Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pyhäjoen ydinvoimalan hallintorakennusta rakennetaan.

USU: Pyhäjoelle havitellaan uutta ydinvoimalahanketta kariutuneen tilalle – kunta hakee selvitykselle rahoitusta ministeriöstä

Fennovoiman kariutuneen hankkeen tilalle pohditaan myös pienydinvoimaloita. Ely-keskus toivoo, että eri vaihtoehtoja kartoitetaan mahdollisessa selvityksessä laajasti.

bild av ett kärnkraftverk.

Perjantai 30.9.2022 (radio)

Venäjä liitti Ukrainasta alueita Venäjään. Suomi sulki rajan venäläisiltä turisteilta. Energian kulutus väheni. Olkiluoto 3 ydinvoimala saavutti täyden tehon. Sääennuste.

Naali.

Tiistai 23.8.2022 (radio)

Presidentti Venäjästä. Kokoomus Naton tukikohdista. Työllisyys. Rosatom ja Fennovoima. Naalit. Sää.

Traktori tulossa Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueelta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Venäläinen Rosatom hakee miljardikorvauksia Fennovoimalta

Fennovoima kertoi viime viikolla hakevansa korvauksia Rosatomilta. Fennovoima piti todennäköisenä, että Rosatom nostaa vastakanteet.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht

Fennovoima vaatii lähes kahden miljardin euron korvauksia Rosatomilta

Kariutuneen ydinvoimalahankkeen kiistoja puidaan oikeudessa useita vuosia, arvioi Fennovoiman toimitusjohtaja Helsingin Sanomien haastattelussa.

SRV yhtiön logo.

SRV:n Fennovoima-osuuden myynti ei toteudu

SRV kertoi helmikuun alussa myyvänsä 1,8 prosentin omistusosuutensa ydinvoimayhtiö Fennovoimasta RAOS Voimalle, joka on venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin tytäryhtiö.

Rakennuksia ja rakennustöitä Pyhäjoen ydinvoimala-alueella joulukuussa 2020

Talouselämä: Fennovoima voi saada jättilaskun Rosatomilta

Pyhäjoen Hanhikiven kaatuneen ydinvoimalahankkeen jälkipyykki saattaa johtaa jopa 800 miljoonan loppulaskuun Fennovoimalle, kertoo Talouselämä -lehti.

Juhannus 2022 on koko maassa lämmin ja aurinkoinen.

Keskiviikko 22.6.2022 (radio)

Fennovoiman irtisanomiset. Vieraskieliset vaaleissa. Maanjäristys Afganistanissa. Valvonta juhannusliikenteessä. Juhannussää.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen käsittely on päättynyt, päätti hallitus

Fennovoima ilmoitti 24. toukokuuta peruvansa jättämänsä rakentamislupahakemuksen.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima shuts down construction of nuclear plant in Pyhäjoki

The firm will shift its focus towards maintaining the site in the event that the project moves forward.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Hanhikivi 1 työmaa-alueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Valtion on vietävä jatkossakin Pyhäjoen ydinvoimalahanketta eteenpäin, esittävät Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta

Viikonloppuna julkaistussa kannanotossa hankkeen halutaan jatkuvan muun muassa ilmastoystävällisen perusvoiman tarpeen sekä merkittävien talous- ja työllisyysvaikutusten vuoksi.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen purkamista laittomana ja aikoo vaatia korvauksia – Fennovoima ei kommentoi asiaa

Venäläisyhtiö kertoo olevansa valmis keskustelemaan hankkeen käynnistämisestä uudelleen.

Halli rakenteilla Hanhikiven voimalan rakennustyömaalla Pyhäjoella

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa hiljenee, ja nyt moni yritys joutuu miettimään tulevaisuuden uusiksi – työn ei kuitenkaan uskota valuneen hukkaan

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan valmistelevissa töissä oli mukana kymmeniä yrityksiä ja tuhansia ihmisiä. Kysyimme elinkeinoelämän edustajilta, miten hankkeen pysähtyminen vaikuttaa alueen yrityksiin.

Fennovoiman voimalatontti Pyhäjoen Hanhikivellä. Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Tästä alueesta Pohjois-Pohjanmaalla saattaa tulla jättimäinen aavekaupunki – kokosimme ratkaisevat kysymykset Hanhikiven ydinvoimalan tulevaisuudesta

Laitostoimittaja on irtisanottu ja moni suomalainenkin omistaja on valmis luovuttamaan. Silti toivo elää, että hanke jatkuisi läntisin voimin.

Fennovoiman hallintorakennus helmikuussa. Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Ministerit olisivat voineet panna pisteen Fennovoiman hankkeelle jo vuosia sitten

Ministerit ja poliitikot ovat useaan otteeseen pelastaneet Fennovoiman ydinvoimalahankkeen Hanhikivellä. Vasta täysimittainen sota Euroopassa pysäytti projektin, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -työmaan betoniasemat helmikuussa 2022.

Fennovoiman pienomistajista ei löydy halua jatkaa Pyhäjoen karille karahtaneessa ydinvoimahankkeessa, vaikka uusi laitostoimittaja ilmaantuisi

Kuntien energiayhtiöt pitävät odotettuna ja toivottuna Fennovoiman päätöstä purkaa sopimus venäläinen laitostoimittajan kanssa. Tappioiksi arvioidaan satoja miljoonia euroja.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa n portti Pyhäjoella

Rosatom-yhteyden purku ei tullut yllätyksenä Fennovoimaan sijoittaneille lappilaisyhtiöille – 3,5 miljoonan euron sijoitukset alaskirjauksessa

Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa on mukana yhä kolme lappilaista energiayhtiötä. Yhtiöt ovat kuitenkin irtautumassa hankkeesta ja ovat jo osin alaskirjanneet osuuksiaan.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman pohjalaisomistajat eivät ole tehneet päätöksiä jatkosta

Katternö Kärnkraftin omistus Fennovoimassa on 30 miljoonan euron luokkaa. Yhtiö toivoo, että Fennovoiman venäläisten omistajien kanssa päästään jatkosta sopimukseen.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta: "Toivon, että hankkeelle voitaisiin löytää jatkaja"

Oululaisministeri perusteli toivettaan maanantai-illan A-studiossa sillä, että Hanhikiven rakennustyöt ovat pitkällä ja alueella on jo valmiudet ottaa vastaavantyyppinen hanke vastaan.

Id-juhlan avlmistelua.

Maanantai 2.5.2022 (tv)

Fennovoima. Ukrainan häät. Id-juhla. Sää.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla

Maanantai 2.5.2022 (radio)

Kunta-alan lakko alkaa. Pyhäjoelle ei tule venäläistä ydinvoimalaa. Työllisyys parani maaliskuussa. Yle julkaisee uutisia ukrainaksi. Sää.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen Pyhäjoen kunnantalon edessä

Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan Pyhäjoella uskotaan yhä ydinvoimalan tuloon: "Meillä kyllä kärsivällisyys riittää"

Kävimme Pyhäjoella kysymässä kuntalaisten mietteitä nyt, kun Fennovoima on irtisanonut sopimuksen Hanhikiven ydinvoimalan venäläisen laitetoimittajan kanssa.

Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Maakuntajohtaja Pauli Harju: Toivon Pyhäjoen ydinvoimalahankkeelle jatkajaa

Fennovoiman ilmoitus lopettaa laitostoimitussopimus venäläisen Rosatomin kanssa pysäyttää työt Hanhikivenniemellä.

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen katsoo kameraan. Miehellä silmälasit ja harmaa puvuntakki.

Lahti Energian toimitusjohtaja Rosatom-sopimuksen purkamisesta: hyvä ja odotettu päätös

Fennovoima on purkanut Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimittajasopimuksen Rosatomin kanssa. Suomalaisosakkaat ovat odottaneet prosessin etenemistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ykkösaamun vieraana 9. lokakuuta.

Lintilä on tyytyväinen Rosatom-päätökseen – ympäristöpolitiikan professori arvioi: Ydinvoimalalle etsitään toimittaja lännestä tai Japanista

Fennovoima ilmoitti maanantaina, että se katkaisee laitostoimitussopimuksen venäläisen valtioyhtiön Rosatomin kanssa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää päätöstä oikeana.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Keskisuomalaiset energiayhtiöt ovat sijoittaneet Fennovoimaan miljoonia – "Asia ei ole meidän käsissämme", sanoo sähköyhtiön toimitusjohtaja

Fennovoimaan rahojaan laittaneet keskisuomalaiset energiayhtiöt odottavat päätöksiä koko hankkeen kohtalosta.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Fennovoimaan rahansa laittaneet kunnat anovat valtiota pelastajaksi – turha toivo: rakentaminen venäläisten kanssa jatkuu

Fennovoiman omistajat haaveilevat hankkeensa pikaisesta hautaamisesta, mutta ratkaiseva käänne näyttää siirtyvän ensi kevään vaalien tuolle puolen, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Fennovoima on toimittanut uutta lupa-aineistoa Säteilyturvakeskukselle Ukrainan sodan aikana

Fennovoima on ilmoittanut jo aiemmin sodan alettua, että sopimukset velvoittavat sitä jatkamaan töitä ydinvoimalahankkeen kanssa. Tämä näkyy niin Pyhäjoen työmaalla kuin rakentamisluvan valmistelussakin.

Harmaa rakennus, rakennuksen seinässä sininen valologo.

Fennovoima-hanke lyömässä ison loven Lahti Energian tulokseen

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen Venäjä-kytköksistä on muodostunut riippakivi suomalaisomistajille. Lahden kaupungin energiayhtiökään ei pääse pyristelemään irti sitoumuksistaan ydinvoimalaan.

Oona Keskitalo katsoo kameraan, keltaisen seinän ja viherkasvien ympäröimänä.

Kun sota alkoi Ukrainassa, katseet Suomessa kääntyivät pieneen Pyhäjokeen – näin venäläisvalmisteinen ydinvoimala koetaan kunnassa nyt

Pyhäjoelle suunniteltu venäläisvalmisteinen ydinvoimala on viivästynyt jo tähän mennessä useita vuosia. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä koko miljardiprojektin on ennakoitu kaatuvan.

Fennovoiman hallintorakennus helmikuussa. Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Pienet satakuntalaiset sähköyhtiöt ovat sijoittaneet miljoonia Fennovoimaan – usko hankkeeseen on loppumassa

Moni pieni sähköyhtiö Satakunnassa harkitsee Fennovoima-projektiin sijoitettujen miljoonien alaskirjaamista tai on sen jo tehnyt.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Turku Energia on jumissa Fennovoima-osakkuudensa kanssa – Toimitusjohtaja: "Sopimukset eivät siitä muutu, vaikka pomppisi tasajalkaa ja sanoisi, etten enää tahdo"

Viime viikkoina useat suomalaiset osakkaat Fennovoiman omistavasta Voimaosakeyhtiö SF:stä ovat ilmoittaneet haluavansa jättäytyä pois venäläisomisteisesta ydinvoimalahankkeesta. Turku Energia on yksi osakkaista, mutta ostajia sen omistamille osakkeille ei ole.

Turku Energian nimikyltti loistaa rakennuksen seinässä alkuillasta.

Turku haluaa eroon Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta – ei näe edellytyksiä rakennusluvan myöntämiselle

Turun kaupungin omistama Turku Energia omistaa 3,73 prosenttia Fennovoiman pääomistajasta Voimaosakeyhtiö SF:stä. Kaupunki on teettänyt selvityspyynnön sopimuksesta irrottautumisesta. Selvityspyyntö on salainen.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Miten eroon Fennovoimasta? Kaksi keinoa – ja pari mutkaa

Fennovoiman suomalaisomistajat etsivät kuumeisesti keinoa päästä kuivin jaloin eroon painajaismaisesta hankkeesta, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

yleiskuva - Olkiluoto 3. Ydinvoimalaitoksen reaktorirakennus numero kolme.

Olkiluoto 3 reactor plugged into national grid, 13 years behind schedule

One of the world's most expensive buildings, OL3 is to meet 14 percent of Finland's electricity needs by next summer.

Venäläinen tankki ja sen kuski Tšernobylin ydinvoimalaitoksen alueella.

Tšernobylin ydinvoimalan voimalinjojen korjaustyöt ovat käynnistyneet – henkilökunta yhä vankina voimalalla

Ukrainalaisten mukaan venäläiset insinöörit ovat saapuneet myös Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Kaivinkoneet kaivavat louhikkoa Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla.

Energiaprofessori: Krimin valtaus 2014 olisi ollut viimeinen hetki irtautua Fennovoiman Venäjä-siteistä

Venäjä-asiantuntijan mukaan Suomen linja pysyi myönteisenä Fennovoiman Venäjä-riippuvuudelle vielä vähän ennen Ukrainan sotaa.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala Fennovoiman ydinvoimalasta: “Projektin loppuminen olisi iso takaisku”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on voi kaataa lopullisesti Hanhikiven ydinvoimalan toteutumisen. Perustajaosakkaisiin kuuluvan Rauman Energian tappiot olisivat tässä tapauksessa 15 miljoonaa euroa.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Ukrainan sota ei pysäyttänyt Fennovoiman ydinvoimalahankkeen valmistelua, vaikka poliitikkojen puheista olisi voinut päätellä toisin

Suomalaisomistajien mukaan Hanhikiven ydinvoimalassa vaihto ei-venäläiseen laitokseen on käytännössä mahdotonta. Ministeriö ja säteilyturvakeskus jatkavat työtään hankkeen parissa suunnitellusti.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Kuntien omistamat pohjalaiset energiayhtiöt ovat upottaneet Fennovoimaan kymmeniä miljoonia euroja – "Seuraamme asian etenemistä"

Vaikeuksissa oleva ydinvoimaprojekti on tuomassa suuret tappiot kuntien energiayhtiöille.

Harmaa rakennus, rakennuksen seinässä sininen valologo.

Lahti Energia varautuu Fennovoima-hankkeen jumiutumiseen – sijoittanut lähes 17 miljoonaa euroa

Lahti Energia on sijoittanut Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen noin 16,9 miljoonaa euroa. Hanke on pahassa vastatuulessa Ukrainan sodan seurauksena.

Mielenilmaus Ukrainan sotaa ja osin venäläisomisteista ydinvoimalaa vastaan Kasitien ja Hanhikiventien risteyksessä Pyhäjoella sunnutnaina 27.2.

Pyhäjoella järjestettiin mielenilmaus eilen – sekä Hankikiven ydinvoimalaa että Venäjän sotatoimia Ukrainassa vastustettiin

Ydinvoimalahanke kytkeytyy vahvasti Venäjään valtionyhtiö Rosatomin osaomistuksen vuoksi. Mielenilmaisijat vaativat, ettei Suomi hyäksyisi Venäjän geopoliittisten strategiatyökalujen toimintaa maaperällään.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Fennovoiman omistajat pyristelevät eroon painajaishankkeestaan – voimalan kohtaloa selvitetään "juristikatraan kanssa"

Suomalaisomistajilla on halu päästä koko hankkeesta eroon. Nyt selvitetään voivatko venäläiset estää kiusallisen yhtiön hautaamisen, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan uhkaa pysäyttää Fennovoiman ydinvoimalahankkeen: omistajiin kuuluvan Valkeakosken energian kädet ovat sidotut

Yksittäinen omistaja voi käytännössä irtaantua ydinvoimalahankkeesta vain, jos koko hanke kaatuu.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima: Venäjän hyökkäys Ukrainaan muodostaa suuren riskin Hanhikiven ydinvoimalahankkeelle

Fennovoiman mukaan meneillään oleva konfliktitilanne voi vaikuttaa venäläisvetoiseen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Fennovoima: Hanhikiven ydinvoimalan valmistuminen voi lykkääntyä, jos Venäjä laajentaa sotatoimiaan Ukrainassa

Ydinvoimalan tärkeimmän osan rakentaminen on tarkoitus aloittaa Ukrainan Kramatorskissa, joka sijaitsee Ukrainan hallitsemassa osassa Donetskia. Fennovoimasta painotetaan, että ydinvoimalahanke ei ole yhdestä tuotantolaitoksesta kiinni.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen Pyhäjoen kunnantalon edessä

Pyhäjoen kunnanjohtaja korostaa ydinvoimalahankkeen suomalaisuutta, mutta Fennovoiman venäläisyhteydet vauhdittavat poliittista keskustelua

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen uskoo, että Hanhikiven ydinvoimalahanke etenee Suomessa Venäjän Ukrainan vastaisista toimista huolimatta. Hän myöntää kuitenkin, että Hanhikiven hanke ei ole immuuni kansainväliselle politiikalle.

Jussi Halla-aho televisiostudiossa.

Halla-aho pakotteista: Eivät vaikuta Venäjän johdon toimintaan, Euroopan vedettävä energian suhteen "letkut irti"

Halla-ahon mukaan Venäjä laskee, että se pystyy elämään pakotevaiheen yli.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Venäjän toimet Ukrainaa vastaan nostavat esille kysymyksiä myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeen tulevaisuudesta

Vahvasti venäläisvetoisen ydinvoimahankkeen tulevaisuudesta käydään poliittista keskustelua Suomessa. Venäläisestä teknologiasta ja rahoituksesta riippuvainen hanke joutuu turvallisuusanalyysiin, jota puolustusministeriö jo syksyllä esitti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle