Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Roisia huumoria ja possun parisuhdeongelmia – Arktinen Banaani raivaa tilaa reipashenkiselle sarjakuvalle

Suomalaisen sarjakuvatoiminnan lippulaiva Arktinen Banaani täyttää 20 vuotta. Kustantamon repertuaariin kuuluu isoja kotimaisia sarjakuvanimiä Viivistä ja Wagnerista Fingerporiin.

Kekkonen on nykysarjakuvapiirtäjän myyttinen hahmo

Turun Sarjakuvaseura juhlii 40-vuotista taivaltaan antologialla, joka kertoo vuodesta 1974. Kanteen pääsi, tietenkin, Urho Kekkonen.

Fingerpori-hahmoista syntyy nyt noloja potretteja

Suositun Fingerpori-sarjakuvan hahmot esittäytyvät ensi kertaa myös maalauksissa. Helsinkiläisgalleriassa nähdään sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan näyttely, jossa on mukana Fingerpori-aiheisia akryylitöitä.

”Viivi ja Wagner pitäisi jo lopettaa” – Piirtäjälegenda listasi parhaat suomalaiset sarjakuvat

Vuonna 1947 uransa aloittanut Veikko "Joonas" Savolainen on suomalaisen sarjakuvan isähahmo. Ensimmäisen suomalaisen sarjakuvahitin tekijä listasi omat suosikkinsa Yle Uutisten pyynnöstä. Listalle päässeen Viivin ja Wagnerin taiteilija toivoisi jo loppuvan.

Kiroileva siili on rahasampo

Kiroilevan siilin luoja Milla Paloniemi ansaitsi viime vuonna 275 000 euroa. Muut sarjakuvataiteilijat jäävät ansioillaan kauaksi taakse.

"Jos kukaan ei naura, tarjoan kaljat koko Imatralle"

Teatteri Imatrassa astuvat perjantaina lavalle sarjakuvista tutut Viivi ja Wagner. Tekijät kuvaavat komediaa pikkujoulunäytelmäksi. Toista pääroolia näyttelevä Aki Honkatukia lupaa tarjota kaupunkilaisille oluet, jos yleisö ei naura kaikissa näytöksissä.

Liisa seikkailee Imatran ihmemaassa

Imatran teatteri juhlii 110-vuotista taivaltaan tulevana syksynä kolmen näytelmän voimin.

Kriitikko: Sarjakuvaan sopii niin huumori kuin etiikkakin

Sarjakuvakriitikko Heikki Jokisen mielestä suomalainen sarjakuva on tällä hetkellä moninaista ja laadukasta. Kymenlaaksossa maakunnan olemusta on etsitty sarjakuvakilpailulla.

Yle Keski-Suomi vahvasti mukana kirjamessuilla - katso lähetysten aikataulu!

Yle Keski-Suomi seuraa vahvasti perjantaina ja lauantaina järjestettäviä Jyväskylän Kirjamessuja. Viikonlopun aikana Yle-lavalla haastattelussa ovat muun muassa Kaari Utrio, Pertti Jarla ja Jari Tervo.

Sarjakuvan Puupäähattu Kaisa Lekalle

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt vuoden 2012 Puupäähattu-palkinnon porvoolaiselle sarjakuvataiteilija, graafikko, kuvittaja ja kaupunginvaltuutettu Kaisa Lekalle.

Tajunnanvirtataidetta kirjamessuilta

Kirjailijat ottavat usein mielellään vastaan kirjallisia haasteita. Pyysimme Kirjamessuilla kirjailijoita jatkamaan tarinaa siitä, mihin edellinen oli jäänyt. Kirjailivat vastasivat haasteeseen rohkeasti, vaikka tilanne tuli heillä täytenä yllätyksenä.

Nanna-kettu pinkaisi umpimetsästä lehtien sivuille

Varsinaissuomalainen sarjakuva menestyy. Tämänvuotiset Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaiden joukossa ovat turkulaisen Tuuli Hypénin sarjakuva-albumi Nanna, somerolaisen Heikki Paakkasen Amerikka ja turkulaislähtöisen Juba Tuomolan albumi Sika pussaa. Tuuli Hypénin luoma Nanna-kettu on alan uusimpia tulokkaita.

Jussi "Juba" Tuomolalle Suomi-palkinto

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut seitsemän eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla. Yksi palkinnon saajista on sarjakuvataiteilija Jussi "Juba" Tuomola. Jokainen palkittu saa 30 500 euroa.

Suomi-palkinnot myönnettiin seitsemälle taiteilijalle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on palkinnut seitsemän eri taiteenalan edustajaa Suomi-palkinnoilla.

Jo sata suomalaista laatii sarjakuvia työkseen

Sarjakuva-alan ammattilaisten määrä on kasvanut viime vuosina Suomessa. Sarjakuvaseuran mukaan Suomessa toimii noin sata sarjakuvan ammattilaista. Uusista nuorista sarjakuvataiteilijoista suurin osa on naisia.

Suomalainen sarjakuva menestyy maailmalla

Kotimainen sarjakuva voi erittäin hyvin. Suosittujen sanomalehtisarjojen lisäksi myös vähemmän tunnetut sarjakuvantekijät ovat alkaneet menestyä maailmalla. Niin kotimaisen kuin ulkomaisenkin sarjakuvan koko kirjo on esillä viikonloppuna järjestettävillä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla.

Fingerpori on vähä niinku Vorssa

Sarjakuva on rantautunut tukevasti Forssaan. Sarjakuvagaalassa esittäytyy kotimaisten sarjakuvantekijöiden kuuma kaarti.

Puupäähattua taas Lahteen

Sarjakuvan Puupäähattu-palkinto myönnettiin lahtelaissyntyiselle Tiina Pystyselle. Viimeksi vuonna 2007 palkittiin lahtelainen Marko Turunen.

Kaikki Puupäähatun saaneet

Suluissa tekijän tärkein teos. Lähde: Suomen Sarjakuvaseura

Finlandia Junior -palkinnosta kilpaillaan fantasialla ja ympäristökysymyksillä

Finlandia Junior -palkintoraati on valinnut vuoden runsaasta 150 lasten- ja nuortenkirjasta kuusi ehdokasta tämän vuoden voittajaksi. Ehdolla ovat Siiri Enoranta, Antti Halme, Juba, Mari Kujanpää, Paula Noronen ja Maria Turtschaninoff.

Kesäteattereiden liput hyvin kaupaksi

Turun seudun ammattimaisten kesäteatterien lipunmyynti on lähtenyt vilkkaasti liikkeelle. Eniten varauksia, noin 26 000 lippua, on tehty Samppalinnan kesäteatterin musikaaliin All Shook Up.

Ville Ranta sai Puupäähatun

Oululainen Ville Ranta on saanut Suomen sarjakuvaseuran tämänvuotisen Puupäähattu-palkinnon. Seura perustelee valintaa Rannan tuotannon laajuudella ja monisäikeisyydellä.

Lahden Kirjamessuilla värikästä ohjelmaa

Lahden kirjamessut kokoavat viikonloppuna yli 50 esiintyjää ja lähes sata näytteilleasettajaa.Tapahtumassa on vahvasti esillä sarjakuva. Messujärjestäjät luottavat kirjamessujen vetovoimaan.

Sarjakuva vahvasti esillä Lahden kirjamessuilla

Lahden kirjamessut kokoavat viikonloppuna Lahteen yli 50 esiintyjää ja lähes sata näytteilleasettajaa. Messut avaa eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. Messuilla on vahvasti esillä sarjakuva. Paikalle saapuu useita eturivin sarjakuvantekijöitä, muun muassa Pertti Jarla, Milla Paloniemi ja Juba Tuomola.

Sarjakuvat kävivät kaupaksi helmikuussa

Kotimaisen kaunokirjallisuuden kymmenen myydyimmän teoksen listalla oli helmikuussa kolme Fingerpori-kokoelmaa. Listalle pääsivät sarjakuvista myös Kiroileva siili sekä Viivi ja Wagner. Myydyin teos oli helmikuussa edelleen Sofi Oksasen Puhdistus.

Viivi ja Wagner saivat oman lehden

Suomen luetuin sanomalehtisarjakuva Viivi ja Wagner on saanut oman lehtensä. Joka toinen kuukausi ilmestyvän lehden ensimmäinen numero saapui kauppoihin keskiviikkona. Sivuja lehdessä on 32.

Kotimaiset sarjakuvat uupuvat kaupoista

Kotimaisen sarjakuvan laaja kirjo näkyy heikosti kaupoissa. Suomalaista sarjakuvaa julkaistaan enemmän kuin vuosiin, mutta pienempien kustantajien julkaisut leviävät lähinnä netin välityksellä. Sarjakuvan pienkustantajat tiivistävätkin yhteistyötään saadakseen julkaisunsa entistä useamman kaupan hyllyyn.

Sarjakuvan Puupäähattu Juho K. Juntuselle

Kotimaisen sarjakuvan Puupäähattu-palkinto on myönnetty Juho K. Juntuselle.

Suomalainen sarjakuva pääsee komeasti esille Ranskassa

Kiroileva siili, Viivi ja Wagner ja monet muut suomalaiset sarjakuvan sankarit pääsevät ulkomaille, kun Ranskassa avautuu viikonloppuna suurin koskaan ulkomailla järjestetty suomalaisen nykysarjakuvan näyttely.

Viivin ja Wagnerin ensimmäiset 10 vuotta huipentuvat Juhlakirjaan

Suomen luetuimman sanomalehtisarjakuvan Viivin ja Wagnerin parisuhde on jatkunut jo kymmenen vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistaan Viivi ja Wagner Juhlakirja, jossa kurkistetaan sarjan ruutujen taakse.

Finlandia-palkitut helmikuun ostetuimpia kirjoja

Kjell Westön Finlandia-palkittu teos Missä kuljimme kerran oli yhä helmikuussa myydyin kotimainen kaunokirja. 1900-luvun ensimmäisen puoliskon ajankuvaa jäljittävä romaani on ollut hyvissä asemissa listalla sitten syyskuun, jolloin se julkaistiin.

Pokkareiden myynti jatkaa kasvuaan

Pokkareiden myynti on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna. Suomen Pokkaritukun mukaan myynti on yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana kasvanut noin viidenneksellä viime vuoteen verrattuna.

Kutikuti julkaisee ilmaista marginaalisarjakuvaa

Ilmaiseksi jaettava Kuti-sarjakuvalehti aloitti taipaleensa Helsingin sarjakuvafestivaalien kynnyksellä. Kahdeksanhenkisen työpajan tavoitteena on tuoda marginaalisarjakuvaa niidenkin eteen, jotka eivät siihen muuten törmäisi.

Kilpa suosituimmasta Satusuomalaisesta puolivälissä

Yleisradion Satusuomalainen-äänestys on edennyt semifinaaliin. Äänestyksessä etsitään suosituinta suomalaista kuvitteelista hahmoa. Kilvan ehdokkaita esitellään kesällä TV1:ssä torstaisin kello 20. Sarja alkaa 22. kesäkuuta.

Satusuomalainen-äänestys on edennyt semifinaaliin

Yleisradion Satusuomalainen-äänestys on edennyt semifinaaliin. Äänestyksessä etsitään suosituinta suomalaista satuhahmoa. Satusuomalainen- ehdokkaita esitellään kesällä TV1:ssä torstaisin klo 20. Sarja alkaa 22. kesäkuuta.

Helsingissä vietettiin taas taiteiden yötä

Taiteiden yö keräsi Helsingin keskustaan poliisin arvion mukaan lähes 30 000 ihmistä, mikä on kaksi kertaa viime vuotista enemmän. Yö sujui kuitenkin rauhallisesti. Taiteiden yötä vietettiin lämpimässä, joskin ajoittain sateisessa säässä.

Suomalainen sarjakuva tähtää ulkomaille Ruotsin kautta

Uusi suomalainen sarjakuva hivuttautuu maailmalle. Ulkomaiset sanomalehdet ja sarjakuvakustantamot suhtautuvat kuitenkin varovasti eksoottisena pitämäänsä suomalaiseen sarjakuvaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle