Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen aamu tänään: Yritykset ovat joutuneet kehittämään uusia tapoja toimia – miten pahasti pandemia on kurittanut vientialoja? Katso lähetys tästä

The Crown – totta vai tarua? Vuoden palomies Mikko Saastamoinen on erikoistunut tieliikennepelastuksiin.

12-vuotiaat tytöt kehittivät fursuit-eläinmaskottiasujen tekemisestä itselleen tuottoisan taidon

Turriharrastajat nappaavat osia harrastukseensa vaikka nallelta. Kokkolalaistytöt hurahtivat fursuitteihin.

Katso, miten Topias Kanto muuttuu supersankari Doctor Strangeksi – "Cosplay ei tunne sukupuolta, ikärajaa tai rajoja"

Enää cosplay ei ole vain pienen piirin juttu. Tuhannet harrastajat täyttävät viikonloppuna jälleen Tampere-talon.

Desucon toi palan Japania Lahteen – Katso cosplay-kuvat uljaista sotureista, karmaisevista pahiksista ja tutuista pelihahmoista

Japanilaiseen populaarikulttuuriin keskittyvä Desucon järjestettiin Lahden Sibeliustalossa nyt yhdennentoista kerran. Tapahtumassa nähtiin toinen toistaan upeampia cosplay-asuja.

Katso, millaiselta näyttävät Game of Thronesin kuningatar Cersei ja Ghost in the Shellin geisha-robotti – Popcultissa nähtiin tuttuja hahmoja peleistä, elokuvista ja tv-sarjoista

Helsingissä vietettiin tänä viikonloppuna Popcult-tapahtumaa, joka keskittyi populaarikulttuuriin ja fanittamiseen. Paikalla oli myös runsaasti cosplay-harrastajia. Popcultin kunniavieraana oli Rosi Kämpe, joka on Suomen ensimmäinen Marvel-sarjakuvapirtäjä.

Ultranaisellinen lolita-muoti yhdistelee gotiikkaa ja viktoriaanista aikaa – katso lumoavat kuvat

Lolita-katumuoti syntyi Japanissa 1970-luvulla ja Suomeen se rantautui 2000-luvun alkupuolella. Tyyliin kuuluu niin rokokooajan röyhelöitä kuin lainauksia ja vaikutteita 1800-luvun eurooppalaisesta muodista – etenkin viktoriaanisesta – muhkeine hattuineen ja runsaine yksityiskohtineen. Helsingissä on nähty lolita-muotia ja -kulttuuria koko viikonlopun täydeltä Eternal Twilight -tapahtumassa, joka on houkutellut paikalle vieraita Yhdysvaltoja, Japania ja Venäjää myöten.

Manga- ja animehahmot heräsivät henkiin Helsingissä – katso värikkäät kuvat Animecon-tapahtumasta

Animeconiin osallistui yli 3000 japanilaisen populaarikulttuurin harrastajaa. Tänä vuonna Animeconissa vierailivat muun muassa suositut Youtube-tähdet The Anime Man ja Akidearest sekä cosplay-kaksikko Kamui Cosplay, eikä omatekoisestakaan viihdeohjelmasta ollut tapahtumassa puutetta.

Cosplay-harrastajia ei harmita Putouksen Amaryllis Yamamoto – päinvastoin!

Viikonlopun suuressa Umicon-tapahtumassa Turussa ajatellaan, että kaikki julkisuus pukuilulle on hyväksi, myös huolella tyypitelty sketsihahmo.

Sateesta huolimatta Vaasan Taiteiden yössä oli hieno tunnelma – Katso Ylen lähetys täältä

Yle teki tunnin suoran, kaksikielisen lähetyksen Vaasan torilta Taiteiden yön 25-vuotisjuhlavuodesta. Lähetyksen taltioinnin voi katsoa täältä.

Anime, manga, cosplay ja mitä näitä nyt on – ota haltuun ainakin nämä seitsemän termiä

Suomesta löytyy jo tuhansia animen, mangan ja cosplayn harrastajia. Jyväskylässä järjestettyyn Animecon 2016 -tapahtumaan kokoontui 4000 innokasta harrastajaa. Japanilaisen populaarikulttuurin harrastamiseen liittyvät termit ovat monille vieraita. Tässä anime- ja mangaharrastuksen seitsemän tärkeintä asiaa, jotka usein ymmärretään väärin tai ovat huonosti tunnettuja.

Sadat sarjakuvahahmot valtaavat Mikkelin – katso kuvagalleria

Mikkelissä järjestetään neljäs Mimicon-tapahtuma lauantain ja sunnuntain aikana. Mimiconissa keskitytään japanilaiseen populaarikulttuuriin, mangaan ja animeen.

Cosplayssa uppoaa täysillä satuhahmojen maailmaan

Cosplay eli pukuilu vie kirjojen, pelimaailman ja televisiosarjojen mielikuvitusmaailmaan. Harrastajat valmistavat näyttäviä asukokonaisuuksia, joiden mallit ovat elokuvista, TV-sarjoista, sarjakuvista ja videopeleistä. Asujen tekemiseen kuluu viikkoja ja jopa kuukausia.

Cosplayta harrastava opettaja haluaa murtaa perinteiset kouluroolit: "Katson oppilaiden maailmaa eri tavalla"

Kuopiolaisopettaja Maria Ilona Huovinen jakaa avoimesti tietoa cosplay-harrastuksestaan työkavereille ja oppilaille. Huovinen haluaa olla rikkomassa käsitystä, ettei opettaja voisi tulla esille julkisesti ja raottaa myös yksityiselämäänsä. Cosplay-harrastus on antanut Huoviselle paremman mahdollisuuden ymmärtää myös oppilaiden maailmaa.

Cosplayn SM-kisojen voittajat

Huikean kisan parhaat esitykset

Cosplay on muutakin kuin hassuissa vaatteissa poseeraamista

Cosplayn ensimmäiset SM-kilpailut käytiin Helsingissä. Lajin harrastajia huokailuttaa vähättelevä kommentointi. He kuitenkin myöntävät, että lajin syvin olemus ei perehtymättömälle avaudu kokonaisuudessaan.

Cosplayn suomenmestaruus – mistä on kysymys?

Puvut, esitykset, tuomarit

Pitkälle viedyt naamiaiset

Cosplay tarjoaa mahdollisuuden roolileikkiin.

Cosplayn SM-kilpailut suorana lähetyksenä

Ensimmäinen cosplayn SM Teemalla ja Areenassa 14.11.2015

Itse teossa – suomalainen cosplayharrastaja tekee kaiken itse

Cosplay on pukuilua, pukeutumista ja pukujen valmistusta.

Big in Japan – suomalaiset cosplay-harrastajat häkeltyivät lajin suosiosta

Suomea World Cosplay Summit -tapahtumassa edustaneet Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski eivät sijoittuneet palkintosijoille cosplayn maailmanmestaruuskisoiksi kutsutussa kilpailussa. Japanin kisamatkalta elokuun alussa palanneet Sarvela ja Peltokoski kertoivat kilpailuihin osallistumisen olleen inspiroivaa ja innostaneen kehittämään harrastusta eteenpäin.

Suuria tunteita ja Japani-fanitusta – Cosplay-musiikkivideot saapuivat Suomeenkin

Cosplay-musiikkivideoita eli japanilaisten populaarikulttuurihahmojen ympärillä pyöriviä lyhytelokuvia tehdään ahkerasti maailmalla, mutta Suomeen ne ovat rantautumassa vasta nyt.

Cosplayn MM-kisoihin treenataan kuin isoon urheilutapahtumaan

Oululaiset Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski lähtevät edustamaan Suomea maailman cosplay-harrastajien parhaimmiston kokoavaan World Cosplay Summit -tapahtumaan. Japanissa Nagoyassa järjestettävässä tapahtumassa oululaiset aikovat erottua joukosta iloisella esiintymisellään.

Mitä cosplay on?

Sofia Flinck kertoo cosplayharrastuksesta

Ylen viikolta 30 valittua: Cosplay Nordic Championships Ylen kanavilla

Ylen ohjelmaviestintä tiedottaa tulevista ohjelmista

Cosplay Nordic Championships 2015

Suora lähetys Cosplayn pohjoismaiden mestaruuskisoista

Lukiolaistyttö muuttuu japanilaiseksi pop-idoliksi tunnissa

Anette Pitkänen harrastaa cosplayta eli japanilaisen animaatio- ja sarjakuvamaailman roolihahmoksi pukeutumista. Pitkänen hullaantui animeen ja cosplayhin, koska haluaa itse valmistaa pukuja. Rahaa kuluu, mutta ystäväpiiri on tullut harrastuksen myötä.

Con-kesä iskee taas!

Uusi vuosi on alkanut vauhdikkaasti myös cosplay-, anime- ja peliharrastajien osalta. Vuoden ensimmäiset conit on jo pidetty ja seuraaviin on hyvä alkaa jo valmistautua, kirjoittavat Yle Uutisluokkalaiset.

Pukuilu vapauttaa roolileikkiin - Cosplay on erottautumisen leikkiä

Suomessa vain harvat uskaltavat erottautua pukeutumisellaan. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä kevätkauden esillä oleva Cosplay -näyttely avaa tässä mielessä raikkaan näkökulman harrastukseen, jossa puvustus, kampaus ja näyttävät meikit avaavat ovet fantasia-avaruuteen.

Mikä cossaaja haluaisit olla?

Cosplay on japanilaisilla sarjakuvahahmoilla leikkimistä.

Harrastajalle cosplay on vakava juttu – asua viilatessa menee vuosi

Länsimaisen sarjakuvan harrastajat sekä japanilaisen mangan ja animen ystävät kokoontuvat viikonloppuna Kokkolassa. Conissa eli kokoontumisessa nähdään paljon fantasiapukuja. Niillä jopa kilpaillaan. Vetonaulaksi on myös kutsuttu Suomen ainoa Aku Ankka -piirtäjä kertomaan työstään ja jakamaan nimikirjoituksia.

"Ei ole mikään pakko pukeutua paljastavasti" – yksi Suomen parhaista cosplay-harrastajista on opettaja

Kuopiolainen opettaja Maria Ilona Huovinen elää parhaillaan cosplay-harrastajan unelmaa. Hän osallistuu Japanin Nagoyassa tapahtumaan, jota voisi kuvata sarjakuvahahmoksi pukeutumisen maailmanmestaruuskilpailuiksi.

Peltolassa nähtiin tarjoilijattaria ja pesukarhu

Kawacon 2014 toi mielikuvituksellisia hahmoja Joensuuhun cosplay-harrastajien myötä. Japanilaiseen nuoriso- ja populaarikulttuuriin keskittyvässä tapahtumassa manga, anime ja cosplay näyttäytyvät improvisaation, piirtämisen ja pelaamisen muodoissa.

Cosplay-harrastajan paras palkinto on herättää sarjakuvan hahmo henkiin

Suuri osa japanilaisen populaarikulttuurin faneista suhtautuu harrastukseensa intohimolla ja käyttää siihen kaiken vapaa-aikansa. Cosplayhin kuutisen vuotta sitten hurahtanut Ilona Parviainen on vienyt harrastuksensa niin pitkälle, että lähtee edustamaan Suomea Japaniin cosplayn maailmanmestaruuskisoihin.

"Cosplayssa voi olla kuka tahansa" – Con-tapahtumat vetävät harrastajia ympäri Suomen

Cosplayn harrastajat kohtaavat Mikkelissä viikonloppuna Mimicon-tapahtumassa. Mimicon on animen, mangan ja japanilaisen populaarikulttuurin harrastajien yhteistapahtuma.

Cosplay kiehtoo ivalolaista Anne Ollia

Anne Olli on valmistautumassa yhteen vuoden tärkeimpään tapahtumaan. Tapahtumaan on hyvä pukeutua itse valmistettuun, hienoon pukuun. Kyse ei kuitenkaan ole juhlavista illallisista, vaan tulevasta Animecon-tapahtumasta.

Cosplay-harrastajat haluavat jopa kuulostaa hahmoltaan

Tampereella järjestetään viikonloppuna roolipeli- ja cosplay-tapahtuma. Sekä roolipelaajat että cosplay-harrastajat eläytyvät hahmoonsa kokonaisvaltaisesti.

Japanilainen popkulttuuri tuo turisteja Lahteen

Desucon-tapahtuma on kansainvälistynyt vauhdilla. Sibeliustalolle tullaan viikonlopuksi japanilaisen sarjakuvakulttuurin pariin Keski-Eurooppaa ja Japania myöten.

Vuoltsussa syntyy cosplay-pukuja

Tampereella nuorten toimintakeskus Vuoltsun askartelu- ja ompelupajassa on ollut joulun alla vilskettä. Keskiviikkona Vuoltsu oli viimeistä päivää auki ennen joululomaa. Osa nuorista viimeisteli joulukoristeita ja -lahjoja, osa ompeli vaatteita ihan omaan käyttöön.

Kitacon 3 on yksipäiväinen

Kemin anime- ja mangaharrastajille suunnattu Kitacon 3 -tapahtuma on tänä vuonna yksipäiväinen. Kitacon 3 järjestetään Kemin taiteiden yön yhteydessä kulttuurikeskuksessa kahdestoista helmikuuta.

Lolita hakee tyylinsä Japanista ja historian pukutyyleistä

Lahtelaiselle Mimmi Lehtimäelle lolitapukeutumisesta on tullut elämäntapa. Pukeutumisen ohella hän vaalii tyyliä sisustamisessa ja käyttäytymällä hillitysti.

Japanilaisen popkulttuurin harrastaminen innostaa tekemään itse

Japanilaisen populaarikulttuurin harrastukseen kuuluu Suomessa usein itse tekeminen, kuten pukujen ompeleminen tai sarjakuvien piirtäminen. Japanilaisen animaation, sarjakuvan ja musiikin ympärille rakentunutta fanikulttuuria pidetään yllä alan harrastajatapahtumissa.

Mangapäivä pitää ikävän loitolla

Kemissä lauantaina järjestetty mangapäivä kokosi yhteen lähemmäs 300 pohjoissuomalaista samanhenkistä nuorta. Lastenkuttuurikeskus Sarjiksen järjestämä tapahtuma oli järjestyksessään neljäs, ja suosio on ollut taattu aina.

Fantasiahahmot valtasivat Kemin

Helteinen sää ei näyttänyt verottavan lauantaina Kemin sarjakuvapäivien kävijämäärää. Järjestäjien arvion mukaan kulttuurikeskuksessa kävi päivän aikana tuhat vierasta. Lauantaina tapahtumaan tultiin linja-autokyydillä muun muassa Rovaniemeltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle