Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Retkeilijät ovat hylänneet yli sata telttaa Kebnekaisen ympäristöön – "Tämä ei ole hyväksyttävää käytöstä"

Halpoja festaritelttoja on jätetty Ruotsin korkeimman vuoren ympäristöön tänä kesänä ennätysmäärä.

Himalajan sherpat rakentavat kiviportaita Ruotsin suurtunturille Kebnekaiselle

Porrasaskelmien laattakivet haetaan helikopterilla parin kilometrin päästä tunturinrinteestä.

Ylen toimittaja ja kuvaaja kävivät Kebnekaisella historiallisena päivänä, kun sen korkein huippu vaihtui

Samassa paikassa 30 vuotta sitten otettu kuva näyttää, kuinka paljon jäätikköhuippu on sulanut.

Ruotsin korkein huippu ei ole enää korkein: Ennätyshelle sulatti jäät

Kebnekaisen eteläisen huipun jäätikkö on sulanut huimaa vauhtia tänä kesänä.

Warnings in Lapland after fatal avalanche in Sweden

An avalanche in the Kebnekaise area killed a man on Tuesday, while the risk of avalanches remains considerable in some Finnish ski resorts too.

Yksi ihminen kuoli lumivyöryyn Ruotsin Kebnekaisella – lumivyöryt mahdollisia myös Lapissa

Suomen Lapissa lumivyöryvaara luokitellaan paikoin huomattavaksi.

Suomalaisretkeilijöiden vaikeneminen Kebnekaisella huolestutti – Ruotsin poliisi paikansi nopeasti

Ruotsin poliisista kerrottiin iltapäivällä Yle Uutisille, että suomalaiset oli paikannettu ja että he ovat hyvässä kunnossa.

Neljä ihmistä jäi jumiin Kebnekaise-tunturille – helikopteri ei päässyt apuun huonossa säässä

Tunturipelastajat ovat päässeet Kebnekaisen huipulle ja vieneet ruokaa ja juomaa hätään joutuneille.

Uusi 2 000 metriä korkea huippu löytyi Pohjois-Ruotsin tuntureilta: "Sensaatiomaista"

Ruotsissa on tähän asti laskettu olevan yksitoista yli kaksi kilometriä korkeaa vuorta tai tunturia. Tänä kesänä tuohon joukkoon saatiin yksi lisää, kun laserkeilaus paljasti Sielmatjåkkan korkeudeksi 2 004 metriä.

Ruotsin korkein tunturi sulaa – tarvitaan uusi kartta

Ilmaston lämpeneminen on sulattanut Ruotsin korkeimman tunturialueen jäätiköitä viime vuosikymmeninä. Ruotsin korkeimman tunturin Kebnekaisen lakijäätikkö on madaltunut useita metrejä. Alueen laajempien rinnejäätiköiden massa on pienentynyt merkittävästi. Uusi lasermittaukseen perustuva kartoitus hyödyttää tutkimusta ja auttaa suunnistamaan turvallisemmin muuttuneilla jäätiköillä.

Kebnekaisen länsireitistä halutaan tehdä turvallisempi sherpojen avulla

Ruotsin korkeimmalle huipulle Kebnekaiselle vievän vaellusreitin turvallisuutta ja turistiystävällisyyttä halutaan parantaa. Katseet on käännetty Nepaliin ja sherpojen suuntaan, mutta kantajia reitille ei sentään olla tuomassa.

Kebnekaisella hätään joutunut lapsiperhe pelastettiin poliisikopterilla

Kolmilapsinen perhe jäi maanantaina jumiin Pohjois-Ruotsin korkeimmalle tunturille Kebnekaiselle. Nelikymppinen mies ja hänen kolme lastaan onnistuttiin pelastamaan myöhään tiistaiyönä.

Purjekone törmäsi tunturiin Pohjois-Ruotsin Kiirunassa – yksi kuoli

Kahdeksantoistavuotias kiirunalaisnuorukainen kuoli purjekoneen pudottua tunturiin Kiirunan Nikkaluoktassa maanantaina. Kone oli osallistumassa purjekoneleirille.

SR: Helle paljastanut lisää Hercules-lentokoneen osia Kebnekaisella

Jäätiköt ovat kutistuneet helteiden vaikutuksesta ennätyspieniksi, joten etsintäpartiot ovat löytäneet tunturista muun muassa koneen moottorin.

Suomalaisnainen pelastettiin tunturilta Ruotsissa, loukkaantui vakavasti

21-vuotias oli livennyt Kebnekaisetunturin rinteellä Pohjois-Ruotsissa. Apu lähetettiin paikalle helikoptereilla.

Paukkulan pojat elämysmatkalla Kebnekaisella

Suomen Nuoriso-opisto houkuttelee opiskelijoita Mikkeliin elämysten ja rokin avulla. Yhteistyökumppanit löytyvät omalta kulttuurikampukselta, linjaa opiston uusi rehtori Jukka Tammisuo.

Kylmä kesä korotti Kebnekaisen huippua

Ruotsin korkeimman tunturin Kebnekaisen korkeus on kasvanut kahdella metrillä viime vuodesta. Kebnekaisen korkein kohta Etelähuippu on lakijäätikköä, joka on ilmaston lämpenemisen vuoksi madaltunut viime vuosikymmeninä parilla kymmenellä metrillä.

Keväällä pudonneen norjalaiskoneen mustat laatikot löytyivät Kebnekaiselta

Toinenkin laatikko löytyi tunturin rinteestä. Tutkijat pyrkivät nyt laatimaan animaation turmasta, joka vaati viiden ihmisen hengen.

VG: Kuljetuskoneen turma Ruotsissa ei johtunut teknisestä viasta

Maaliskuussa tapahtunut Hercules-kuljetuskoneen putoaminen Ruotsin vuoristoseudulla ei johtunut teknisestä viasta. Norjalainen VG-lehti on haastatellut tutkimuskomission johtajaa.

Norjalaiskoneen mustista laatikoista toivoa

Toivo Ruotsissa tippuneen Hercules-kuljetuskoneen mustien laatikoiden löytymisestä kasvaa, kertoo Ruotsin televisio. Ruotsin tietotoimiston TT:n haastatteleman onnettomuuslautakunnan edustajan mukaan mustat laatikot olivat koneen takaosassa, jonka osia on löytynyt sunnuntaina.

Norja suree lentoturman uhreja

Norjassa on järjestetty muistotilaisuus Ruotsissa sattuneen lento-onnettomuuden uhreille. Muistotilaisuus pidettiin Evenesin sotilastukikohdassa, josta onnettomuudessa tuhoutunut Hercules-kuljetuskone lähti torstaina kohti Ruotsin Kiirunaa. Viisi norjalaissotilasta kuoli, kun armeijan kuljetuslentokone putosi Pohjois-Ruotsin Kebnekaise-tunturilla.

Sotilaskoneen onnettomuuspaikalta löydetty ruumiinosia

Ruotsin ilmatilassa torstaina kadonnut norjalainen sotilaslentokone on löytynyt. Onnettomuuspaikalta on lauantaina löydetty ruumiiden osia. Poliisi uskoo koko koneen viisihenkisen miehistön kuolleen onnettomuudessa.

Norjalaisen sotilaskoneen etsintä jatkuu

Torstaina Ruotsin yllä kadonneen norjalaisen sotilaskoneen etsintä jatkuu Kebnekaise-tunturin alueella tänään. Ruotsin lento- ja meripelastuskeskus kertoi lauantaina aamulla, että 100 sotilasta ja 20 tunturipelastajaa on valmiina etsintöihin. Helikopterit ja norjalainen kone lähtivät kohti aluetta aamulla.

Norjalaisen sotilaskoneen osia kenties löydetty

Torstaina Ruotsin yllä kadonneesta norjalaisesta sotilaskoneesta on saatettu saada uusia havaintoja. Etsintöihin osallistunut norjalainen valvontakone on ilmoittanut nähneensä mahdollisia koneen osia Kebnekaise-tunturin läheisellä tasangolla, johon koneen arvellaan pudonneen.

SVT: Kadonnut norjalaislentokone on ehkä löydetty

Torstaina Ruotsin yllä kadonneesta norjalaisesta sotilaslentokoneesta mahdollisesti tehtyä havaintoa ei ole pystytty varmistamaan huonon sään vuoksi. Ruotsin television SVT:n saamien tietojen mukaan pudonnut kone olisi havaittu yöllä Kebnekaise-tunturin lähellä olevalla erittäin vaikeakulkuisella Tarfala-nimisellä tasangolla. Erittäin huono sää on kuitenkin estänyt havaintopaikan tutkimisen.

Hercules-kuljetuskone kateissa Ruotsissa

Norjan ilmavoimien Hercules-kuljetuskone on kateissa Pohjois-Ruotsissa. Norjan Evenesistä Ruotsin Kiirunaan matkalla olleeseen koneeseen menetettiin yhteys iltapäivällä. Koneessa oli viisi ihmistä.

Sananen – Ilmasta rahaa

Finnair maksaa työssä pysymisestä ekstraa. Tähän suuntaan pitäisi mennä. Se että valtio-omisteinen yhtiö maksaa miljoonabonuksia johtajilleen pelkästä työpaikassaan pysymisestä, on uutta ajattelua mutta hyvää. Käytäntö pitäisi äkkiä ulottaa koskemaan kaikkia muitakin valtion työntekijöitä. Työpaikalle tulemista ja siellä pysymistä on pidetty liian kauan itsestäänselvyytenä.

Ruotsin poliisi ei tutki suomalaisten kiipeilyturmaa Kebnekaisella

Ruotsin poliisi ei aloita esitutkintaa viime kesänä sattuneesta kiipeilyturmasta, jossa kuoli kaksi suomalaista. Poliisin mukaan turma oli onnettomuus, eikä kenekään epäillä syyllistyneen rikokseen.

Kekkonen on tunturi Ruotsissa

Ruotsin Kebnekaisen suurtuntureilla kohoaa Kekkonen-toppen. Se on ainoa poliitikon mukaan nimetty luontokohde Ruotsin yleisissä kartoissa. Nimen keksi Kekkosen ystävä ja Norrbottenin voimakas maaherra Ragnar Lassinantti herrojen hiihtoretkellä tunturissa.

Kekkonen on tunturi Ruotsissa

Ruotsin Kebnekaisen suurtuntureilla kohoaa Kekkonen-toppen. Se on ainoa poliitikon mukaan nimetty luontokohde Ruotsin yleisissä kartoissa. Nimen keksi Kekkosen ystävä ja Norrbottenin voimakas maaherra Ragnar Lassinantti herrojen hiihtoretkellä tunturissa.

Kebnekaisen turma johtui ilmeisesti eroosiosta

Kebnekaisella kahden suomalaisen kiipeilijän hengen vaatinut onnettomuus johtui todennäköisesti eroosiosta, arvioi Jouni Rajala kurssin järjestäneestä Laskuvarjojääkärikillasta. Viiden hengen ryhmä oli juuri lähtenyt nousemaan reittiä, kun irronnut kivenjärkäle osui kahteen kiipeilijään tuhoisin seurauksin.

Kivivyöryt häiritsevät kiipeilyturman tutkintaa

Ruotsissa Norrbottenin poliisi jatkaa tiistaina tapahtuneen, kahden suomalaiskiipeilijän hengen vaatineen onnettomuuden tutkintaa. Pohjois-Ruotsissa Kebnekaisen jäätiköllä sijaitseva onnettomuuspaikka on kuvattu ilmasta, mutta maastotutkimukset lykätään toistaiseksi liian vaarallisina. Syynä ovat poliisin mukaan jatkuvat kivien vyöryt alueella.

Two Finns Killed in Climbing Accident in Sweden

The bodies of two Finns killed in a climbing accident in northern Sweden have been recovered. The 28-year-old man and 23-year-old woman died on Sweden's highest mountain, Kebnekaise, on Tuesday afternoon.

Kaksi suomalaiskiipeilijää kuoli Kebnekaisella

Kaksi suomalaista on kuollut Pohjois-Ruotsissa Kebnekaisella sattuneessa kiipeilyturmassa, kertovat ruotsalaisviestimet.

Mies putosi 400 metriä kuolemaan Kebnekaisella

Ruotsin korkeimmalle tunturille Kebnekaiselle kiivennyt mies putosi 400 metriä ja menehtyi. Mies oli kiivennyt ystävänsä kanssa tunturin huipulle Sydtoppenille ihastelemaan yöllistä kesäaurinkoa, kun onnettomuus tapahtui.

Suomalaisnuoret löydettiin Ruotsin tuntureilta

Ruotsissa tunturipelastajat ovat löytäneet maanantaiaamulla neljä suomalaista nuorta, jotka katosivat sunnuntaina Kebnekaisen tunturilla. Nuoret katosivat hiihtomatkalla Kebnekaisen tunturiaseman ja Singin majan välillä. Löydettäessä nuoret olivat kylmissään.