Uusimmat artikkelit

Eläinmaailman laiskuusennätys? Salamantereihin kuuluva olmi pysyttelee vuosikausia paikoillaan
Olmeilla ei ole kiire minnekään, kun ruokakin ajelehtii yleensä suuhun.

Maailman ensimmäinen "sika-apina" syntyi Kiinassa – ja kuoli
Espanjalaisen lehden mukaan Kiinassa kehitellään jo apinan ja ihmisen kimeeriä.

USA:ssa kokeillaan uutta hoitomuotoa vakavasti loukkaantuneille: Lähes kaikki elintoiminnot sammutetaan ja veri korvataan suolaliuoksella
"Valekuolema" voi kestää jopa kaksi tuntia.

Tutkimus: Ihminen saattoi olla Sumatralla seuraamassa historian rajuinta supertulivuoren purkausta – 71 000 vuotta sitten
Miljooniin vuosiin suurin tulivuorenpurkaus sattui Sumatran saaren pohjoisosassa.

Tutkimus: Norsu pärjää vähemmällä unella kuin yksikään toinen nisäkäs
Norsut saattoivat olla 48 tuntia ilman unta.

Tutkimus: Kasvi johtaa valoa juuriinsa, jotka "näkevät" maan alle
Valo ohjaa juurten kasvua, mutta on niin heikkoa, etteivät maan alla liikkuvat eliöt sitä havaitse, eivätkä bakteerit pysty sitä hyödyntämään fotosynteesiin.

Naarasleijonat koirastelevat Botswanassa – tutkijat kummissaan
Viisi naarasleijonaa on kasvattanut harjan ja ne myös käyttäytyvät kuin urosleijonat.

Tutkimus: Prionit voivat saada kasvit muistamaan
Prionit aiheuttavat muun muassa hullun lehmän tautia, mutta kasveille ne saattavat olla hyödyllisiä muistojen aiheuttajia. Esimerkki kasvimuistista on kasvin kyky sopeuttaa kukintaansa kokemiensa sääolosuhteiden mukaan.

Orankien pesien laskenta tuotti iloisen yllätyksen
Laskenta kertoo, että Sumatralla elää selvästi enemmän villejä orankeja kuin aiemmin luultiin. Lajia uhkaa silti sukupuutto, koska ihmiset tuhoavat niiden alueita palmuöljyplantaasien tieltä.

Viikko tieteessä: Einsteinin uumoilemat gravitaatioaallot kävivät toteen
Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta. Gravitaatioaaltojen löytyminen on monien mielestä paitsi viikon, myös vuosikymmenen tiedeuutinen.

Tutkimus: Euroopan äärihelteet voivat jatkua kesästä toiseen
Kahden viime vuosituhannen aikana Euroopassa on koettu pitkiä kylmiä ja lämpimiä ajanjaksoja. Uuden tutkimuksen mukaan odotettavissa voi olla hellekesiä – vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen.

Vuosikymmeniä ihmetelty avaruussignaali sai ehkä selityksen
Kuuluisa Wow-nimen saanut signaali kuultiin Jousimiehen tähdistön suunnalta lokakuussa 1977. Sen alkuperä on pysynyt arvoituksena näihin päiviin asti.

Komeettalaskeutuja Philae on vaiennut ehkä lopullisesti
Runsas vuosi sitten komeetalle laskeutunut Philae ajautuu tammikuun lopulla niin kauas Auringosta, ettei se enää pysty toimimaan.

Tutkija uskoo löytäneensä merkkejä naapuriuniversumeista
Caltechin professori Ranga-Ram Chary löysi kosmisen taustasäteilyn kartan pohjalta tehdystä mallista kohtia, jossa mikroaaltosäteily oli voimakkaampaa kuin sen olisi teorian mukaan kuulunut olla.

Teoria: Naiset saattoivat käyttää työkaluja ennen miehiä
Senegalilaisen simpanssiryhmän jäsenet teroittavat oksia keihäiksi, joilla ne metsästävät pieniä puoliapinoita.

Tutkimus: Simpanssit katsovat molempiin suuntiin, kun ne ylittävät tien
Johtavat simpanssit huolehtivat usein siitä, että myös heikot yksilöt selviävät tien ylityksestä.
Tutkimukset: Astmalääkkeet estävät pituuskasvua – mutta vain sentin
Sisäänhengitettävien kortikosteroidi-lääkkeiden on pitkään epäilty hidastavan lasten kasvua. Pelko vaikuttaa ylimitoitetulta.

Esimiehenä algoritmi – tekoäly johtaa Hongkongin metron huoltoa ihmistä paremmin
Hongkongin metro on yksi maailman tehokkaimmista ja kulkee aikataulun mukaisesti jopa 99,9 prosentin varmuudella. Osaltaan kiitos kuuluu metron huoltohenkilöstöä johtavalle "tekoälylle", joka suunnittelee henkilökunnan aikataulut tehokkaammin kuin yksikään ihminen, kertoo New Scientist -lehti.

Maan alta löytyi kiveen kätketty meri – jopa kolme kertaa suurempi kuin maanpäälliset valtameret yhteensä
Noin 600-700 kilometrin syvyydestä löytynyt mahdollinen vesimassa voi avata maanpäällisen veden ja planeetan muodostumisen varhaista historiaa tutkijoille.

Malesialaiskone lähetti maahan dataa ennen katoamistaan – apua mysteerin selvittämiseen?
Tiedelehti New Scientistin mukaan kadonneesta koneesta lähetettiin valvontakeskukseen Britanniaan ainakin kaksi datasettiä, joiden tiedot saattavat auttaa tutkijoita selvittämään koneen kohtaloa. Aiemmin Malaysia Airlines on kertonut, ettei lennolta ole lähetetty informaatiota.
Asiantuntija-arvio: Kiinan kuumönkijän pysäytti pöly
Jo Yhdysvaltain Apollo-kuuohjelmalla oli huonoja kokemuksia pölystä, joka tunkeutui laitteisiin ja avaruuspukujen alle.
Vuoden huumori-Nobelit jaettu: Jeesuksen ihme mahdollinen - Kuussa
Harvardin yliopistossa on juhlallisesti palkittu Ig-Nobelien arvoiset tutkijat. Ig-Nobel on palkinto tieteellisistä saavutuksista, jotka ovat naurettavuudessaankin mielenkiintoisimpia.

Kasvata ihminen jauheesta – lisää vain vesi ja siittiöt
Uuden menetelmän ansiosta naiset voisivat laittaa munasolunsa talteen vaikkapa komeroon ja lakata huolehtimasta hedelmällisyytensä heikkenemisestä.

Uusi teoria: Tutankhamonin tappoi perinnöllinen tauti
Tutankhamon kuoli nuorena ja hänellä oli naisellinen vartalo. Sama pätee neljään muuhun faraoon, jotka olivat hänen lähisukuaan. Brittitutkijan mukaan perinnöllinen epilepsia selittää molemmat.
Robottijalat muistuttavat jo oikeita
Robottijalkojen kehittely on edistynyt niin huimasti, että niiden avulla voidaan jo tutkia vauvojen opettelua kävelemään, uutisoi BBC.
Palapelejä ratkova tietokone osaa koota myös asiakirjasilppua
Ohjelma jopa erittelee palakasasta useiden erien pelien palaset.
Tyrannosaurus Rexin serkun huutokauppa herätti riidan
Yhdysvaltalainen huutokauppakamari myi maanantaina harvinaisen lihansyöjäsauruksen luurangon. Tutkijoiden mukaan se voi olla peräisin vain Mongoliasta, jonka laki kieltää fossiilien viennin.
Kuinka nopeasti täytyy oksentaa maitoa levitoidakseen
Voiko maitoa oksentamalla lentää?

Fyysikko Hawking: Naiset ovat täydellinen mysteeri
Universumin saloja ja muun muassa mustia aukkoja tutkineelle fyysikolle Stephen Hawkingille yksi asia on pysynyt salaisuutena: naiset. Hawking paljasti asian New Scientist -lehdelle 70-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan.
Suomalaistutkija: Helteiden ja tulvien selitys johti harhaan
Ilmatieteen laitoksen tutkijan mukaan New Scientist -lehden artikkeli sääilmiöiden selityksestä antaa harhaanjohtavan kuvan. Artikkelin mukaan kesän poikkeuksellisille sääilmiöille olisi löytynyt selitys.

Kesän helteillä ja Pakistanin tulvilla yhteinen selittäjä
Kesän poikkeuksellisille sääilmiöille on löytynyt selitys. Yläilmakehän suihkuvirtauksien tukkeutuminen aiheutti niin Venäjän ja Suomen huippuhelteet kuin Pakistanin rajut rankkasateetkin.

Suomalaiset ilahtuivat maailman parhaan tittelistä
Tieto Suomen sijoittumisesta amerikkalaisvertailussa maailman parhaaksi maaksi on herättänyt hämmentynyttä mielihyvää kansalaisten joukossa. Viikkolehti Newsweekin selvityksessä Suomi päihitti muut maat etenkin tehokkaan ja laadukkaan koulutusjärjestelmän ansiosta.
Tyynenmeren matalat saarivaltiot eivät ehkä uppoakaan
Pelko siitä, että Tyynenmeren matalat saarivaltiot saattaisivat jäädä meren pinnan alle ei ehkä toteudukaan. Uuden tutkimuksen mukaan useat matalat saaret ovat pysyneet samankokoisina lähes 60 vuoden ajan, ja jotkut niistä ovat jopa kasvaneet.
Tutkimus: Heikot lintunaaraat valitsevat heikkoja koiraita
Luonnontutkijat ovat olettaneet, että luonnossa eläimet haluavat aina pariutua mahdollisimman korkealaatuisten kumppanien kanssa. Tuore tutkimus kertoo kuitenkin, että linnut valitsevat puolisoikseen samalla tasolla olevat yksilöt.

Arkeologit uskovat löytäneensä Euroopan vanhimman kartan
Arkeologit uskovat löytäneensä Euroopan vanhimman tunnetun kartan espanjalaisesta luolasta. Lähes 14 000 vuoden ikäisen kivilaatan kaiverrusten uskotaan kuvaavan luolan ympärillä sijaitsevia vuoria, jokia ja suotuisia metsästysmaita.

Marsista on löytynyt nestemäistä vettä?
Marsista on saattanut löytyä nestemäistä vettä. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tutkijat arvelevat löytäneensä Phoenix-luotaimen ottamista kuvista merkkejä nestemäisessä muodossa olevasta vedestä.
Tutkimus: Lyhyys lisää mustasukkaisuutta
Lyhyt ihminen on taipuvaisempi mustasukkaisuuteen kuin pitkä, sanovat asiaa setvineet hollantilais- ja espanjaistutkijat.
Bussia odottavan laiskuus palkitaan
Matemaatikot Harvardin yliopistossa ovat laskeneet, että laiskuus palkitaan linja-autoa odotettaessa. Matemaatikot toteavat, että on järkevämpää jäädä odottamaan myöhässä olevaa bussia kuin kävellä seuraavalle pysäkille.
Jokidelfiinit tuovat mielitietyilleen lahjoja
Amazonin jokidelfiineillä on pitkäaikaisissa tutkimuksissa havaittu varsin inhimillisiä kosiomenoja.
Venäjän ydinturvallisuudessa isoja aukkoja
Venäjän ydinturvallisuudessa on ruotsalaisten ja venäläisten asiantuntijoiden raportin mukaan ammottavia aukkoja, kertoo brittiläinen New Scientist -lehti.
Elämän kuulostelu avaruudessa alkoi toden teolla
Maapallon ulkopuolista elämää etsivän yhdysvaltalaisen Seti-insituutin ensimmäinen oma radioteleskooppi on otettu käyttöön. Tähän asti elämän merkkejä on haettu muilta avaruusprojekteilta liienneellä laina-ajalla, eikä Setillä ole ollut mahdollisuutta päättää radioantennien suunnasta tai tarkkailuajasta.
Lemmenkipeys muistuttaa mielenterveyden häiriötä
"Lemmenkipeä" ei välttämättä ole täysin todenvastainen kuvaus ihastuneesta nuoresta. Uuden tutkimuksen mukaan rakkaudesta hullaantuneen nuoren käyttäytymisessä on maanisia piirteitä. Mania on yksi mielenterveydellinen häiriötila.
Identtiseltä näyttävät eläimet saattavatkin olla eri lajia
Luontotutkijat ovat löytäneet uutta tietoa niin sanottujen kätkettyjen lajien olemassaolosta. Saksalaisen Frankfurtin Göethe-instituutin tutkijat arvioivat New Scientist-lehdessä, että identtisiltä näyttävät eläimet saattavat olla geneettisesti eri alkuperää eli käytännössä eri lajeja. DNA-tutkimus on mahdollistanut nykyistä tarkemman laji-analyysin.