Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arktikum-rakennus kauniin sinitaivaan alla, pimeää, hämärää mutta jouluista. Muutamia ihmisiä kulkee ja seisoo rakennuksen edessä.

Esitys: Rovaniemi tukee Lapin yliopistoa miljoonalla eurolla

Tuki näkyisi käytännössä muutoksina määrärahoissa, eikä se vaikuttaisi kaupungin yli- tai alijäämään. Esitys menee Rovaniemen kaupunginvaltuustolle päätettäväksi.

Lapin yliopisto, edustalla lipputangot.

Opiskelijat ovat huolissaan Lapin yliopiston opinnäyteprosesseista sekä maineesta

Lapin ylioppilaskunta ja ainejärjestöt odottavat opinnäytteisiin tasapuolista, johdonmukaista ja avointa arviointia ja ohjausta.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Lauri Törhösen väitöskirjan arvioinnissa on tehty vakavia virheitä, sanoo kulttuurintutkimuksen seura

Seura painottaa kannanotossaan tieteellisen tutkimuksen käytäntöjen tärkeyttä ja sen mukaan väitöstyö ei edusta alan tutkimusta.

Nainen kuvattuna Lapin yliopiston pääovien vieressä.

Lapin yliopisto ottaa vakavasti Törhösen väitökseen liittyvät jääviysepäilyt – ratkaiseva kokous on joulukuussa

Lauri Törhösen väitöskirjaa kohtaan on esitetty jääviysepäilyjä. Lapin yliopiston dekaani sanoo, että tiedekuntaneuvosto tarkastelee myös esteellisyyttä ennen ratkaisevaa päätöstä.

Lauri Törhönen.

Lauri Törhösen väitöskirjan esitarkastajat saattoivat olla jäävejä

Asiantuntija: Lauri Törhösen väitöskirja ei täytä Törhösen oman yliopiston kriteereitä. Siitä puuttuu tieteellinen systemaattisuus. Toinen asiantuntija sanoo, että siitä uupuu taiteellinen osuus.

Lauri Törhönen

Lauri Törhösen väitöstutkimuksessa lähteinä on Beatlesin lauluja, jääkaappimagneetti ja lukion psykologian kirja 1980-luvulta

Dekaani Satu Miettinen ei suoraan tyrmää tutkimuksen lähteitä, koska kyseessä on taiteellinen väitöskirja. Rehtori Antti Syväjärvi ei ole huolissaan mahdollisesta mainehaitasta.

Karjalaisia Teekkarilauluja

Opiskelijat siivosivat vanhojen juomalaulujen sanat – näin törkeitä juttuja niistä löytyi

Opiskelijat ovat viime vuosina käyneet läpi laulukirjojaan ja muokanneet pois rasistisia ja esineellistäviä sanoituksia. Kaikki ei ole humoristisessakaan mielessä enää ok.

Lapin yliopiston opiskelijat  Aino Jäälinoja ja Kajo Pippuri istuvat yliopiston pääaulan lattialla mielenosoituksessa.

Aino Jäälinoja on istunut yliopiston aulassa tiistaista lähtien – saa mielenosoittamisesta opintopisteitä

Lapin yliopiston valtaukseen osallistuvat opiskelijat voivat hakea opintopisteitä Valtauksen ja kansallisvaikuttamisen dramaturgiat-kurssin kautta.

Kuvassa 5 henkilöä seisoo kokoustilassa Posiolla.

Opiskelumahdollisuudet paranevat Posiolla – kunta yhteistyöhön REDU:n ja Lapin yliopiston kanssa

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU tarjoaa ammatillista koulutusta ja kaksoistutkinnon lukiossa, Lapin yliopisto auttaa yritysten tuotekehityksessä.

Lapin hyvinvointialueen talousjohtaja Elisa Kusmin.

Elisa Kusmin lähtee hyvinvointialueelta Lapin korkeakoulukonsernin talousjohtajaksi

Elisa Kusmin aloittaa uudessa työssään syyskuussa. Talousjohtajana Kusmin vastaa korkeakoulukonsernin talous- ja kiinteistöpalveluiden kokonaisuudesta.

Vaaleassa laattaseinässä sisäänkäynnin yläpuolella Lapin Yliopiston logo ja teksti.

Lapin yliopistoon hakeneille virheellisiä ilmoituksia opiskelupaikan saamisesta

Joukko oikeustieteiden tiedekuntaan hakeneita sai virheellisen hyväksymisilmoituksen viikonloppuna. Jotkut osasivat epäillä virhettä, toisille virheen paljastuminen oli pettymys.

Lapin yliopiston pääsisäänkäynti kesällä. Aurinko paistaa seinään.

Lapin yliopistolle Suomen akatemialta ennätyksellinen rahoitus: lähes puolet tutkimushakemuksista sai myönteisen päätöksen

Suomen akatemian rahoitusta saa kymmenen Lapin yliopiston tutkimusta, yhteensä lähes 4,5 miljoonaa euroa. Akatemian syksyn haun rahoituspäätökset on julkaistu tällä ja viime viikolla.

Poroja juoksee metikköön poroerottelun jälkeen.

Jäiset ja homeiset laitumet, Paula-myrsky ja ennätysmäärä lunta ovat haitanneet porotaloutta

Nyt poronhoitajat sinnittelevät kriisistä kriisiin, mutta ilmastonmuutokseen sopeutumista pitäisi suunnitella paremmin, sanoo tutkija Arktisesta keskuksesta.

Sormet näppäimistöllä.

Korkeakoulujen yhteinen kestävyysopintojen verkosto on laajentunut

Verkostoa on pilotoitu Itä-Suomen, Jyväskylän ja Turun yliopistojen kesken. Uusina mukaan ovat liittyneet Helsingin, Lapin, Oulun ja Vaasan yliopistot sekä LAB-ammattikorkeakoulu.

Lapin yliopistorakennus, edustalla lipputankoja.

Kansainvälisten opiskelijoiden hakijamäärä Lapin ammattikorkeakouluun lähes kolminkertaistui – taustalla pitkäjänteinen markkinointi

Lappiin opiskelemaan hakeneita ulkomaalaisia on ensi lukuvuodeksi yli 60 maasta. Myös Lapin yliopistoon haettiin myös ulkomailta entistä enemmän. Opiskelupaikan saa vain harva.

Lapin ammattikorkeakoulun tuntiopettaja Petri Hannula.

"Steroideilla buustattua hakukonetta" hyödynnetään jo korkeakoulun opetuksessa

ChatGPT-tekoälyyn suhtaudutaan Lapin ammattikorkeakoulussa yhtenä uutena työkaluna. Sen väärinkäyttöä ei ole havaittu. Muita vilppitapauksia tulee korkeakoulussa ilmi 10–20 vuodessa.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Lapin yliopisto saa Suomen Akatemialta 2,7 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Rahoitusta saaneet tutkimusalueet edistävät Lapin yliopiston strategisia vahvuusalueita eli globaalia arktista vastuuta, kestävää matkailua sekä tulevaisuuden palveluita ja etäisyyksien hallintaa.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan professori Satu Miettinen

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta sai 350 000 euron rahoituksen palvelukonseptien kehittämiseen

Kaksivuotisessa hankkeessa tutkitaan, testataan ja kehitetään luovien alojen osaamista hyödyntäviä digitaalisia palvelukonsepteja yhdessä yritysten kanssa.

Pohjoisen politiikan ja hallinnon professori Laura Junka-Aikio istuu sohvalla.

Politiikan tutkija: moniäänisyys vähenee, kun Lapin kansanedustajien määrä laskee kuuteen

Lapin yliopiston pohjoisen politiikan ja hallinnon professori Laura Junka-Aikio arvioi, että Lapin kansanedustajamäärän vähenemisestä kärsivät eniten keskusta ja vihreät.

Arktikumin 15 vuotta vanha näyttely kaipaa uudistusta ja myös sen rahoitusta – hintalappu vähintään puoli miljoonaa euroa

Arktisen keskuksen tiedenäyttelyn uudistustyöt alkavat Rovaniemellä vuonna 2023, toiveissa on löytää lisää rahoituskumppaneita.

Anni-Siiri Länsman

Saamen kielen ja kulttuurin tuntemusta halutaan lisätä sote-alalla – koulutuksen järjestämiseen miljoonarahoitus

Koulutusta järjestetään yhdessä saamelaisalueen toimijoiden kanssa ja opinnot alkavat ensi syksynä.

Lapin yliopistorakennus, edustalla lipputankoja.

Senioreita opetetaan pian tunnistamaan verkossa leviävää väärää tietoa – Lapin yliopisto tekee oppaan seitsemällä kielellä

Koulutuksessa on mukana osallistujia myös Espanjasta ja Italiasta. Lapin yliopiston rahallinen panostus hankkeeseen on reilut 100 000 euroa.

Animalian mielenosoitus Eduskuntatalon edessä.

Eläinsuojelujärjestö Animalia palkitsi Lapin ja kolmen muun yliopiston ylioppilaskunnat – perusteena vegaaniruuan tarjoaminen tapahtumissa

Järjestön mukaan yhteisten tilaisuuksien ruokatarjoilujen muuttaminen kasvipohjaiseksi on tärkeä askel eläinten oikeuksien edistämisessä ja ilmastokriisin hillitsemisessä.

Professori Osmo Pekonen seisoo suuren puunrungon edessä.

Professori Osmo Pekoselle myönnettiin postuumisti tietokirjailijapalkinto – tunnustus tuli poikkeuksellisen laaja-alaisesta tuotannosta

Pekonen menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen Ranskan Uzèsissa, vain 62-vuotiaana. Hän oli osallistumassa pyöräretkelle ystäväporukassa.

Lukusali Lapin yliopistossa.

Lapin yliopisto valmistelee siirtymistä sähköiseen tutkintotodistukseen

Uudistus lisää tutkintotodistuksen luotettavuutta. Työnhaku tapahtuu nykyisin useimmiten sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta, ja työnantajat voivat tarkistaa todistuksen aitouden verkossa.

Lapin yliopiston pääsisäänkäynti kesällä. Aurinko paistaa seinään.

Lapin yliopiston lukuvuosi alkoi lähiopetuksessa

Lapin yliopiston opiskelijat ovat olleet rehtori Antti Syväjärven mukaan pääsääntöisesti tyytyväisiä lähiopetukseen palaamiseen.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Oikis kiinnostaa, yli 3000 hakijaa Lapissa – syksyllä Rovaniemen kampuksella aloittaa 804 uutta opiskelijaa

Lapin yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa yli 7000 hakijaa. Heistä 804 sai opiskelupaikan.

poro Jaakkolan porotilalla

Nyt julkaistiin matkailuporoille oma hyvinvointikriteeristö

Hyvinvointikriteeristö kertoo, miten poroja tulee hoitaa ja käsitellä matkailuyrityksissä. Siihen sitoutuminen on yrityksille vapaaehtoista.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Lapin yliopiston opiskelijat ovat päättäneet tarjota tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan päätös koskee sisäisiä kokouksia ja tapaamisia sekä kaikille ylioppilaskunnan jäsenille avoimia tapahtumia, kuten vuosijuhlia sekä fuksi- ja tuutoriseikkailuja.

Nainen seisoo yliopiston käytävällä.

Kaksi hiljaista miestä ilmestyi kuin tyhjästä luennolle ja käynnisti epäilyn hybridivaikuttamisesta – "Tuli kylmänhiki", kuvailee opiskelija

Yliopistoissa varaudutaan erilaisiin hybridi- ja kyberuhkiin. Lapin yliopistossa koettiin maaliskuussa erikoinen välikohtaus, joka saattoi olla vaikuttamisyritys, mutta sellaisen tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Kuva Sotkamon lukion ulkopuolelta,lukio toimi aluevaaleissa äänestyspaikkana.

Lapin yliopisto tutkii, miten sote-uudistus koetaan harvaan asutussa Pohjois-Suomessa – tietoa kerätään Kainuusta ja Lapista

Tarkoituksena on tutkia esimerkiksi sitä, millä perusteella ihmiset äänestivät aluevaaleissa, ja mitä he ajattelevat vaalien ja aluehallintomallin merkityksestä ja tulevaisuudesta.

Lapin yliopiston päärakennus talvella.

Lapin yliopistolle kaksi rahalahjoitusta joulun alla varainhankintakampanjassa

Napapiirin Energia ja Vesi tuki Lapin yliopistoa 50 000 eurolla ja Lappset Group 25 000 eurolla.

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Pandemia lisäsi sosiaalialan työntekijöiden työnkuormitusta merkittävästi – professori: he kantavat viimesijaista vastuuta ihmisten elämästä

Lapin yliopiston tutkimuksen mukaan kuormituksen kasvu koskee kaikkia sosiaalialan palvelusektoreita. Pandemia-aika on osoittanut, että sosiaalialan ammattilaiset ovat hyvinvointiyhteiskunnan viimeinen perälauta.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Korona-aika heijastuu myös Lapin yliopiston varainhankintaan – rehtori: "Olisimme tyytyväisiä useampaan sataan tuhanteen euroon"

Käynnissä oleva historian kolmas Lapin yliopiston varainkeruu on edennyt pandemian vuoksi rauhallisesti.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Lapin yliopistolla tarjolla koronarokotuksia ilman ajanvarausta kolmen päivän ajan

Rokotustapahtuma järjestetään 9.–11. marraskuuta. Se on suunnattu Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoille kotikunnasta riippumatta.

Husky-spann vid Bearhill Husky, Rovaniemi, oktober 2020.

Vetokoirayrittäjät voivat jatkossa osoittaa toimintansa vastuullisuuden sertifikaatilla

Ensin laadittiin kriteeristö koirien vastuullisesta käytöstä matkailussa. Syksyn aikana laaditaan vastaavat kriteerit matkailuporoille.

Petri Koikkalainen

Suomessa suunniteltiin jopa leikkauksia, mutta Yhdysvallat sijoittaa tieteeseen jättipotin – asiantuntija: mahdollisuus suomalaisille

Suomessa hallitus pitää tutkimuksen rahoituksen nyörit tiukalla. Yhdysvalloissa valittiin toisenlainen tie, ja se voi houkutella suomalaistutkijoita, arvioi Washingtoniin siirtyvä politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Nainen seisoo tiedekeskus Arktikumin käytävällä Rovaniemellä

Tieteen rahoitusleikkaukset vievät rahaa ilmastonmuutoksen tutkimukselta – Arktisen keskuksen johtaja: "Täytyy sanoa, että se ei tule riittämään"

Ilmastonmuutoksen kaltaiset isot tutkimuskohteet vaativat isoja resursseja. Arktisen keskuksen uusi johtaja Johanna Ikävalko pelkää, että hallituksen kaavailemat leikkaukset tieteen rahoitukseen uhkaavat näivettää tärkeää tutkimustyötä.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Lapin yliopisto avaa kampusta porrastetusti, tavoite palata normaaliin lähiopetukseen lokakuussa

Lapin yliopisto avaa syyslukukauden lähiopetuksen porrastetusti opiskelijoille. Lukukauden alussa lähiopetuksessa suositaan erityisesti ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoita.

poro Sevettijärvellä, Inarissa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt pohjoisessa voimakkaat - poronhoito uhattuna

Lumisen ajan lyheneminen, laitumien muutokset ja lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ovat poronhoidon tulevaisuuden uhkakuvia. Muun muassa tästä puhuttiin Luken poro- ja kalapäivillä Kuusamossa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lapissa käynnistyi poikkeuksellisen suuri työhyvinvointihanke

Uudessa hankkeessa ovat mukana kaikki lappilaiset kunnat Rovaniemeä ja Savukoskea lukuun ottamatta.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Liki 450 000 euron potti Lapin yliopistolle vammaissosiaalityön hankkeeseen

Tarkoitus on tutkia muun muassa sitä, miten kirjoitetut säännöt toimivat vammaissosiaalityön eri tilanteissa, joissa sääntöjä on usein pakko tulkita niiden kirjaimellisen noudattamisen sijaan.

Petra Oksa Tampereen Sorsapuistoss

"Haluaisin lisää armollisuutta" – yliopisto-opiskelijat haaveilevat ikuisen opiskeluoikeuden paluusta, ministeri ja rehtorit tyrmäävät ehdotuksen

Tavoiteajassa valmistuminen jää monilla haaveeksi koronakriisin keskellä. Toisaalta osalla opiskelijoista opinnot ovat edistyneet nyt paremmin kuin ennen koronaa.

Lapin veto- ja pitovoimahankkeen projektipäällikkö Henna Kymäläinen

Nuoret lähtevät Lapista, eivätkä palaa takaisin – nyt kehitetään uutta lääkettä vanhaan vaivaan

Lapin kannalta suurin ongelma eivät ole opiskelujen vuoksi lähtevät nuoret, vaan se, ettei heitä saada houkuteltua takaisin. Työvoimapula ei koronan myötä ole kadonnut. Lisääntynyt etätyö luo mahdollisuuksia esimerkiksi perheille muuttaa pohjoiseen.

Lapin yliopisto Rovaniemellä

Lapin yliopiston sosiologit ovat ehdolla Vuoden tiedekynä -palkinnon saajaksi

Palkintoehdokkaana on Tervetuloa jäteyhteiskuntaan! -teos, jossa pohditaan jätteen yhteiskunnallista merkitystä. Kirjoittajat kysyvät, miten yhteiskunta järjestyy suhteessa jätteeseen ja kuinka ihmiset voisivat elää sovussa jätteen kanssa.

Henkilökuvassa, Suomen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistö keskustelee suurvaltapolitiikasta Lapin yliopiston opiskelijoiden kanssa

Etänä järjestettävä keskustelu on kaikkien seurattavissa, mutta ainoastaan opiskelijat voivat esittää kysymyksiä.

Timo Metsäjoki

Lapin yliopiston opiskelijasta Timo Metsäjoesta tuli tuplavoittaja Radiofestivaaleilla

Lapin yliopiston maisteriopiskelija Timo Metsäjoki voitti vuoden 2021 Radiofestivaaleilla Tampereella podcast- sekä dokumentti-sarjan.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kemin kaupunki ja oppilaitokset solmivat uuden yhteistyösopimuksen

Yhteistyötä kaupunki ja oppilaitokset tekevät muun muassa kestävän kehityksen, matkailun, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kehittämisessä.

Antti Okkonen

RoPS:in ex-kapteenista Antti Okkosesta seuran uusi junioripäällikkö

Okkonen vastaa 7-12 -vuotiaiden tyttöjen ja poikien ikäkausijoukkueiden toiminnasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle