Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaalea, pitkähiuksinen Jari Wilska katsoo hymyillen kameraan lippalakki päässään.

Kun Jari Wilska keittää rössypottua Hämeenlinnassa, oululaisemigranttien veri vetää lautasen äärelle

Rössypottu on lihaperunakeittoa, johon paloitellaan päälle palasia veripaltusta. Annos keittoa vie oululaislähtöiset hämeenlinnalaiset takaisin lapsuusmuistoihin. Tämä Oulun seudun perinneruoka on vastikään innoittanut myös huippukokkeja.

Kokoelmakuraattori Sandra Lindblom Gallen-kallela museosta

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.

Kalakukon perusainekset pöydällä.

Kalakukko on nykyisin aitoa perinneruokaa myös laktoosittomana ja pitkulaisena

Euroopan komissio on höllentänyt kalakukon nimisuojaa. Taikinakuoressa, täytteessä ja voitelussa voi käyttää laktoositonta voita tai margariinia.

Woltin fillarilähetti Helsingin keskustassa.

Reports: Wolt secures €440m in fundraising round

The food delivery company currently operates in more than 120 cities across 23 countries.

Maaseutunuorten joulutuli lämmitti Kontiolahdessa.

Maaseutunuorten joulutulet syttyvät Kiteellä, Liperissä ja Valtimolla

Joulutulet ovat viljelijöiden kiitos kuluttajille siitä, että suomalaiset syövät kotimaassa tuotettua ruokaa.

Tuomas Kukkonen

Maitoon kyllästyneet veljekset löivät kaurajuomilla rahoiksi – nyt kaikki 3 ovat miljonäärejä, ja isäkin pärjää mukavasti

Fazer osti viime vuonna Kaslinkin. Kukkosten veljeksille yrityskauppa toi taloudellisen turvan.

Keittiömestari Jyrki Sukula

Keittiömestari ja yrittäjä Jyrki Sukula on huolissaan, kun ihmisiä kehotetaan pysymään poissa ravintoloista koronan takia

Hallitus päätti ohjata lisää rahaa koronamenoihin. Sukulan mielestä ravintoloihin voi mennä, jos on varovainen.

Miten SUN ruoka vaikuttaa MAAPALLOON?

Katso uusin Yle Mix: Näin sun ruoka vaikuttaa maapalloon

Ylläty ymmärtäessäsi ympäristöystävällistä syömistä.

Suomea Bocuse d'Or -kisassa edustava Mikko Kaukonen on helsinkiläinen keittiömestari, joka on työskennellyt muun muassa Michelin-ravintola Olossa. Hänet valittiin viime vuonna Vuoden kokiksi.

Suomalainen kokkijoukkue kilpaili kuolleen keittiömestarin muistolle – Matti Jämsénin piti tuomaroida ruoka-alan arvostetuinta kisaa

Suomi sijoittui tänään viidenneksi Bocuse d’Or -kilpailun Euroopan-karsinnoissa Tallinnassa. Kisan voitti Norja.

Savukinkku saunapalvi Korpela Kivikylä Makuliha palvisaunakinkku savusaunapalvi palvikinkku

Saunapalvin ja muiden savustustuotteiden valmistus saa jatkua Suomessa  – asetus sallii tavallista korkeammat PAH-pitoisuudet

Perinteisen savustustuotteiden valmistus uhkasi loppua, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja kiristettiin EU-tasolla.

Johannes Vetter

Vetter luottaa tiukassa paikassa suomalaiseen ruokaan, Amb haluaa revanssin saksalaisesta

Klo 18 alkavan miesten keihäskilpailun ennakkosuosikit yleisurheilun Paavo Nurmi -kisoissa ovat Johannes Vetter ja Kim Amb.

Mies työntää ostoskärryä jossa monta kassillista ruokaostoksia.

Finnish food sector surviving corona crisis, but produce prices may rise

The Natural Resources Center says the price of berries, fruit and vegetables could see increases by the end of the year.

Leivonnainen ihmisen käsissä

Maistuisiko lörtsy ranskalaiselle kuin samppanja savolaiselle? Nimisuojan saaminen vaatii vuosien työn ja ennustajan lahjoja

Esimerkiksi karjalanpiirakka, kalakukko ja Kainuun rönttönen ovat EU:ssa nimisuojattuja tuotteita.

lehmiä navetassa

Kotiruoka tekee taas kauppansa – kun tilojen myynti ravintoloihin väheni, kotimainen ruoka virtaa kauppoihin

Koronakriisi on nostanut kotimaisen ruuan arvostusta. Suomalaiset peruselintarvikkeet ja einekset käyvät kaupaksi.

Hotelli Kultahovi Inarissa.

Ravintola Aanaar vuoden ravintolaksi

Palkintoperusteiden mukaan Aanaarin ruoan herkullisuus perustuu raaka-aineisiin, joiden hankinta alkaa keittiön takaovelta ja yltää Jäämerelle yli Saamenmaan.

Dave Cad työhuoneellaan.

Kahdeksan vuotta sitten Dave Cad oli työtön, nyt hän saa elantonsa maistelemalla suomalaisia ruokia videolla: "Sen sanominen kuulostaa hullulta"

Suomessa asuva britti hämmästelee suosituilla videoillaan suomalaisia tapoja ja ruokia. Hän rakastaa maksalaatikkoa.

mies laittaa ruokaa ravintolassa

Mustamakkaran tuntevat kaikki, tillimakaronia ei juuri kukaan – vaasalaisten paikallisherkkua on varattu maisteltavaksi 2000 kaupunkilaiselle

Paikalliset erikoisuudet rikastuttavat suomalaista ruokakulttuuria. Niiden historiaa ei aina tarvitsekaan tuntea, riittää, että ruoka on tyypillinen aluellaan.

Nainen marketin maitohyllyllä.

Näin suomalaiset käyttävät maitotuotteita: Maitolasit häviävät ruokapöydistä, juustoa popsitaan enemmän kuin koskaan

Asiantuntijan mukaan ilmastokeskustelu ei ole merkittävä syy maidon juomisen vähenemiseen.

Varhaisperunoita.

MTK haastaa eteläsavolaiset kunnat kertomaan ruoan alkuperämaan

MTK-Etelä-Savo on lähettänyt haasteen Etelä-Savon kunnille.

Kiinalaisten matkatoimistojen edustajia tutustumassa Ollinkareihin. Edustajille järjestettiin Santa Claus Summer games -tapahtuma.

Suomeen halutaan kiinalaismatkailijoita – matkailualan ammattilaisia tuotiin laskemaan koskia ja syömään mämmiä

Nyt vierailulla olevat matkatoimistot alkanevat järjestää räätälöityjä pienryhmämatkoja keskiluokalle.

Väritykseltään musta keittiö Kouvolan asuntomessuilla.

Kokosimme 5 kuuminta keittiötrendiä – kaikki eivät ole kovin järkeviä

Keittiöön ja sen varusteisiin saa upotettua rahaa niin paljon kuin lompakko sietää.

Liharuoka

Report: Finns eating more meat than ever before

Efforts aimed at reducing consumption in Finland are hampered by meat's strong position in Finnish food culture.

Saskatoon eli marjatuomipihlaja

Tunnetko tämän marjan? Terveyspommi saskatoonin kaupallista läpimurtoa on odoteltu jo vuosia

Saskatoonia on viljelty Suomessa jo vuosikausia, mutta se on yhä melko tuntematon suomalaisille.

Sankoon valuvaa sahtia.

Sahtiperinne elää vahvana

Sahdinteon Suomen mestaruudesta kilpaillaan viikonloppuna Hartolassa.

Vastanostetut perunat.

Suomalainen huippukokki kuorii perunat vain pakon edessä: “Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen”

Peruna on klassikko, josta on moneksi. Kesän perunasadosta odotetaan hyvää. 

Sankoon valuvaa sahtia.

Sahtimestaruudesta mittelöitiin Hauholla

Lauantaina Niskavuoren markkinoilla palkittiin Hauhon pitäjänmestari sahdinvalmistuksessa.

Grillikylkeä grillataan pallogrillissä.

Luulitko, että grillaus on kuulunut pitkään suomalaiseen keittiöön? Tutkija: Suomalaiset ovat olleet enemmän keittäjä- kuin paistajakansaa

Avotulta on käytetty Suomessa ruoan paahtamiseen lähinnä erä- ja metsäretkillä. Ensimmäisissä grillausohjeissa suositeltiin käyttämään varrastikkuina pyöränpinnoja.

Sankoon valuvaa sahtia.

Ulkomaalaiset arvostavat suomalaista sahtia – "Se on hyvää, kun siitä tulee jano"

Sahtia tekevät suvun miehet ja naiset sukupolvesta toiseen. Juhannus on sahdin tekemisen sesonkiaikaa.

kaupan hedelmähyllyt

Finnish consumers fork out more for veggies than other EU countries but pay less for fats

Finland was the fifth most expensive country for food among other EU countries last year.

Paahtopaistia.

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Viime vuosikymmenten hitti on broileri, jonka naistenlehdet poimivat 80-luvulla kevyen syömisen trendinä Yhdysvalloista.

Ingmanin jäätelöasiantuntija Hilla Carpén

Terveys- ja vegaanijäätelöt tekevät nyt kauppansa – jäätelöiden suunnittelija kertoo, mitä jätskialtaille on luvassa

Jäätelöissä voi nykyään törmätä muun muassa aurajuuston tai kuusen makuun.

Kuuma uuni.

Kalakukkoleipomon uunin sytytyksestä tullut pelastuslaitokselle vakiohälytyksen aihe Kuopiossa

Pelastuslaitoksen mukaan leipomon savusta tulee "aika monta" hälytystä vuodessa.

mehupillejä

Finnish food packaging firm Huhtamäki opens paper straw factory in Northern Ireland

The company said the move is part of a plan to bring sustainable packaging products to the market.

Yksityinen Lapland Hotels -hotelliketju avaa kesäkuun alkupuolella uuden hotellin entisen Cumulus Kuopio -hotellin paikalle.

Kuopioon avataan uudentyyppisiä hotelleja, samalla ravintolatarjonta laajenee: "Ajatuksena olisi, että me vähän tuunailtaisiin kalakukkoa"

Lappilaiseen ketjuun kuuluva hotelli avautuu pian asemanseudulle. Jynkkään on puolestaan tulossa putiikkihotelli.

Lammkött i Köttboden Herek.

Easter-time demand for domestic lamb outstrips supply in Finland

Finnish lamb producers boosted lamb production for the holiday, but were forced to export some of it to Sweden.

Latte macchiatoja pöydällä.

Suomalaiset kuluttavat vuodessa kahvia lähes kymmenen kiloa henkeä kohden

Yhä suurempi osuus valikoimasta on myös vastuulliseksi varmennettuja kahveja.

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

Mämmin ystävän juhlakausi alkamassa - mämmin voi loihtia myös kotikonstein

Suomalaiset syövät mämmiä yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Uudet ideat maustavat perinteistä mämmiä.

Lapsi itkee.

Herätys: Työnantaja voi kysellä sairaan lapsen hoidosta, Muellerin Venäjä-tutkinta valmistui, tutkimus täsmentää kivikautista ruokavaliota

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kevään krokukset puskevat esiin kukkapenkistä.

Wednesday's papers: SDP lead improves, Finnish food over the years, and the spring equinox

Finland's print press features results from the latest pre-election poll, a look back at what Finns have eaten in the past, and news that spring has sprung.

Pohjois-Korean maaseutua

North Korea requests Finnish food aid

The North Korean government has asked Finnish aid organisations to provide food aid amid a worsening food shortage in the country.

Michelin-ravintolan ruoka-annos.

Toimittajalta: Suomalaisen snägärin Michelin-tähti on vielä kaukana, mutta Helsingistä on vaivihkaa tullut ruokakulttuurikaupunki

Michelin-tähdet ovat leikkiä, mutta kertovat kaupungin ja maan suhteesta ruokaan, kirjoittaa Heikki Valkama.

Rössypottua

Röffeli vakuutti ravintola-alan ammattilaiset Tuunaa rössy-kisassa

Oululaisen harrastelijakokki Seija Selänperän röffeli vei voiton ensimmäisessä kilpailussa, jossa haettiin vaihtoehtoja veripaltulle.

Karjalanpiirakkaa rypytetään.

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti

Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Karjalanpiirakoita uunipellillä.

Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi

Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle