Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Essoten taloutta varjostaa koronapandemian aiheuttama epävarmuus – kuntayhtymä valtuusto nimitti myös viimeiset puheenjohtajansa

Koronapandemia heijastuu kuntayhtymän talousnäkymiin, mutta talousennusteen arvioidaan kallistuvan silti kohtuullisen puolelle.

Lahden kaupunkiympäristölautakunta haluaa säilyttää Mannerheiminkadun nelikaistaisena

Kaupungin liikennesuunnitelman eri kohteisiin suunnitellut rahoitukset laitettiin osittain uusiksi. Kaupunkikehitysjohtaja katsoo, että valmistelussa pitää noudattaa aiempaa valtuuston päätöstä.

Osallistuvaa budjettia Säkylässä – nuorisoon tai ympäristöön liittyvät asiat esille

Osallistuvassa budjetissa on kyse siitä, että kuntalaiset pääsevät valitsemaan kunnan rahoille parhaan käyttökohteen.

Työllisiä on enemmän kuin koskaan ja talous kasvaa kohisten – Professori: Hallituksen nyt päättämät toimet voivat jopa heikentää työllisyyttä

Hallituksen budjettiesitys saa kritiikkiä oppositiolta ja talousasiantuntijalta. Velkaa otetaan reippaasti lisää ja vaikeampina pidettyjä työllisyystoimia lykättiin ensi vuodelle. Osa nyt päätetyistä työllisyystoimista voi jopa heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä, arvioi talousasiantuntija.

Poliisi tyrmistyi budjettiriihen päätöksistä – 10 miljoonan euron kädenojennus ei pelasta henkilöstösäästöiltä: "Yt-pöytään tässä mennään"

Budjettiriihi toi poliisille noin 10 miljoonan euron lisäyksen alkuperäiseen esitykseen nähden. Silti ensi vuodelle jää alijäämää yhä noin 30 miljoonaa euroa. Säästöt otetaan henkilöstöstä. Toiveet poliisien määrän lisäämisestä voidaan unohtaa.

Oulu rahoittaa kahdeksaa kaupunkilaisten ideoimaa kohdetta: esimerkiksi Kaakkurin liikuntamaahan saadaan rakennettua skeitti- ja skoottirataa

Kaupunki myöntää yhteensä 50 000 euroa osallistuvan budjetoinnin rahaa eri puolille Oulua. Äänestys oli 21 kohteesta, eniten ääniä keräsi ehdotus Hiukkavaaran nuotiopaikan perustamisesta.

Talouselämä ja teollisuus pettyivät työllisyystoimiin, ympäristöjärjestöt kiittävät ilmastopolitiikan nostamista ytimeen – näin etujärjestöt kommentoivat budjettiratkaisua

Suhtautuminen budjettiin on vaihtelevaa ja riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy. Kokosimme tähän artikkeliin kommentteja budjetista talouselämältä, teollisuudelta ja järjestökentältä.

Turun alijäämä lähenee 50 miljoonaa euroa

Pormestari Minna Arve kaipaa valtiolta pikaisia toimia kuntatalouden rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Lahden kulttuuri- ja liikuntapalveluille tiukka budjetti – lähivuosista tulossa vielä niukempia, mikä voi jo vaikeuttaa toimintaa

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) sanoo, että leikkausten jatkuessa esimerkiksi teatterin toiminta kärsii ja liikuntapaikkojen aukioloja täytyy supistaa.

Keskiviikko 8.9.2021 (radio)

Hallituksen budjettineuvottelut jatkuvat. Turkulaisessa vanhuspalveluyksikössä on tapahtunut väkivallanteko. Influenssakausi lähestyy. Yle Kielikouluun on tullut uusia tukikieliä. Sää on torstaina poutaista.

Etelä-Savon maakuntajohtajalla paljon odotuksia valtion budjetille – rahaa kaivataan tiestöön, nettiyhteyksiin ja Parikkalan rajalle

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen kaipaa budjettiin enemmän rahoitusta, joka on korvamerkitty Etelä-Savon alueen kehittämiseen.

Hallituksen budjettiriihestä ei odoteta kevään kaltaista draamaa, mutta maatalouden päästöt hiertävät – seuraa ainakin näitä asioita

Hallitus kokoontuu aamupäivällä budjettiriiheen. Neuvotteluihin on varattu kaksi päivää, mutta keväinen, yli viikon mittaiseksi venynyt kehysriihi on vielä tuoreessa muistissa.

Budjettiriihestä tuskin irtoaa isoja työllisyystoimia, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa – valtion menojen kasvu herättää huolta

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat arvioivat, että julkisten menojen kasvattamisesta tulisi luopua nyt, kun talous on kääntynyt kasvuun.

Kaakon kansanedustajakysely: Poliisin määrärahoja lisättävä

Ylen kyselyyn vastanneet kymmenen Kaakkois-Suomen kansanedustajaa haluavat, että poliisi saa lisää rahoitusta toimintaansa. Hallituksen budjettiesityksessä rahoitusta oltaisiin pienentämässä.

Poliisi elää jo nyt yli varojensa ja budjettiriihestä on tulossa lisää kylmää vettä niskaan – selvitimme, mihin poliisi määrärahat käyttää

Poliisin määrärahat ovat viime vuosina nousseet, mutta virkavalta valittelee niukkoja resursseja. Kulut kasvavat yhä enemmän, koska uusiin uhkiin ei voi vastata vanhoilla konsteilla. Isona riippakivenä ovat myös surkeassa kunnossa olevat poliisitalot.

Vihreät ja vasemmistoliitto huojuttavat hallitusta – kiista maatalouden ilmastopäästöistä kuumentaa budjettiriihtä

Hallituspuolueilla on budjettiriihessä omia painopisteitään. SDP vahvistaisi terveys- ja vanhuspalveluja. Keskusta painottaa taloutta ja työllisyyttä. Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat lisää ilmastopäätöksiä. RKP panostaisi turvallisuuteen.

Lahti toivoo budjettiriihestä rahaa liikenteen sujuvoittamiseen

Hallitus kokoontuu ensi viikolla vuoden 2022 budjettineuvotteluihin. Päijät-Hämeen liitto ja Lahden kaupunki ovat julkaisseet toiveensa budjettiriiheen.

Savonlinnan talous on kireällä – kaupunki hakee harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta

Korotuksen tarvetta perustellaan yhä opettajakoulutusyksikön poissiirrosta kaupungille koituneilla vaikutuksilla sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ostomenojen kasvulla.

Nyt on aika äänestää rahoitusta kaupunkilaisten ehdottamille kehityskohteille Oulussa – osallistuvasta budjetoinnista jaetaan 50 000 euroa

Ehdotuksissa on kohteita niin urheiluun, ulkoiluun, taiteeseen kuin erityisryhmiinkin liittyen ympäri Oulua. Lopulta kaupungin rahoista toteutettavat kohteet valitaan 21 oulaisten ehdottaman kehittämisidean joukosta äänestyksen perusteella. Suosikkiaan voi äänestää vielä reilun viikon ajan.

Lahdessa kaivataan jälleen asukkaiden kehitysideoita – osallistuva budjetointi käynnistyy toista kertaa

Toimintamallin budjetti ensi vuodelle on tuplaantunut 200 000 euroon. Budjetti jakautuu viiteen yhtä suureen osaan eteläiselle, pohjoiselle, itäiselle ja keskustan alueelle sekä koko kaupunkia koskeviin hankkeisiin.

Valtiovarainministeriö haluaa leikata elokuva-alaa tukevan keskuksen rahoituspohjaa roimasti – "Tästä ei selvitä juustohöylällä"

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee suomalaisia elokuva-, dokumentti- ja videotuotantoja miljoonilla vuosittain. Tekijöiden mukaan keskuksen tuki on alalle elintärkeä. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa keskuksen rahoitus liki puolittuisi.

Sote-uudistusta valmistellaan Etelä-Savossa reilun 2 miljoonan euron avustuksen turvin – rahoitusta luonnehditaan "hyvin niukaksi"

Väliaikaisen valmistelutoimielimen aika kestää ainoastaan siihen saakka kuin vaaleilla valittu aluevaltuusto ja aluehallitus aloittavat toimintansa. Maakuntavaaltuustot valitaan vaaleissa ensi tammikuussa.

Kotitalousvähennys kasvaa, tupakointi kallistuu ja koulutukseen tulee lisää rahaa – nämä kuusi asiaa budjettiehdotuksesta kannattaa tietää

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa on vähän yllätyksiä. Ehdotukset perustuvat suurelta osalta viime kevään kehysriihen päätöksiin. Ministeriö julkaisi ehdotuksensa torstaina.

Annika Saarikko: Kotitalousvähennykseen korotus 3 500 euroon hoito- ja hoivatyössä, ei koske remontteja – valtion velanoton tarve vähenee

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa valtion velanoton tarve pienenee vajaan miljardi euroa kevään arvioon verrattuna talouden hyvän käänteen ansiosta. Uudet ilmastopäätökset ja työllisyystoimet ratkaistaan koko hallituksen neuvottelussa syyskuussa.

Annika Saarikko: Kansliapäälliköt miettimään, miten työntekijät ja työpaikat kohtaisivat – työn vastaanottamisesta on tehtävä kannattavampaa

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan tarvitaan uusia toimia, jotta talouskasvu ei hyydy yritysten työvoimapulaan. Valtiovarainministeriö viimeistelee pohjaehdotustaan koko hallituksen budjettineuvotteluihin.

VM:n kansliapäällikkö budjettineuvottelujen kynnyksellä: investointeja pitää saada liikkeelle, pula osaavasta työvoimasta ei saa muodostua esteeksi kasvulle

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen mukaan budjettiriihessä olisi hyvä pohtia myös nopeita täsmätoimia työvoiman osaamisen kehittämiseksi. Ulkomaisen työvoiman saatavuus ja sen nopea vauhdittaminen on hänen mukaansa joka tapauksessa tärkeää.

Tupakan vero nousee taas, mutta mitä muuta Annika Saarikko ehdottaa ensimmäiseen budjettiinsa? Seuraa näitä seitsemää asiaa

Kesän alussa valtiovarainministerinä aloittanut Annika Saarikko viimeistelee keskiviikkona ja torstaina valtiovarainministeriön pohjaehdotuksen valtion tulo- ja menoarviosta. Työllisyys- ja ilmastopäätöksiä odotetaan syyskuussa koko hallituksen budjettiriihestä.

Budjettipäällikkö: Korona luo edelleen epävarmuutta valtion tulojen ja menojen laadintaan, vaikka talouden luvut näyttävät "pirteiltä"

Valtiovarainministeriön budjettipäällikön huolenaiheita ovat koronan lisäksi orastava työvoimapula ja valtion kasvava velkaantuminen. Uusista mahdollisista veroista budjettipäällikkö ei vielä pukahda. Budjettiehdotus julkaistaan perjantaina.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen siirtäisi Veikkauksen tuotot valtion budjettiin: "Asialla alkaa olla jo kiire"

Ministeri Antti Kurvinen ehdottaa Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin vuoden 2024 alusta. Kurvisen mukaan ilman muutosta Veikkauksen edunsaajien, kuten kulttuuri- ja urheilutoimijoiden sekä nuorisojärjestöjen tulot tulevat putoamaan.

Jouluvalot keskustaan vai hyvinvointifestarit? Mäntyharjulaiset pääsevät äänestämään 20 000 euron kulttuuripotin käytöstä

Mäntyharjulla kokeillaan ensimmäistä kertaa kokeilevaa budjetointia. Kuntalaiset päättävät, mihin seitsemästä vaihtoehdosta käytetään kaksikymmentätuhatta euroa.

“Unelmasta tuli painajainen” – miljardien eurojen kustannukset ovat karanneet täysin käsistä, muuttuvatko olympialaiset lopullisesti?

1960-luvulta alkaen yhdetkään olympialaiset eivät ole pysyneet alkuperäisessä budjetissaan. Tokion kisojen hintalappu voi nousta jopa yli 25 miljardin euron, mikä on neljä kertaa suurempi summa kuin järjestäjien hakuvaiheessa ilmoittama.

Lahden maauimala saa osallistavan budjetin ansiosta temppuradan heinäkuuksi

Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunkia kehitetään asukkaiden ideoiden pohjalta.

Forssassa kokeillaan osallistuvan budjetointia – kaupunkilaiset päättävät, miten 20 000 euroa käytetään

Kaupunkilaisten ideoita ja rahan käyttökohteita kerätään avoimella kyselyllä kolmen viikon ajan elokuussa. Kuntalaiset äänestävät kohteista syyskuussa.

Rovaniemen uuden monitoimitalon yhteyteen rakennetaan liikuntahalli – kustannukset kasvavat 1,25 miljoonaa euroa

Monitoimitalohankkeen kokonaiskustannusarvio on nyt reilut 39 miljoonaa euroa. Lisäksi monitoimitalon vuokrakustannukset ovat noin 3,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Veitsiluodon tehtaiden lakkauttaminen heikentää Kemin taloutta jo ensi vuonna: raamissa menoista on vähennetty 3,4 miljoonaa euroa

Kemin talouden näkymät synkkenevät entisestään. Kaupungilla on aikaisemmilta vuosilta kertynyttä alijäämää lähes 9 miljoonaa euroa. Tänä vuonna alijäämä uhkaa kasvaa.

Koronakriisi sai Britannian leikkaamaan kehitysapua lähes kolmanneksen – vaikutukset tuntuvat miljoonien naisten elämässä

Britannian hallitus on aiheuttanut epätoivoa eri puolilla maailmaa, kun se päätti leikata jyrkästi kehitysavun määrää tältä vuodelta. Britannian maksamasta avusta häipyy neljä miljardia puntaa eli noin viisi miljardia euroa.

Kruunusiltojen raitiotien hinnasta nousi poru – Budjetit ovat paukkuneet ennenkin pääkaupunkiseudulla, muistatko vielä nämä 4 miljoonahanketta?

Pelkästään pääkaupunkiseudulta löytyy useampi esimerkki, joissa alkuperäinen budjetti on matkan varrella paisunut merkittävästi. Uutisoimme eilen, että Helsingin pormestari käynnistää Kruunusillat-raitiotiehankkeen paisuneesta budjetista selvityksen.

Helsinki paikkaa koronakolhuja yli 160 miljoonalla eurolla – kiistelty koulurahoituskin lisääntyy reippaasti

Helsingin kaupunginhallitus esittää yli 160 miljoonan euron lisärahaa koronakustannusten paikkaamiseen vuoden 2021 budjettiin. Lopullinen päätös lisärahoista tehdään kaupunginvaltuustossa kesäkuun puolivälissä.

EU-komissio: Koko ensi vuosi olkoon elvytystä, riittää jos tiukka budjettikuri palaa vasta vuonna 2023

Lähes kaikki EU-maat rikkovat tällä hetkellä EU:n taloussääntöjä. Komission mukaan ensisijaista on kuitenkin saada EU-talous kunnolliselle kasvu-uralle.

Energiakonserni Suur-Savon Sähkön näkymät kohentumassa – markkinoiden kerrotaan palanneen koronapandemiaa edeltäneelle tasolle

Ensimmäisen osavuosikatsauksessa kerrotaan, että sähkön ja lämmön toimitusvarmuus on ollut alkuvuonna erinomainen.

Korona piti Jyväskylän tilinpäätöksen plussalla – ensi vuoden talousarviossa suuret säästöpaineet

Jyväskylän talous vahvistui viime vuonna pääsääntöisesti valtion koronatukien ja avustusten ansiosta. Ensi vuodelle kaupunki on tekemässä jälleen alijäämäistä budjettia, jossa on 10 miljoonan euron säästöpaineet.

Raahen säästötoimien suunnasta päätetään kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina

Raahen talouden tasapainottamista selvittänyt laaja poliitiinen työryhmä ei ole toimista yksimielinen. Kaupunginhallitus päättää, miten asia nyt etenee. Esillä on ollut muun muassa joidenkin koulujen ja palveluverkon karsiminen sekä veronkorotukset.

Koronan takia peruttujen Kotkan Meripäivien budjetille löytyi uutta käyttöä – rahoja käytetään muiden tapahtumien tukemiseen

Kotkan elinvoimalautakunta päätti tiistaina, että Meripäivien budjetista varataan yhteensä 40 000 euroa kotkalaisten tapahtuma-alan toimijoiden tukemiseen.

Tiistai 25.5.2021 (radio)

EU asettaa Valko-Venäjälle pakotteita. Lisäbudjetti valmistui. Terveyspalvelut siirtyvät nettiin. Korona-aika huolettaa lapsia. Ennakkoäänestys alkaa. 

EU:ssa on edessä jo seuraava jättimäinen talouskiista eri maiden budjettikurista – Tutkija: "Paljon suurempi asia kuin mitä elpymisrahasto oli"

Suomikin joutuu ottamaan kantaa syvempään talousintegraatioon viimeistään syksyllä – tosin viisainta voisi olla vaikuttaa jo nyt. Uudistuksella voidaan estää tulonsiirtounionin syntymistä.

Hallitus vauhdittaa kasvua ja investointeja – kolmannen lisäbudjetin alijäämä lähes 2,4 miljardia euroa

Hallitus jatkaa koronaviruksesta aiheutuvien haittojen lievittämistä. Suoraan koronaviruksesta aiheutuvia lisämenoja on noin 590 miljoonaa euroa. Yrityksille aiheutuvien haittojen lievittämiseen varataan yhteensä noin miljardin euron lisämenot.

Hyvinvointiyhtymälle ennakoidaan synkkää vuotta – kulut kasvavat ja tulot vähenevät

Ensi vuodeksi povataan noin 30 miljoonan euron menolisäyksiä. Laskelmiin ei ole vielä huomioitu koronan aiheuttamia lisäkustannuksia.

Peruttujen Meripäivien rahoilla saatetaan tukea muita tapahtumia Kotkassa – tavoitteena lisätä kaupungin elinvoimaa

Vaikka Kotkan Meripäivät peruttiin koronatilanteen takia jo toista vuotta peräkkäin, kaupungissa uskotaan, että pienemmän kokoluokan tapahtumia pystytään kesällä järjestämään.

Ylen kysely paljastaa: Kunnat säästivät aiemmin tiedettyä enemmän rahaa kulttuurista - isoissa kaupungeissa pääsylipputulot romahtivat

Kuntien rahaa säästyi korona-aikana, sillä kulttuuritoiminta seisahtui. Samaan aikaan kuntien tulot kulttuurista myös laskivat. Yle kysyi kunnilta kulttuurin menoista ja tuloista toistamiseen. Selvisi, että rahaa jäi käyttämättä aiemmin ennakoitua enemmän.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle