Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuomas Gerdt

Last of “Mannerheim’s Knights” dies at 98

During the Continuation War against the USSR, 191 Finnish soldiers were granted the honour for exceptional service.

Tuomas Gerdt

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt täyttää tänään 95 vuotta

Kaikkiaan Mannerheim-ritareiksi nimitettiin 191 ihmistä.

Pajari Aittojoella, SA-kuva

Sotasankari Pajarin lapsenlapsi kertoo herkästä miehestä, jolla oli karskit sotilaan kuoret

Tampereella avautuva näyttely Pajarin pojat valottaa legendaarisen kenraalin ja hänen johtamiensa joukkojen tarinoita talvi- ja jatkosodassa.

Patrik Berghäll

Vihollisen takaa-ajamana - toimittaja kaukopartiotestissä

Suomen historian pitkäkestoisin kaukopartioretki

Seitajärven partisaanihyökkäyksen siviiliuhreja 7. heinäkuuta 1944.

Seitajärvellä tapetut naiset ja lapset olivat jatkosodan vaiettuja uhreja

Neuvostopartisaanit tappoivat 14 siviiliä Seitajärvellä.

Jari Korkki.

Jari Korkki: Ratikka kolisee Tampereelle – sata vuotta myöhässä

Näin syntyperäisenä tamperelaisena on saanut aavistuksen huvittuneena seurata Tampereen kunnanpäättäjien lapsenomaista riemua hallituksen lupaamista raitiovaunumiljoonista, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Haavoittunutta kannetaan joukkosidontapaikalta eteenpäin. Vuosalmi 13.7.1944.

Sotilaiden äänet 9: Suurhyökkäys pysähtyy Vuosalmelle

Neuvostoliiton suurhyökkäys pysäytetään Vuosalmelle

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt

Tuomas Gerdt muisti edesmenneitä aseveljiään tervehdyksellä

Suomen ainoa elossa oleva Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt joutui jättämään Rautjärven Kaukopartiomuistolaatan paljastusjuhlan väliin terveydellisistä syistä.

Rautjärvi nojaa matkailuaan kaukopartiomiehiin

Kunta vaalii alueella tehtyä kaukopartiotoimintaa muistolaatalla ja ensi vuonna alkavilla dramatisoiduilla kaukopartiokierroksilla. Ensi viikolla paljastettava muistolaatta kertoo kahden Mannerheim-ristin ritarin partioretkistä Rautjärvellä.

Mannerheim-ristin ritari Paavo Kahla.

Nuori kapteeni Kahla katosi 70 vuotta sitten – säilynyt lentopäiväkirja on tutkijan aarre

Ilmavoimien tähystäjä, kapteeni Paavo Kahla ehti urallaan lentää yli 300 sotalentoa talvi- ja jatkosodassa sekä Lapin sodassa. Kahla katosi viimeisellä lennollaan Kittilässä seitsemänkymmentä vuotta sitten, ja koneen hylky löytyi vasta vuotta myöhemmin Aakenustunturin liepeiltä. Lohtajalainen ilmavoimien majuri evp Pekka Nurmi sai vuosi sitten lahjoituksena Kahlan jäämistön. Mannerheim-ristin ritarin vaiheet ja pääosa jäämistöstä ovat esillä sunnuntaina Lohtajalla.

Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti

Mannerheim Cross worth 40,000 euros stolen from museum

A medal with an estimated value of 40,000 euros has been stolen from a museum in the eastern town of Mikkeli.

Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti

40 000 euron arvoinen Mannerheim-risti varastettiin Mikkelissä

Mikkelin Jalkaväkimuseossa näytteillä ollut Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti on viety viimeisen kuukauden kuluessa. Muuta esineistoä ei ole todettu anastetuksi.

Eturivissä vasemmalta Eversti Duncker, Laatikainen, Lagus (Laatikaisen ja Oeschin välissä) Oesch, Svensson ja Siilasvuo Kantturassa 1944.

Mannerheimin ainutkertaisesta vierailusta Lemin Kantturaniemessä 70 vuotta

Jatkosodan aikana marsalkka Mannerheim tuli henkilökohtaisesti luovuttamaan Kantturaniemen johtopaikan komentajalle Mannerheim-ristin. Kyseessä lienee ainoa kerta sodan aikana, kun ylipäällikkö vieraili Kantturaniemessä.

Sotilaat katselevat karttaa metsässä.

Sotilaiden äänet 4: Pois pyyhitty pataljoona

"Pois pyyhityn pataljoonan" ihmeellinen selviytyminen.

Puolustusvoimien ajoneuvoja rakuunamäellä

Puolustusvoimat tuo tänään historiansa suurimman lippujuhlaparaatin Lappeenrantaan

Paraati näkyy suorana lähetyksenä Yle Uutisten sivuilla kello 12. Radio Suomessa selostus paraatista ja katselmuksesta alkaa kello 11.55. Paraati myös televisioidaan TV1:llä kello 17.10.

Kirjailija Antti Tuuri ja Mannerheim-ristin ritarin poika Arto Kokko Aamu-tv:n vieraina.

Antti Tuuri kirjoitti Mannerheim-ristin ritareista

Mannerheim-risti on arvokkain tunnustus, mitä suomalaiselle sotilaalle on myönnetty. 191 sotilasta sen aikanaan sai ja heitä kertoo Antti Tuuri uudessa kirjassaan. Entä millaisen perinnön Mannerheim-ristin ritari Lauri Kokko jätti pojallen Arto Kokolle?

Polttopulloja puulaatikossa.

Sodan ja rajan historia esittäytyy Kivikeskuksessa

Suomen Kivikeskuksen kesänäyttely esittelee maan puolustamista erilaisten vaatteiden, valokuvien ja tarinoiden kautta. Esillä on myös muun muassa rajavartioinnin vaiherikas kehitys ja sotilaskotisisarten toiminta.

Kai Lehtinen.

Kaukopartiomies-elokuvan kuvaukset lykkääntyvät

Ohjaaja Kai Lehtinen odottaa Suomen Elokuvasäätiön rahoitusta elokuvalleen, joka kertoisi Mannerheim-ristin ritari Viljo Suokkaasta. Kaukopartiomiehestä kertovan elokuvan kuvaukset oli tarkoitus aloittaa tänä keväänä Pohjois-Karjalassa.

Juhlavieraiden kunniamerkkejä.

Kunniamerkki, ansiomerkki, mitali - mitä tehdä peritylle merkille?

Mannerheim-risti on kunniamerkkejä keräilevien keskuudessa yksi tavoitelluimmista mitaleista. Pitkästä työrupeamasta saatu ansiomerkki sen sijaan harvemmin yltää keräilyharvinaisuudeksi.

Tuomas Gerdt kättelee presidenttiparia.

Tuomas Gerdt saapui ensimmäisenä Linnan juhliin

Lappeenrantalainen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt sai jälleen kunnian olla ensimmäisenä kättelemässä tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota. Linnan juhlissa oli mukana useita eteläkarjalaisia.

Kai Lehtinen Syvälle salattu-kuvauksissa kesällä 2010.

Kaukopartiomiehen tarina kiehtoo Kai Lehtistä

Pohjois-Karjala saattaa taas toimia uuden kotimaisen pitkän elokuvan näyttämönä. Ohjaaja Kai Lehtinen ja tuottaja Asko Apajalahti suunnittelevat elokuvaa kaukopartiomies, Mannerheim-ristin ritari Viljo Suokkaasta. Tavoitteena on löytää näyttelijät ja kuvauspaikat tänä vuonna ja aloittaa kuvaukset keväällä 2013.

Olavi Lösönen

Kontiolahden metsiköstä tulee Veteraanipuisto

Kontiolahden kirkon ja Kajaanintien välinen alue näkyy kartoissa tulevaisuudessa Veteraanipuistona. Kontiolahtelainen Onni Räsänen lahjoitti aikanaan alueen männyt sodassa kaatuneiden aseveljiensä muistoksi.

Marsalkka Mannerheim ja muuta kenraalikuntaa

Second to last Mannerheim Cross recipient passes away

The second-to-last remaining holder of the Mannerheim Cross, the highest military honour awarded by Finland, has died. Recipient number 118, Major Heikki Nykänen, died on Wednesday in Pori at the age of 91.

Mannerheim-ristin ritareita on enää yksi

Mannerheim-ristin ritareita on jäljellä enää yksi. Ritari nro 118 Heikki Nykänen menehtyi keskiviikkona Porissa 91-vuotiaana. Helsingissä syntynyt majuri Nykänen taisteli sodan aikana kaukopartiojohtajana. Viimeiset vuotensa Nykänen asui Porissa.

Antti Henttonen kättelee Tarja Halosta.

Linnassa tanssittiin viimeisissä Halosen emännöimissä juhlissa

Itsenäisyyspäivä on huipentunut perinteisesti presidentin juhlavastanottoon Presidentinlinnassa. Puoliltaöin päättyneistä juhlista vieraat siirtyivät jatkoille eri puolille kaupunkia. Linnassa nähtiin tuttuun tapaan upeita iltapukuja ja kansakunnan kermaa. Paikalla olivat myös kaikki presidentinvaaliehdokkaat, joista yksi on Suomen seuraava presidentti.

Jari Korkki

Tupatarkastus Linnassa

Hyvää itsenäisyyspäivää! On Suomen suosituimman tv-illan aika. Linnan juhlia tai virallisemmin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa seuraa taas runsaat kaksi miljoonaa suomalaista.

Holkerille esitetään valtiollisia hautajaisia

Valtioneuvoston kanslia esittää valtioneuvos Harri Holkerille valtiollisia hautajaisia. Hallitus tekee asiasta päätöksen torstaina.

Jatkosota ja kenraali Tapola näyttelyissä

Seitsemänkymmentä vuotta sitten syttynyt Jatkosota esittäytyy tänään avautuvissa Mikkelin Jalkaväkimuseon näyttelyissä.

Mannerheimristin ritari Onni Määttänen osoittaa pyörätuolistaan, mihin vielä on syytä lisätä multaa katajan juurelle.

Ilomantsi saa olla ylpeä sotahistoriastaan

Sotahistoria värittää Ilomantsin kotiseutuyhdistyksen merkkipäivää. Ilomantsi-seuran 60-vuotisjuhlissa sunnuntaina nähdään muun muassa kuvaa tekeillä olevasta elokuvasta, joka kertoo edesmenneestä Mannerheim-ristin ritarista, Onni Määttäsestä.

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt

Tuomas Gerdt astui ensimmäisenä Linnan juhliin

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle oli tänäkin vuonna päässyt muutama eteläkarjalainen. Ensimmäisenä tasavallan presidentti Tarja Halosta kätteli lappeenrantalainen Tuomas Gerdt.

Ikä ei estä linnan juhliin lähtöä

Itsenäisyyspäivän juhlissa presidentin linnassa nähdään tänäkin vuonna useita pohjalaisvieraita. Juhliin lähdetään muun muassa Isostakyröstä.

Muistona Mannerheim -risti

Askaisten Ritaripuistossa tehty ilkivaltaa

Askaisten Ritaripuiston muistomerkki on joutunut ilkivallan kohteeksi viikonlopun aikana.

Lottapatsas sijaitsee Lappeenrannassa Kirkkokatu 6:n puistikossa

Suomen ensimmäinen lottapatsas täyttää 25 vuotta

Lottien kunniaksi pystytetty patsas päätyi Lappeenrantaan kovan kädenväännön jälkeen. Nyt se kerää satoja turisteja joka vuosi.

Onni Määttäsen hautajaiset.

Onni Määttänen haudan lepoon juhlavasti

Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen siunattiin maanantaina arvokkaasti haudan lepoon Ilomantsissa. Ylivääpeli, talousneuvos Onni Henrik Määttäsen hautajaisissa oli sotilaallisia kunnianosoituksia muun muassa seppelein, puhein ja valtiolipuin.

Onni Määttänen kesällä 2009

Onni Määttänen oli yksi suurista ja rohkeista

Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen on kuollut. Määttäsen poismenon jälkeen ritareista on elossa enää kaksi. Kutsua Linnan juhliin ritarit saivat odottaa liki 50 vuotta.

Onni Määttänen kesällä 2009

Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen kuollut

Mannerheim-ristin ritari, maanviljelijä ja talousneuvos Onni Määttänen on kuollut. Hän kuoli illalla sairaalassa Joensuussa 102-vuotiaana. Määttänen oli Mannerheim-ristin ritari numero 119.

F-18C hornet kaartaa ilmassa.

Ilmavoimat teki harvinaisen Hornet-ylilennon Helsingissä

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä teki tiistai-iltapäivällä Helsingissä ylilennon Länsisatamasta Hietaniemen hautausmaan yli. Hävittäjä lensi noin 300 metrin korkeudessa.

Talvisodan päättymistä muistettiin Tampereella.

Jatkosodan päättymistä muistellaan Seinäjoella

Seinäjoella järjestetään lauantaina maakunnallinen juhla, jossa muistellaan jatkosodan päättymistä ja veteraanien sukupolven ponnisteluja.

Mannerheimristin ritari Onni Määttänen osoittaa pyörätuolistaan, mihin vielä on syytä lisätä multaa katajan juurelle.

Mannerheim-ristin ritari sai nimikkopuun Ilomantsissa

Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen sai Möhkön arboretumiin oman nimikkopuun. 101-vuotias sankari oli itse seuraamassa pilarikatajan istutusta, sekä juhlakahveilla Möhkön Mantalla. Mantalla kuultiin myös päivitys Ilomantsi-Seuran Kaatiolampi-projektista.

Lauri Törnin asetakki.

Lauri Törnin asetakki palasi pakomatkaltaan

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin varastettu asetakki on saatu takaisin. Takki ehti kiertää paikasta toiseen, kunnes se palautui Törnin perinnekillalle.

Lauri Törnin asetakki.

Törnin asetakki varkaiden käsiin

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin asetakki on varastettu Maskusta. Törnin Yhdysvaltain armeijan asetakki oli esillä Saunaparoni Oy:n edustustiloissa Maskuntiellä, mistä se vietiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi

Itsenäisyyttä juhlittiin Presidentinlinnassa

Itsenäisyyspäivän juhlinta on päättynyt presidentinlinnassa. Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi aloittivat tanssin Valtiosalissa kättelyn ja kahvin jälkeen puoli kymmeneltä illalla. Juhlien ensimmäinen tanssi oli Akselin ja Elinan häävalssi jota säesti Kaartin Soittokunta.

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi

Finland Celebrates Independence Day

Finland celebrated its 91st year of independence on Saturday, with a number of informal and official observances taking place across the country.

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi

Itsenäisyysjuhlat vietettiin Presidentinlinnassa

Itsenäisyyspäivän juhlia vietettiin Presidentinlinnassa. Presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi aloittivat tanssin Valtiosalissa kättelyn ja kahvin jälkeen puoli kymmeneltä. Juhlien ensimmäinen tanssi oli Akselin ja Elinan häävalssi jota säesti Kaartin Soittokunta.

Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo haudattiin kunnianosoituksin

Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo on siunattu Lahdessa lauantaina. Hautaus tapahtui sotilaallisin kunnianosoituksin.

Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo on kuollut

Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo on kuollut. Iisalo kuoli sairauskohtaukseen kotikaupungissaan Lahdessa.

Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo kuollut

Mannerheim-ristin ritari Pentti Iisalo on kuollut. Iisalo kuoli sairauskohtaukseen kotikaupungissaan Lahdessa.

Vanhin Mannerheim-ristin ritari täytti sata vuotta (katso syntymäpäivävideo)

Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen täytti sunnuntaina sata vuotta. Hänen syntymäpäiviään vietettiin Pohjois-Karjalan prikaatissa.

Mannerheim-ristin ritarien säätiöltä rohkeuspalkinto

Mannerheim-ristin ritarit ovat olleet koolla Helsingissä. Ritareista huolehtimaan perustettu säätiö kertoi alkavansa myöntää rohkeuspalkintoa puolustusvoimissa tai rajavartiolaitoksessa palveleville.

Marskin ritarit puolustusvoimien johdon vieraina

Mannerheim-ristin ritarit kokoontuvat 20. maaliskuuta päämajakaupunki Mikkeliin yhteiselle päivälliselle puolustusvoimien johdon kanssa. Mikkelin klubilla järjestettävää Ritari-illallista isännöi puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle