Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Herätys: Poikatutkimus purkaisi ahtaita sukupuolirooleja, Tiitinen muistelee "listaa" ja edessä tuulinen päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Supon entinen päällikkö Seppo Tiitinen paljasti nimeään kantavalta listalta vain ketä siellä ei ainakaan ole – Muista nimistä ei mitään muistikuvaa

Suojelupoliisin entisestä päälliköstä ja eduskunnan aiemmasta pääsihteeristä Seppo Tiitisestä kertova kirja paljastaa myös pelon siitä, että Neuvostoliiton hajotessa itärajan yli vaeltaisi yli miljoona pakolaista.

Supo: Cold War Stasi list to remain sealed despite researcher's request

A list containing the names of 18 Finns named as contacts by East German intelligence will remain sealed, says the Security Intelligence Police.

Suojelupoliisi ei luovuta Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön

Tutkimuslupa entisen DDR:n tiedustelupalvelun Stasin ja Suomen välistä yhteistyötä koskevaan aineistoon sen sijaan annetaan.

HS: Supolta tutkimuslupaa Tiitisen listasta pyytänyt oli Helsingin yliopiston dosentti

Tutkimuslupaa hakenut dosentti Kimmo Elo käyttäisi listaa tutkimukseensa, joka valottaa suomalaisten mahdollisia yhteyksiä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin.

Supon päällikkö: Tiitisen listasta yksi tutkimuslupahakemus

Antti Pelttari ei kerro Ykkösaamussa, kuka on lupaa hakenut.

Video: Tiitinen sai listansa – toisen niistä

Tiitisen erittäin salainen lista nostettiin pöydälle TV1:n Ykkösaamussa.

Jari Korkki: Tiitisen lista

Montako tutkijaa tarvitaan avaamaan Tiitisen lista? Ei yhtään, koska ensimmäistäkään tutkimuslupaa suojelupoliisin hallussa olevaan asiakirjaan tutustumiseksi ei ole haettu, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Mitä haluat kysyä eduskunnan pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä?

Pitkä virkaura päättyy eduskunnan viimeisiin budjettiäänestyksiin perjantaina. Mikä muuttui, mitä jäi mieleen ja olisiko jotain kenties pitänyt tehdä toisin? TV1:n Ykkösaamun vieraana on eduskunnan pitkäaikaisin pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Mitä haluat kysyä eduskunnan pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä?

Kahdenkymmenviiden vuoden piilottelun jälkeen Tiitisen lista annetaan tänä keväänä tutkijoiden käyttöön. Paljastuuko suuriakin salaisuuksia? Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen on TV1:n Ykkösaamun vieraana. Mitä haluat häneltä kysyä?

SDP rauhoittelee etukäteen kuntien sotemaksukiistelyä

SDP julkaisi kuntien sotelaskelmien julkistuksen aattona käsityksensä maksujen vaikutuksista. Kuntakohtaiset sotelaskelmat julkistetaan torstaina.

Näkökulma: Suomen ja Saksan erityissuhde joutaa historiaan

Yllättävän moni suomalainen hellii yhä käsitystä Suomen ja Saksan erityissuhteesta. Käsitys joutaa jo historian romukoppaan, kirjoittaa Ylen Saksan kirjeenvaihtaja Tytti Sulander.

KHO hyväksyi Suojelupoliisin osastopäällikölle annetun varoituksen – syynä Tiitisen lista

Supon osastopäällikkö Paavo Selin otti osaa Tiitisen listasta kertovan kirjan julkistamistilaisuuteen ilmoittamatta esimiehilleen.

Sananen – Emmehän sauvo rinnakkain

Negatiivisuus on voimavaramme. Siksi jokaista kieltokylttiä tarvitaan!

Supo voi antaa Tiitisen listan tutkijoille aikaisintaan 2015

Supon viestintäpäällikön Liinu Lehto-Seljavaaran mukaan salassa määrättäväksi pidettyjen asiakirjojen tieteellistä käyttöä voidaan aina harkita 25 vuoden jälkeen. Materiaalin käyttöä voidaan rajoittaa eri tavoin.

Miksi Tiitisen lista pitäisi avata?

- Kansakunnalla on oikeus tietää tai ainakin rajoitettu tutkijakunta voisi selvittää, miten sellainen ilmiö pääsi syntymään, presidentti Sauli Niinistö sanoo Suomen Kuvalehdelle. Onko listan julkistamisella yhteiskunnallista merkitystä? Onko sen arvo ainoastaan lähimenneisyyden selvittämisessä?

SK: Presidentti Niinistö kannattaa Tiitisen listan antamista tutkijoiden käyttöön

- Kansakunnalla on oikeus tietää tai ainakin rajoitettu tutkijakunta voisi selvittää, miten sellainen ilmiö pääsi syntymään, Niinistö sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Aamun lehdet: poliisi, kirkko ja budjetti

Tiistain lehdet kertovat poliisin tietoverkkovian vaarantaneen jo partioiden turvallisuuden. Käsittelyssä ovat myös seurakuntien rahapula ja Tiitisen lista.

KHO: Suojelupoliisi saa pitää Rosenholz-aineistonsa salassa

DDR:n tiedustelupalvelun Stasin Suomea koskeva Rosenholz-tiedosto pysyy salassa. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisin hallussa olevan tiedottaja- ja yhteyshenkilöluettelon julkistaminen vahingoittaisi Supon suhteita muiden maiden turvallisuuspalveluihin.

Ruotsissa saatetaan avata Stasi-arkistot

Ruotsin hallitus on on valmis kutsumaan eduskuntapuolueet neuvotteluun, joissa päätettäisiin yksityiskohdista miten maan Stasi-arkistot avataan, kertoo oikeusministeri Beatrice Ask Ruotsin televisiolle. Ask on valmis julkaisemaan arkistot.

Erilaiset Stasi-listat voivat kummitella vielä vuosikymmeniä

Suomelle ei koituisi vahinkoa kylmän sodan aikaisten asioiden selvittämisestä kuten Tiitisen listan tutkimisesta, uskoo Suomen kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen. Ruokanen ja poliittisen historian professori Seppo Hentilä keskustelivat YLE Radio 1:n Ykkösaamussa suurlähettiläs Alpo Rusin tiistaina julkaistusta kirjasta Tiitisen lista. Kysymyksiä herättävät arvailut siitä, joutuiko Rusi ajojahdin kohteeksi.

Mikä Tiitisen lista?

Kun Neuvostoliitto ja itäblokki hajosivat 1990-luvun vaihteessa, suojelupoliisi sai Länsi-Saksan turvallisuuspalvelulta nimilistan niistä suomalaisista, joilla epäillään olleen yhteyksiä DDR:n pahamaineiseen turvallisuuspalveluun Stasiin.

Tiitinen kiistää Rusin Sorsa-väitteet

Suurlähettiläs Alpo Rusin mukaan niin sanotulla Tiitisen listalla on edesmenneen pitkäaikaisen pääministerin Kalevi Sorsan nimi. Rusi kertoo väitteen kirjassaan Tiitisen lista, joka julkaistiin tänään tiistaina. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kiistää väitteen tuoreeltaan.

Tiitinen: Listalla ei merkittäviä nimiä

TV1:n Ykkösaamussa vierailleen eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan niin sanotulla Tiitisen listalla ei ole yhteiskunnallisesti merkittäviä nimiä. Hän ei muista yksityiskohtia listasta, joka suljettiin suojelupoliisin kassakaappiin vuonna 1990.

Wikileaks kiinnostunut Tiitisen listasta

Wikileaks-sivusto on kiinnostunut Tiitisen listan materiaalista, kertoo Iltalehti. Tietovuotoihin erikoistunut Wikileaks-sivusto on saanut useita yhteydenottoja Tiitisen listaan liittyen. Sivuston perustajan Julian Assangen mukaan sivustolle on jo toimitettu useita versioita Tiitisen listasta, mutta ne ovat osoittautuneet väärennöksiksi.

Vakoilumuseo ei julkaise Tiitisen lista -veikkauksia

Tampereella toimiva Suomen Vakoilumuseo ei aio julkaista listaa, jolla esitetään yleisön arvauksia niin sanotun Tiitisen listan sisällöstä. Museo keräsi yleisöltä veikkauksia listalla olevista henkilöistä ennen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä pitää oikea lista salaisena.

Supolta puuttuu historian taju

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös pitää niin sanottu Tiiitisen lista salaisena ei yllättänyt. Lista oli määrätty 20 vuotta sitten kassakaappiin, eikä mikään mahti ole pystynyt kaappia aukaisemaan. Ei, vaikka alkuperäisen salauspäätöksen yhdessä Suojelupoliisin silloisen päällikön Seppo Tiitisen kanssa tehnyt presidentti Mauno Koivisto on sanonut, että hänestä nimilistan voisi julkistaa.

Vakoilumuseo pohtii Tiitisen lista -veikkausta

Tampereella sijaitseva Suomen Vakoilumuseo harkitsee parhaillaan, julkaiseeko se listan, jolla esitetään arvauksia niin sanotun Tiitisen listan sisällöstä. Asiasta päätettäneen alkukesällä.

Jälkiviisaat: Kreikan laina ja Tiitisen lista

Jälkiviisaat keskustelivat Aamu-tv:ssä vilkkaasti viikon puheenaiheesta eli Kreikka-lainasta ja KHO:n päätöksestä Tiitisen listan suhteen. Keskustelijoina olivat Soili Suonoja, Kalle Isokallio ja Jan Erola.

Aamun lehdet

Aamun lehdet puivat esimerkiksi Tiitisen listaa, ajokortin hintaa ja öljyonnettomuutta.

Supo pohtii Stasi-aineiston julkistamista

Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi on tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n päätökseen, ettei ns. Tiitisen listaa tarvitse julkistaa. KHO:n päätöstä arvioidessaan Salmi yllätti sanomalla, että Supo pohtii Stasi-aineiston julkistamista tutkijoiden käyttöön.

Nettiyleisö olisi julkistanut Tiitisen listan - KHO tyri?

Korkein hallinto-oikeus ei vaadi suojelupoliisia julkistamaan ns. Tiitisen listaa. Nettiyleisö paheksui KHO:n päätöstä moniäänisesti. Kommenteissa toivottiin, että lista olisi julkistettu vihdoinkin avoimesti. Apua julkistamiseen ehdotettiin haettavan Saksasta. Kommentoijat toivoivat myös listalla olevien henkilöiden tulevan itse vapaaehtoisesti julkisuuteen.

Tutkija: Tiitisen listan merkitystä suurenneltu

Jyväskylän yliopiston yleisen historian tutkija Anssi Halmesvirta pitää Tiitisen listan historiallista merkitystä vähäpätöisenä. Halmesvirran mukaan listan merkitys lähihistorian tutkimuksessa on vähäinen, sillä listan perusteella on mahdotonta sanoa, onko listatut todella toimineett Suomen etujen vastaisesti.

Tutkija: Tiitisen listan salaaminen vaikeuttaa historiankirjoitusta

Idänsuhteiden asiantuntija, professori Tauno Tiusanen on tyytymätön Tiitisen listan salaamiseen. - Suomea vaivaa ulkoisen suomettumisen lisäksi sisäinen suomettuminen. Historiaa ei voi kirjoittaa, elleivät lähteet ole käytössä, kritisoi Tiusanen.

Professori: Tiitisen listan salauksella suojellaan henkilöitä

Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Seppo Hentilä uskoo, että Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä sallia ns. Tiitisen listan salassapito haluttiin suojella listalla olevia henkilöitä. KHO:n päätöksen perusteluissa ei mainita suojelua.

KHO: Tiitisen lista pysyy salaisena

Korkein hallinto-oikeus ei vaadi Suojelupoliisia julkistamaan niin sanottua Tiitisen listaa. Tiitisen listalla on tiettävästi 18 suomalaistata, joilla arvellaan olleen ainakin jonkinlaisia yhteyksiä entisen Itä-Saksan tiedustelupalveluun Stasiin.

KHO: Tiitisen lista pysyy salaisena

Korkein hallinto-oikeus ei vaadi suojelupoliisia julkistamaan ns. Tiitisen listaa. Listalla on 18 suomalaisen nimet, joilla epäillään olleen yhteyksiä entisen Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin. Suojelupoliisi on tyytyväinen päätökseen. Listaa pyytänyt Nelosen toimittaja on puolestaan hyvin pettynyt.

Tiitisen listan julkisuus ratkeaa tänään

Korkein hallinto-oikeus antaa tänään päätöksensä niin sanotusta Tiitisen listasta. Oikeus ratkaisee, onko suojelupoliisin pakko julkistaa lista vai pidetäänkö se edelleen salassa.

Tiitisen listasta KHO:n päätös keskiviikkona

Korkein hallinto-oikeus ilmoittaa ylihuomenna keskiviikkona ratkaisunta ns. Tiitisen listan julkaisemisesta. Niin sanotulla Tiitisen listalla on tiettävästi 18 suomalaisen nimet, joilla epäillään olleen yhteyksiä DDR:n tiedustelupalveluun Stasiin.

Vakoilumuseo koostaa oman Stasi-listansa

Tampereella toimiva Suomen vakoilumuseo aikoo kerätä oman nimilistansa Itä-Saksan tiedustelupalvelu Stasiin sekaantuneista henkilöistä. Lista kerätään yleisövihjeiden perustella.

Vakoilumuseo kerää "stasilistaa"

Tampereen Finlaysonilla toimiva Vakoilumuseo aikoo osallistua keskusteluun Suomen stasi-agenteista.

KHO pohtii Tiitisen listan julkistamista

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa Suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape on aamupäivällä toistanut jälleen, että Tiitisen listan julkaiseminen saattaisi vaarantaa Suojelupoliisin kansainvälistä yhteistyötä. Oikeudessa nousi esiin, että Tiitisen listan aineistosta puuttuu merkintä "salainen".

KHO ratkaisee Tiitisen-listan julkisuuden huhtikuun lopussa

Korkein hallinto-oikeus KHO järjestää maaliskuussa suullisen käsittelyn ennen kuin se tekee ratkaisunsa ns. Tiitisen-listan julkisuudesta.

Hallinto-oikeus: Rosenholz-aineisto pysyy salassa

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan suojelupoliisin niin sanottu Rosenholz-aineisto voidaan edelleen pitää salassa. Hallinto-oikeus pitää ilmeisenä, että tietojen julkiseksi tuleminen haittaisi suojelupoliisin edellytyksiä toimia kansainvälisessä yhteistyössä ja johtaisi siihen, että tiedonsaanti muilta turvallisuuspalveluilta vaikeutuisi.

Supon Salmi: Tiitisen lista julki, jos KHO niin päättää

Suojelupoliisi aikoo julkistaa niin sanotun Tiitisen listan, jos korkein hallinto-oikeus niin määrää. Asiasta kertoi Supon päällikkö Ilkka Salmi TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa.

Tiitinen: Eduskunnan vaalittava kansan luottamusta

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen on sitä mieltä, että eduskunnan on kyettävä vaalimaan luottamussuhdetta kansaan. Vaalirahasoppa heikentää eduskunnan arvovaltaa.

Poliitikot: Olemme lahjomattomia

Satakunnan radion maakuntaparlamentissa käsiteltiin tänään muun muassa niin sanottua Tiitisen listaa sekä kansanedustajien lahjontasäädöksiä.

Mikko Elo: Olen Tiitisen listalla

Ilta-Sanomien haastattelussa SDP:n pitkäaikainen porilaiskansanedustaja, nykyinen kaupunginvaltuutettu Mikko Elo sanoo uskovansa, että hän on yksi ns. Tiitisen listalle kirjatuista suomalaisista. Elo tapasi 1980-luvulla kymmenkunta kertaa itäsaksalaisen diplomaatin.

Supo jätti valituksen Tiitisen listan julkisuudesta

Suojelupoliisi on jättänyt korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituksen Helsingin hallinto-oikeuden tekemästä ratkaisusta, jonka mukaan suomalaisten DDR-yhteyksistä laadittu ns. Tiitisen lista on julkinen.

Supo valittaa Tiitisen listasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Suojelupoliisi valittaa ns. Tiitisen listan julkistamisesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle