Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja Tuukka Tervonen

Tuukka Tervosen kolumni: Ei ole yhtä tapaa olla mies – miehisyyteen kuuluu toksista maskuliinisuutta ja runoilevia mekkosankareita

Ihmiset, jotka arvostelevat toisia epämiehekkäiksi, eivät tiedä miehisyydestä yhtään mitään, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

Rikkinäinen mosaiikkikuva ratsastavasta haarniskapukuisesta miehestä.

Uusi diagnoosi: Aleksanteri Suuri oli monta päivää valekuollut

Soturikuninkaan kuolinsyyksi on epäilty myrkytystä, mutta kokeneen lääkärin mukaan oireet todistavat bakteerin aiheuttamasta neurologisesta taudista.

Aleksandr Ovetshkin Stanley Cup

Kommentti: "Aleksanteri Suuri" voitti Stanley Cupin, kun sitä häneltä vähiten odotettiin

Aleksandr Ovetshkin nousi vihdoin torstaina NHL-historian suurimpien pelaajien joukkoon, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Las Vegasista.

Aleksanteri Suuren patsas hallitsee Makedonian pääkaupungin Skopjen keskusaukiota.

Patsasvimma teki Skopjesta Balkanin Las Vegasin – Nyt kymmenistä monumenteista halutaan päästä eroon

Edellinen hallitus pystytti yli 30 patsasta ja monumenttia pönkittääkseen Makedonian kansallistunnetta. Nykyinen hallitus haluaa hankkiutua eroon näennäisantiikkisista muistomerkeistä.

Uutisvideot: Mielenosoittajat liikeellä Ateenassa

Kreikan ja Makedonian nimikiista toi kymmenet tuhannet kaduille Ateenassa: "Näpit irti Makedoniasta!"

Mielenosoittajat vastustavat Ateenassa kompromissia, joka sallisi entisen Jugoslavian tasavallan käyttää Makedoniaa osana nimeään.

Reliefi, jossa keihästä heiluttava Aleksanteri Suuri johtaa joukkojaan hevosen selässä.

Vakoilusatelliitti johdatti tutkijat Aleksanteri Suuren kadonneen viinikaupungin jäljille

Tutkijat uskovat, että kurdialueella Pohjois-Irakissa sijaitseva kaupunki oli Aleksanteri Suuren sotien veteraanien ja viinikaupan kaupunki.

Henri Toivonen Montessa

Kuningas ilman kruunajaisia

Legenda sanana on urheilussa kärsinyt jo aikoja sitten inflaation, mutta tietyissä yhteyksissä sille yhä on tilaa, kirjoittaa Yle Urheilun Niki Juusela.

lähikuva hevosen silmästä, maalaus

Tarinoita lajienvälisestä ystävyydestä

Arkisia kanssakulkijoita ja lohduttajia murheessa

Kajaanin linnanrauniot elokuun auringossa.

Linnanrauniot voisivat olla modernin kaupunkikulttuurin kehto

Kajaanin linnanrauniot heräävät uudella tavalla henkiin, kun elokuun lopulla linnan ympäristössä järjestetään laaja puistotapahtuma.

Papyrus paljastaa egyptiläisten muinaisen krapulalääkkeen – "krapulaa oli vaikea salata"

1 900 vuoden ikäisissä, vastikään käännetyissä papyruksissa on myös ohjeita monien muiden vaivojen hoitoon, muun muassa silmiä puhdistavien aineiden reseptejä.

Näkymä Amfipolikselta.

Aleksanteri Suuren aikaisen löydön tutkimukset jatkuvat: Haudassa vauva ja neljä aikuista

Kreikasta löytyneessä poikkeuksellisen isossa haudassa lepäsi ensitoiveissa Aleksanteri Suuren sukua. Tutkimusten mukaan niin ei ole, mutta luu- ja esinelöydöillä on yhä paljon kerrottavaa.

Arkeologeja tutkimassa karyatidin kasvoja.

Kreikan hautakummun luurangon toivotaan ratkaisevan mysteerin

Kulttuuriministeriön mukaan luuranko kuului yhteiskunnallisesti merkittävälle henkilölle. Kaivausten pääarkeologi sanoo haudassa makaavan todennäköisesti miespuolinen kenraali. Spekulaatioissa on mainittu myös Aleksanteri Suuri ja hänen perheensä jäsenet.

Arkeologeja tutkimassa karyatidin kasvoja.

Amfipoliksesta löydettiin uusi oviaukko – tutkijat ovat innoissaan

Arkeologit toivovat pääsevänsä naishahmojen vartioiman oven taakse lähipäivinä.

Arkeologit puhdistavat varovasti irtomaasta Pohjois-Kreikasta löytyneen muinaisen haudan naishahmoja.

Kreikan hautalöytö lupailee sensaatiota – Merkkejä jopa kuninkaallisesta vainajasta yli 2000 vuoden takaa

Kaivausryhmä on melkein perillä Pohjois-Kreikan Amfipoliissa löytyneessä makedonialaisessa kumpuhaudassa. Monumentin toivotaan paljastavan vainajaan yhdistettävää esineistöä.

Näkymä kaivantoon.

Löytyikö Pohjois-Kreikassa Aleksanteri Suuren perhehauta? – "Erittäin tärkeä löytö"

Hauta on yhdistetty Aleksanteri Suuren vaimoon Roksaneen tai heidän poikaansa Aleksanteri IV:ään. Toiveikkaimmat ovat jopa pohtineet, voisiko itse Aleksanteri olla haudattuna suureen kumpuhautaan.

Uutta pontta vanhalle epäilykselle: Myrkytettiinkö Aleksanteri Suuren viini?

2 300 vuotta sitten eläneen suuren sotapäällikön kohtaloksi koitui tavallinen kasvi, uskoo uusiseelantilainen tutkija. Myrkyllinen kasvi aiheuttaa juuri sellaisen kuolinkamppailun, johon Aleksanteri Suuren elämä päättyi.

Makedonian ulkoministeri Nikola Poposki ja Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Makedonia odottaa Kreikan vastaantuloa nimikiistassa

Suomessa maanantaina vieraillut Makedonian ulkoministeri Nikola Poposki toivoo, että Kreikka kiinnostuisi enemmän maiden välejä hiertävän nimikiistan ratkaisemisesta. Hän katsoo, että Makedonia on ollut asiassa joustavampi osapuoli.

Makedonian Aleksanteri Suuri -patsas ärsyttää Kreikkaa

Kreikka on ärsyyntynyt Makedonian aikeesta pystyttää pääkaupunkinsa keskustaan Aleksanteri Suuren patsas. Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen ollaan pystyttämässä mittavaa veistosryhmää, jonka keskellä Aleksanteri Suuri ratsastaa hevosella 22 metrin korkeudessa.

Aleksanteri Suuri valittiin suurimmaksi kreikkalaiseksi

Kreikkalaiset ovat valinneet Aleksanteri Suuren kaikkien aikojen suurimmaksi kreikkalaiseksi televisiokanava Skai TV:n äänestyksessä. Antiikin merkittävimpiin sotapäälliköihin kuulunut Aleksanteri III sai vajaat 20 prosenttia äänistä.

Ovetshkinin neljän pisteen ilta liikaa Anaheimille

Washingtonin Aleksander Ovetshkin on äitynyt vaikean alkukauden jälkeen tutun vaaralliseksi. Viimeisimpänä Aleksanteri Suuren voimat sai kokea Anaheim Ducks, joka jäi vaille mahdollisuuksia kotikaukalossaan. Ovetshkin napsi ottelussa tehot 1+3 ja pisteet matkasivat ansaitusti Washingtoniin.

Makedonialainen hautausmaa kertoo suuruuden ajoista

Aleksanteri Suuren synnyinkaupungista on löytynyt iso arkeologinen aarre: kultakoruja, aseita ja keramiikkaa.

Elämää nykyajan Silkkitiellä

Silkkitie oli jo Aleksanteri Suuren valloituksiin ja sittemmin kiinalaisten Aasian valloituksiin perustunut kauppareitti, jota pitkin italialaisen Marco Polonkin uskotaan matkanneen Kublai-kaanin hoviin ja 24 vuoden kuluttua takaisin. Nykyajan ”Silkkitie” on jotain ihan muuta.

Bush toivoo Makedonian liittyvän Natoon pian

Euroopan-kiertuettaan jatkava presidentti George Bush vakuuttaa Yhdysvaltain toivovan Makedonian pikaista liittymistä sotilasliitto Natoon.

Makedonia tahtoo pitää nimensä

Makedonia on torjunut YK:n asettaman välittäjän ehdotuksen maan nimeä koskevan kiistan ratkaisemiseksi. Pääministeri Nikola Gruevski sanoi, että Makedonia ei voi hyväksyä toisen nimen käyttämistä kansainvälisissä yhteyksissä kuin maan perustuslain mukaista Makedonia-nimeä.

Afganistan sai takaisin kulttuuriaarteitaan

Afganistan on saanut takaisin osan vanhimmista ja nimekkäimmistä kulttuuriaarteistaan. Sveitsissä Bubendorfissa sijainneen maanpakolaismuseon esineistö luovutttiin lauantaina Afganistanin kansallismuseolle.

Kreikka ja Makedonia kiistelevät lentokentän nimestä

Kreikka ja Makedonia kiistelevät Makedonian pääkaupungin lentokentän nimestä. Kreikka on kutsunut maahansa YK:n edustajan keskustelemaan kiistasta.

Kreikkalainen hautalöytö innostaa arkeologeja

Läheltä muinaista Pellaa on löydetty Kreikan kaikkien aikojen suurin tunnettu maanalainen hauta. Ilmeisesti Aleksanteri Suuren aikaisen kammion löysi paikallinen maanviljelijä plebeijien muinaisen hautausmaan lähettyviltä.