Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Terrafamen ympäristöluvasta seitsemän valitusta: Terrafame vaatii vakuuksia alemmaksi, Luonnonsuojeluliitto koko luvan perumista

Terrafame sanoo olevansa "pääsääntöisesti tyytyväinen" lupaan. Luonnonsuojelupiiri puolestaan katsoo, että toiminnan riskit ovat liian suuret koko luvan myöntämiselle.

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Analyysi: Talvivaaran jatkajalla Terrafamella on mahdollisuudet suuriin tuottoihin – uhkia ja ympäristöriskejä kuitenkin riittää, kertoo tuore lupa

Terrafame sai vuosia odottamansa ympäristöluvan määräaikaisena, vaikka se haki pysyvää lupaa. Määräaikaisuus osoittaa, että yhtiöön liittyy yhä monia epävarmuuksia, kirjoittaa taloustoimittaja Petteri Lindholm.

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Uuten kaivoslakiin suunnitelluilla muutoksilla ei ole suoraa vaikutusta Sotkamoon: kaivosveron lakiluonnos kiinnostaa kunnanjohtajaa

Yksi lakiesityksen keskeisiä muutoksia on se, että jatkossa kaivostoiminta edellyttäisi kunnan hyväksymää yleis- tai asemakaavaa, kun tähän asti kaivosten maankäytöstä on päätetty maakuntakaavassa.

Telkkälän kaivos Taipalsaarella, louhosta

Raaka-ainepula valtaa maailmaa, ja se voisi olla Suomelle jättipotti – kaivosten vastustus ja kankeat lupaprosessit vaikeuttavat mineraalien käyttöä

Suomessa on paljon keskeisiä raaka-aineita ja niitä jalostavaa teollisuutta. Uusien kaivosten ja tuotantolaitosten perustamista vaikeuttaa kuitenkin kankea lupakäytäntö. Myös kaivoksia vastustetaan yhä enemmän.

Kainuun käräjäoikeus.

Talvivaaran vahingonkorvausasiassa ei valiteta hovioikeuteen – käräjäoikeuden hylkäävä päätös jää voimaan

Kainuun käräjäoikeus päätti helmikuussa hylätä yksityisten ja yritysten korvausvaatimukset Talvivaaran ympäristövahingoista. Nyt osapuolet ovat ilmoittaneet, etteivät valita tuomiosta.

Talvivaaran kipsisakka-allas vuotaa marraskuussa 2012.

Konkurssin tehneen Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista ei makseta vahingonkorvauksia – käräjäoikeus hylkäsi vaatimukset

Vahingonkorvauksia setvittiin vasta nyt, koska Talvivaaran ympäristörikosjuttua ratkottiin eri oikeusasteissa vuosina 2015–2019.

Kainuun käräjäoikeus.

Talvivaaran vahingonkorvausoikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi – vain sitkeimmät jäljellä

Alun perin korvausvaatimuksia oli yhteensä 138. Vuosien varrella korvausvaatimusten määrä on supistunut yhdeksään ja miljoonavaatimukset ovat sulaneet muutamaan sataantuhanteen euroon. 

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Järvi pois, tilalle avolouhos, lopuksi vesi takaisin: Terrafame haluaa laajentaa kaivostaan – luonnonsuojeluliitto: Edessä "tuhatvuotinen ongelma"

Järven tilalle tehtävä uusi louhos toisi Terrafamen kaivokselle kymmeniä vuosia jatkoaikaa. Luonnonsuojeluliiton mukaan uhkana ovat louhimisesta jäävät sadat miljoonat tonnit kaivannaisjätettä.

Ari Korhonen seisoo mökin edustalla.

Ari Korhonen ei jaksa enää käräjöidä, hän ei luota kenenkään saavan Talvivaaran vahingoista korvauksia

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista korvauksia hakeneista suurin osa on luopunut vaatimuksistaan. Yksi luopujista on kajaanilainen Ari Korhonen, jolla on omistuksessaan Jormasjärven rannoilla kaksi maatilaa ja vajaa kymmenen rantatonttia.

Talvivaaran kipsisakka-allas vuotaa marraskuussa 2012.

Muistatko Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingot? Korvauksia aletaan nyt vuosien jälkeen ratkoa, mutta moni on jo luovuttanut – tästä on kyse

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista vaadittiin aikoinaan miljoonakorvauksia, nyt suurin osa korvauksien hakijoista on luovuttanut ja korvausvaatimukset ovat sulaneet muutamaan sataantuhanteen euroon.

Kuvassa on rakennustyömaa Helsingissä elokuussa 2020.

Kierrätysyritys valehteli viranomaisille ja kääri epärehellisella toiminnalla 1,2 miljoonan euron rikoshyödyn, epäilee poliisi

Poliisi epäilee, että kierrätysalan yritys on ylittänyt jätteen sallitun määrän jopa kymmenillä tuhansilla tonneilla vuosittain. Lisäksi yhtiön epäillään merkinneen sen vastaanottamat jätemäärät alakanttiin.

Pieni varalämpövoimala. Edessä niittyä, voimalan ympärillä metsää.

Onko kuusi kuukautta ehdollista kova tuomio ympäristörikoksesta? Heinolan öljyvuodosta syytetty johtaja sai saman rangaistuksen kuin Talvivaara-pomo

Käräjäoikeus tuomitsi maanantaina lämpöyhtiön yhteisösakkoihin ja siellä työskentelevän johtajan ehdolliseen vankeuteen Heinolassa tapahtuneen vakavan öljyvuodon takia. Yhtä laajoja tapauksia päätyy käräjille hyvin harvoin, eikä ankaria tuomioita anneta usein.

Vesi pärskyy kivilaiturille järven rannalla.

Kalatalouskeskus haluaa selvityttää Nuasjärven kalan maineen niin, että ihmiset sen uskovat – hakee apua kansanedustajilta

Nuasjärven kalan syömäkelpoisuus on noussut jälleen puheenaiheeksi. Kalan maine pilattiin Kainuun kalatalouskeskuksen mukaan aiheetta jo Talvivaaran, nykyisen Terrafamen kaivoksen alkuaikoina.

Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon sisäpiiritiedon väärinkäyttöä koskevan jutun käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta 2018.

Syyttäjä ei viekään hovioikeuteen Pekka Perän sisäpiiririkosjuttua – käräjäoikeus kaatoi vuosi sitten syytteet

Syyttäjä oli valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen, mutta perui valituksensa. Pekka Perää ja kahta muuta Talvivaaran johtoon kuulunutta henkilöä syytettiin törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä käräjäoikeudessa. Syytteet hylättiin vuosi sitten.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Sotkamon vaalikeskustelu Yle Areenasta

Sotkamo on Kainuun kuntien Hannu Hanhi – tai ainakin siltä näyttää. Kolmen kaivoksen kunnassa matkailijoita riittää. Työvoimaa kaivataan jopa asukkaita enemmän. Sotkamon asioiden äärelle kokoontui kolme kunnallisvaaliehdokasta.

Terrafamen portit

Terrafamen kaivos toimii vieläkin Talvivaaran ympäristöluvalla – ja nyt uuden luvan ratkaisu siirtyy jälleen

Terrafamen ympäristölupaa on käsitelty avissa kohta kolme vuotta. Yhtiön toiminta on muuttunut paljon ja lupaa varten on tarvittu lisäselvityksiä. Yhtiö hakee muun muassa lisäystä metallien tuotantoon ja jätevesien sulfaattimäärään korotuksia.

Pekka Perä

Court: Former Talvivaara boss illegally sought €1.3m in tax breaks

The Supreme Administrative Court ordered that businessman Pekka Perä's finances be reassessed by tax authorities.

Pekka Perä

Oikeus: Pekka Perä yritti hankkia yli miljoonan euron veroedun väärillä tiedoilla – paljastui verottajan tutkimuksissa

Pekka Perä yritti hankkia verovähennyksiä lähes arvottomien Talvivaara-osakkeiden avulla. Verottajan tutkimukset paljastivat kuitenkin erikoisen järjestelyn.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan uuton ja kiteytyksen rakennukset.

Terrafame valahti tappiolle – tammikuun pakkaset verottivat tuotantoa

Akkukemikaalitehdas on valmistumassa. Sähköautojen kysyntä kasvaa roimasti.

Kaivosalue pääsy kielletty kyltti.

Terrafame aikoo kunnostaa Talvivaaran aikanaan pilaaman Salmisen järven

Kunnostuksen jälkeen Salminen kuivatetaan kolmannekseen nykyisestä koostaan, koska se jää sekundääriliuotuskasojen laajennuksen alle.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan paineliotuksen rakennus.

Terrafame granted environmental permit for battery chemicals plant in Sotkamo

The firm that took over Talvivaara's operations hopes to tap into the growing electric vehicle battery market.

En grävmaskin river en tegelbyggnad.

Betonijäte halutaan uusiotuotteeksi – Kierrätystä kannattavat kaikki, mutta valuuko vesistöihin esimerkiksi alumiinia?

Myös luonnonsuojelijat kannattavat betonimurskan kierrättämistä uusiomateriaaliksi, vaikka esimerkiksi betonista valuva alumiini voi tukkia lopulta kalojen kidukset.

Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon sisäpiiritiedon väärinkäyttöä koskevan jutun käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta 2018.

Syyttäjä aikoo valittaa Pekka Perän ja kahden muun Talvivaara-johtajan tuomiosta – käräjäoikeus hylkäsi sisäpiirisyytteet

Syytteet perustuvat osakkeiden merkintäoikeuksien kauppoihin. Vastaajat kiistävät, että kyse olisi sisäpiirintiedon väärinkäytöstä.

Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon sisäpiiritiedon väärinkäyttöä koskevan jutun käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta 2018.

Court dismisses insider trading case against Talvivaara mine execs

The court said that the defendants did not have any alleged insider information when they sold subscription rights for the mining company’s shares.

Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä kaivosyhtiö Talvivaaran johdon sisäpiiritiedon väärinkäyttöä koskevan jutun käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta 2018.

Pekka Perän talousrikossyytteet nurin käräjäoikeudessa

Oikeuden mukaan syytetyillä ei ollut väitettyä sisäpiirintietoa, kun he myivät kaivosyhtiön osakkeiden merkintäoikeuksia keväällä 2013.

Kuvassa on Kuusilammen avolouhos Sotkamossa.

Media: Talvivaara minority owner suspected of corruption

Singapore-based Trafigura stepped in to help bailout the struggling Talvivaara mining operation.

Kuvassa on Kuusilammen avolouhos Sotkamossa.

Guardian: Talvivaaran kaivoksen isoa omistajaa Trafiguraa epäillään öljykauppaan liittyvästä korruptiosta

Raaka-ainejätti Trafigura omistaa Suomessa vajaan kolmanneksen kaivosyhtiö Terrafamesta.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Ratkaistaanko ilmastonmuutos pyykkietikalla?

Kuten monet muutkin yhteiskunnalliset ongelmat, myös ympäristötuho palautetaan nykyisin aivan liiaksi yksilöön, pohtii tietokirjailija Asta Leppä.

Pekka Perä

Syyttäjät: Talvivaaran johto kauppasi yhtiön osakkeiden merkintäoikeuksia ylihintaan, vaikka tiesi nikkelin tuotanto-ongelmista

Törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä on syytteessä Pekka Perä ja kaksi muuta surullisenkuuluisan kaivosyhtiön johtoon kuulunutta ihmistä.

Boliden Kevistan kaivos Sodankylässä. Näkymä suuren rikastushiekkajätealtaan padon päältä.  Allas oikealla on ajettu vähälle vedelle. Horisontissa keltainen kartio on kaivoksen rakennus, josta vasemmalle neljä kilomertiä pitkä jätekiviläjä. Altaan takana nousee Kevitsavaara joka on kohta matalampi kuin kaivoksen jätekivialue.

Kainuussa Terrafame joutui juoksuttamaan jätevesiä yli luparajojen – Lapin kaivokset vakuuttavat selviävänsä ennustetusta suurtulvasta ilman vahinkoja

Lapin kaivokset sanovat selviävänsä ilman ympäristövahinkoja, mutta entinen Talvivaaran kaivos on jo joutunut rikkomaan päästörajoituksia tulvariskin vuoksi.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan rakennustyömaa.

Täältä saadaan pian materiaalia jopa miljoonaan sähköauton akkuun vuodessa – lue ja katso, mistä Terrafamen akkukemikaalitehtaassa on kyse

Yle kävi Terrafamen kaivosalueella, johon valmistuu yksi maailman suurimmista akkukemikaalitehtaista.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Suomalaisia akku-unelmia: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Terrafamen työntekijöitä tehtaalla.

Finland set to become EU's only uranium producer

Terrafame, formerly known as Talvivaara, has been granted a permit for uranium recovery and refinery in eastern Finland.

Terrafamen uraaninjalostuslaitos.

Terrafame ja Talvivaara ovat jo vuosia haaveilleet Suomessa tuotetusta uraanista – kokosimme vaiheet vuosien varrelta

Terrafame sai tänään valtioneuvostolta luvan käynnistää uraanin talteenoton ja jalostuksen.

Terrafamen työntekijöitä tehtaalla.

Suomesta on tulossa EU:n ainoa uraanintuottaja – Valtioneuvosto myönsi Terrafamelle luvan uraanin hyödyntämiseen

Valitus siirtäisi luvan lopullisen hyväksynnän jopa kahden vuoden päähän. Poliitikot ottivat "Tapaus Terrafamesta" opikseen.

Laakajärven rantaa.

Talvivaaran eteläpuolisten järvien sulfaattipitoisuudet laskeneet lähelle normaalitasoa

Kaivosvesiä ei ole johdettu etelään päin yli kolmeen vuoteen.

Sotkamon Jormasjärvi Vuokatin vaaralta.

Talvivaaran oikeuskiistat jatkuvat: miljoonien eurojen korvausvaatimukset setvitään seuraavaksi, mutta kuka maksaa?

Kaivoksen aiheuttamien ympäristövahinkojen korvausvaatimuksia käsitellään käräjäoikeudessa, koska sovittelumenettely epäonnistui.

SLF-jätekasoja.

MOT: Poliisi tutkii erikoista ympäristörikosta Kainuussa – vaarallista jätettä kasattu vuoriksi, raskasmetalleja päätynyt vesistöön

Poliisi epäilee kajaanilaisyrityksen turmelleen ympäristöä vuosien ajan. Tapaus voi tulla kaupungille kalliiksi.

Kainuun ELY-keskuksen Sari Myllyoja on iloinen Talvivaara-oikeudenkäynnin tuloksesta

Ely-keskus todella tyytyväinen Talvivaara-tuomioon – Emeritusprofessori: Törkeä se itse asiassa oli

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden antamaa tuomiota Talvivaaran ympäristörikosjutussa.

Pekka Perä oikeussalissa

Talvivaara bosses’ conviction upheld on appeal

Finland's biggest environmental criminal case ends with convictions for the former CEO and mine manager.

Pekka Perä oikeussalissa

Talvivaara-pomot pettyneitä, kun korkein oikeus piti heidän tuomionsa voimassa – syyttäjä: "Näin tässä pitikin käydä"

Pekka Perän ja Lassi Lammassaaren edustajat kuitenkin nostavat esiin, että tuomioon sisältyi eriäviä mielipiteitä.

Pekka Perä oikeussalissa.

Korkein oikeus tiukan äänestyksen jälkeen: Pekka Perä turmeli ympäristöä törkeästi – myös muut tuomiot pysyvät ennallaan

Vuonna 2015 alkanut Suomen suurin ympäristörikosoikeudenkäynti konkurssiin menneen Talvivaaran jätevesipäästöistä on saanut nyt pisteen.

Terrafamen näkymä.

Terrafame quadruples profit, moves into car battery business

The majority-state-owned former Talvivaara mine is turning a profit after years of losses and environmental disasters.

Pekka Perä

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Talvivaaran tiedottamisrikosjutussa

Entinen toimitusjohtaja Pekka Perä sai hovioikeudessa vain sakot, vaikka syyttäjä vaati vankeutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle