa – Olaf Scholzin tapa toimia on jo mainehaitta Saksalle

Venäjän uhkailu pelästytti liittokansleri Olaf Scholzin, mutta Kiinan uhkaa Saksan johtaja ei vaikuta ottavan tosissaan, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Angela Merkel profiilista.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Merkel astui julkisuuteen puolustamaan Venäjä-politiikkaansa – ja paljasti samalla pari asiaa Putinista

Ne, jotka odottivat Angela Merkeliltä virheiden tunnustamista tai katumusta Venäjä-politiikassa, joutuivat pettymään, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Angela Merkel.

Merkel Ukrainan tragediasta: En syytä itseäni siitä, ettenkö olisi yrittänyt tarpeeksi

Saksan entinen liittokansleri sanoi lisäksi, että hän vastusti suunnitelmia ottaa Ukraina Nato-jäseneksi, koska halusi estää tilanteen kärjistymisen Venäjän kanssa.

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pelaavat jääkiekkoa. Kuvassa he juttelevat vaihtoaitiossa.

Soittohistoria paljastaa, että Putin puhuu paljon itsevaltaisille johtajille – ja Suomen presidentille: Niinistöstä on tullut Putinin ajatusten tulkki

Sauli Niinistö pitää Vladimir Putiniin tiiviimpää yhteyttä kuin useimmat länsijohtajat. Niinistön näkemys kiinnostaa nyt kovasti, sillä Euroopan rauha on Putinin käsissä.

Saksan CDU-puolueen uusi johtaja Friedrich Merz.

Saksan kristillisdemokraateille jälleen uusi johtaja –  kolmas yritys nosti Friedrich Merzin voittoon

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n jäsenet ovat äänestäneet Friedrich Merzin ylivoimaisesti puolueen johtajaksi.

Merkel lähtee liittokanslerivirastosta

Merkel toivotti onnea uudelle liittokanslerille Scholzille: "Tämän maan johtaminen on yksi kauneimmista töistä"

Sosiaalidemokraatti Olaf Scholz on vannonut virkavalansa, sen jälkeen kun hänet nimitettiin keskiviikkona Saksan uudeksi liittokansleriksi. Angela Merkelin kausi päättyi 16 vuoden jälkeen.

USA;n presidentti Biden ja Venäjän presidentti putin.

USA:n ja Euroopan johtajat ilmaisivat yhdessä tukeaan Ukrainalle – Biden keskustelee tänään Putinin kanssa

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on kiistänyt syytteet.

Antti Haanpää / Yle, AOP, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Eurooppa-kirje: Korona-Berliini pähkii, paljastiko Angela Merkel jotain itsestään kun toivoi läksiäisiinsä DDR-punkkarin kappaletta

Mitä jokaisen on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Eurooppa-uutiskirjeen.

Angela Merkelin jäähyväisseremoniassa soi Nina Hagenin 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva hitti

Merkel hyvästeltiin sotilasseremoniassa – liittokansleri valitsi jäähyväislauluksi punkbiisin DDR:stä

Sotilaallisessa seremoniassa soi 1970-luvun DDR:stä peräisin oleva Nina Hagenin hitti, mutta myös virsi. Angela Merkel vietti itse nuoruutensa Itä-Saksassa, ja hänen isänsä oli pappi.

Saksan uusi hallitus.

Saksan uusi hallitussopimus mainitsee Xinjiangin ihmisoikeusloukkaukset, mutta politiikka Kiinaa ja Venäjää kohtaan ei ehkä olennaisesti kovene

Saksan ulkoministeriksi nousee vihreä poliitikko ja Kiina-kriitikko, mutta Kiinan markkinoiden tärkeyden takia suuria muutoksia ei ehkä ole tulossa. Suhteessa Venäjään Saksa hakee eurooppalaista yhteistyötä.

Christian Lindner, Olaf Scholz, Annalena Baerbock, Robert Habeck.

Kirjeenvaihtajalta: Feminististä ulkopolitiikkaa, kannabis kauppoihin ja äänestysiäksi 16 vuotta – peruskonservatiivinen Saksa on uuden edessä

Eurooppa- ja Venäjä-politiikassa Saksan linjaan ei ole tulossa suuria mullistuksia, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

En skylt på 2G-regeln på en cafédörr i Heidelberg.

Saksassa koronatartuntojen määrä kasvaa  – Merkeliltä viesti rokottamattomille: "Edessä on vaikeita viikkoja"

Saksan viranomaiset kokoontuvat ensi viikolla päättämään koronarajoituksista. Useissa osavaltioissa on jo käytössä koronapassi.

Liittokansleri Angela Merkelin värisuora: vuodet vierivät, mutta jakku pysyi

Liittokansleri Angela Merkelin värisuora: vuodet vierivät, mutta jakku pysyi – viestinä oli jatkuvuus ja luotettavuus, arvioi muodin asiantuntija

Saksaa 16 vuotta luotsannut liittokansleri Angela Merkel tunnetaan jakkupuvuistaan. Koko kansan “mutsi” ja tiukan linjan asianainen on mainettaan värikkäämpi.

Marin kommentoi Saksan johdon vaihtumista

Pääministeri Marin hyvästeli kautensa päättävän liittokansleri Merkelin – "Oma käsitykseni on, että hän tulee varmasti nauttimaan vapaudesta"

Pääministeri Sanna Marin tapasi Saksan väistyvän liittokanslerin puolilta päivin. Eilen hän tapasi tulevan, hallitusneuvotteluja käyvän liittokanslerin, sosiaalidemokraattien Olaf Scholzin.

Kuvaa Vuosaaren satamasta

Saksan vaalitulos voi vauhdittaa vihreää siirtymää – "Kysynnän kasvusta hyötyisi myös Suomen teollisuus", katsoo Teknologiateollisuus

Vientialoja edustavassa Teknologiateollisuus ry:ssä Saksan vaalitulokseen suhtaudutaan varovaisen myönteisesti. Suhtautumisessa EU:n velkakuriin ja teollisuuden asemaan ei ole näillä näkymin tapahtumassa suuria muutoksia. Vihreiden pääsy hallitukseen voisi puolestaan vauhdittaa puhtaan teknologian investointeja mikä olisi mahdollisuus myös suomalaisyrityksille.

SPD:n johtaja Olaf Scholz

Kirjeenvaihtajan analyysi: Rikkaat maat kunnioittavat enää tietotyöläisiä ja väheksyvät muita – Saksan vaalivoittajaa Olaf Scholzia ajaa kirkas ideologia

Scholz näkee, että Pohjoismailla on sama ongelma kuin Saksalla. Maat ovat rikkaita, mutta tyytymättömiä. Scholzin vaalilupaus Saksan kansalle oli ratkaista tämä ristiriita, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kaksi miestä tekee nyrkkitervehdyksen, nainen taka-alalla

Kirjeenvaihtajalta: Saksa joutuu vielä odottamaan tietoa liittokanslerista – muutosvaalista tuli ennen kaikkea kanslerivaali

Saksan liittokansleriksi nousee ehdokas, joka saa taakseen tarvittavan enemmistön liittopäivillä. Näin täpärällä tuloksella hallitusneuvotteluista voi tulla pitkät ja vaikeat, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. elokuuta.

Sunnuntai 26.9.2021 (radio)

Saksan vaalit. Helsinki-Vantaa. Tatuoinnit. Sää.

Tiemainokset kolmesta vaalien ehdokkaasta Annalena Baerbockista, Olaf Scholzista ja  Armin Laschet.

Saksa valitsee tänään Merkelin seuraajan – Ota Saksan vaalit haltuun nopeasti näillä neljällä pointilla

Saksassa äänestetään sunnuntaina vaaleissa, joita on luonnehdittu sekä historiallisiksi että kaikkien aikojen tylsimmiksi. Lue tästä jutusta lyhyet vastaukset siihen, mistä Saksan vaaleissa on oikein kyse.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui yrittäjäpäivillä Jyväskylässä 25. syyskuuta.

Presidentti Niinistö: Angela Merkelin myötä Eurooppa menettää kuuluvimman äänensä – Suomen kannalta Saksan vaaleilla ei ole erillismerkitystä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi yrittäjäpäivillä Jyväskylässä myös kotimaan talouden näkymiä. Niinistö uskoo palvelualan nousevan nopeasti koronakriisistä.

Angela Merkel kännykän kanssa

Maailman mahtavimman naisen tekstiviestit muuttivat todennäköisesti historiaa – tämä juttu paljastaa, miten Angela Merkel hoiti asioita kulisseissa

Eurooppa siirtyy aikaan ilman Angela Merkeliä sunnuntain vaaleissa. Merkelin kauden valtakapula on ollut liittokanslerin kännykkä. Tämä juttu paljastaa, miten Merkel tekstaili kulisseissa.

Två personer står bredvid varandra vid ett talarpodium. En av dem hälsar på en man som står nära med handen.

Saksan viimeisessä kansleriehdokastentissä ulkopolitiikka sekä EU:n suhteet suurvaltoihin puheenaiheina

Hallitusneuvottelut saattavat kestää viikkoja, jopa kuukausia. Näin ollen 16 vuotta vallassa olleen Angela Merkelin siirtyminen eläkkeelle voi viivästyä.

Vaalien ennakkosuosikki Olaf Scholz edustaa jatkuvuutta ja on siksi matkalla kohti vaalivoittoa, arvioi kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen

Saksan vaalien ennakkosuosikki nojaa samaan voittoreseptiin kuin suosikkimakkara – demariehdokas Olaf Scholz ei yllätä vaan edustaa jatkuvuutta

Saksan perusvire on konservatiivinen. Siksi nykyinen varakansleri ja valtiovarainministeri Olaf Scholz on vaalien ennakkosuosikki. Sosiaalidemokraattinen SPD hyötyy maineestaan puolueena, joka ei tule viemään makkaraa saksalaisten lautaselta.

angela merkel

Merkel: Länsi-Balkanin mailla on vielä pitkä matka EU-jäsenyyteen

Serbiassa vieraillut liittokansleri Angela Merkel korosti, että Saksan on autettava Länsi-Balkanin maita kohti Euroopan unionin jäsenyyttä. Hänen mukaan EU:n laajentuminen palvelee myös unionin "geostrategisia etuja".

Sosiaalidemokraattien kampanjointitilaisuus.

FT: Saksa syyttää Venäjää verkkourkinnasta ja sekaantumisesta tuleviin vaaleihin

Saksan ulkoministeriön mukaan urkinnan takaa löytyy venäläinen hakkeriryhmä. Sen jäljet johtavat puolestaan Venäjän GRU-sotilastiedustelupalveluun.

Armin Laschet ja Olaf Scholz.

Saksan valtapuoluetta odottaa vaaleissa romahdus – ehdokas Merkelin seuraajaksi alkoi näyttää narrilta, ja hänen kotikaupungissaan on sille selitys

Aachen sijaitsee kolmen valtion risteyskohdassa Saksan länsikolkassa. Eurooppalaisuutta eletään osana arkea. Paikallisten mukaan yksi syy Armin Laschetin vaikeuksiin saattaa olla paikallinen luonteenlaatu, jota muu Saksa ei aina ymmärrä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin Osakan G20-huippukokouksessa viime kesäkuussa.

Saksan johdosta väistyvä Merkel tapaa Putinin Moskovassa

Asialistalle on tarjolla kaasuputkea, Navalnyita ja Afganistania. Merkel jatkaa Venäjältä vierailulle Ukrainaan.

Kuvakollaasissa keskellä Emmanuel Macron ja Mario Draghi, taaempana sivuilla Annalena Baerbock ja Armin Laschet.

Analyysi: Siirtyykö valta EU:ssa pohjoisesta etelään Saksan Merkelin väistyessä? Italian Draghilla on nyt sauma lisätä maansa valtaa Ranskan rinnalla

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Italian pääministerin Mario Draghin välit ovat lämpimät. Kaveruuden seuraukset voivat näkyä etenkin EU:n talouspolitiikassa. Italiasta on tulossa aiempaa merkittävämpi tekijä, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tervehtii ihmisiä vaalikampanjakiertueella.

Merkelin historiallinen valtakausi päättyy – mitä uusi aika tarkoittaa Suomelle ja Euroopalle?

Suomi on tottunut saamaan EU-kannoissaan tukea Saksalta. Mutta jatkuuko yhteistyö, kun liittokansleri vaihtuu syyskuussa? Asiantuntijoiden mukaan Angela Merkel on kasvattanut Saksan painoarvoa ja Euroopan vakautta poikkeuksellisen pitkällä valtakaudellaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel (keskellä) vieraili sunnuntaina kovia kokeneessa Schuldin kunnassa.

Tulvien uhreille luvataan apua monelta suunnalta – Merkel: "Saksan kielessä ei ole sanoja kuvailemaan tätä tuhoa"

Saksan ja Belgian tuhotulvissa on kuollut ainakin 191 ihmistä. Viikonloppuna hätäapua luvattiin tulva-alueiden uhreille niin hallitusten kuin EU:n taholta. Myös ilmastonmuutoksen torjuntaa peräänkuulutettiin painokkaasti.

Perheministeri Franziska Giffey erosi tiistaina tehtävästään. 5.5.2021 Berliini.

Väitöskirjaepäselvyydet johtivat jälleen ministerieroon Saksassa – Merkel pahoitteli perheministeri Giffeyn lähtöä

Saksalla on pitkä historia poliitikoista, joiden ura on katkennut tohtorinväitöskirjasta löytyneisiin epäselvyyksiin. Franziska Giffey aikoo kuitenkin edelleen pyrkiä syksyn vaaleissa Berliinin pormestariksi.

Neurathin hiilivoimala Grevenbroichissa Saksassa, etulalalla tuulivoimaloita.

Saksa aikoo nopeuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, hiilineutraalius tavoitteena vuoteen 2045 mennessä

Saksan perustuslakituomioistuimen mukaan maan nykyiset päästövähennystavoitteet ovat puutteelliset. Vihreiden nousu kärkipaikalle mielipidemittauksissa aiheuttaa hallitukselle painetta näyttää, että se ottaa ympäristöasiat vakavasti.

Angela Merkel

Saksassa velloo skandaali rahanpesusta epäillyn yhtiön ympärillä, ja nyt Merkeliltäkin penättiin selityksiä – torjui syytökset yhtiön lobbaamisesta

Saksan liittokansleri kertoi puhuneensa Kiinan-matkallaan vuonna 2019 maskupalveluyhtiö Wirecardin puolesta.

Kolme panssariajoneuvoa on merenrannalla. Rannassa on maihinnousualus, jonka keula on avattu. Panssariajoneuvojen päällä työskentelee sotilaita. Aluksen keulassa laivaston lipun vieressä seisoo merisotilas.

Venäjä alkoi vetää joukkojaan Ukrainan rajalta, voittiko kukaan mitään? Kahdeksan kysymystä Venäjän voimannäytöstä

Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshes sanoo, että Ukrainan johto sai voittoja diplomatiassa. On epäselvää, mitä Venäjä sai.

Jan Marsalekia koskeva etsintäkuulutuskyltti kadun varressa.

Pornosta ja uhkapelistä ponnistanut Wirecard oli Saksan suuri lupaus – sitten paljastui skandaali, joka ulottuu Merkeliin ja ravistelee Saksan uskottavuutta

Yksi pääepäilty katosi ulkomaille petosvyyhdin selvittyä. Apuna saattoi olla Venäjän sotilastiedustelu.

Koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Berliinissä.

Saksassa mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen koronarajoitusten vastaisessa protestissa – Katso video tilanteesta

Liittopäivät hyväksyi lain, joka antaa hallitukselle lisävaltuuksia määrätä koronarajoituksia.

Naisen kasvot ja teksti "Mistä maailma puhuu - Jenny Matikainen"

Syntyykö Eurooppaan uusi Pohjoismaa? Podcastissa pohditaan, tuleeko seuraavaksi skoxit

Skotlannissa järjestetään toukokuussa vaalit, jotka voivat ennen pitkää johtaa maan itsenäistymiseen.

Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kirjeenvaihtajalta: Kärkiehdokkaat Merkelin seuraajaksi ovat selvillä – Valtapuolue torppasi yhden miehen show’n ja se voi olla demokratian kannalta hyvä uutinen

Tarjolla on lisää vakautta, voitti vaalit vihreiden Annalena Baerbock tai valtapuolueen Armin Laschet, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Annalena Baerbock

Saksan vihreät valitsivat kansleriehdokkaakseen 40-vuotiaan Annalena Baerbockin

Baerbock kamppailee Angela Merkelin paikasta kristillisdemokraattien ehdokkaan kanssa.

Markus Söder ja Annalena Baerbock.

Saksan kanslerikisassa tilausta hillityn Merkelin vastakohdalle – ehdokkaiksi saattavat nousta ärhäkkä baijerilainen ja historiallisen nuori vihreä

Mielipidemittausten kaksi suurinta puoluetta, kristillisdemokraatit ja vihreät, nimittävät kansleriehdokkaansa syyskuun vaaleihin.

kaksi miestä

Ukrainan presidentti sanoi olevansa valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa tavattuaan Saksan ja Ranskan johtajat Pariisissa

Venäjä sulki yksipuolisesti osan Kertšinsalmen lähialueesta kansainväliseltä laivaliikenteeltä.

Armin Laschet ja Markus Söder

Pattitilanne Saksan liittokansleripelissä: Baijerin ja muun Saksan konservatiivit tukevat eri ehdokkaita Angela Merkelin seuraajaksi

Saksan kristillisdemokraattinen puolue CDU haluaa liittokansleriksi Armin Laschetin ja Baijerin sisarpuolue CSU taas Markus Söderin.

Baijerin pääministeri Markus Söder (vas.) ja Baijerin kristillisdemokraattisen puolueen, CSU:n, pääsihteeri Markus Blume saapuivat CSU:n ja kristillisdemokraattisen CDU:n kokoukseen Berliinissä.

Kisa Merkelin seuraajasta kiihtyy – Baijerin Markus Söder valmis CDU:n liittokansleriehdokkaaksi

Kristillisdemokraattisen valtapuolueen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtajat ovat molemmat kiinnostuneita ehdokkuudesta.

 Ylen toimittaja Antti Kuronen kertoo tunnelmia Kiovasta

Ylen toimittaja Ukrainassa: ”Ihmiset ovat hyvin huolissaan” – Merkel kehotti tänään Venäjää vähentämään joukkojaan Ukrainan rajan läheisyydessä

Ukrainan presidentti matkusti tänään itäiselle rintamalinjalle. Venäjä pitää Ukrainan toimia provosoivina.

Angela Merkel

Analyysi: Pandemia iski säröille Saksan omakuvan tehokkaana järjestyksen maana – grafiikka näyttää, miten Merkelin toimilta katosi kansan tuki

Merkelin harvinainen anteeksipyyntö saattoi olla yritys palauttaa luottamusta politiikkaan, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

KAsvomaskeihin pukeutuneet Armin Laschet ja Angela Merkel kyynärtervehtivät toisiaan.

Kirjeenvaihtajalta: Saksan valtapuolue kompuroi niin pahasti, että varmalta näyttänyt kanslerinvirka saattaa olla vaarassa

Vakauden symbolina pidetty kristillisdemokraattinen CDU koki historiallisen tappion vain kuukausia ennen uuden liittokanslerin valintaa, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Palais du Rhin

Yle Strasbourgin rajakaupungissa: Täällä näkyy Euroopan voimakaksikon suhteen historia – viisi huomiota Ranskan halusta Euroopan kukoksi

Strasbourgilaisprofessori ei yhdy Suomessa usein esitettyyn ajatukseen, jonka mukaan Saksa olisi Euroopan johtaja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle