Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pekka Juntin kolumni: Saatoin keksiä hyvän elämän reseptin

Ihminen on tekijä, mutta ikävä kyllä teot tuhoavat maapallon. Voisiko tehokkuusajattelusta luopuminen olla tie kestävämpään elämään, pohtii Juntti.

Filosofi Timo Airaksinen tajusi vasta vanhana, mitä oli tavoitellut koko elämänsä ajan – samalla löytyi vastaus elämän tarkoitukseen

Airaksinen siteeraa antiikin filosofi Herakleitosta: "Mikä ihmisessä on, se koituu hänen kohtalokseen".

Itsestäänselviä asioita ei ole – terroristikin on terroristi vain muiden mielestä

Itsestäänselvä asia on itsestään selvä vain henkilölle itselleen. Muut näkevät asian eri tavalla.

Nainen on parisuhteen työnjohtaja? "Sen voi helposti kokea kontrolloinniksi"

Tasa-arvon vaatiminen kotitöissä ja lasten hoitamisessa voi tuntua miehestä riistämiseltä, sanoo yhteiskuntapolitiikan väitökirjatututkija Tiina Sihvo. Juttu on julkaistu joulukuussa 2016.

Keskiviikko 14.12.2016 (radio)

Aleppon kaupungissa Syyriassa odotetaan taistelujen loppumista. Suomen kaupungit käyttävät eri summia jouluvaloihin. Miehet viettävät vapaa-aikaa usein muiden miesten kanssa. Puusta saadaan myös vaatteita.

"Suomesta paras paikka kuolla" – Professori: Ratkaisevaa se, miten ympäristö reagoi väistämättömään kriisiin

15 vuoden kuluttua joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias. Kuolemaan liittyvä Suomi-teko-ehdotus herätti keskustelua vanhenemisesta Ylen aamu-tv:ssä.

Filosofi Timo Airaksinen: Vaalivoittajien uskonnollisuutta ei ole nostettu esiin

Kaupungin ja maaseudun erilaiset arvot näkyvät Airaksisen mukaan vaalituloksessa.

Anarkisti ja filosofi epäilevät Eero Lehden yhteiskuntasopimusta

Kansanedustaja Eero Lehti (kok.) ehdottaa Suomen pelastamiseksi uutta yhteiskuntasopimusta, jossa sovitaan järeistä työntekijöiden joustoista. Listalla on sairausloman omavastuuta ja viikkotyötuntien lisäämistä. Mitä Lehden yhteiskuntasopimuksesta sanovat filosofi Timo Airaksinen ja anarkisti Antti Rautiainen?

Näissä asioissa Suomi on onnistunut – kolme vaikuttajaa kertoi näkemyksensä Ylen aamu-tv:ssä

Aamu-tv:ssä keskusteltiin torstaina siitä, missä asioissa Suomi menestyy ja on hyvä. Oikeuslaitos, kirkko ja Yle, professori Timo Airaksinen vastasi. Anne Berner kiitti Suomea hyvästä pankkisektorista ja Suvi-Anne Siimes muun muassa Puolustusvoimista.

Filosofian symposionissa tutkitaan ihmisen luontoa

Moderni ihminen tavoittelee luontonsa herruutta: hän mielii kyborgiksi, joka hallitsee elämää ja kuolemaa tekniikan avulla. Lapin yliopiston ja filosofiyhdistys Agonin perinteisessä filosofian symposionissa tarkastellaan tänä vuonna ihmisen ja luonnon suhdetta. Puhujina on joukko Suomen eturivin filosofeja, kuten Timo Airaksinen, Heta Gylling ja Juhani Sarsila.

Filosofit: Ihmisten onnellisuudella voidaan päihittää taloustaantuma

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet filosofit Timo Airaksinen ja Lauri Järvilehto satsaisivat ihmisten hyvinvointiin taloustilanteen parantamiseksi.

Suomessa tehdään valtavasti nollatutkimuksia

Professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta sanoo, että yhteiskunnallisesta tutkimuksesta puolet on nollatasoa.

Voiko jääkiekkoilija olla ihmisihanne?

Etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Timo Airaksinen ihmettelee, miksi jääkiekkoilija on ihmisihanne lajin väkivaltaisuuden vuoksi. Voiko jääkiekkoilija olla nuorison ihanne?

Filosofi: Miten toisiaan mailalla lyövät jääkiekkoilijat voivat olla esikuvia?

Etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Timo Airaksinen sanoo Aamu-tv:n haastattelussa seuranneensa jääkiekkoilijoiden kannabiskohua huvittuneena.

"16 vuoden patoutuma purkautui"

Filosofian professori Timo Airaksinen näkee suomalaisten MM-juhlintahuumassa sen, kuinka 16 vuoden pitkä odotus pääsee purkautumaan. Juhlintatapa noudattaa kansainvälistä kaavaa.

Arjen eduskuntatyössä karismalla ja populismilla ei pitkälle pötkitä

Karisma ja populismi ovat hyödyllisiä ominaisuuksia ehdokkaalle vaalityötä tehtäessä. Sen sijaan varsinaisessa eduskuntatyössä niillä ei ole käyttöä. Silloin pitää omata asiaosaamista. Näin sanoo käytännöllisen filosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta.

Ota kantaa: Miksi verotiedot kiinnostavat?

Vuoden 2009 tulo- ja pääomaverotuksen tiedot on julkistettu. Tiedotusvälineissä ja kahvipöytäkeskusteluissa käydään läpi rikkaiden ansiotuloja ja omaisuuksien arvoja. Samoin ihmetellään julkisuudesta tuttujen henkilöiden pieniä tuloja. Filosofian professori Timo Airaksinen perustelee kiinnostustamme verotietoihin sillä, että ihminen on laumaeläin. - Me haluamme tietää, millaisessa ympäristössä elämme ja mihin sijoitumme. Sosiaalisessa ympäristössä raha ja tulot ovat hyvin tärkeitä, sanoo Airaksinen. Mikä meitä verotiedoissa oikein kiinnostaa? Onko tietojen onkiminen tirkistelyä vai onko meillä kaikilla oikeus saada tietää tasa-arvoisuuden nimissä rikkaiden tulot? Pitäisikö verotilastojen julkaiseminen lopettaa kokonaan? Ota kantaa alla olevalla Kommentoi-lomakkeella.

Kauniaisten musiikkijuhlat yhdistää musiikin ja tieteen

Etelä-Suomessa käynnistyy torstaina uusi festivaali Kauniaisten musiikkijuhlat. Nelipäiväinen festivaali tarjoaa kuultavaksi erilaisia musiikin lajeja klassisesta fuusiojazziin. Konserteissa järjestetään musiikkiesitysten lomassa myös luentoja ja keskusteluja. Ääneen pääsevät muun muassa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, filosofi Timo Airaksinen ja metropoliitta Ambrosius.

Oma ruokakulttuuri parantaa maakunnallista identiteettiä

Etelä-Pohjanmaa pyrkii Suomen viralliseksi Ruokaprovinssiksi. Tavoite on tulla tunnetuksi ruoan, liikunnan, terveyden ja kulttuurin saralla hyvinvointimaakuntana sekä kotimaassa että maailmalla.

Taiteilijoiden sosiaaliturva koheni - pätkätyöt jatkuvat

Suomessa useat taiteilijat ovat tottuneet työskentelemään niukkuudessa. Pätkätyöt, satunnaiset apurahat ja epäsäännöllisyys ovat leimanneet varsinkin kuvataiteilijoiden ja kirjailijoiden arkea.

"Verotietojen lukeminen ei tirkistelyä"

Ihminen on laumaeläin ja me haluamme tietää, millaisessa ympäristössä elämme ja mihin sijoitumme. Sosiaalisessa ympäristössä raha ja tulot ovat hyvin tärkeitä, sanoo filosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta.

Airaksinen: enemmän ääntä vanhusten puolesta!

Vanhusten puolesta puhuvan professori Timo Airaksisen mukaan vanhusten asema on liiaksi politisoitunut eivätkä edes kaikki lääkärit ole vanhuksista tarpeeksi kiinnostuneita. Vanhusten äänitorvena voisivat toimia nykyistä voimakkaammin esimerkiksi erilaiset eläkeläis- ja vanhusjärjestöt.

Unohda etsiminen -onni tosiaan tulee eläen

Onnelisuudesta kirjoittanut professori Timo Airaksinen ei usko, että kärsimys jalostaa. Sen sijaan hulluudessa ja heittäytymisessä voisi piillä onnellisuuden siemen.

Onnellisuus lähtee perusarjesta

Vaasalaislähtöinen filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston professori Timo Airaksinen on pohtinut onnellisuutta kolmessa kirjassaan.

Vanhustenviikko käynnistyy sunnuntaina

Sunnuntaina vietetään valtakunnallista vanhustenpäivää, joka samalla starttaa perinteisen vanhustenviikon. Tämän vuoden teemalla, viisas vanhuus, halutaan kiinnittää huomiota ikääntymiseen ja vanhuuteen voimavarana.

Popularity of Home Surveillance Cameras Grows

The use of surveillance cameras by private homeowners is on the rise. Even though police statistics show that break-ins have fallen by half over the past decade, sales of home security equipment are growing fast.

Valvontakamerat yleistyvät kodeissa

Kameravalvonta yleistyy yksityiskodeissa. Vaikka asuntomurrot ovat poliisin tilastojen mukaan vähentyneet puoleen vuosikymmenessä, turvalaitteiden myynti kasvaa nopeasti.