Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies seisoo niityllä mustassa takissa, kuva Andrei Tarkovskin elokuvasta Solaris, kuvassa myös teksti "Teeman elokuvafestivaali".

Kosmologi Syksy Räsäselle Solariksen kohtaaminen on ollut kipuamista ihmisyyteen – scifi-klassikon suurin mysteeri on toinen ihminen

Solaris on tieteiselokuva ohjaajalta, jota ei kiinnosta tiede vaan ihmisyys. Se on elämän haavojen kuvaus. Syksy Räsänen kirjoittaa kohtaamisistaan Andrei Tarkovskin 50-vuotiaan elokuvaklassikon kanssa.

Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979).

Huviretki tienpientareelle – Stalker-elokuvan hypnoottinen lumo kestää yhä

Toni Jerrman riuhtaistiin alitajunnan eteerisiin syövereihin

Koira metsässä kaatuneen, lahon puunrungon päällä. Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste.

Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste on täällä!

Filmi, metsä ja Stalker festivaalijulisteen inspiraationa.

Pentti Siimes, Åke Lindman ja Kaarlo Halttunen elokuvassa Tuntematon sotilas.

Suosikkielokuvan voi katsoa vaikka kuinka monta kertaa

Yle Oulun nettikeskustelussa nostetaan esille suosikkielokuvia laidasta laitaan. Joukossa on kotimaisia ja ulkomaisia klassikoita sekä yksittäisiä, pienen budjetin tai pienehkön yleisön saavuttaneita elokuvia.

Elokuvakirjoja

Elämää suuremmat elokuvakirjat

Aikana ennen videonauhoja, DVD-levyjä ja nettilinkkejä elokuvakirjat olivat filmihullun tärkein muistiväline. Vaikka netti pursuaa elokuvaan liittyvää informaatiota, kunnon filmihullu ei pysty kävelemään elokuvakirjan ohi. J.P. Pulkkinen vei Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellisen johtajan Pekka Lanervan elokuvakirjoja pursuvaan kauppaan.

Tonia Sotiropoulou elokuvassa Berberian Sound Studio

Äänimies kauhutehtaassa

Millainen suhde on avantgardella ja kauhuelokuvilla?

Elokuvaohjaaja Aleksei German kuoli

Pietarissa 74-vuotiaana kuolleen Germanin elokuvat Teiden vartiointi (1971) ja Ystäväni Ivan Lapshin (1983) kuuluvat neuvostoelokuvan merkittävimpiin klassikoihin.

Tarkovskin arkistosta maksettiin lähes kaksi miljoonaa euroa

Ivanovon aluehallinto maksoi mestariohjaaja Andrei Tarkovskin kirjeistä ja valokuvista lähes kaksi miljoonaa euroa Sothebyn huutokaupassa. Arkiston hinta nousi paljon arvioitua korkeammaksi.

Näyttelijä Erland Josephson on kuollut

Ruotsalainen näyttelijä Erland Josephson on kuollut 88-vuotiaana, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet. Josephson tunnetaan erityisesti Ingmar Bergmanin luottonäyttelijänä. Josephson oli myös kirjailija, ohjaaja ja teatterinjohtaja.

Miika Soini palkittiin Zerkalon elokuvajuhlilla

Thomas-elokuvan ohjaaja Miika Soini on saanut parhaan ohjaajan palkinnon Zerkalo-elokuvajuhlilla Venäjällä. Thomas on Soinin ensimmäinen pitkä elokuva.

Näyttelijä Oleg Jankovski on kuollut

Venäläinen näyttelijä Oleg Jankovski on kuollut syöpään 65-vuotiaana. Jankovski näytteli yli 70 elokuvassa ja nousi yhdeksi suosituimmista neuvostoajalla uraansa luoneista näyttelijöistä.

Elokuvan päähenkilö mykkä poika kurkistaa puupalkin takaa

Valkeapäälle Göteborgin elokuvafestivaalien pääpalkinto

Ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää on saanut Götebrogin elokuvafestivaalien pääpalkinnon elokuvasta Muukalainen. Samasta elokuvasta palkittiin myös kuvaaja Tuomo Hutri.

Muukalainen +++

Maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla jo viime kesänä saanut Muukalainen on ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka-Pekka Valkeapään ensimmäinen pitkä elokuva. Tinkimättömässä taiteellisuudessaan se poikkeaa rajusti kotimaisen nykyelokuvan kaupallisesti laskelmoidusta yleisilmeestä. Nuoren tekijänsä se osoittaa varteenotettavaksi, joskin vielä kypsymistä kaipaavaksi lahjakkuudeksi.

Tarkovskin maailmaa avataan Helsingissä dokumentein

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestää neuvostovenäläistä mestariohjaajaa Andrei Tarkovskia juhlistavan tapahtuman. Elokuisilla Helsingin Juhlaviikoilla nähdään Peilin ja harvinaisemman Tempo di Viaggion lisäksi seitsemän Tarkovskiin ja hänen elokuviinsa liittyvää dokumenttielokuvaa.

Uutta venäläistä ja puolalaista elokuvaa lähtee kiertämään Suomea

Venäläisen elokuvan mestareiden pojat esittäytyvät Suomessa, kun Kino Lokakuu -festivaali tuo sarjan heidän elokuviaan kiertueelle. Myös puolalaista nykyelokuvaa nähdään tässä kuussa poikki Suomen.

Ruotsalainen elokuvaaja Sven Nykvist kuollut

Ruotsalainen elokuvaaja Sven Nykvist on kuollut. 83-vuotiaaksi elänyt Nykvist nousi maailmanmaineeseen ohjaaja Ingmar Bergmanin elokuvien kuvaajana 1960- ja 1970-luvuilla. Nykvistin ura jatkui menestyksekkäänä aina 1990-luvulle saakka.

Tieteiskirjailija Stanislaw Lem kuollut

Puolalainen tieteiskirjailija Stanislaw Lem on kuollut 84-vuotiaana sairaalassa Krakovassa. Lem tunnetaan ennen kaikkea romaanistaan Solaris, joka on filmatisoitu kahdesti.