Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Elokuvan Helene Schjerfbeck on vimmainen taiteilija, kipakka tytär ja lojaali ystävä: "Hänelle tärkeintä oli maalaaminen, muu oli turhaa"

Ohjaaja Antti J.Jokinen ei tee elokuvia naisista, vaan ihmisistä, joiden tarina kiinnostaa. Helene saa ensi-iltansa perjantaina.

Broadwayn unelmatehtaassa voi tienata tai menettää miljoonia – nyt onneaan koettaa suomalainen jazz-musikaali

Heikki Sarmannon 24 vuotta sitten säveltämä Manon-musikaali sai valtiolta 300 000 euroa Broadwayn valloitukseen.

Pätkiikö? Ota lääkkeeksi neukkunostalgiaa ja kirjoja muistamisesta

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

Sofi Oksasen Baby Jane valkokankaalle

Elokuvan ohjaa palkittu dokumentaristi Katja Gauriloff.

Sofi Oksasen Puhdistus saa Kotkassa ensi-iltansa – samalla uuden taiteellisen johtajan etsintään valmistaudutaan

Kotkan kaupunginteatterissa paneudutaan seuraavaksi Viron traagiseen lähihistoriaan.

Ollako sudenmorsian vai superäiti?

Pilkun jälkeen käsittelee naisen aseman muutosta.

Kemin kaupunginteatterin keväässä kolme ensi-iltaa – suosittu Puhdistus jatkaa

Kemin kaupunginteatterin kevään ohjelmistossa nähdään esimerkiksi ruotsinlaivalle sijoittuva komediallinen esitys Suomen nykytilasta.

Kemin kaupunginteatterin loppuvuosi menee uusiksi sairaustapausten vuoksi

Esityksiä joudutaan perumaan ja näyttelijöitä vaihtamaan henkilökunnan pitkien sairauslomien vuoksi.

Suomessa omista mokista helposti vaietaan – ulkomailla hehkutettu Laura Birn haluaa puida epäonnistumisiaan

Kahden kirjailijan suhteesta kertova Syysprinssi-elokuva tarjosi Laura Birnille tilaisuuden tarkastella myös omaa matkaansa taiteilijana. Elokuva perustuu Anja Snellmanin omasta elämästä inspiroituneeseen romaaniin.

Viron neuvostomiehityksen väkivaltaiset muistot nousevat pintaan Puhdistuksessa

Kemin kaupunginteatterissa ensi-iltaan tulevassa Puhdistus-näytelmässä käsitellään rankkoja aiheita. Puhdistus-näytelmä saa ensi-iltansa Kemin kaupunginteatterissa lauantaina.

Syksy tuo Kemin teatteriin kaivatun improklubin – näyttämöllä farssia, ympäristötietoisuutta ja Puhdistus

Kemin kaupunginteatterin syksy pitää sisällään neljä omaa ensi-iltaa. Yksi odotetuista näytelmistä on Puhdistus, joka saa ensi-iltansa lokakuussa.

Kirjailija Arne Nevanlinna on kuollut

Kirjailija ja arkkitehti Arne Nevanlinna on kuollut. Hän oli 91-vuotias. Nevanlinna kuoli Helsingissä.

Kemin teatterin syksy on täynnä farssia, draamaa ja uutuuksia

Syksyllä Kemin kaupunginteatterissa valmistuu ensi-iltaan neljä näytelmää, joista peräti kolme nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Suuret ikäluokat tyhjentävät kirjahyllyjään: päätalot, paasilinnat ja hietamiehet kannetaan nyt antikvariaattiin

Käytetyn kirjan kauppaa pitkään tehnyt Heikki Ranta sanoo, että kirjoja tarjotaan nyt antikvariaattiin enemmän kuin koskaan. Suuret ikäluokat muuttavat pienempiin asuntoihin ja samalla kirjahyllytkin vaihtuvat pienempiin. Menneiden vuosikymmenien hittikirjoista on aika luopua.

Sofi Oksanen tuomittiin korvauksiin

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kirjailija Sofi Oksasen 35 000 euron vahingonkorvauksiin Bazar Kustannukselle. Käräjäoikeuden mukaan Oksanen rikkoi kustannussopimusta, kun hän ei toimittanut Bazarille työnimellä Ranskalainen päärynä -kulkenutta romaania, vaan kirjoitti toiselle kustantajalle Puhdistus-teoksen. Käännössopimuksista käydyn kiistan Oksanen sen sijaan voitti.

Sofi Oksaselta vaaditaan satoja tuhansia kirjakiistassa

Kirjailija Sofi Oksasen ja Bazar-kustantamon välisen kiistan pääkäsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Kustannusyhtiön mukaan Oksanen kirjoitti kolmannen romaaninsa toiselle kustantajalle vaikka oli tehnyt sopimuksen Bazarin kanssa.

Harrastajateatteri elää ja voi hyvin

Jurvan Harrastajanäyttelijöiden parikymppinen teatteritoiminta voi mainiosti. Jurvan Teatterissa pyörii Sofi Oksasen Puhdistus ja ensi syksyn produktion ohjaaja on sovittu. Eteläpohjalaiset harrastajateatterit tunteva näyttelijä ja ohjaaja Eija-Irmeli Lahti on toiveikas, että myös nuoret miehet löytäisivät jatkossa entistä laajemmin tiensä teattereihin.

Harry Potter -säveltäjä päättämässä pohjoismaisesta elokuvamusiikkipalkinnosta

Lauantaina jaetaan viidettä kertaa pohjoismainen 10 000 euron elokuvamusiikkipalkinto Harpa Awards. Suomen edustaja kisassa on säveltäjä Samuli Kosmisen musiikki dokumenttielokuvaan American Vagabond.

Kätilön ohjaaja: Rakkaus on pelastusrengas sodan keskellä

Katja Ketun menestysromaaniin pohjautuvan Kätilö-elokuvan kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä Liettuassa. Antti J. Jokisen ohjaaman elokuvan ensi-ilta on ensi vuoden syyskuussa.

Kirjailijat voivat luoda polun, joka kaataa diktatuureja

Kirjailija Sofi Oksanen uskoo kirjallisuuden mahdollisuuteen muokata historiaa. Työnsä hän perustaa kahteen kieleen ja kahteen kulttuuriin, mutta myös maailmankirjallisuuteen. Savonlinnan Talvisalon uutisluokkalaiset haastattelivat Sofi Oksasta.

Vantaa on koko maan itarin kirjastorahoissa – Tiukka talous karkottaa asiakkaat

Uudenmaan kirjastot saavat niukasti rahaa uuden aineiston ostamiseen. Esimerkiksi Porvoossa niukka rahoitus näkyy jo lainamäärien laskuna.

Näyttelijä Tea Ista on kuollut

Näyttelijä Tea Ista on kuollut. Hän oli kuollessaan 81-vuotias.

Puhdistuksen tekijät elokuva-alan rahakkaimpia

Musiikkivideoista uransa aloittanut Antti J. Jokinen ansaitsi yli 400 000 euroa. Itseoppineen Iron Sky -tiimin vetäjä Timo Vuorensola tienasi vain kymmenesosan Jokisen tuloista .

Rosa Liksom jatkoon kirjallisuuskisassa Ranskassa

Rosa Liksomin Hytti Nro 6 on päässyt jatkoon arvostetussa Prix Médicis –kirjallisuuskilpailussa. Teoksen ranskannos on yksi kilpailun käännössarjan finalisteista.

Lestadiolaisäidin tarinan suosio löi kirjaston ällikällä

Pauliina Rauhalan Taivaslaulua jonottavat kirjastoissa jo tuhannet suomalaiset. Esimerkiksi Helsingissä varauksia on toistatuhatta, Oulussa runsaat 700 ja Keski-Pohjanmaalla maakuntakirjastossakin noin 150. Vastaavaa ei ole Kokkolassa koskaan koettu.

21 tapaa pilata avioliitto on katsotuimpia kotimaisia

Johanna Vuoksenmaan 21 tapaa pilata avioliitto on tämän vuoden hittielokuva. Se nousi jo heinäkuussa 400 000 katsojalla katsotuimpien kotimaisten elokuvien joukkoon. 2000 luvulla yli 400 000 katsojan rajan on ylittänyt vain Aleksi Mäkelän elokuvat Pahat pojat (2003) ja Matti (2006).

Saksan markkinat avoinna suomalaiselle kirjallisuudelle

Kääntäjät saksantavat urakalla teoksia ensi vuodeksi, kun Suomi on Frankfurtin kirjamessujen teemamaa.

Taivaan tulet -sarjan tähti vei Puhdistuksen New Yorkiin - "Ennennäkemätön suosio avasi ovia muille näytelmille"

Näytelmäkäsikirjoitusten vienti vaatisi rahoitusta. Esimerkiksi elokuvien ja designin vienti kiinnostaa tällä hetkellä enemmän Suomessa.

Tätä suomalaista dekkaria odotetaan maailmalla

Antti Tuomainen on tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia kirjailijoita. Tulevaisuuden Helsingistä kertova Parantaja teki hänestä kansainvälisesti tunnetun. Sen jälkeen Tuomainen käänsi kelkkaa ja teki perinteisemmän dekkarin.

Kohta 18 palkittiin vuoden 2012 Jussi-palkinnolla

Viime vuoden parhaan suomalaisen elokuvan Jussi-palkinto on annettu Maarit Lallin ohjaamalle Kohta 18 -elokuvalle. Parhaan elokuvan palkinnosta kilpaili viisi elokuvaa.

Kovasikajuttu palkittiin parhaana kotimaisena dokumenttina

Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama Kovasikajuttu on palkittu Jussi-gaalassa viime vuoden parhaana kotimaisena dokumenttielokuvana.

Maakuntakirjasto vetää lapsia ja nuoria

Kävijämäärät Lappeenrannan maakuntakirjaston toimipaikoissa pysyivät suunnilleen ennallaan viime vuonna. Verkkoasiointi lisääntyy vähitellen.

Vuosaari ja Puhdistus kahmivat Jussi-ehdokkuuksia

Eniten elokuva-alan Jussi-ehdokkuuksia ovat napsineet kotimaiset elokuvat Puhdistus sekä Vuosaari. Molemmat kilpailevat kahdeksasta Jussi-patsaasta.

Kotimaisella elokuvalla ennätysvuosi

Kotimaisella elokuvalla on ollut tänä vuonna ennätysmäärä katsojia. Myös kotimaisia ensi-iltoja on valmistunut poikkeuksellisen paljon.

Naiset hallitsevat lainatuimpien kirjojen listaa

Naiskirjailijat ovat kirkkaasti enemmistönä Varsinais-Suomen kirjastoista vuonna 2012 lainatuimpien teosten listalla. Kolmenkymmenen lainatuimman joukossa on vain seitsemän miesten kirjoittamaa kirjaa. Myös kotimainen kirjallisuus jyrää ja vie viisi ensimmäistä sijaa. Kärkipaikkaa pitää Sofi Oksasen Puhdistus.

Kotkan elokuvavuosi ennätyksellinen

Tero Lindqvist Kotkan leffat -yrityksestä kertoo, että 80 000 kävijän vuosisaldo on paras aikoihin. Erityisesti kotimaiset elokuvat vetivät kotkalaisia elokuvakatsomoiden ääreen tänä vuonna.

Puhdistus ei ole enää mukana Oscar-kisassa

Pohjoismaista Tanskan, Islannin ja Norjan ehdokkaat tavoittelevat edelleen Oscar-pystiä.

Tuomas Kantelinen: Sävellän maalla, merellä ja ilmassa

Elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen on säveltänyt tällä kertaa baletin. Vuodessa on valmistunut lisäksi musiikit elokuviin Avain Italiaan, Härmä ja Puhdistus. Kansallisbaletin Lumikuningatar-baletin Kantelinen sävelsi puolessa vuodessa.

Jüri Reinvere tekee Peer Gyntistä oopperan

Puhdistus-oopperan jälkeen Reinvere alkaa kirjoittaa ja säveltää oopperaksi Norjan kansallisteoksena pidettyä Henrik Ibsenin näytelmää.

Filmikelasta digiaikaan, Paimion Kinossa nähty elokuvia 85 vuotta

Television tulo 1960-luvulla, videofilmivuokraamoiden yleistyminen 1980-luvulla ja viime vuosien digiuudistus ovat horjuttaneet, mutta eivät ole kaataneet 85-vuotiasta Paimion Kinoa.

Sofi Oksanen aloitti fanikiertueen Lahdesta

Kirjallisuuden suomalainen poptähti Sofi Oksanen saa harmaana maanantainakin vipinää faniensa kinttuihin. Oksanen aloitti Lahdesta kahden viikon Suomen kiertueen.

Vaasan LittFest Sofi Oksasen juhlaa

Vaasan kirjallisuusfestivaali saa vieraakseen huippusuositun kirjailija Sofi Oksasen. Festivaalille saapuu monia muitakin mielenkiintoisia vieraita. Tänä vuonna muun muassa kääntäjiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle