Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

IBM ostaa Red Hatin 34 miljardilla dollarilla

IBM haluaa johtavaksi yhtiöksi pilvipalvelumarkkinoilla.

Linda Liukkaan kolumni: Suomalaisen koodikoulutuksen tulee perustua muullekin kuin ohjelmoinnille

Miten koodausta pitäisi kouluissa opettaa ja miksi? Onneksi meillä on vastaus, ja se on Linus Torvalds, kirjoittaa Linda Liukas.

Pohjois-Karjalan kirjastojen tietojärjestelmä nurin

Kirjastojen yhteinen tietojärjestelmä oli nurin koko Pohjois-Karjalassa tiistaina. Korjaus on yhä kesken.

It-nörttien esikuva Linus Torvalds pyytää anteeksi käytöstään ja ottaa lomaa – "En ole empaattinen luonne"

Linux-käyttöjärjestelmän suomalaisen isän antama kritiikki on mennyt haukkumiseksi. Nyt hän lupaa parantaa tapansa.

Vikasietotila: Vältä avoimen lähdekoodin ohjelmien sudenkuopat

Nyrkkisääntöjä toimivan softan löytämiseen

Suomalaisyhtiö sai ennätykselliset 25 miljoonaa euroa avoimen lähdekoodin tietokannan kehitykseen

Kyseessä on suurin kasvurahoitus, jonka EIP on myöntänyt pohjoismaiselle yritykselle.

“Koodaaminen on siistiä, rakastan sitä“ – suomalainen ohjelmointiopetus matkaa halki Afrikan   

Lähes 2 000 afrikkalaista nuorta saa suomalaisen koodibussin kautta parin seuraavan kuukauden aikana luovan koodauksen opetusta kymmenessä Afrikan maassa.

Näin kokoat edullisen Minecraft-pelikoneen osista

Edullisen Minecraft-pelikoneen kasausvinkit

Rosan koodi - ratkaise pulmat, tutustu koodin maailmaan

Opettele nokkeluutta, päättelykykyä ja ohjelmointia.

Linuxia, pingviinejä, pihlajanmarjoja – testaa, mitä jäi mieleen viikon uutisista

Pihlajat punertavat, mutta missä marjoja saa poimia? Mikä kansallistuntoa viestivä tuote on noussut trendikkääksi Ukrainassa? Entä miksi olympialaisista toipuvan Brasilian presidentin virka on katkolla? Tee visa ja selvitä, mitä muistat uutisaiheista viikon varrelta.

Maailman yleisin käyttöjärjestelmä keksittiin Suomessa – Tiesitkö, että käytät Linuxia päivittäin?

Linux-käyttöjärjestelmä on levittäytynyt laajasti ihmisten arkeen. Laitemäärän perusteella se onkin maailman yleisin käyttöjärjestelmä. Yle kokosi nelikohtaisen ansioluettelon Linuxin 25-vuotisjuhlien kunniaksi. Linux sai alkunsa vuonna 1991, kun Helsingin yliopiston opiskelija Linus Torvalds alkoi kehittää Unix-pohjaista käyttöjärjestelmää yhteistyössä hakkeriyhteisön kanssa.

Päivän tärpit: Mielenosoitus ammatillisen koulutuksen puolesta, Euroopan johtajia koolla, Linux täyttää 25 vuotta

Suomi pysähtyy ilman ammattiosaajia, on ammatillisen koulutuksen puolesta järjestettävän mielenosoituksen ydinsanoma. Saksan, Ranskan ja Italian johtajat puivat Euroopan tulevaisuutta ja Linux-käyttöjärjestelmä täyttää 25 vuotta. Kerromme myös malilaista islamistijohtajaa vastaan alkavasta oikeudenkäynnistä Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa.

Alkavan viikon pääaiheet: Linux, Ukraina ja Ylen vaalikone täyttävät vuosia

Alkavalla viikolla juhlitaan suomalaisen idean pohjalta kehitettyä Linux-käyttöjärjestelmää, vietetään Ukrainan 25-vuotisjuhlia, kuunnellaan eduskuntaryhmien kesäkokousten kuulumisia ja vietetään taiteiden yötä.

Linuxissa vakava tietoturva-aukko

Linux-käyttöjärjestelmistä löydetty vakava haavoittuvuus voi uhata Internetiin kytkettyjä palvelimia, työasemasovelluksia ja älylaitteita. Viestintävirasto kehottaa kaikkia Linux-käyttäjiä asentamaan suojaavan päivityksen. Yleisesti käytössä olevia Windows ja OS X -järjestelmiä uhka ei koske.

Naisten tekniseen osaamiseen ei luoteta? – "Hylsy" tulee miehiä useammin, kun sukupuoli on tiedossa

Tasa-arvo teknologiapiireissä nousi jälleen keskusteluun, kun avoimen lähdekoodin projekteja analysoinut ryhmä havaitsi naisten ja miesten tekemien muokkausten kohtelussa epäsuhdan. Yleisesti ottaen naisten tekemät muutokset ohjelmakoodiin hyväksyttiin hieman miehiä useammin. Sen sijaan kun käyttäjä oli tunnistettavissa naiseksi, lisäykset hylättiin miehiä useammin.

Helsinki Challenge -kilpailun voittajat haluavat lisää empatiaa nettiin

NEMO-tutkimusryhmä haluaa muun muassa koota avoimen lähdekoodin, jolla kaikki voivat kehittää empatian mahdollistavia uusia sovelluksia. Yhteistyötä tehdään myös Pikku Kakkosen kanssa.

Kuka on kukin Lindan Liukkaan maailmassa: Mozilla, Apple ja Google palaavat eläinhahmoihin

Kaikki Hello Rubyn satuhahmot viittaavat teknologia-alan ilmiöihin. Päähenkilö Ruby auttaa niitä antamalla ohjeita kuin ohjelmoija tietokoneelle.

Keskustan talousteesit: Työnantajamaksu ja yritystuet alas, hallintoa pienemmäksi

Keskusta alentaisi työnantajamaksua kahdella prosentilla määräajaksi. Puolueen säästölistalla on yritystukia, hallinnon järkeistämistä ja tietojärjestelmissä siirtymistä avoimeen lähdekoodiin.

Suomalaisyritys kehitti Linux-tabletin kouluihin – Kiinassa muhivat isot markkinat

Alkuvaiheessa Suomen markkinoille tulee 10 000 etupäässä koulukäyttöön tarkoitettua tablettia. Suuremmat mahdollisuudet piilevät Kiinassa, jossa koneet valmistetaan: siellä valtio on päättänyt siirtyä kouluissaan Linux-pohjaisiin käyttöjärjestelmiin.

Varkauden kirjasto tähyää Etelä-Savon suuntaan

Varkauden kirjastoon joudutaan hankkimaan uusi kirjastojärjestelmä, ja kaupunki aikoo liittyä sen hankinnassa Etelä-Savon vetämään kilpailutukseen. Lisäksi esitetään Varkauden kirjaston liittymistä Etelä-Savon kirjastokimppaan.

Linux antaa lisävuosia vähän rupuisellekin koneelle – video

Kotimaisin vaihtoehto on vanhoista osista kasattu ja Linux-käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone, sanoo osuuskunta Koneet Kiertoon -yrittäjä Paul Brown.

Joensuu on teknologiayritysten kasvun kärjessä

Joensuussa on asukaslukuun suhteutettuna eniten nopeasti kasvavia teknologiayrityksiä. Asiantuntijoiden listauksessa viidenkymmenen kasvuyrityksen joukkoon mahtuu kolme Joensuussa toimivaa yritystä.

Sujuvuusnavigaattori löytää nopeimman pyöräreitin - video

Kun polkupyöräillään kaupungin keskustan laidalta toiselle, on matka-aika täysin riippuvainen reittivalinnasta. Yle Uutiset testasi, onko lyhin pyöräreitti nopein.

BBC: Mozilla tuo markkinoille 26 euroa maksavan älypuhelimen – Intiassa

Intiaa pidetään maailman nopeimmin kasvavana halpojen älypuhelinten markkinana. Mozilla tavoitteleekin edellisen puhelimensa avulla niitä puhelinten omistajia, jotka vasta suunnittelevat ensimmäisen älypuhelimensa ostamista.

Klikkaamalla kirjastoon

Joensuun seutukirjasto ja Juuan kirjasto ottavat ensimmäisinä Suomessa käyttöönsä avointa lähdekoodia hyödyntävän tietokantajärjestelmän, josta aineisto löytyy entistä tehokkaammin. Samaan aikaan aukeaa myös uusi, Pohjois-Karjalan kaikki kirjastot yhdistävä nettikirjasto: Vaara-kirjastot.

Arcusys teki miljoonakaupat ministeriön kanssa

Joensuulainen tietotekniikan palveluyritys Arcusys toteuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön virastojen ja laitosten verkkopalvelut.

Lappeenranta jätti vaihtamatta edullisempaan

Lappeenrannan kaupungin oma selvitys viisi vuotta sitten osoitti, että koulujen kannattaisi käyttää linux-järjestelmää. Linuxin käyttö ei ole kuitenkaan laajennut kaikkiin Lappeenrannan kouluihin, koska tietotekniikan ylläpidosta vastaava yhtiö Saita ei pysty toimittamaan edullisempia järjestelmiä.

Lätkäzombit: lukemaan houkuttava mobiilipeli

Oulun Pateniemen koulun 7A-Luokka on ollut kevään aikana Oulun yliopiston kanssa mukana kehittämässä mobiilipeliä, jota käyttäjä voi muokata itse mieleisekseen. Lätkäzombit-peli perustuu avoimeen lähdekoodiin. Nykyään ei enää riitä, että osaa lukea tekstejä kirjasta, vaan lukutekniikoita tarvitaan monenlaisissa medioissa.

Bloomberg: NSA keräsi tietoja Heartbleedin avulla vuosien ajan

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA hankki tietoturva-aukko Heartbleedin avulla salasanoja ja muita tietoja ainakin kahden vuoden ajan, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Samaan aikaan tavalliset netinkäyttäjät jäivät vaille suojaa tietomurtoja vastaan.

Salausjärjestelmistä löytyi vakava tietoturvavirhe

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että haavoittuvuutta olisi käytetty väärin.

Mozillan toimitusjohtaja jätti tehtävänsä – eron taustalla mielipiteet homoavioliitosta

Toimitusjohtajan tehtävät jättänyt Brendan Eich lahjoitti vuonna 2008 rahaa kampanjalle, joka ajoi homoavioliittojen kieltämistä. Asia nousi uudelleen esiin, kun hänet valittiin viime viikolla toimitusjohtajaksi. Monet yhtiön työntekijät ja asiakkaat vastustivat nimittämistä.

Mozillakin haluaa osansa älypuhelinmarkkinoista

Maailmanlaajuisesti toimiva, voittoa tavoittelematon Mozilla on kertonut, että se haluaa tuoda vaihtoehdon käyttöjärjestelmien maailmaan. Tähän mennessä Mozillalle Firefox-älypuhelimia ovat valmistaneet LG, ZTE ja Alcatel ja puhelin on myynnissä 15 maassa. Toistaiseksi Mozillan kohderyhmänä ovat ensimmäistä älypuhelintaan hankkivat.

Technology Academy recognizes hi-tech prowess

Mobile phone manufacturer Jolla is amongst those to be given a nod in the Technology Academy of Finland’s annual Millennium Distinction awards. On Tuesday it was announced that the company will receive the prize for its open source software.

Suomi yrittää murtautua etulinjaan digitaalisten palveluiden kehittäjänä

Kajaanin CSC Datakeskukseen perustettava avoimen lähdekoodin palvelunkehityslaboratorio on ainutlaatuinen askel digiteollisuudessa. Kehitystyöhön on tarkoitus kerätä erilaisia yhteisöjä, joiden innovaatiot päätyvät usean yrityksen käyttöön.

Vertaa omaa asuinaluettasi ennen ja nyt: Helsinkiä voi tutkailla ilmakuvista 1943-2012

Palvelusta näkee muun muassa, miten teitä ja lähiöitä on rakennettu.

Jolla to sell new phone this year

A mobile firm founded by former Nokia employees is set to put a new smartphone on sale by the end of the year. The company, Jolla, was set up to continue working on an open source Linux-based smartphone when Nokia announced it was switching to the Windows Phone operating system.

Firefox haastaa älypuhelinmarkkinoita

Internet-selaimestaan tuttu Mozilla pyrkii valtaamaan älypuhelinmarkkinoita. Säätiö aikoo haastaa Applen ja Googlen, jotka hallitsevat markkinoita yli 90 prosentin osuuksillaan.

Joensuulainen Arcusys sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Joensuulaisen Arcusys Oy:n Jussi Hurskainen ja Janne Hietala pokkasivat Suomen Yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon. Palkinto luovutettiin IT-yritykselle viikonloppuna valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Oulussa.

Maksuton matematiikan kirja haastaa kaupalliset kilpailijat

Kirjaa on tekemässä noin 20 matematiikan osaajaa. Vastaavat kaupalliset oppikirjat maksavat noin 15 euroa.

Firefox-puhelimet haastavat Applen edullisella hinnalla

Älypuhelinmarkkinoita hallitsevat Google ja Apple saavat ensi vuonna kilpailijan. Firefox-selaimesta tunnettu Mozilla kertoo, että ensimmäiset Firefox-puhelimet tulevat markkinoille alkuvuodesta.

Linus Torvalds ja Shinya Yamanaka jakavat Millennium-pääpalkinnon

Teknologiapalkinto jaetaan ensimmäistä kertaa puoliksi.

Torvalds, Yamanaka share Millennium Technology Prize

Linus Torvalds and Shinya Yamanaka have been presented the 2012 Millennium Technology Prize, equally sharing a 1.2 million euro prize.

Linux creator in line-up for Millennium Technology Prize

The winner of the 2012 Millennium Technology Prize will be announced Wednesday afternoon at 3.00 pm. The finalists for the prestigious award are the Finnish inventor of the Linux kernel of the Linux operating system Linus Torvalds, and Japanese physician and stem cell researcher Shinya Yamanaka.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan tänään

Tänään selviää, kuinka Millennium-teknologiapalkinto jakautuu Linus Torvaldsin ja Shinya Yamanakan kesken.

Google Chrome nousi maailman suosituimmaksi selaimeksi

Microsoftin Internet Explorer menetti kärkipaikkansa StatCounterin viikkotilastoissa ensimmäistä kertaa. Eurooppalaisten suosikki on edelleen Mozilla Firefox.

Millennium-teknologiapalkinnot Suomeen ja Japaniin

Palkinnot myönnettiin Linuxin kehittämisestä ja kantasolututkimuksesta.

Pohjois-Korea investoi internetsivuun - 15 dollaria

Sivut näyttävät nopeasti katsottuna näppäriltä ja maan ideologian mukaisilta. Viralliset sivut on tehty valmiilla sivupohjalla.

C-kielen isä kuollut

Tietokoneohjelmoinnin pioneerina pidetty Dennis Ritchie on kuollut 70-vuotiaana. Ritchie loi suositun C-kielen ja auttoi kehittämään takavuosien Unix-käyttöjärjestelmää. Wired-lehden haastattelema työtoveri tiivistää, että Steve Jobsin kaltaiset it-nerot ovat seisoneet Ritchien hartioilla.

Wetterhoffin "tuunatut" kansallispuvut esillä Kööpenhaminassa

Wetterhoff esittelee helmikuun alussa Kööpenhaminan muotiviikoilla kansallispukuperinnettä hyödyntävän Wetterhoff Wintage -malliston. Tekijöinä ovat HAMKin opettajat, opiskelijat ja muotoilualan yrittäjät.

Etelä-Karjalaan kultamitaleita kansainvälisistä taitokisoista

Etelä-Karjalan ammattiopiston opiskelija Teemu Mikkonen voitti kaksi kultamitalia kansainvälisistä taitaja-kisoista. Mikkosen lisäksi koko Suomen joukkue menestyi erinomaisesti Portugalin Lissabonissa järjestetystä EuroSkills 2010 ammattitaitokisoissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle