Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kannabiskasvin kukintoa mustalla taustalla.

Savo-Karjalan vihreät ja vasemmistolaiset ehdokkaat laillistaisivat kannabiksen

Kannabiksen laillistaminen jakaa eduskuntavaalien ehdokkaita Savo-Karjalan vaalipiirissä. Kaikissa suurissa puolueissa on enemmän laillistamisen vastustajia kuin puolustajia.

Kampuksella pussin sisässä kasvatettavia kannabiskasveja, joiden ominaisuuksia halutaan yhdistää.

Näin kannabikseen suhtaudutaan eri puolilla Eurooppaa – muutos on tulossa meillekin, arvioi oikeusoppinut

Saksan suunnitelmat kannabiksen vapauttamisesta voivat antaa vauhtia sallivammalle linjalle muidenkin Euroopan maiden huumepolitiikassa.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Helsinkiin tarvitaan käyttöhuoneita, vaikka niitä ja niiden käyttäjiä kuinka paljon paheksuttaisiin

Helsinkiin on jo monta vuotta yritetty tuloksetta saada käyttöhuoneita. Nyt sille alkaisi olla korkea aika, kirjoittaa Siltamäki.

Uberin ruokalähetti Pariisissa huhtikuussa 2020.

Uberin kautta voi nyt tilata kannabista Kanadassa – jatkossa myös kotiinkuljetukset mahdollisia

Kanada laillisti kannabiksen 2018. Laillisten kannabistuotteiden helpommalla saatavuudella toivotaan olevan vaikutusta laittomien markkinoiden tyrehdyttämiseen.

Demonstranter bär flaggor med cannabis-symboler.

Saksan tuleva hallitus tukee kannabiksen myynnin ja hallussapidon laillistamista viihdekäyttöön – luvassa miljardien lisätulot valtiolle

Saksassa kannabista saa nykyisellään myydä ja pitää hallussa vain lääkekäyttöä varten. Kannabiksen viihdekäyttö ei ole rangaistava rikos, mutta sen hallussapito ja myynti ovat.

Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa, myyntiin olisi tarjolla valtava määrä tuotteita.

Karkkeja, suklaata, teetä, limsaa – myytävien kannabistuotteiden lista maailmalla on pitkä, ja bisnes voisi kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä

Maailmalla on satoja erilaisia kannabista sisältäviä tuotteita leivonnaisista deodoranttiin. Asiantuntijoiden mielestä Alko ei sopisi kannabiksen myyntipaikaksi, koska se voisi kannustaa sekakäyttöön.

Kruuna vai klaava? Kännit vai pilveä?

Marja Sannikka: Kauhistelemme kannabista, mutta kuolemme viinaan

Mitä me kieltäisimme ja mitä sallisimme nyt, jos päihdepolitiikka pitäisi rakentaa uusiksi, pohtii Marja Sannikka videoblogissaan.

Riihimäen vankilan ikkuna sisältä ulospäin, kalterit.

Yle survey suggests MPs reluctant to decriminalise drugs

Current narcotics legislation has broad support in Parliament. 

Tilastografiikka

Eduskunnan enemmistö haluaa, että huumeiden käytöstä rangaistaan jatkossakin: "Huumeita on nytkin hyvin helppoa saada"

Ylen kyselyssä suurin osa kansanedustajista on huolissaan siitä, miten rangaistavuuden poisto vaikuttaisi huumeiden käytön lisääntymiseen. Rangaistavuuden poistamista tukevien mukaan huumeongelmiin tulisi puuttua ennemmin tarjoamalla hoitoa.

Huumaako kannabis edelleen median?

Kannabis nousi otsikoihin, eikä uutisointi ollut taaskaan ihan neutraalia – jokin silti muuttui, sanoo nuorisotutkija Mikko Salasuo

Ennen ei ollut paremmin. Ainakaan kannabisuutisoinnin osalta. Näin arvioivat Viimeinen sana -ohjelman vieraat nuorisotutkija Mikko Salasuo ja toimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski katsoo kameraan Hämeenlinnassa puistossa 20.9.2021 haastattelun yhteydessä.

Vihreiden kansanedustaja, lääkäri Mirka Soinikoski: "Olen oman työni kautta nähnyt, mitä haittoja huumeista aiheutuu"

Vihreiden hiljattain hyväksymä aloite kannabiksen laillistamisesta on jakanut puoluetta kahteen leiriin. Hämeen vaalipiirin vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski ei kannata aineen laillistamista, mutta hän luopuisi käyttäjän rankaisemisesta.

yleiskuva

Friday's papers: Finland's electric cars, legalising cannabis, travel makes a comeback

Car manufacturers attempt to go green while holidaymakers jet off abroad in pre-pandemic numbers.

 Iiris Suomela (vas), Atte Harjanne ja Hanna Holopainen.

Analyysi: Vihreät perustelee kannabiksen laillistamista haittojen ehkäisyllä – aloite haiskahtaa eliitin ohituskaistalta suosikkipäihteelle

Vihreiden tavoiteohjelmassa on jo vuodesta 2018 ollut huumelinjaus, joka todennäköisesti johtaisi parempaan lopputulokseen päihdehaittojen ehkäisyssä.

Coel Thomas, Helsingin Vihreiden varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu.

Tämä mies teki töitä vuosia, että sai vihreät kannattamaan kannabiksen laillistamista – nyt 27-vuotias Coel Thomas kertoo miksi

Vihreiden tuoreen kannabiskannan takana on helsinkiläisen Coel Thomasin vuosia kestänyt lobbaus. Hän kertoo Ylen haastattelussa, miksi ajaa kannabiksen laillistamista voimakkaasti.

Kannabis-kasveja

Greens lose dozens of members over call to end cannabis prohibition, news outlet reports

The Green Party voted in favour of an initiative calling for the legalisation of cannabis at a virtual party conference at the weekend.

Kannabis-kasveja

Uutissuomalainen: Vihreät menettänyt kymmeniä jäseniä puolueen kannabispäätöksen jälkeen

Puoluekokous asettui sunnuntaina kannattamaan kannabiksen laillistamista tiukan äänestyksen päätteeksi. Aloite hyväksyttiin äänin 183-181.

yleiskuva

Vähenisivätkö kannabiksen haitat, ja vapautuisiko poliisin resursseja? Näin asiantuntijat vastaavat kahdeksaan väitteeseen laillistamisen hyödyistä

Keskustelu kannabiksen laillistamisen hyödyistä ja haitoista nousi pintaan, kun vihreät ilmoitti sunnuntaina ajavansa aloitetta.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Silja Keränen toivoo kannabispäätöksen synnyttävän keskustelua.

Vihreiden kannabiskannasta nousi kohu – puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja, kajaanilainen Silja Keränen toivoo rakentavaa keskustelua päihdepolitiikasta

Keränen valittiin viikonvaihteen puoluekokouksessa vihreiden puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Hänen mukaansa puolueen kannabiskanta syntyi äärimmäisen tiukan äänestystuloksen seurauksena.

Hamppuparaati Berliinissä elokuussa 2021.

Kannabiksen viihdekäytön kielto säröilee Euroopassa – tällaisia uudistuksia eri maissa suunnitellaan

Saksassa kannabiksen asema on nousemassa politiikan asialistalle vaalien jälkeen. Alankomaat ja Sveitsi aikovat kokeilla laillista tuotantoa. Barcelonan kannabisklubien tulevaisuudesta väännetään kättä Espanjassa.

Kannabis sativa -kasvin lehtiä.

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta eivät jaa vihreiden kantaa kannabiksen laillistamiseksi: "En pidä todennäköisenä, elleivät perusfaktat muutu"

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta tyrmäävät vihreiden ehdotuksen kannabiksen laillistamiseksi. Tähän mennessä vain kokoomuksen ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt ovat asettuneet laillistamisen kannalle.

hamppukasvin lehti

Vihreiden kannabisaloite jakaa puolueen jäsenistöä: "Missään nimessä emme ole huumemyönteinen puolue", alleviivaavat vihreät Etelä-Pohjanmaalla

Vihreät vaatii kannabiksen käyttöä, hallussapitoa ja myyntiä lailliseksi, mutta pohjalaismaakunnissa aloite jakaa puolueen jäsenten mielipiteitä.

Kannabiskukkia Aurora Nordicilla Tanskassa

Debate on legal cannabis welcome, but cautious

Surveys indicate a minority of Finns are ready to see cannabis become legal, though many welcome the debate.

Kannabisviljelmiä Kanadan Markhamissa.

Vihreät ajaa ensimmäisenä eduskuntapuolueena kannabiksen laillistamista – tutkimusprofessori: "Suomen väestö ei ole siihen vielä valmis"

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen suhtautuu kannabiksen laillistamiseen varauksella. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää vihreiden hyväksymää kannabisaloitetta tervetulleena keskustelunavauksena.

Lääkäri Juha Hänninen

Saattohoidon pioneeri on pettynyt eutanasialain jumiutumiseen: "Kaikki alkaa nyt alusta"

Terhokotia pitkään johtanut Juha Hänninen muistuttaa, että eutanasia koskee suurta kärsimystä ja sitä koskevan lain puuttuminen on ihmisoikeusongelma. Elämän loppuvaiheen hoitoa pohtinut työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen eutanasian laillistamisesta.

Mies käärii marihuanasätkää.

Meksiko dekriminalisoi marihuanan viihdekäytön

Laillisuuden puolesta kampanjoivat järjestöt ovat sitä mieltä, ettei päätös ole riittävä. Lakien koetaan asettavan edelleen esteitä muun muassa hallussapidolle.

myymälä, jonka tiskillä on kannabiskasveja ja taustalla asiakkaita

New Yorkin osavaltio laillistaa kannabiksen viihdekäytön

Kannabiksen laillinen myynti alkaisi osavaltiossa aikaisintaan puolentoista vuoden kuluttua.

Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo. 11.11.2020.

Tiede sanoo, että huumeiden käyttäjiä ei ole järkeä rangaista – miksi poliitikot eivät kuuntele? Tutkija: "Pelataan enemmän tunteella kuin järjellä"

Tutkimusten mukaan dekriminalisointiin nojaava huumausainepolitiikka vähentää huumeista aiheutuvia ongelmia. Takaisin Pasilaan -podcastissa pohditaan, miksi luotamme koronakysymyksissä vankasti tieteeseen, mutta huumekysymyksessä emme.

Kannabiskukka, ohjelmasta A-Studio (2011)

USA:n edustajainhuone antoi tukensa kannabiksen dekriminalisoinnille – senaatti tuskin on yhtä myötämielinen

Ankarasta lainsäädännöstä ovat kärsineet etenkin mustat amerikkalaiset, joille on langetettu enemmän ja kovempia rangaistuksia kannabiksen käytöstä kuin valkoisille

Kaarlo Simojoki

A-klinikan Kaarlo Simojoki perää radikaalia uudistusta Suomen huumepolitiikkaan: "Olemme valovuosien päässä"

Ylen selvityksen mukaan entistä suurempi osa rikollisuudesta liittyy huumeisiin.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Huumeiden herättämistä tunnereaktioista täytyy päästä irti – päihteet tai niiden käyttäjät eivät ole pahoja, eikä nuoriso pilalla

Nuoriso käyttäytyy fiksummin kuin yksikään aiempi sukupolvi, tutkija sanoo. Se kannattaa pitää mielessä, kirjoittaa Anton Vanha-Majamaa blogissaan.

Sirkka Linder polttaa pilveä, vihreä savupilvi leijailee ympärillä.

Sirkka Linder, 70, on käyttänyt kannabista jo lähes 50 vuotta: "Olen samanlainen viihdekäyttäjä kuin suurin osa suomalaisista alkoholin kanssa"

Yhä useampi suomalainen on kokeillut kannabista, mutta sen säännöllinen ja runsas käyttö on harvinaista.

Aino-Kaisa Pekonen

Health minister comes out in favour of cannabis decriminalisation

Decriminalisation will give those who need medical marijuana better access to treatment, the minister told Yle

Aino-Kaisa Pekonen

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannabiksesta: "Kannatan sitä, ettei käytöstä rangaistaisi"

HS:n mukaan pääministeri Antti Rinne totesi eilen, ettei "laki etene" eduskunnassa. Eduskuntaan on kuitenkin tulossa lakialoite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta.

Hamppu kasvaa tolpan juuressa eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin läheisyydessä syyskuussa 2015.

Justice minister sceptical about cannabis decriminalisation

The government agenda calls for drug policy reform, but the minister does not see decriminalisation as the way forward.

Hamppu kasvaa tolpan juuressa eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin läheisyydessä syyskuussa 2015.

Hyödyt ja haitat eduskunnan puntariin ennen pitkää – Oikeusministeri Henriksson kannabisaloitteesta: "Vaikea kysymys, erittäin vaikea"

Poliisihallituksessa ei nähdä, että rangaitsemisesta luopuminen vapauttaisi resursseja.

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi haluaisi lakiin muutoksen, jonka myötä kannabiskasveja saisi kasvattaa kotona korkeintaan neljää kasvia kerrallaan. Kuvassa kannabiskasvi Australiassa kuvattuna.

Finland's parliament to consider cannabis decriminalisation

Most of the initiative's supporters came forward at the last minute.

Kolumnisti Ina Mikkola

Ina Mikkolan kolumni: Nuuskan myymisen voisi laillistaa Suomessa tai kieltää Ruotsissa – tarvitsemme "valvonnan lisäämistä" radikaalimpia toimenpiteitä

Nuuska ällöttää ja aiheuttaa terveyshaittoja, mutta sen myynnin laillistamista kannattaisi silti harkita. Nykytilanne kun luokittelee "kunnon suomalaisetkin" rikollisiksi, kirjoittaa Ina Mikkola.

Mies ottaa toisen miehen tarjoamasta nuuskarasiasta nuuskapussia.

Finnish MPs becoming more positive towards snus legalisation

An Yle poll found that some MPs would like to legalise snus in Finland to help rein in a flourishing black market.

Mies ottaa toisen miehen tarjoamasta nuuskarasiasta nuuskapussia.

Suomi joutui vaikeuksiin taistelussa nuuskaa vastaan – ja siksi moni nuuskaa vastustanut kansanedustaja haluaisi nyt laillistaa sen

Nuuskan laillistamisen kannattajat ovat eduskunnassa vähemmistö, mutta Ylen kyselyssä kyllä-linjalle ilmoittautuu nimiä lähes kaikista puolueista.

Laillista kannabista tuottaa Kanadassa jo yli 100 tehdasta

Suklaatehdas löi lapun luukulle, mutta nyt samoissa tiloissa kasvaa kannabis – pilven laillistaminen Kanadassa pelasti kituvan pikkukaupungin

Kasvattajat työskentelevät kolmessa vuorossa, laboratoriota muistuttavissa oloissa. Näpistämisestä seuraa potkut.

Seksityötä tekevä Tiia Forsström on myös tietokirjailija ja Sexpon hallituksen puheenjohtaja.

Seksin ammattilainen vastaa teidän kysymyksiinne seksityöstä: "Suomalainen mies on herkempi kuin luulin ja Raamatun sanoma vaivaa minua"

Tiia Forsström on tehnyt seksityötä noin neljä vuotta. Sinä aikana hänestä on kehittynyt seksuaalisuuden ja ihmisluonteen rautainen osaaja. Nyt hän vastaa teidän esittämiinne kysymyksiin seksityöstä.

Tiia istuua etualalla katsoen suoraan kameraan, sängyllä taustalla makaa nainen selkä kameraan päin.

Tiia Forsström myy seksipalveluja ja on unelmatyössään: ”Tunnen kylmiä väreitä, kun asiakas uskaltautuu olemaan oma itsensä”

Kun Tiia Forsström alkoi myydä seksiä, hän yllättyi miten paljon asiakkaat hakevat jotain muuta kuin seksiä. Nyt hän haluaa muuttaa kielteistä mielikuvaa seksityöstä.

Cannabis odling

Vihreä aalto etenee maailmalla, mutta milloin kannabis laillistetaan Suomessa? Näin vastaavat puolueet

Nykyisistä eduskuntapuolueista vain vihreät kannattaa kannabiksen depenalisointia.

Mies käärii marihuanasätkää.

Cannabis use in Finland increasingly common, health watchdog says

Nearly three-quarters of respondents said they approve of the use of medicinal cannabis, according to a National Institute for Health and Welfare survey.

Asianajaja Imani Kimiri

Kenia lähellä homoseksuaalisuuden laillistamista  – "Haluamme vain elää ilman pelkoa"

Siirtomaa-ajan lait ovat Kenian seksuaalivähemmistöille ankarat. Samaa sukupuolta olevien seksisuhde voi tuoda jopa 14 vuotta vankeutta.

kannabisviljelmä Kanadassa

Suomessa myytävän kannabiksen arvioidaan olevan entistä vahvempaa

Käyttäjä ei voi tietää, millaista ainetta käyttää - dekriminalisointi mahdollistaisi testauspalvelut.

Genderfluid tarkoittaa, että sukupuoli on liukuva. Joskus voi tuntea itsensä naiseksi, joskus mieheksi ja joskus ei kummaksikaan.

Karjalainen: Useat eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattavat kolmannen sukupuolen laillistamista

Kolmannen vaihtoehdon laillistaminen vaatisi muutoksen väestötietojärjestelmälakiin.

Paula Tiessalo

Paula Tiessalo: Ammattina seksi – Pitäisikö maailman vanhin ammatti sallia täysin?

Tässä blogissa puhutaan seksityöstä. Prostituutiosta, itsensä myymisestä, huoraamisesta; miten alaa kukin tahtoo kutsua. Rakkauden ammattilaiset haluavat dekriminalisoida seksityön. Moni muu on asiasta eri mieltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle