Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen kuvataiteen kultakauden merkkiteokset saapuivat Joensuuhun

Lähellä -näyttelyn järjestäjänä on LähiTapiola Itä, joka juhlii tänä vuonna merkkivuotta. Esillä on taiteen merkkiteoksia muun muassa Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallen-Kallelalta ja Helene Schjerfbeckiltä. Maalaukset ovat nähtävillä 26. lokakuuta asti.

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.

Tuleeko tästä tämän kesän hitti Japanissa? Eliel Saarisen suurnäyttely avautuu lauantaina Tokiossa

Eliel Saarisen arkkitehtuuria ja designia nähdään ainakin Tokiossa ja Fukushimassa. Vaikka suomalaisuus ja Suomi kiinnostavat Japanissa, Saarisen teokset voivat olla siellä monille vielä vieraita.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan ensimmäiset näyttelyt on lyöty lukkoon – lähde videokierrokselle tiloihin

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan tilat ovat viittä vaille valmiit. Ensi kevään avajaisnäyttelyissä esitellään omia kokoelmia ja julistetriennalen satoa. Kolmas, kansainvälinen huippunäyttely julkistetaan myöhemmin.

Kalastajatorpan vehreälle rannalle kaavailtiin uuden Suomen uljasta kansallispyhäkköä, Kalevalataloa

Sata vuotta sitten Helsingin Munkkiniemen kallioille hahmoteltiin jättimäistä kulttuurilaitosta. Päärautatieaseman kokoinen talo olisi pyhitetty Kalevalalle. Siitä kaavailtiin myös suurmiesten mausoleumia.

Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen? Poliisin vastaus: Yli 20 miljoonan euron edestä väärennettyjä tauluja

Taiderikokset ovat osa ammattimaista ja kansainvälistäkin rikollisuutta, joka uhkaa kulttuuriperintöämme. Tampereen Poliisimuseon "Väritettyä totuutta" -näyttely kertoo hävitettäväksi tuomittujen taulujen väärentämisestä, petoksista ja rahanpesusta.

Viikinkien matka tarunomaiseen Valhallaan herää valokuvanäyttelyssä henkiin, mutta ei helposti: katso jylhät kuvat

Jone Matilaisen Road to Valhalla -näyttely tuo esille näkymiä viikinkikulttuuriin.

Tunnetun arkkitehtikolmikon ateljee ja asunto oli ilon, rakkauden ja hyvän ruuan talo – Nykypäivänä sen elämästä saisi meheviä lööppejä

Vieraanvaraisessa Hvitträskissä kävi paljon väkeä, muun muassa Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela olivat vakiovieraita.

Kiveenhakattu mestari – Lassi Rajamaan musiikkikronikka

Piirtäjä Lassi Rajamaan musiikkimuistoja.

Pekka Juntin kolumni: Hehtaarin pala toivoa

Muuttunut ja kiihtynyt metsäpuhe näkyy jo tekoina metsissämme. Se luo toivoa, kirjoittaa Pekka Juntti

Video: Professori hurahti ryijyihin ja nyt niitä on lähes 600 – Suomen laajimman yksityisen kokoelman helmiä voi ihastella pian Helsingissä

Ryijy oli alun perin viikinkien käyttämä venepeitto. Suomalaiskodeissa ryijybuumi alkoi 1920-luvulla.

Unhoon jäänyt Uno – Akseli Gallen-Kallelan isoveljellä oli epäonnea opinnoissa, afääreissä ja naimakaupassa

Uno Gallén opiskeli viulunsoittoa musiikkiopistossa yhtä aikaa Jean Sibeliuksen kanssa.

Lähde Ylen mukaan opastetulle kierrokselle suljettuun museoon - Kalevalasta hullaantunut Joseph Alanen jäi suotta Gallen-Kallelan varjoon

Espanjantautiin nuorena kuollut Joseph Alanen kuvitti Kalevalaa sekä tyylitellysti että humoristisesti. Yle Tampereen museokierroksella esitellään myös Gallen-Kallelan Aino-triptyykki.

Korona-ajan ilmiö: Ihmiset tekevät nyt kotikutoisia versioita taideklassikoista

Klassikkotaideteoksissa näytellään ja niistä tehdään toinen toistaan hulvattomampia versioita.

HS: Gallen-Kallelan Palokärki päätyi pariisilaiseen taidemuseoon

Palokärki oli aiemmin tarjolla Sothebyn huutokaupassa New Yorkissa, mutta se vedettiin pois myynnistä.

Thesleffin omakuva esillä ehkä viimeistä kertaa, Simbergiä ei mielellään lainata ulkomaille – Kansallisaarteita joudutaan säilyttämään varastossa etteivät ne tuhoutuisi

Osa Ateneumin kokoelman teoksista on niin hauraita, etteivät ne tahdo kestää ilmaa ja valoa. Esimerkiksi Thesleffin omakuva on vaarassa tuhoutua lopullisesti varotoimista huolimatta.

Gallen-Kallelan arvoteos vedettiin yöllä pois huutokaupasta New Yorkissa – suomalainen taideasiantuntija: “En muista vastaavaa”

Akseli Gallen-Kallelan Palokärki oli myynnissä Sothebyn huutokaupassa New Yorkissa. Maalauksen uskottiin rikkovan taiteilijan aiemman myyntiennätyksen.

Kuopion kaupunginmuseon taidevartit alkoivat taas – alussa kuuntelijoina saattoi olla vain museon väkeä, suosituin veti yli sata osanottajaa

Ytimekkäissä yhden asian taidevarteissa taiteilijaa ja teoksia voi käsitellä erikoisemmistakin näkökulmista.

Spiritualismin ja okkultismin pauloissa: Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Pekka Halonen etsivät totuutta salatieteistä, ja se näkyy myös heidän taiteessaan

Totuudenetsijät-kirja on ensimmäinen laaja tukimus esoteerisesta henkisyydestä kotimaisessa kultakauden ajan taiteessa.

Karhu kelpaa, lato ei – 5 vinkkiä, mitä tehdä, jos perintötaulu ei innosta

Peritty taulu voi olla riemu tai rasite. Maku muuttuu, ja myös sijoituksena ostettu taide voi kadottaa arvonsa.

Klassiset suomalaiset mestariteokset täyttävät Hämeenlinnan taidemuseon: taide loi silkoista Suomi-kuvaa

Suomalainen maisema hehkuu taidemuseon ja Fortumin Taidesäätiön yhteisnäyttelyssä. Esillä on kuutisenkymmentä teosta 1800-luvun puolivälistä 1920-luvulle.

Johtava Schjerfbeck-asiantuntija on huolissaan Riihimäen taidemuseon tulevaisuudesta

Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse ei usko kaupunkilaisten välttämättä ymmärtävän, minkälainen taidekokoelma heillä on hallussaan.

Onko tässä taidehistorian masentavin valokuva? Lama ja lakko jättivät radikaalin taiteilijaporukan yksin avajaisiin

Keskellä itsenäistymisen kuohuja syntynyt Marraskuun taiteilijaryhmä maalasi tummanpuhuvia tauluja perikansallisista aiheista, mutta – vastoin yleistä käsitystä – heidän teoksissaan on myös väriä ja valoa.

Katso millaista on hotellien taide: uimapukumissejä, arvotauluja ja feikki Gallen-Kallela

Luksushotelli, maalaishotelli ja ketjuhotelli hemmottelevat asiakkaitaan kovin erityyppisellä visuaalisella ilotulituksella.

Ruoveden taiteilijahuvilat inspiroivat nykytaiteilijaa – 70-vuotias Metsämökki on viikonloppuna auki myös yleisölle

Akseli Gallen-Kallelan lisäksi Ruovedellä ovat työskennelleet muun muassa Ellen Thesleff ja Alice Kaira. Katso videolta, millaisessa maisemassa Kaira loi taidettaan.

Yleisöllä on viikonloppuna mahdollisuus tutustua Nordean Vanhaan pankkitaloon Helsingissä

Vanhan pankkitalon pankkisalissa esillä olevassa taidenäyttelyssä pääsee tutustumaan harvoin nähtyihin Helene Schjerfbeckin teoksiin.

Prison sentences and million-euro-damages for art forgery gang

Four people were slapped with custodial prison terms while two others received suspended sentences for their role in an art forgery scam. One person was declared innocent.

Vankeutta ja yli miljoonan euron vahingonkorvaukset suuressa taideväärennösjutussa – Tauluja myytiin mm. Gallen-Kallelan ja Schjerfbeckin teoksina

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi neljä henkilöä ehdottomiin ja kaksi ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Yhden syytteet hylättiin.

Myös henkilöhistoriaa Pyhä-Näsi -pyöräreitin nettisivuille

Akseli Gallen-Kallela, Ellen Thesleff ja monet muut historian kulttuurihahmot esittäytyvät lähiaikoina Pyhäjärveä ja Näsijärveä kiertävän pyöräreitistön nettisivuilla.

Laajan taideväärennösvyyhdin oikeudenkäynti alkoi Tampereella – käsittelylle varattu 32 päivää

Muun muassa Akseli Gallen-Kallelan tauluiksi väitettyjä teoksia myytiin noin 1,5 miljoonan euron edestä eri puolilla Suomea.

Akseli Gallen-Kallela maalasi tauluun Eevin isoisoukin haavaisen jalan – nyt Eevi on 6-vuotiaana taiteentuntija

Vehmersalmelainen Pekka Miettinen ikuistettiin taidehistoriaan, kun Akseli Gallen-Kallela teki hänestä Sammon taonta -teoksen mallin. Nyt Miettisen 6-vuotias jälkeläinen on innostunut opiskelemaan taiteilijan vaiheita.

Does Finland need its swastikas?

Finland has officially used the ancient symbol of the swastika on monuments, awards and decorations for nearly a century. Today, it is still prominently displayed on military flags and insignia, but one professor is now asking what its use actually means for the defence capabilities of the armed forces. Does holding onto this tradition have benefits that outweigh risks to the nation’s image?

Oppaalle työmaasta voi tulla kuin toinen koti, vaikka seurana olisi kaksi balsamoitua vainajaa

Pikkutytön hautamuistomerkiksi rakennettu Juséliuksen mausoleumi Porin Käppärän hautausmaalla on ainoa laatuaan Pohjois-Euroopassa. Se oli porilaisen Anja Suokkaan työpaikka 30 vuotta.

Väinämöinen onkin Kuhmosta – paikallinen mies laitettiin veneeseen kurkottelemaan neitoa kuuluisaa maalausta varten

Akseli Gallen-Kallelan maalaus torjuvasta Ainosta ja veneestä kurkottavasta Väinämöisestä on syöpynyt mieleemme. Mutta moniko on tajunnut katsovansa kuhmolaista maisemaa?

Suur-Kalevala oli Akseli Gallen-Kallelan hurja haave – haukkui kirjeellä kustantajan, kun ymmärrystä ei löytynyt

Gallen-Kallela aikoi urakoida Kalevalasta neljä eri versiota, mutta vain Koru-Kalevala valmistui. Töihinsä taiteilija otti vaikutteita Kuhmosta.

Tiedätkö kuka suunnitteli Tuntematon sotilas -kirjan kannen? Kansi saattaa olla syöpynyt suomalaisten mieliin, mutta tekijää ei tunne kukaan

Kirjan kasvot -kirja esittelee sata kirjan kantta, yksi itsenäisyyden jokaiselta vuodelta.

Budget cuts hit architect Saarinen's iconic Hvitträsk

As Finland celebrates its centenary, budget constraints have drastically curtailed opening hours at a national architectural landmark near Helsinki. Hvitträsk, the 1902 wilderness studio home of three celebrated Finnish architects has been a popular museum and pilgrimage site for decades.

Kari Rimpisalo yhdisti klassiseen jenkkiautoon suomalaista designiä – konepellillä komeilee Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema koriste

Kantti kertaa kantti -autolla tarkoitetaan vanhaa, kulmikasta autoa. Vanhojen autojen keräilijä Kari Rimpisalo on haaveillut vuosikausia 1920-luvun autosta.

Väinämöinen kohtaa Jeesuksen: suomalaista arvotaidetta ortodoksisen kirkkomuseon juhlanäyttelyssä

Esillä on muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Maria Wiik ja Juho Rissanen.

Sinikukka Saaren kolumni: Suuri historia, pieni ihminen

Facebook-sivusto Project1917 seuraa Venäjän vallankumousvuotta 1917 päivitysten kautta reaaliajassa. Sinikukka Saari on löytänyt historian merkkihenkilöiden toiminnasta piirteitä, jotka tekevät heistä inhimillisellä tavalla oikeastaan aika pieniä ihmisiä.

Gallen-Kallelan maalausten ryijy kudottiin uudelleen – 32 000 solmua kopioitiin yksi kerrallaan

Keuruun museossa on viime syksystä lähtien kudottu kopiota legendaarisesta Keuruun ryijystä eli Kukko-ryijystä. Ryijy on osa suomalaista taidehistoriaa, sillä se esiintyy taustana useissa Akseli Gallen-Kallelan maalauksissa.

Serial art forger sentenced to two years' probation

An artist from Lempäälä has admitted forging more than a hundred paintings, making some 10 million euros in the process.

Laajan taideväärennösjutun taiteilija sai vajaan kahden vuoden ehdollisen tuomion

Pirkanmaan käräjäoikeus langetti perjantaina pikaisesti tuomion taiteilijalle. Lempääläläinen taiteilija tunnusti esitutkinnassa väärentäneensä yli sata taulua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle