Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Coronavirus discrimination targets Asians in Finland

Similar instances of discrimination have been reported around the world.

Nuudelit katossa ja viikon muita uutiskuvia

Kuluneella viikolla Pakistanissa valmistettiin herkkuja paastokuukauden päätösjuhlaan ja Ranskassa muisteltiin Normandian maihinnousua. Kokosimme viikon näyttävimmät uutiskuvat yhteen.

Kokeile korealaista kimchiä – maustettua kiinankaalia

Kimchi valmistetaan kiinankaalista hapattamalla.

550 kiloa painava jättikurpitsa ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikon uutiskuvissa nähtiin mm. jättikurpitsa Saksasta, Moschinon muotiluomus sekä filippiiniläismies kiipeämässä ketjua pitkin rahtilaivaan.

Sieniretkellä Nellimissä löytyy herkkua, josta japanilaiset maksavat satoja euroja

Aivan pohjoisessakin kasvaa herkku, josta aasialaiset ovat valmiita maksamaan satoja euroja kilolta. Sieniretkellä Nellimissä, Itä-Inarissa löytyy matsutakea, jonka tuntee erityisestä hajusta. Paikallisten ravintoloiden listoille matsutake ei kuitenkaan ole päätynyt.

Lapin metsät pullollaan japanilaisten suosikkisientä

Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on nyt poikkeuksellisen paljon tuoksuvalmuskaa eli matsutakea. Japanilaisten arvostamaa sientä on ollut tarjolla myyntiinkin selvästi tavallista enemmän.

Nuudeleista on tullut kaikista arvokkain vaihtotavara Yhdysvaltain vankiloissa

Vankiloissa tarjottavan ruoan määrä on vähentynyt ja huonontunut vuosikymmenien aikana, kertoo tutkija. Se on luonut kysyntää ruoalle uutena vankilavaluuttana.

Matsutake-sientä rummutettiin yli äyräidensä Suomessa? – "Yritin varoitella"

Japanilaisten rakastamasta matsutakesta eli tuoksuvalmuskasta järjestettiin kymmenisen vuotta seminaareja ja sienenkerääjille luvattiin huippusummia. Rummutus oli melkoinen siihen nähden, että kyseessä on oikukas sieni, joka saattaa antaa satoa hyvin harvoin.

Ruokamatka Shanghaissa

Rick Stein etsii suurkaupungin alkuperäistä ruokakulttuuria

Näin eksoottiset ruoat maistuvat suomalaisille – katso reaktiot videolta

Maahanmuuttajat ovat jo pitkään uudistaneet suomalaista ruokakulttuuria. Nyt kysymys kuuluu, millainen on Suomen ruokakulttuurin tulevaisuus.

S-ryhmä takaisinvetää erän nuudeleita virheellisen pakkausmerkinnän vuoksi

Nuudelierän maustepusseista saattaa löytyä jäämiä selleristä, mikä voi olla haitallista sellerille allergisille henkilöille.

Suomi syö kiinalaista ruokaa – uusia makuja tulee turvapaikanhakijoiden ja urheilukisojen vanavedessä

Ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa kartoitetaan, minkä maan ruokakulttuurista ammentavia ravintoloita Suomesta löytyy. Suurissa kaupungeissa eniten on aasialaisia ravintoloita, joiden joukossa etenkin kiinalaisia ravintoloita. Seuraavat suosiota keräävät ruokamaat Suomen ravintolakartalla saattavat olla Brasilia ja Irak.

Pelkkä venäläisyys tai karjalaisuus ei ole tae ravintolan menestymiselle

Puhtaaseen venäläiseen ruokakulttuuriin perustuvat ravintolat eivät vieläkään ole lyöneet itseään läpi Suomessa. Venäläisiä ruokalistoja esiintyy lähinnä pääkaupunkiseudulla. Myös karjalaisia ruokia saa etsiä kaupunkiravintoloista. Joensuulainen keittiömestari uskoo, että nyt menestystä voisi hakea vaikkapa ukrainalaisella menyyllä tai modernilla karjalaisella ruokalistalla.

Taas uutta väriä Kuopion ruokakartalle: Venäläinen ravintola etsii tiloja kaupungista

Venäläisiä ruokia karjalaisella vivahteella tarjoava ravintola Bistro Petroskoi pyrkii avaamaan pysyvän ravintolan Kuopioon tulevan kevään aikana. Esteenä on enää sopivien toimitilojen löytyminen.

Taitava hatuntekijä loihtii hatun päähän kuin päähän

Modistimestari Memmu Lankila lupaa löytävänsä jokaiselle pukevan päähineen. Pienen ammattikunnan leipätyönä syntyy tohtorinhattuja, poronnahasta puolestaan voi pyöräyttää sushit päälaelle.

Testaa tietosi: Kymmenen kysymystä Kiinasta ja sen naapureista

Keksittiinkö nuudelit Kiinassa? Miksi Itä-Aasiassa voi olla vaikeaa päästä hissillä neljänteen kerrokseen? Testaa, osaatko vastata kymmeneen kysymykseen Aasian jättiläisestä ja sen naapureista.

Intia vaatii Nestléltä miljoonakorvauksia lyijynuudeleiden vuoksi

Nestlén suosittujen Maggi-pikanuudelien myynti kiellettiin alkukesästä, kun niiden lyijypitoisuus ylitti sallitun. Nyt Intian hallitus hakee yhtiöltä noin 90 miljoonan euron korvauksia "epäreilujen kauppatapojen" vuoksi. Nestlé on kiistänyt, että sen nuudeleissa olisi vikaa.

Maailman kesäkeittiö: Venäläinen kesäkeitto syntyy kaljasta ja makkarasta

Keitot ovat venäläisen keittiön perusta säällä kuin säällä, mutta kesähelteillä Venäjällä on perinteisesti lusikoitu kylmiä keittoja. Maineikkain kaikista on kotikaljaan tehtävä kylmä kaljakeitto eli okroshka.

Nestle vie nuudelikiistan oikeuteen Intiassa

Nestle on joutunut vetämään pikanuudeleita Intian markkinoilta liian korkeiden lyijypitoisuuksien vuoksi.

Intialaisten lempiruokaa syytetään myrkylliseksi – nuudelikokot palavat kaduilla

Nestlé vakuuttaa, etteivät tiedot pikanuudelien sisältämästä lyijystä pidä paikkaansa. Intian markkinoita hallinnut, supertähtien mainostama tuote on kuitenkin joutunut pannaan useissa osavaltioissa, eikä Nestlé toimita toistaiseksi uusia eriä myyntiin.

Nestle vetää lyijynuudeleita Intian markkinoilta

Nestlen mukaan nuudelit ovat ravinnoksi sopivia.

Syy intialaisen ruoan herkullisuuteen selvisi: Salaisuus päällekkäisten makujen välttely

Analysoimalla 2 500 intialaista reseptiä tutkijat totesivat, että jokaisella maulla on tarkkaan harkittu asema ja pienikin maustemuutos voi pilata kokonaisuuden.

Japani kampanjoi perinneruokien puolesta

Japanissa panostetaan perinneruokiin. Maan oma ruokakulttuuri kilpailee länsimaisten pikaruokien kanssa, eikä yhteentörmäyksiltäkään ole vältytty. Lisäksi japanilaista keittiötä eli washokua halutaan viedä maailmalle. Markkinointia tehostetaan muun muassa erilaisilla festivaaleilla.

Blinit ovat trendiruokaa yhä vahvemmin – hyvällä blinillä on salaisuus

Venäläisen keittiön yksi vanhimmista ruokalajeista vetää suomalaisravintolat täyteen sydäntalvella. Blinipöydissä vierähtää aikaa jopa useita tunteja.

Voiviikot ovat alkaneet – trendikkään pikaruuan eli blinin avulla laskeudutaan paastoon

Blini on yksi venäläisen keittiön perinteisimmistä ruuista. Herkku on noussut suosituksi myös suomalaisravintoloissa. Tähän aikaan vuodesta monet kaivavat esille myös oman blinipannunsa.

Kansallisruoka hävisi hyllyiltä – venäläiset hamstraavat ja lataavat ylistyskuvia nettiin

Tattari kuuluu venäläisten perusruokatarpeisiin. Huhut tattaripulasta ovat aiheuttaneet pienen paniikin Venäjällä. Ruokakaappien lisäksi venäläiset keräävät tattaria nyt myös sosiaaliseen mediaan.

Uusi kiinalainen ravintola Rovaniemelle

Rovaniemellä on avattu uusi kiinalainen ravintola. Kiinalaissyntyinen yrittäjä Chao Tang on vuokrannut Hostel Rudolfin alakerran liiketilan Koskikadulla ja remontin jälkeen tilassa on avattu Da Zhong Hua (Suur-Kiina) -niminen ruokaravintola.

Japanilainen kokki haki oppinsa Suomesta – Japanissa keittiö on miehen maailma

Japanilainen Sari Slotte opiskeli aikuisiällä kokiksi Suomessa, sillä Japanissa naisen on vaikea ryhtyä ravintola-alalle. Hän kuitenkin palasi Japaniin oppiakseen tekemään oikeaoppista japanilaista ruokaa. Japanilaisen kokin mielestä suomalaisille on vielä uutta tutustua vieraisiin kulttuureihin makujen kautta.

Suomalainen lohi japanilaisen huippukokin käsittelyssä – katso video

Helsingissä vierailee tällä viikolla japanilainen huippukokki Hiromitsu Nozaki. Hän on tunnettu tv-persoona ja kirjoittanut kymmeniä kirjoja japanilaisesta ruokakulttuurista.

Helsinkiläisravintolan ruokamyrkytysten syy ei ole selvinnyt

Helsinkiläisravintola Gaijinin ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja ei ole selvinnyt. Noin 60 henkilöä sai ruokamyrkytyksen ravintolassa huhtikuun puolivälissä.

Näkökulma: Lounaspaikan valinta mittaa ongelmanratkaisukyvyn

Lounaspaikan valinta voi paljastaa, miten vaikeaa on tehdä päätöksiä. Toimittaja Anne Savin sukeltaa ongelmanratkaisun syövereihin lounaspaikkaa valitessaan.

Näin valmistuu maailman pienin sushi yhdestä riisinjyvästä – video

Sushi-kokki Hironori Ikeno kertoo ajatuksen alle gramman painavista miniatyyriherkuista syntyneen vitsailusta asiakkaan kanssa. Asiakkaat kehuvat minikokoisten sushien maistuvan aivan samalta kuin isokokoisten versioiden.

Sushit ja muu japanilaisruoka Unescon perintöluetteloon - video

Japanilainen ruoka ja ruokakulttuuri lisättäneen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa. Luettelossa on jo neljä muuta ruokakulttuuria, muun muassa ranskalainen.

Ketsuppia ja munanuudeleita vedetään kaupoista

Meiran ketsupissa on huomattu maitohappokäymistä ja Santa Marian munanuudeleissa jäämiä soijasta.

Siitakesieniyritys ajautui konkurssiin

Espoon käräjäoikeus asetti torstaina siitakesieniä Puolangalla tuottaneen Mycofoodin konkurssiin.

Sushi rantautui susirajalle

Joensuun kävelykadulla avattiin alkuviikosta kaupungin ensimmäinen sushiravintola. Ravintolan kokki Jari Martikainen uskoo, että herkku löytää tiensä pohjoiskarjalaisten sydämiin.

Venäläinen ruoka maistuu oululaisille

Sipuli, pippuri, ja ylipäätään omalta kasvimaalta löytyvät mausteet ovat kovassa käytössä venäläisessä keittiössä. Oululaisessa Zakuska-ravintolassa niitä käytetään muun muassa sellaiseen annokseen kuin Pietarin raaka päänlämmitys.

Venäläinen kaipaa synnyinmaan suolakurkkuja ja teetä

Suomalainen kaipaa ulkomailla matkatessaan ruisleipää, salmiakkia ja kahvia. Lähes 14 vuotta Suomessa asunut Inna Pyykkönen on oppinut suomalaiskahville, mutta ei ole löytänyt synnyinmaansa Venäjän teen voittanutta.

Pääsiäisen pasha - ei laihduttajille

Pasha on rahkapohjainen pääsiäisherkku. Pasha liittyy olennaisena osana ortodoksien pääsiäisen ruokaperinteeseen, mutta nykyään se on jo tuttu näky muidenkin suomalaisten pääsiäispöydässä.

Mycofoodin koko jatkorahoitus on auki

Siitakesieniä Puolangalla tuottaneen Mycofoodin jatkorahoitus on täysin auki. Vielä viime viikolla yleinen käsitys oli, että vain kolmannes jatkorahoituksesta olisi sopimatta.

Sushi enimmäkseen hyvälaatuista Helsingissä

Helsingissä valmistettu sushki on 93-prosenttisesti hyvälaatuista. Ympäristökeskuksen viimevuotisessa selvityksessä neljä näytettä 85:stä todettiin laadultaan välttäväksi ja kaksi huonoksi.

Mycofoodin kohtalon viikko käsillä

Puolangalla siitakesieniä tuottaneen Mycofoodin kohtalo ratkeaa viimeistään tammikuun lopussa. Toimitusjohtaja Jyrki Ahon mukaan osa velkojista vaatii tietoa yhtiön rahoituksesta jo tämän viikon perjantaina.

Oma thai-ravintola on Wanphenin toiveiden täyttymys

Kajaanilaisten ei tarvitse tehdä kaukomatkoja saadakseen thai-ruokaa myös talvella. Elementtitiellä toimivan Thai-Keittiön suosio yllätti yrittäjäpariskunnan, sillä aloitusviikonloppuna ruoka meinasi jopa loppua kesken.

Arvosienen löytäminen on arpapeliä

Kouvolan Jaalasta on löytynyt arvokasta tuoksuvalmuska-sientä, jota japanilaiset nimittävät matsutakeksi. Yhdestä tuoksuvalmuskasta on tarjottu jopa 300 euroa.

Kassan Baarin viereen Tikkalaan armenialaisravintola

Tohmajärven Tikkalassa sijaitsevan, syksyllä 2011 suljetun Kassan Baarin viereen, entisen kaupan ja postin tiloihin avataan itämaista ruokaa tarjoava ravintola. Noin 40-paikkaisen ravintolan lisäksi uudet yrittäjät käynnistävät myös pienimuotoisen elintarvikkeiden myynnin. Heinäkuussa avattavan ravintolan nimeksi tulee Hekariin.

Valkoinen riisi voi herkistää diabetekselle

Aikuistyypin diabeteksen riski suurenee arviolta kymmenen prosenttia jokaista päivittäistä 150 gramman riisiannosta kohden. Näin arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa, joka on julkaistu British Medical Journalissa.

Venäläinen ruokakulttuuri ei Suomessa juhli

Itärajan takana aukeaa monelle suomalaiselle uusi, laaja ja omaleimainen ruokakulttuuri. Venäläisiä ravintoloita Suomesta on kuitenkin hyvin hankala löytää. Pääkaupunkiseudulla toki toimii kourallinen suosittujakin venäläisravintoloita, mutta esimerkiksi Itä-Suomessa slaavilainen ruokakulttuuri ei todellakaan juhli.

Sushi lappilaiseen tapaan koukuttaa

Rovaniemeläinen kahvila Kauppayhtiö on tarjoillut sushia kohta vuoden päivät. Sushi maistuu kaikille vauvasta vaariin ja moni on opetellut tekemään sushia kotonakin. Sushia voi kokeilla erilaisin täyttein oman maun mukaan, mutta yleensä riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä tai kasviksia.

Aarresamppanjat osti venäläinen ravintoloitsija

Ahvenanmaalla kesäkuun alussa kaupatut laivanhylystä löytyneet samppanjat huusi itselleen 35-vuotias Julia Sherstyuk, joka pitää Singaporessa venäläistä ravintolaa, kertoo sanomalehti Ålandstidningen verkkosivuillaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle