Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Markus Lehto oli 23-vuotias, kun tapaturma vei pyörätuoliin – kipinä golfiin säilyi: katso, miten pelihaaveesta tuli totta

Markus Lehdon haave toteutui, kun hän pääsi pelaamaan golfia vuosien tauon jälkeen. Videolla hän esittelee menopeliä, jonka ansiosta harrastus on mahdollista: oululaiskentälle hankittuja paragolfautoja on maassa vasta muutama.

Käsikirurgiaa nelikätisesti

Marin ranne leikataan nelikätisessä operaatiossa.

Sunnuntai 14.7.2019 (radio)

Ruotsin lento-onnettomuudessa on kuollut 9 ihmistä. Viileä sää on lisännyt äkkilähtöjä etelään. Selkäydinvammainen voi saada liikuntakyvyn takaisin uuden implantin avulla. Manhattanilla on ollut laaja sähkökatko. Tangomarkkinoiden kuninkaalliset on valittu.

Helikopterionnettomuudessa loukkaantunut oululainen Timo Heikkinen kuntoutuu robotiikan avulla

Kriisinhallintaveteraani Timo Heikkinen joutui Namibiassa rauhanturvaajana ollessaan helikopterionnettomuuteen. Hän sai onnettomuuden seurauksena selkäydinvamman.

Afrikan murtunut niska – selkäydinvamman saanut lääkäri auttaa kohtalotovereita

Lääkäri Claes Hultling auttaa selkäydinvammapotilaita.

Susanne Riikonen sai aivovamman peräänajossa – tappeli saadakseen diagnoosin ja työkyvyttömyyseläkkeen

Aivovammadiagnoosin saaminen kesti kuusi vuotta ja paperisota vakuutusyhtiön kanssa yksitoista vuotta.

Video: A Lesson in Voima – jalat on poissa pelistä, mutta se ei hidasta Kotajan menoa

Ratakelaaja Amanda Kotajan mielestä urheilijan tulee olla vähän hullu. Synnynnäinen selkäydinvamma pitää Kotajan jalat poissa pelistä, mutta se ei ole koskaan hidastanut hänen menoaan. Lajivalintakin oli selvä jo ennen kuin hän oli edes ehtinyt testaamaan kelausta.

Pyörätuolitanssin huiput: Tämä on rikollisen kiva laji! – video

Pyörätuolitanssin maailman huiput kohtaavat vappuviikonloppuna Lohjalla. Suomen menestynein pyörätuolitanssipari kilpailee samassa sarjassa hallitsevien maailmanmestareiden kanssa. Pitkään odotettuun kisaan pari lähtee luottavaisin mielin.

Lentomäen MM-kisoille synkkä alku - testihyppääjä kaatui ja mursi niskansa

Lentomäen MM-kisat alkoivat Kulmissa onnettomuuden varjostamana, kun itävaltalainen Lukas Müller kaatui testihyppynsä pahasti.

Amanda Kotajan sinnikäs taistelu maailman huipulle – ”Kun saan kyyneleet valutettua, se helpottaa”

Synnynnäinen selkäydinvamma ei ole haitannut Amanda Kotajaa nauttimasta elämästä. Huippu-urheilijana hän on jo saavuttanut paljon, mutta hän haluaa vielä saavuttaa paljon lisää.

Aivovammasta kuntoutuva Pekka Hyysalo: ”Kun kaikki tekee vaan hyvää niin hyviä juttuja tapahtuu”

Aivovammapotilaiden kuntoutus on hajallaan ja sattumanvaraista eri puolilla Suomea. Akuuttihoito on kansainvälisestikin huipputasoa, mutta jatkohoito ei. Odottamiseen kyllästynyt Pekka Hyysalo haki Intiasta saakka apua.

Uuden simulaattorin avulla aivohalvauspotilaat oppivat kävelemään kaksi kertaa useammin kuin ennen – video

Tampereen Hatanpään sairaalan kävelysimulaattori tuo robotisoidun liikkumisen tavallisen kuntoutuksen avuksi. Laite on ensimmäinen Pohjoismaissa.

Neliraajahalvaantunut mies liikutti kättään ajatuksensa voimalla

Yhdysvaltalaisen Ohion yliopiston tutkimuksessa mukana ollut neliraajahalvaantunut mies on pystynyt ensimmäistä kertaa liikuttamaan kättään ajatuksen voimalla halvaantumisensa jälkeen.

Vakavasti loukkaantunut olympiavoittaja julkaisi kuvan sairasvuoteeltaan

Selkäydinvamman vakavassa onnettomuudessa saaneen olympiavoittaja Amy Van Dykenin elämä muuttui silmänräpäyksessä.

Selkäydinvamma romahdutti Timon maailman – bloggaaminen sai takaisin kiinni elämään

Seitsemän vuotta sitten Timo Lampi koki elämänsä järkytyksen joutuessaan yllättäen sairauseläkkeelle. Selkäydinvamman vuoksi kivut olivat kovat, mutta mies uskoi vielä jatkavansa työelämässä. Paniikki väistyi vasta, kun elämään löytyi uutta sisältöä bloggaamisesta.

Vakavasti loukkaantunut motocross-kuski siirretty Suomeen

Espanjassa harjoituksissa vakavasti loukkaantunut Marko Kovalainen on siirretty Suomeen hoidettavaksi.

Kerääjäkonkari: Viiden sentin kolikotkin kelpaavat

Ahkerasti hyväntekeväisyyskeräyksiin lippaan kanssa osallistuva Juha Liukkunen vieraili lauantaina Ylellä Helsingissä. Liukkunen muistuttaa, että summa, joka suomalaisesta voi tuntua pieneltä, on kehitysmaissa iso raha.

Leevi on UNICEFin tähti

11-vuotias joensuulainen Leevi Liuska on yksi Suomen UNICEFin uuden kampanjan keulakuvista. Lastenjärjestö haluaa Mukana-kampanjallaan parantaa vammaisten lasten harrastusmahdollisuuksia.

Video-CV auttaa vammaisia taistelussa asenteita vastaan

Asenteet vammaisten palkkaamiseen ovat usein rekrytoinnin ja työhaastatteluun pääsyn esteenä. Video-esittelyllä ja sosiaalisella medialla halutaan tuoda vammaiset ja pitkäaikaissairaat yksilöinä työnantajien tietoon.

Halvaantunut metsuri auttaa kohtalotovereita

Vertaistuki ja kokemusten vaihto auttavat äkillisesti vammautuneita eteenpäin elämässä. Joensuulainen Tapani Meriläinen halvaantui metsätyöonnettomuudessa 20 vuotta sitten. Mies on selvinnyt turmasta kohtalotovereiden ja urheilun avulla.

Äänekosken saksi-iskijä mielentilatutkimukseen

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi tänään mielentilatutkimukseen miehen, joka löi vierailulla yllättäin asunnon haltijaa saksilla selkään.

Robottijalat muistuttavat jo oikeita

Robottijalkojen kehittely on edistynyt niin huimasti, että niiden avulla voidaan jo tutkia vauvojen opettelua kävelemään, uutisoi BBC.

Suomalaisille lisää mitaleita vammaisyleisurheilijoiden EM-kisoista

Vammaisyleisurheilijoiden EM-kilpailut Hollannin Stadskanaalissa saivat suomalaisittain iloisen päätöksen, kun Amanda Kotaja ja Marjaana Huovinen voittivat pronssia.

Suomelle jälleen EM-kultaa pyörätuolikelauksessa

Pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja voitti Suomen kolmannen kultamitalin vammaisurheilijoiden EM-kilpailuissa Hollannin Stadskanaalissa.

Pyörätuoli ei estä työntekoa - asenteet ja ennakkoluulot estävät

Suomessa on noin 30 000 vammaista ihmistä, jotka haluaisivat töihin, mutta eivät pääse. Eivät edes kesätöihin tai harjoittelijaksi, jotta voisivat näyttää, mihin pystyvät.

Leo-Pekka Tähti kelasi jo toisen EM-mitalinsa Hollannissa

Suomalainen otti hopeaa 400 metrin pyörätuolikelauksessa. Tähti jäi voittajasta reilut puoli sekuntia. Aleksi Kirjonen puolestaan nappasi ensimmäisen aikuisten arvokilpailumitalinsa keihäänheitosta.

Pyörätuoli ei jarruta autonasentajaa

19-vuotias Jens Nyberg on ollut liikuntarajoitteinen syntymästään saakka. Pyörätuolilla enimmäkseen liikkuva Nyberg korjaa ammatikseen autoja.

Leo-Pekka Tähden upea voittosarja katki

Kolminkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti kärsi Mandervillessä ensimmäisen tappionsa 100 metrin kelauksessa yli neljään vuoteen. Saksalainen Marc Schuh yllätti Tähden selkäydinvammaisten T54-luokassa ja voitti ajalla 14,09.

Yhdysvalloissa tukea kantasolututkimukselle

Oikeus on Yhdysvalloissa pitänyt voimassa päätöksen, jonka mukaan kantasolututkimus voi jatkossakin saada rahoitusta liittovaltiolta. Kantasolututkimuksen vastustajat halusivat kieltää rahoituksen vetoamalla siihen, että sen antaminen rikkoi liittovaltion lakia.

Terveysaseman voi jatkossa valita itse

Terveysaseman voi valita itse 1. toukokuuta alkaen. Ilmoitus terveysaseman vaihdosta tulee tehdä kirjallisesti. Uudistus tulee voimaan kahdessa vaiheessa.

Selkäydinvammojen hoitoa keskitetään TAYSiin

Selkäydinvammojen hoito keskitetään yliopistollisiin sairaaloihin Tampereelle, Ouluun ja Helsinkiin. Tavoite on, että selkärankamurtumia hoitaisivat mahdollisimman kokeneet lääkärit ja käytettävissä olisi selkäydinvammoihn perehtynyt teho-osasto.

Selkäydinvammojen hoito kolmeen yliopistosairaalaan

Selkäydinvammojen hoito keskitetään kolmeen yliopistosairaalaan. Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistosairaalat saavat vastuun alkuhoidosta ja potilaiden elinikäisestä hoidosta. Lisäksi sairaanhoitopiireihin tarvitaan paikallisia poliklinikkoja, jotka vastaavat potilaiden tavanomaisesta seurannasta.

Tutkimus: Kantasolujen sormeilu lisää mutaatioita

Suomalais-kanadalainen tutkimus tuo uutta tietoa kantasolujen tuottamiseen liittyvistä riskeistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kantasolujen valmistuksessa syntyy runsaasti geenimuutoksia, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Ihmisen ihosoluista muunnetuista kantasoluista on odotettu kiivaasti hoitokeinoja lukuisiin sairauksiin.

Huovisen keihäänheiton SE hylättiin, MM-pronssi jäi 37 sentin päähän

Kuopion Sisu-Veikkojen Marjaana Huovinen saavutti neljännen sijan keihäänheitossa vammaisurheilijoiden MM-kilpailuissa Christchurchissa. Kilpailussa hylättiin monia heittoja, ja myös Huovisen kaksi heittoa hylättiin. Suomi teki kuitenkin protestin tästä ja heitot hyväksyttiin.

Seppälä pistesijalle, Tähti kelasi finaaliin

Janne Seppälä sijoittui cp-vammaisten pyörätuoliurheilijoiden 100 metrillä seitsemänneksi Christchurchin MM-kilpailuissa tiistaina. Leo-Pekka Tähti eteni selkäydinvammaisten pyörätuoliurheilijoiden 200 metrin finaaliin.

Robotti voi palauttaa kävelykyvyn

Jos sairaus vie kävelykyvyn, niin nykytekniikan laitteilla taito kaivetaan esiin. Pohjoismaiden ensimmäinen kävelyrobotti on auttanut muun muassa neurologisista sairauksista kärsiviä kävelemään elokuusta saakka Kannuksen Kitinkannuksen kuntoutuslaitoksessa.

Tähdellä onnistunut kenraaliharjoitus

Leo-Pekka Tähden valmistautuminen vammaisurheilijoiden MM-kilpailuihin alkoi mainiosti, kun Tähti voitti selkäydinvammaisten pyörätuoliurheilijoiden luokassa 54 sekä 100 että 200 metrin kelauksen.

Mikroelektroniikasta toivoa halvauspotilaille

Eurooppalainen tutkimusprojekti kehittää uudenlaista hermostoproteesiteknologiaa toimintakyvyn palauttamiseksi selkäydinvammasta tai Parkinsonin taudista kärsiville. Suomalaisyritys on hankkeessa mukaan.

Leo-Pekka Tähden tahti ei laannu - kaksoismestaruus haaviin

Tähti valloitti kaksoismestaruuden kauden tärkeimmässä kilpailussaan selkäydinvammaisten ja amputoitujen urheilijoiden Maailmankisoissa ja kelasi 200 metrin voittajaksi ajalla 25,69 lauantaina Intiassa. 26-vuotias Tähti on kulkenut tänä vuonna voitosta voittoon kansainvälisellä huipulla.

Tähti kelasi kauden tärkeimmän voittonsa

Porilainen Leo-Pekka Tähti on voittanut päämatkansa 100 metriä kauden tärkeimmässä kilpailussaan. Tähti kelasi voittoon selkäydinvammaisten ja amputoitujen urheilijoiden Maailmankisoissa Bengalurussa, eteläisessä Intiassa.

Leo-Pekka Tähti voitti Maailmankisojen kultamitalin

Leo-Pekka Tähti on kulkenut vuoden 2009 voitosta voittoon. Loistavan kauden huipennukseksi Tähti voitti päämatkansa 100 metriä myös kauden tärkeimmässä kilpailussaan selkäydinvammaisten ja amputoitujen urheilijoiden Maailmankisoissa Bengalurussa, eteläisessä Intiassa.

Leo-Pekka Tähti Maailmankisoissa välierien nopein

Paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti aloitti mainiosti tämänvuotisessa pääkilpailussaan selkäydinvammaisten ja amputoitujen urheilijoiden Maailmankisoissa Bengalurussa, eteläisessä Intiassa. Tähti selviytyi alkuerien nopeimmalla ajalla 100 metrin finaaliin.

Jari Rantasen pitkä piina tv:ssä

Keskiviikon Suomi Express -ohjelmassa klo 19.20 TV 2:ssa on juttu turkulaisesta laivasähkömiehestä Jari Rantasesta ja hänen käymästään mittelöstä vakuutusyhtiön kanssa.

Niinimäelle keihään paralympiakultaa

Markku Niinimäki on voittanut kultaa Pekingin paralympialaisten keihäänheitossa selkäydinvammaisten luokassa F54. Niinimäen voittotulos 29,33 (pisteet 1112) on samalla uusi maailmanennätys. Niinimäki kiskaisi uudet ME-lukemat viimeisellä heitollaan.

Suomalaisampujien tarkkuus ei riittänyt finaaliin

Suomalaisampujien tarkkuus ei riittänyt finaaliin ilmakivääriammunnassa. Lähimmäksi finaalia pääsi Veikko Palsamäki, joka jäi tästä kolmen laukauksen päähän.

12 lajia ammuntaa

Ampumaurheilu on ollut paralympialaji vuodesta 1980. Kisoissa aselajeina ilma- ja pienoiskivääri sekä ilma-, vapaa- ja urheilupistooli. Mukana pysty- että pyörätuoliampujia yhteensä 12 eri lajissa.

Paralympiaurheilijoiden viimeistely onnistui hienosti

Pekingin paralympiakisoihin valmistautuvat suomalaisurheilijat tekivät loistavia tuloksia vammaisten urheilijoiden SM-kilpailuissa Kempeleessä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle