Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näkymä täysistuntosaliin.

Pohjanmaan Sosialidemokraatit asetti piirikokouksessa 11 eduskuntavaaliehdokasta Vaasan vaalipiiriin

Loput viisi ehdokasta Pohjanmaan sosialidemokraatit asettaa joulu-tammikuun aikana.

Eduskuntatalo aurinkoisena päivänä 24. marraskuuta 2021 Helsingissä.

Pohjanmaan RKP:n piirihallitus nimesi lisää eduskuntavaaliehdokkaita

Keskiviikon piirihallituksen kokouksessa nimettiin kolme eduskuntavaaliehdokasta. Aiemmin nimettyjä ehdokkaita on kymmenen.

Eduskuntatalo iltapäivällä 10. joulukuuta.

Enemmistö Vaasan vaalipiirin kansanedustajista kannatti aborttilain muutosta – neljä äänesti vastaan

Abortin saamista helpottava lakimuutos oli osalle hallitus- ja oppositioryhmien kansanedustajia kova pala purtavaksi.

Eduskuntatalo aurinkoisena päivänä 24. marraskuuta 2021 Helsingissä.

Tavoitteena täydet listat ja lisäystä kansanedustajapaikkoihin – eduskuntavaalien ehdokaslistat täyttyvät hyvää vauhtia Vaasan vaalipiirissä

Kaikki istuvat kansanedustajat ovat asettumassa ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Ehdokaslistat lyödään lukkoon lähiviikkoina.

Helsingin Kalliossa Brahenkentän viereisessä vihreässä vessassa on jälkiä suonensisäisten huumeiden käytöstä.

Huumeiden käyttöhuonekokeilu jakaa pohjalaiset kansanedustajat kahteen leiriin – vastustajat kehittäisivät hoitoonohjausta

Osa kansanedustajista uskoo käyttöhuoneiden tukevan huumeista luopumista ja vähentävän huumekuolemia, kun taas toiset kehittäisivät mieluummin hoitoonohjausta.

Eduskuntatalo 20. syyskuuta 2022.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kannattavat rajan sulkemista venäläisturisteilta

Janne Sankelo ja Pasi Kivisaari perustelivat rajan sulkemista venäläisturisteilta sillä, että Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa eikä samanaikainen lomailu ole sopivaa.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.

Pohjalaisten kansanedustajien äänet jakautuivat äänestettäessä kiistellystä potilasturvallisuuslaista

Eduskunta äänesti maanantaina potilasturvallisuuslain puolesta. Poissa äänestyksestä oli peräti neljä Vaasan vaalipiirin kansanedustajaa.

Pohjanmaan Kokoomuksen ehdokkaita rivissä:  Sam Leijonanmieli (vas.), Kai Luoma, Riitta Koivula, Janne Sankelo, Harri Seppälä, Janne Jukkola ja Tommi Mäki.

Kokoomus nimesi ehdokkaita ja tavoittelee kolmea paikkaa Vaasan vaalipiirissä – Risikko asettuu jälleen ehdolle

Kansanedustaja Paula Risikko on kokoomuksen nimeämien eduskuntavaaliehdokkaiden listalla. Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli on puolestaan yksi yllätysnimistä.

Eduskunnan istuntosali.

Kokosimme yhteen Vaasan vaalipiirin kansanedustajien poissaolot – katso täältä, montako kertaa edustajasi on ollut poissa täysistunnosta

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista vähiten poissaoloja täysistunnoista on Anders Norrbackilla, eniten Matias Mäkysellä ja Jukka Mäkysellä.

Seinäjoen tori.

Pohjalaiskansanedustajat erimielisiä siitä, ketä valtion tulisi tukea – osa helpottaisi pienituloisten tilannetta, osa kaikkia tasapuolisesti

Yle kysyi Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö kaikkia tukea tasapuolisesti elinkustannusten rajun nousun takia. Vastauksissa oli hajontaa.

Eduskunnan istuntosali.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat eivät lämpene villieläinhoitoloiden luvanvaraisuudelle – byrokratian lisääminen arveluttaa, valvontaa on jo

Yle kysyi Vaasan vaalipiirin kansanedustajien mielipidettä villieläinten hoitamisen mahdollisesta luvanvaraisuudesta. Kysymykseen vastasi 10 vaalipiiirin kansanedustajaa. Vaasan vaalipiirissä on 16 kansanedustajaa.

Asiakas ottaa valmisruoka-annoksen kaupan kylmätiskiltä.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat kyseenalaistavat ajatuksen ruoan hintakatosta – käytännön toteutus epäilyttää ja uskottava malli puuttuu

Hintakaton sijaan Ylen kysymykseen vastanneet kansanedustajat ehdottavat elintarvikkeiden hintojen nousuun muita ratkaisuja, kuten veronkevennyksiä ansio- ja eläketuloihin.

Äänestystulos kansanedustajien istumapaikkojen mukaan.

Paula Sihto ehdolle jälleen eduskuntavaaleihin

Paula Sihto on ollut Vaasan vaalipiirin kansanedustajana kaudella 2007–2011.

Kansanedustaja Janne Sankelo nojailee oveen eduskuntatalolla.

Janne Sankelo vetovuoroon Vaasan vaalipiirin kansanedustajien verkostossa

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat ovat järjestäytyneet tänään alkaville valtiopäiville. Yhteistoimintaverkoston puheenjohtajan vuoron sai kokoomuksen Janne Sankelo.

Aluevaalen katumainoksia iltahämärässä talvimaisemassa Seinäjoella.

Puolueet toivovat laajaa yhteistyötä aluevaalien onnistumiseksi – toiminnanjohtajat: Ihmiset ovat vielä epätietoisia, mistä äänestetään

Koronapandemia varjostaa aluevaalien kampanjointia. Toiminnanjohtajien mukaan tärkeintä olisi nyt pitää vaalit näkyvillä, innostaa ihmiset äänestämään ja yhteistyöllä kertoa, mistä vaaleissa päätetään.

Uudenmaan vihreiden virtuaalinen vaalitapahtuma / Helsinki 27.02.2021

Vaasan vaalipiirin vihreille uusi piirihallitus

Puheenjohtajana jatkaa vaasalainen tutkija, kaupunginvaltuutettu Lotta Alhonnoro. Vaasan vaalipiirin vihreiden syyskokous pidettiin sunnuntaina Vaasassa.

Maatila.

Pohjalainen kansanedustaja hakee lakialoitteellaan maatilojen tuotantorakennuksille verovapautta

Ilmajokelaisen kansanedustaja Juha Mäenpään aloitteen on allekirjoittanut myös joukko muita kansanedustajia niin oppositiosta kuin hallituspuolueista.

Bar Q -ravintolassa Imatralla koronarajoitus -kylttejä sisällä. "Käytä maskia, kun asioit meillä."

Suuri osa kyselyyn vastanneista Vaasan vaalipiirin kansanedustajista pitää koronarajoitusten purkamisen ajankohtaa onnistuneena

Koronatilanne on paikoittain huonompi kuin koskaan koronaepidemian aikana. Ylen kansanedustajakyselyssä kysyttiin pohjalaisedustajilta, purettiinko koronarajoitukset Suomessa oikeaan aikaan.

Laihian terveysaseman kyltti, jossa lukee terveysasema ja neuvola.

Kansanedustajat haluavat vaikuttaa myös hyvinvointialueilla, jos vain aika riittää – ehdokkuus aluevaaleissa kiinnostaa

Puolet Vaasan vaalipiirin kansanedustajista on lähdössä ehdolle aluevaaleihin. Tässä vaiheessa vain kaksi on kieltäytynyt ehdokkuudesta ja muutama pohtii vielä ratkaisuaan. Tavoitimme kyselyymme 15 edustajaa Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajasta.

Seinäjoen Vihreiden hallitus rivissä. Tuomas Ojajärvi, Laura Kivimäki, Hannele Salmela, Taavi Horila, Mikko Muilu ja Laura Ala-Kokko.

Seinäjoelle perustettiin uusi vihreiden paikallisyhdistys

Seinäjoen Vihreät perustettiin, koska Etelä-Pohjanmaan vihreiden jäsenmäärä on moninkertaistunut viime vuosina. Kaupunkiseudulle haluttiin oma yhdistys omilla painotuksilla.

Juna kuljettaa puulastia Suupohjan radalla Seinäjoella.

Väylähankkeita, vienninedistämistä ja viulunsoittoa – alueen kansanedustajien esityksiä valtion ensi vuoden budjettiin

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat ovat yhdessä maakuntaliittojen kanssa laatineet talousarvioaloitteita eduskunnalle. Useimmiten aloitteet koskevat tie- ja rautatiehankkeita.

raippaluodon silta

Merenkurkun sillan suunnittelun aloittaminen jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajat – vaalikausi käy vähiin ja liikenteestä huolehtii nyt uusi laiva

Ylen kyselyyn vastanneista Vaasan vaalipiirin kansanedustajista hiukan yli puolet ei näe tärkeänä, että Suomen ja Ruotsin yhdistävää Merenkurkun siltaa ryhdyttäisiin suunnittelemaan jo seuraavien puolentoista vuoden aikana. Moni rahoittaisi suunnittelua myöhemmin.

Ung kvinna vid cykelställning.

Vaasan vaalipiirin vihreät sai edustajia puolueen johtopaikoille

Vaasan vaalipiirin vihreillä on puhe- ja läsnäolo-oikeutettu edustaja puoluehallituksessa sekä yksi edustaja ja kaksi varaedustajaa puoluevaltuuskunnassa. Lisäksi kaksi henkilöä valittiin puoluevaltuuskuntaan muiden vihreiden järjestöjen esittämänä.

Kansanedustaja Matias Mäkynen, SDP.

Vaasan vaalipiirin kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän johtoon

Valtioneuvoston kanslian asetttaman työryhmän tehtävänä on selvittää eri vaihtoehtoja pitkäjänteiseen tutkimus ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen. 

Jarno Saukkokatsoo hymyillen kameraan.

Jarno Saukko, 19, on tuore kuntapäättäjä ja tietää, miten nuoret tavoitetaan vaaleissa – Yle selvitti, mistä kunnista löytyvät Vaasan vaalipiirin nuorimmat valtuutetut

Valtaosa uusien pohjalaisvaltuustojen läpimenneistä kuopuksista ovat keskustan ja RKP:n listoilta. Ikähaarukka vaihtelee 18 vuodesta lähes 40:een. Kaskisissa ja Alajärvellä ei valittu valtuustoihin yhtään alle 35-vuotiasta.

Opiskelija Eero-Pekka Hautamäki oli Keskustan ääniharava Ilmajoella kuntavaaleissa 2021.

Perussuomalaiset nousivat Vaasan vaalipiirissä, mutta valtuustojen istumajärjestys ei radikaalisti muuttunut – Yle seurasi hetki hetkeltä tulosiltaa, katso videolta illan tunnelmat

Keskustan ykkösasema Seinäjoella ja Kokkolassa säilyi ennallaan, mutta Kannuksessa puolue koki raskaat tappiot. RKP:n kannatus säilyi vahvoilla alueilla Pohjanmaan rannikolla. Entinen europarlamentaarikko ja ministeri Anneli Jäätteenmäki haravoi äänet Lapualta elämänsä ensimmäisissä kuntavaaleissa.

Drive in -äänestyspaikalla autojono

Drive in-äänestys kiinnosti ja ruuhkautui paikoin Vaasassa – vaalitoimitsija: "Moni sellainenkin kertoi äänestävänsä, joka ei aikonut äänestää"

Drive in -äänestyksen suosio yllätti Vaasassa. Äänestyspaikan jonot kertyivät viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä pitkiksi, kun ihmiset halusivat uudenlaisen äänestyskokemuksen.

Ennakkoäänestys Seinäjoen Prismassa, äänestäjä vie lappuaan vaalivirkailijalle.

Ennakkoäänestys päättyi, ahkerimmin äänestettiin Keski-Pohjanmaalla Lestijärvellä – koko maassa äänensä on antanut ennakkoon kolmannes oikeutetuista

Ennakkoäänestysprosentteja vertailtaessa vilkkaimmin äänestettiin keskipohjalaisella Lestijärvellä. Lestijärvisistä äänioikeutetuista uurnilla kävi ennakkoon 58 prosenttia. Lähimmäksi maassa pääsi Savukoski 53 prosentillaan. Koko maassa ennakkoon äänesti 33 prosenttia äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestyspaikka

Ennakkoäänestäjät lähtivät liikkeelle Vaasassa – äänensä voi antaa vaikka kontissa ja drive inissä

Kuntavaaleihin on aikaa vajaa kolme viikkoa, ja ennakkoäänestys alkoi tänään. Monilla paikkakunnilla äänestyspaikkoja on sijoitettu ulos, jolloin äänestäminen on koronaturvallista.

Kokkolalainen Ville Kotilainen autossaan kavereiden kanssa.

Ajokortin poikkeusluvan ehtojen kiristäminen jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajien mielipiteitä

Niukka enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista ei lämmennyt ehtojen kiristämiselle.

Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu  ihmisen hahmo. ikkunassa teksti, jossa kerrotaan koronarokotuspaikasta kolmella kielellä.

Pohjalaiset kansanedustajat eivät kannata rokotejärjestyksen muuttamista

Vaalipiirin kansanedustajista seitsemän ei kannata rokotejärjestyksen muuttamista.

vihapuhe

Naisjärjestöt pistivät hynttyyt yhteen ja kampanjoivat vihapuhetta vastaan

Poliittiset naisjärjestöt kampanjoivat kuntavaalien alla muun muassa sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vihapuheen kitkemistä.

Väljare lägger valsedel i låda

Ehdokashankinnan lisäaika tarpeen monelle puolueelle Vaasan vaalipiirissä, mutta perussuomalaisten listoille on jo lähes tunkua

Ehdokaslistat on jätettävä tänään tiistaina, mutta puolueet voivat täydentää niitä 4. toukokuuta saakka.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman.

Peter Östman Vaasan vaalipiirin kansanedustajien yhteistoimintaverkoston puheenjohtajaksi

Vaasan vaalipiirin kansanedustajien yhteistoimintaverkoston puheenjohtajuus kiertää vuosittain edustajien välillä.

Kansanedustajat valmistautuvat äänestämään eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. lokakuuta 2020.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista ahkerimpia puhujia Paula Risikko ja Pasi Kivisaari – vähiten puheenvuoroja on käyttänyt Jukka Mäkynen

Pohjalaiskansanedustajien eduskunnan täysistunnoissa käyttämien puheenvuorojen määrä vaihtelee paljon. Enimmillään puheenvuoroja on käytetty yli 180, pienin määrä on 16.

Ung kvinna vid cykelställning.

Lotta Alhonnoro Vaasan vaalipiirin vihreiden johtoon

Alhonnoron mukaan puolue on onnistunut kuntavaalien ehdokashankinnassa sellaisilla paikkakunnilla, joissa ei aiemmin ole ollut vihreitä kuntavaaliehdokkaita.

Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat vieroksuvat biokaasun verottamista

Biokaasua pyritään edistämään lisäämällä se jakeluvelvoitteen piiriin. Se edellyttää myös verottamista, mikä puolestaan herättää vastustusta.

Kuvassa sisäministeri Maria Ohisalo puhuu tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020.

Ministeri Ohisalon vierailu Seinäjoella ja Vaasassa peruuntunut

Ministeri Maria Ohisalon oli tarkoitus vierailla Pohjanmaalla tulevana viikonloppuna.

Äänestyskoppi sisältä vuoden 2000 kuntavaaleissa.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat ovat lähdössä isolla joukolla kevään 2021 kuntavaaleihin

Yksikään kyselyyn vastanneista edustajista ei kieltäydy suoralta kädeltä ehdokkuudesta, mutta kolme empii vielä.

Koskenkorvan rautatiesilta Suupohjan radalla

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat listasivat miljoonien tiehankkeita syksyn lisätalousarvioon

Aloitelistalla on peräti 25 tie- ja ratahanketta eri puolilta Vaasan vaalipiiriä. Eniten valtion rahaa kaivataan Suupohjan radalle.

En vit räv och en svart räv i bakgrunden. De befinner sig i en bur.

Tarvitsevatko turkiseläimet tiukemman lain suojan? Kysymys turkiseläinten hyvinvoinnista jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajia

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö turkiseläimistä tehdä kirjauksia valmisteilla olevaan eläinten hyvinvointilakiin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 5. kesäkuuta

Perussuomalaisten kansanedustaja kutsui ministereitä "perserei'iksi" – politiikan tutkija: Peltokankaan alatyylinen kommentti rikkoi hyvän maun rajat

Kansanedustaja Mauri Peltokangas tuohtui, kun ministerit eivät hänen mielestään esittäneet pahoitteluja perussuomalaisten vaalipäällikön epäillystä murhayrityksestä.

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. kesäkuuta.

Perussuomalaisten Juha Mäenpään syytesuoja saa Vaasan vaalipiirissä tukea myös muilta kuin oman puolueen kansanedustajilta

Perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan purku jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajia.

Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020

Kansanedustajan onnittelukortit ihmetyttävät

Kansanedustaja Antti Kurvinen lähetti onnittelutervehdykset evijärveläisille uusille ylioppilaille.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää ja tämän avustaja Kari Uoti (oik.) eduskunnassa Helsingissä 20. helmikuuta 2020.

Ylen tiedot: Perussuomalaisten Juha Mäenpään syytesuojan saa poistaa, arvioi valtaosa perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista

Valtiosääntöprofessorien kiteytys: tulkinnanvaraista, mutta jos on ratkaisupakko, ratkaisu olisi syytesuojan poisto.

Koululainen etäopiskelee

Pohjalaiskansanedustajat eivät antaisi verovähennystä etäkoulun läppäreihin

Pitäisikö etäkoulun takia ostettuun läppäriin tai tietokoneeseen saada verovähennys? Ei, sanovat Vaasan vaalipiirin kansanedustajat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle