Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Monday's papers: Storm strikes Finland, tech industry labour dispute resolved and bedbugs strike

A storm that hit Finland overnight knocked out electricity and the tech sector settles on a new collective agreement.

Torakat taitavat periä maan – ainakin jos uuteen tutkimukseen on uskominen

Suomessa tavataan eniten saksantorakkaa eli russakkaa ja ranskantorakkaa.

Putkiremontti, tulipalo ja lutikoita: kihlaparin vuokrataival uudessa kotikunnassa alkoi takkuisasti – "Olisiko tämä nyt tässä?"

Vuokralaiset ry toivoo, että remonteista kerrotaan heti kun niistä tiedetään. Luteiden varalta taas olisi hyvä olla kriisisuunnitelma.

Älä pidä matkalaukkuasi sängyn vieressä ja 4 muuta vinkkiä lutikoiden varalle

Kansainvälisen matkailun suosio on lisännyt myös lutikoiden leviämistä. Suomessa tehdään vuosittain jopa 20 000 lutikkatarkastusta.

Tampereen kaupunki varautuu tuhohyönteisiin

Koulukeittiön tai päiväkodin nurkkiin voi huonolla tuurilla pesiytyä lutikoita tai ampiaisia - ison kiinteistömassan hallinnoijan pitää varautua niihinkin.

Lutikat valtasivat perheen kodin, mutta niitä ei saanutkaan paeta: "Ajattelin, että minä en tänne jää, en minä voi nukkua tuossa sängyssä"

Kun lutikka muuttaa taloon, sitä ei saisi lähteä pakoon, varsinkaan taloyhtiöissä. Lutikat ovat kasvava riesa myös pienemmissä kaupungeissa.

Lutikat pelottavat ja hävettävät – ja ne voivat vallata kokonaisia kerrostaloja

Lutikat ovat lisääntyneet Suomessa rajusti viime vuosina. Niitä on vaikea torjua, sillä tavanomaiset hyönteismyrkyt eivät enää tehoa niihin. Lutikoiden piilopaikat asunnosta voi löytää lutikkakoiran avulla.

Lutikkakoirilla kova kysyntä – lahjomaton nenä paljastaa lutikat hetkessä

Koulutettuja koiria tilataan erityisesti taloyhtiöihin, joista epäillään löytyneen lutikoita. Kierrätyskeskus yrittää säännöllisillä tarkastuksilla varmistaa, ettei lutikoita päätyisi kierrätyksen kautta ihmisten koteihin.

Tuholaiset pääsevät kotiisi yllättävillä tavoilla – myrkytys ei aina auta sitkeisiin ötököihin

Sisätilojen tuholaiset ovat taitavia selviytymään. Aina ammattilaisen tekemät toimenpiteet eivät riitä, jos tuholainen on otollisessa kehitysvaiheessa tai piilossa.

Tiistai 13.6.2017 (radio)

Perussuomalaiset-puolue hajoaa. Sipilä rakentaa uutta hallitusta eronneiden kanssa. Venäjällä on pidätetty mielenosoittajia. Helsinki-helpit auttavat matkailijoita. Lutikat ovat jo riesa Helsingissä.

Tiistai 13.6.2017 (tv)

Suomen hallitus kaatuu. Venäjällä on pidätetty mielenosoittajia. Kaupunkioppaat auttavat matkailijoita. Lutikat vaivaavat Helsingissä. Keskiviikkona on poutaa.

Herätys: Vihreiden kannatus ennätykseen, britit äänestävät parlamenttivaaleissa, etelässä sataa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Lisääntyneet lutikkahavainnot piinaavat suurkaupungeissa – moni jättää ilmoittamatta niistä häpeän takia

Lutikkahavaintojen määrä on lisääntynyt kymmenen viime vuoden aikana. Suurimpia syitä ovat asiantuntijoiden mukaan matkailu ja kyläily.

Cityluonto: Petikaverina lutikka

Lutikka on kutittava petikaveri ja ikävä matkatuliainen.

Lutikkaongelma ei laannu – Suomeen saatu jo oma, leviävä kanta

Lutikkaongelma rantautui Suomeen kymmenen vuotta sitten. Muutamien matkatuliaisina tulleiden esiintymisten jälkeen ongelma on paisunut ja enää vain osa lutikkaesiintymistä on ulkomaista alkuperää. Seinälude eli lutikka on myös oppinut sietämään uusia myrkkyjä liiankin hyvin.

Torstai 5.5.2016 (radio)

Posti palkkaa hoitotyöntekijöitä. Lutikat tulivat taas. Aleppoon saatiin tulitauko. Turkin pääministeri eroaa. Donald Trump on nyt yksin. Kanadassa vakava metsäpalo.

Tuholaisteknikko: Ludeongelma räjähtänyt – luteita tähtihotelleissakin

Hotellihuoneen sänky on syytä tarkistaa ensin ja matkalaukut kantaa suihkutilaan.

Lutikkaongelma pahenee Etelä-Suomessa – "Tämän päivän sukupolvi ei oikein tiedä elukasta mitään"

Ensimmäiset havainnot kotiin pesiytyneistä luteista ovat yleensä kutiavat näppylät. Lutikoiden ulostetta ja verijälkiä voi myös löytyä kalusteista, seinistä ja sängystä.

Luteet yleistyneet matkailun majoituspaikoissa Lapissa

Ihmisen ikävä kumppani lude on yleistynyt matkailun majoituspaikoissa Lapissa. Syynä pidetään vilkastunutta kansainvälistä matkailua. Kasvanut ludeongelma ei liioin ole lappilainen matkailuilmiö, vaan luteita on koko maassa.

Inhottava tautipesä vai suloinen karvaturri? Kohtaamisia lepakoiden kanssa

Lepakoiden levittämät taudit epäilyttävät toisia, mutta on heitäkin, jotka varta vasten houkuttelevat lepakoita pihapiiriinsä. Viikonloppuna näitä pieniä, lentäviä nisäkkäitä bongataan ympäri Suomea.

Oletko törmännyt torakoihin tai muihin tuholaisiin?

Tuholaisten määrä kaupungeissa kasvaa. Ne ovat yhä yleisempi, joskin kutsumaton vieras esimerkiksi hotelleissa ja kerrostaloissa. Missä sinä olet nähnyt lutikoita, torakoita tai muita tuholaisia?

Ötököille luvassa piukat paikat – tuholaistorjujille kotimainen tutkinto

Tuholaistorjujien on jatkossa osoitettava pätevyytensä suorittamalla tutkinto. Ammattitaidon parantaminen on vastaisku kasvaneisiin tuholaismääriin. Tällä hetkellä koulutusta ja tutkintoja tarjotaan ainoastaan Lahdessa, Koulutuskeskus Salpauksessa.

Rio löytää lutikat – video

Luteet ovat alkaneet jälleen valloittaa suomalaisia koteja. Ludekoira Rio kiertää ympäri Suomea ja auttaa löytämään koteihin asettuneet ei-toivotut tuholaiset.

”Euroopan radioaktiivisinta vettä” – vierailijoita houkuteltiin Lappeenrannan kylpylään erikoisin keinoin

Suomen kylpyläkulttuuri kukoisti 1800-luvun lopulla. Hoitoa tarjoavia kylpylöitä perustettiin monelle paikkakunnalle. Lappeenrannastakin löytyi erinomaisen hyvä, kylmä ja raikas lähde, jonka vesi oli aikalaisten mukaan hoitavan radioaktiivista.

Lutikkakoirat varmistivat: ötökät lähtivät sairaalasta

Pitkäniemen sairaala Nokialla on todettu puhtaaksi kesällä havaituista lutikoista. Maskulaiset hajukoirat Kessu ja Sombro varmistivat, että rakenteisiin ei jäänyt myrkytyksen jälkeen pesimään tuholaisia.

Monday's papers: Doing business in "Novorossiya", oligarch sanctions squeeze, over-the-counter drugs control, college choices and bedbugs

Ukraine is still in the news viewfinder Monday morning, with dailies also examining how one oligarch is bearing up under the weight of western sanctions. Proposed restrictions on over-the-counter-drugs, raids on "ethnic restaurants" and bedbugs are also on the breakfast menu.

Millinkin rako riittää: Luteet leviävät koteihin ja sairaaloihin

Luteet ovat lisääntyneet ympäri maailman viimeisen kymmenen vuoden aikana. Niistä on hankala päästä eroon, sillä nykyiset tuhoaineet eivät tehoa niihin. Kotona kannattaakin olla tarkkana, ettei saa luteita kylään.

Sitkeä lutikka voi väijyä ihmistä kuukausikaupalla

Lutikat ovat aloittaneet uuden marssin. Ne eivät jätä rauhaa sairaalaakaan. Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa Nokialla etenee jo viikkoja jatkunut tuholaistorjunta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan rakennus Nokialla on suljettu luteiden vuoksi

Kyse on Taysin Pitkäniemen psykiatrisesta sairaalasta. Luteita löytyi rakennuksesta, jossa on toiminut päihdepsykiatrian yksikkö. Rakennus on suljettuna kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Lutikat saivat häädön Domus Arcticasta

Opiskelija-asuntosäätiön asunnosta keväällä löytyneet lutikat on tuhottu viimeiseen ötökkään, Domus Arctica –säätiöstä vakuutetaan. Lutikoita on löytynyt kolmesta eri asunnosta, joissa on tehty tuholaistorjunta. Lutikkahavaintoja on säätiön asunnoissa ollut kahden vuoden sisällä kuusitoista.

Kotihoitaja käy lutikoita vilisevissä kodeissa

Helsingissä sairaalat ja päiväkodit ovat alkaneet kysellä, kuinka toimia lutikoiden torjumiseksi. Helsingissä on useita taloyhtiöitä ja rakennuksia, jotka ovat vuosikausia kärsineet lutikkaongelmista.

Perussuomalaispoliitikon puheet ärsyttävät Lieksan somalivähemmistöä

Perussuomalaispoliitikon poliisitutkintaan päätyneet puheet kuohuttavat Lieksassa. Kaupungin somalivähemmistö pelkää puheiden pahentavan paikallisen ihmisten ja maahanmuuttajien ennestään tulehtuneita välejä.

Lutikoita myrkytetään varmuuden vuoksi raja- ja merivartiokoululla

Raja- ja merivariokoulussa jatketaan lutikoiden torjuntaa varotoimenpiteenä. Lutikoiden olemassa olosta on kuitenkin epävarmuutta, koska yhtään yksilöä ei ole havaittu

Lutikat kiusaavat tulevia rajavartijoita

Lutikan puremia on todettu kaikkiaan kolmella opiskelijalla. Puremia saaneet henkilöt on siirretty toisiin majoitustiloihin. Lutikoiden alkuperästä ei ole tietoa.

Oletko käynyt ötökkäsotaa?

Lutikat ja russakat rapistelivat ennen vanhaan suomalaispirttien hirsissä, mutta nyt ötökät ovat palanneet kotiemme riesaksi. Oletko sinä käynyt ötökkäsotaa kodissasi ennen tai nyt?

Lutikkasota kiihdyttää vauhtiaan

Maalaispirteistä tutut pikku ystävät ovat tehneet comebackin suomalaiskoteihin. Russakoita ja lutikoita häädetään torjunta-aineilla, mutta myös ennen vanhaan käytetty pakkanen on otettu jälleen avuksi.

Tuholaistorjujien ykkösvihollinen pesiytyy lattialistojen taakse ja katkaisijoiden alle

Lude viihtyy ilman veriateriaa jopa kahdeksan kuukautta. Luteiden hävittäminen on vaikeaa.

Vanha suomalainen niksi tehoaa lutikoihin

Saunominen auttaa tähänkin vaivaan.

Pelottaako tuholaisten maihinnousu?

Turkiskuoriaiset mellastavat vaatekaapissa, torakoita vilistää kylpyhuoneessa ja riisihäröt ja jauhokoisat mässäilevät keittiössä. Kadonneeksi kuviteltu lutikkakin tekee paluuta matkaajien mukana. Oletko sinä törmännyt tuholaisongelmaan?

Lutikoista on tulossa pysyvä riesa

Lutikat eli seinäluteet ovat levinneet matkustelun myötä jopa tavallisiin koteihin. Tuholaistorjujien lutikkakeikat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina. Suomeen on syntynyt pysyviä lutikkakantoja, joita on vaikea tuhota.

Finns feeling bedbug bite

Ants and bees are typical summer nuisances in Finland, but bedbugs and roaches are now joining these unwelcome houseguests.

Talvi pelastaa kodit tuholaisilta

Muurahainen ja ampiainen ovat yleisimmät asuntoihin tunkeutuvat hyönteiset Suomessa. Luteita ja torakoita tavataan yhä enemmän.

Ulkomaan lutikat hankalampia hävittää kuin kotimaan tuholaiset

Tuholaistorjujat ovat huomanneet, että tuhohyönteisiä tulee koteihin entistä enemmän matkailijoiden mukana. Ne ovat myös hankalampia hävitettäviä kuin kotimaan tuholaiset. Lutikat ja torakat ovat yleistyneet Savossa kymmeniä prosentteja.

Tuholaistorjujan kesäpäivää työllistävät ampiaiset ja lutikat

Ilmojen lämmetessä monenlaiset hyönteiset heräävät koloistaan. Päänvaivaa aiheuttavat muun muassa talon rakenteisiin pesiytyneet muurahaiset tai ampiaiset. Myös lutikat ovat tehneet paluun.

Kovan luokan ötökkämyrkyt vain ammattilaisten käsiin

Kadonneeksi Suomen kartalta kuviteltu lutikka tekee uutta tulemistaan muun muassa lisääntyneen matkailun myötä. EU-säädökset ovat tuomassa rajoituksia tuholaismyrkkyjen käyttöön.

Ennen torjuttiin torakoita, nyt riesana on lutikoita

Lutikoiden määrä Suomessa on kasvanut roimasti viime vuosina. Yhä useammasta kerros- ja omakotitalosta löytyy lutikoiksi kutsuttuja seinäluteita. Vuonna 2005 lutikoista tuli Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen vain viisi yhteydenottoa, kun taas viime vuonna ilmoituksia kirjattiin jo yli sata. Suurin syy lutikkakannan kasvuun on lisääntynyt matkustelu.

Torjunta-aineet eivät enää nujerra luteita

Yhdysvalloissa ja Euroopassa uudelleen yleistyneiden luteiden salaisuus on selvinnyt. Luteet hävitettiin länsimaista lähes täysin kymmeniä vuosi sitten, mutta viime vuosikymmeninä ne ovat jälleen ryömineen ihmisten kiusaksi. Syyksi on osoittautunut se, että ludekanta on vähitellen tottunut torjunta-aineisiin.

Lutikat työllistävät tuholaistorjujia Turussa

Seinäluteet eli lutikat ovat lisääntyneet Turun seudulla. Turkulaisesta tuholaistorjuntayrityksestä kerrotaan, että torjuntakeikkoja on jo viikoittain. Yksityisasuntojen lisäksi lutikoita on hävitetty hotelleista.

Moni pärjää allergian kanssa kotikonstein

Allergia- ja astmaliiton neuvoja Anne Vuorenmaa vieraili perjantaina Ylen aikaisen studiossa vastailemassa kuulijoiden kysymyksiin allergioista. Vuorenmaan mukaan omatoiminen siedätyshoito tehoaa yllättävän usein.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle